Anna's Quest Mini Review

  • tsallinia86
  • tsallinia86's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Elite Member
  • Elite Member
More
07 Οκτ 2020 22:36 - 08 Οκτ 2020 02:03 #49321 by tsallinia86
Anna's Quest Mini Review was created by tsallinia86


Το Anna's Quest είναι ένα point 'n click adventure game, και αποτελεί το προιόν των προσπαθειών ενός ανεξάρτητου developer και της Daedalic Entertainment. Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία της ανάπτυξης του παιχνιδιού, μπορείτε να βρείτε στο εξαιρετικό review του Castledoque.

Ας προχωρήσουμε λοιπόν σε μια μίνι ανάλυση των διαφορετικών πτυχών του παιχνιδιού
Warning: Spoiler!


ΥΠΟΘΕΣΗ
Η ιστορία της Anna ξεκινάει με την απαγωγή της και τον εγκλεισμό της σε ένα κάστρο. Το ποιός κρύβεται πίσω από τον εγκλεισμό και ποιά είναι τα κίνητρά του, παραμένει μυστήριο για το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού. Η Anna γρήγορα καταλαβαίνει ότι πρέπει να αποδράσει. Οι προσπάθειές της αυτές αποτελούν το πρώτο κεφάλαιο του παιχνιδιού, και την απαρχή μίας μεγάλης περιπέτειας που θα σας οδηγήσει σε μία σειρά από φανταστικές τοποθεσίες, στις οποίες θα έρθετε σε επαφή με μερικούς από τους πιό ενδιαφέροντες χαρακτήρες που έχω συναντήσει ποτέ σε adventure game.

Στο κόσμο αυτό θα βρείτε μπουντρούμια, μεσαιωνικά χωριά και φυσικά... κάστρα. Στο φαντασικό αυτό κόσμο κατοικούν, μεταξύ άλλων, μία vegetarian αλεπού, φαντάσματα και μαγικοί καθρέφτες. Ακόμα και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι με λεπτομέρεια, και μέσα από εκτενείς διαλόγους, μαθαίνετε πολλά γι' αυτούς. Για παράδειγμα, ένας από τους πρώτους χαρακτήρες που θα συναντήσετε,δεν θα διστάσει να σας αφηγηθεί την ιστορία του, να σας βοηθήσει, να δεχτεί τη βοήθειά σας, και αυτό, μόνο για την πρώτη ώρα του παιχνιδιού. Μετά θα τον ξανασυναντήσετε μόνο ως easter egg στο τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας. Τέτοιους χαρακτήρες λοιπόν θα συναντήσετε πολλούς. Το στοιχείο αυτό με εξέπληξε ιδιαίτερα θετικά.

Ένα άλλο θετικό του παιχνιδιού (γιά κάποιους άλλους ίσως αρνητικό), είναι η απόλυτη καλοσύνη, αφέλεια και αισιοδοξία της Anna. Θεωρώ αυτό το στοιχείο θετικό, διότι αναδυκνείει περισσότερο τους χαρακτήρες που συναντάτε. Πχ, πως ένα καλοσυνάτο παιδάκι θα αντιδρούσε μπροστά σε μία μάγισσα που τρώει παιδιά; Ο μονόπλευρος χαρακτήρας της Anna δημιουργεί εξαιρετικά φιλοσοφικά και ηθικά αποτελέσματα.

Το σενάριο δημιουργεί από την αρχή κιόλας, πολλά ερωτηματικά που απαντώνται μόνο στο φινάλε της ιστορίας. Γενικά, πιστεύω ότι όλα τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιπέτειας, απαντήθηκαν με το καλύτερο τρόπο, αφήνοντάς με απόλυτα ευχαριστημένο με την ιστορία και τη πλοκή.

Βαθμός: 10/10

ΓΡΑΦΙΚΑ
Το παιχνίδι δημιουργήθηκε με το Visionaire Studio και βρίσκεται πολύ ψηλά όσον αφορά τα στάνταρ που η ίδια η Daedalic δημιούργησε με πανέμορφα παιχνίδια όπως το The Whispered World. Γενικά, τα γραφικά αποπνέουν μία αίσθηση μαγείας και ανεμελιάς, λες και οι εικόνες ξεπήδησαν από ένα εικονογραφημένο παραμύθι για παιδιά. Δεν συνάντησα ούτε ένα περιβάλλον που να μην είχε υψηλή λεπτομέρεια και εφέ. Επίσης, οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι και με λεπτομέρειες που φανερώνουν το χαρακτήρα τους.

Γενικά θα έλεγα ότι ο εικαστικός τομέας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού του παιχνιδιού.

Βαθμός: 10/10

ΗΧΟΣ:
Τα μουσικά θέματα του παιχνιδιού ήταν αρκετά καλά, χωρίς όμως να αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο. Εξαιρετική επίσης η δουλειά που έκαναν οι ηθοποιοί. Το μόνο αρνητικό που βρήκα, είναι ότι για αρκετούς από τους σημαντικούς χαρακτήρες που συναντάτε, χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιοι ηθοποιοί. Αν δεν κάνω λάθος, ένας ηθοποιός δάνεισε τη φωνή του σε πάνω από τρεις σημαντικούς χαρακτήρες. Θεωρώ ότι αυτό αφαίρεσε μεγάλο κομμάτι από τη μαγεία του παιχνιδιού (όσοι έχετε παίξει Oblivion, καταλαβαίνετε τι εννοώ)...

Βαθμός: 6/10

GAMEPLAY
Στο τομέα του gameplay συνάντησα τα περισσότερα στοιχεία που δεν βοήθησαν το παιχνίδι να αναδείξει τις αρετές του. Καταρχήν, η διάρκειά του είναι περίπου 10 ώρες. Νομίζω ότι αρκετά γεγονότα του παιχνιδιού ενσωματώθηκαν μόνο και μόνο για να μεγαλώσει η διάρκεια. Αν το παιχνίδι ήταν μικρότερο κατά 1-2 ώρες, η συνολική εμπειρία θα ενισχύονταν σημαντικά.

Οι διάλογοι ήταν όλοι καλογραμένοι, αλλά εξαιρετικά εκτενής. Πολλές φορές πατούσα το Esc για να τους προσπεράσω (ευτυχώς υπάρχει η δυνατότητα να το κάνετε).

Μία καινοτομία του παιχνιδιού είναι οι τηλεκινητικές ικανότητες της Anna που οδηγούν σε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες καταστάσεις και γρίφους. Γενικά, η ενσωμάτωση του εν λόγω στοιχείου είναι επιτυχής και εύκολα προσβάσιμη μέσω ενός icon στη κάτω αριστερή μεριά της οθόνης. Επίσης δεν υπάρχουν dead ends, γεγονός που με βοήθησε να χαλαρώσω και να απολαύσω το παιχνίδι ακόμα περισσότερο.

Το pixel hunting είναι ανύπαρκτο στο εν λόγω τίτλο, μιάς και όταν πατάτε Space, εμφανίζονται στην οθόνη σας όλα τα points of interest. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανενός είδους hint system, πλην ορισμένων διαλόγων. Θεωρώ ότι το παιχνίδι θα ωφελούνταν σε μεγάλο βαθμό από ένα hint system ή ένα diary, μιάς και αρκετοί γρίφοι έχουν αρκετά ''μαγικές'' και abstract λύσεις.

Το game είναι χωρισμένο σε κεφάλαια, με κάθε κεφάλαιο να έχει ένα κύριο quest. Για να ολοκληρώσετε το quest (πχ η απόδραση από το πύργο στο πρώτο κεφάλαιο), πρέπει να ολοκληρώσετε μία σειρά από γρίφους. Η λογική αυτή υπάρχει μέχρι και το τελευταίο κεφάλαιο. Αν και η ιδέα είναι καλή, η ενσωμάτωσή της στο παιχνίδι οδήγησε σε μερικά προβλήματα. Πχ, μερικές φορές δεν ξερεις ποιά σειρά πρέπει να ακολουθήσεις, η που βρίσκεται η επόμενη δράση. Ένα diary τύπου Thimbleweed Park θα βοηθούσε πολύ σε μερικά κεφάλαια του παιχνιδιού.

Οι γρίφοι είναι σε γενικές γραμμές λογικοί, και ενσωματωμένοι στο lore του game, αλλά γενικά θα έλεγα ότι δεν ήταν ιδιάιτερα διασκεδαστικοί. Χώρια του ότι μερικοί από αυτούς ήταν εντελώς παράλογοι, χωρίς κανένα είδους hint. Δύο φορές αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω walkthrough για να προχωρήσω, και τις δύο φορές δεν έμεινα ικανοποιημένος από την wtf λύση.
Γενικά θα έλεγα ότι τα puzzles, είναι το κομμάτι του παιχνιδιού που απόλαυσα λιγότερο.

Όσον αφορά τα bugs, συνάντησα μόνο ένα, μέσα στην εκκλησία. Λόγω αυτού του bug, χρειάστηκε να κάνω restart 2 φορές. Μόλις φτάσετε σε αυτό το σημείο, κάντε ένα save καλού κακού.

Βαθμός: 5/10

ΓΕΝΙΚΑ
Ένα παιχνίδι που με άφησε με ανάμεικτα συναισθήματα. Τα puzzles του και η απουσία hints με ενόχλησαν και χάλασαν την συνολική εμπειρία, αλλά η ιστορία και η αισθητική του παιχνιδιού με ωθούσαν να συνεχίσω το quest μου, ανταμείβοντάς με, με ένα συγκλονιστικό φινάλε.

Τελικός Βαθμός: 7/10
Last edit: 08 Οκτ 2020 02:03 by tsallinia86.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • GameLinguist
  • GameLinguist's Avatar
  • Offline
  • Adventurous Titan
  • Adventurous Titan
More
07 Οκτ 2020 23:37 #49322 by GameLinguist
Replied by GameLinguist on topic Anna's Quest Mini Review
Μόνο mini review δεν το λες! Εξαιρετικό και κατατοπιστικό.
Για έναν περίεργο λόγο, αυτό μου έχει ξεφύγει από τα διάφορα που βγήκαν κάτω από την ομπρέλα της Daedalic.
Με ξεσήκωσες για το πάρω. Well done!


"Όσο βαθιά και να θάψεις την αλήθεια,
αυτή έχει τον τρόπο να βγει στην επιφάνεια και να ανασάνει"
-- παροιμία των φάλαν // Το Σκήπτρο του Φοίνικα
GameLinguist: Because Language is a Game

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • tsallinia86
  • tsallinia86's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Elite Member
  • Elite Member
More
08 Οκτ 2020 02:07 #49323 by tsallinia86
Replied by tsallinia86 on topic Anna's Quest Mini Review
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Σίγουρα αξίζει τις 10-12 ώρες που θα ασχοληθείς μαζί του. Το ξετρύπωσα από εδώ με 90% έκπτωση.

www.humblebundle.com/store/annas-quest

Ο δημιουργός του είναι adventuras και ανεβάζει πολλά στο twitter του. Έχει ανακοινώσει και αστυνομικό adventure :)

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

Powered by Kunena Forum