Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Virtual Machines και Adventure Games.

Virtual Machines και Adventure Games. 19 Μαϊ 2011 11:02 #32712

 • tsampikos
 • tsampikos's Avatar
 • OFFLINE
 • Master of Dimensions
 • Posts: 1577
Είναι γεγονός ότι πολλά από τα διαμάντια της συλλογής που όλοι έχουμε (υποθέτω δηλαδή ότι ισχύει για πολλούς εδώ μέσα) είναι παλαιώτερων ετών και πιο συγκεκριμένα της εποχής των Windows 9x. (95-98-Millenium). Για κάποια από αυτά υπάρχουν Patch τα οποία τα "βοηθούν" να τρέξουν σε πιο συγχρονες εκδόσεις των Windows, κυρίως σε Windows XP, τα οποία όμως και αυτά σιγά σιγά τείνουν να καταταγούν στην κατηγορία των "παλιών συστημάτων". Έχοντας ψάξει το θέμα αρκετά πιστεύω πως η καλύτερη λύση είναι η δημιουργία ενός Virtual enviroment το οποίο θα εξομοιώνει πειστικά τις προαναφερθείσες παλιές εκδόσεις των Windows και θα κάνει τα παιχνίδια μας να τρέχουν πειστικά σε αυτές.

Μετά από πολλές δοκιμές και setup εικονικών συστημάτων έχω βγάλει κάποια συμπεράσματα τα οποία και θα ήθελα να εκθέσω εδώ, αφού τα παλιά καλά παιχνίδια και η αντοχή τους στο χρόνο είναι ένα θέμα που καίει όλους μας. Θα αναφερθώ στίς 4 πιό γνωστές εφαρμογές εικονικών συστημάτων.

-Virtual Machines
1) Virtual Box: Γοργά εξελισσόμενη Virtual Machine Creator, με συνεχείς αναβαθμήσεις. Είναι ελέυθερη για χρήση (δωρεάν). Δεν υποστηρίζει πλήρως τα Windows 9x., ωστόσο αυτό ξεπερνίεται με διάφορους απλούς τρόπους με αποτέλεσμα η δημιουργία ενός (σχεδόν) άψογου εικονικού Windows 9x. περιβάλλοντος να είναι εφικτή. Υποστηρίζει (για τα Windows 9x πάντα) 32bit colors, USB σύνδεση, πλήρη ήχο, όχι όμως και 3D γραφικά (Μικρό το κακό μιας και την εποχή εκείνη ελάχιστα τα συναντούσαμε σε Adventures). Μεγάλο του ατού το πολύ καλό full Screen mode που διαθέτει.

2) VMWare Workstation & VMWare Player
Η καλύτερη και πληρέστερη εφαρμογή για τη δουλειά αυτή. Το Workstation,το οποίο είναι και το πληρέστερο από τα δύο, δυστυχώς δεν είναι δωρεάν πρόγραμμα, πρέπει να χώσεις το χέρι στη τσέπη για να το αποκτήσεις, εν αντιθέσει με το VMWare player που είναι η freeware και ελαφρώς "πετσοκομμένη" εκδοση. Και τα δύο υποστηρίζουν απόλυτα τα Windows 9x. σε όλους τους τομείς, εκτός, όπως και το Virtualbox, από τα 3D γραφικά. To πλεονέκτημά τους σε σχέση με το VirtualBox είναι ότι η δημιουργία εικονικού συστήματος των παλιών Windows είναι πληρέστερη και επομένως γρηγορότερη, δηλαδή δημιουργείται με λιγότερα "βάσανα". Το freeware VMWare Player ωστόσο χωλαίνει σε ένα βασικό σημείο. Στο Full Screen Mode, το οποίο είναι γύρω γύρω με μαύρες μπάρες. Το ίδιο θέμα υπάρχει και στο Workstation αλλά σε μικρότερο βαθμό.

3) Virtual PC 2007
Aν και πολλοί έχουν την αίσθηση ότι το VPC 2007 δεν είναι συμβατό με τα Windows 7 κάνουν λάθος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Microsoft είναι συμβατό με Windows 7 και δουλεύει κανονικά αρκεί να μην υπάρχει στο σύστημά μας η ειδική για τα Windows 7 έκδοση του Virtual PC η οποία δημιουργεί Conflict. Λειτουργεί πολύ καλά με Windows 98 και Millenium, όχι όμως και με τα 95. Προσφέρει 32 bit xρώματα,πλήρη ήχο, full screen mode, όχι όμως USB σύνδεση και φυσικά ούτε και 3D γραφικά.

4) Virtual PC 7
H νέα έκδοση του VPC δεν υποστηρίζει τα παλιά Windows καθόλου (τί φοβάσαι βρε Microsoft???). Eγκατάσταση μπορεί να γίνει μόνο των 98, αλλά μέχρι εκεί. Ούτε γραφικά, ούτε USB ούτε τίποτα.

5) Bochs, DOSBOX, Quemu

To Bochs και το Quemu μπορούν να δημιουργήσουν εικονικά WIndows ωστόσο χωλαίνουν σε Interface φιλικότητα προς τον χρήστη ενώ είναι και λιγότερο διαδεδομένα και προφανώς με λιγότερη υποστήριξη. Η Μεγάλη έκπληξη έρχεται από το DOSBox, το οποίο βρίσκεται σε ένα αρχικό στάδιο υποστήριξης των Windows 9x., ήδη αρκετοί χρήστες τα έχουν καταφέρει ωστόσο χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να μπορέσει ένας εξομοιωτής DOS να στηρίξει πλήρως τα "συγγενικά του" WIndows.

Ti προτείνω:

Έτσι όπως βλέπω τα πράγματα και μετά από δοκιμές, προτείνω το Virtual Box: Αν και το VMware Workstation είναι πληρέστερο σε υποστήρηξη για τα Windows 9x. δεν είναι ελεύθερο για χρήση ενώ τόσο αυτό όσο και το VMware Player χωλαίνουν στο Full Screen mode (μαύρες μπάρες, δηλ. δεν γεμίζει πραγματικά η οθόνη παρ'οτι η απόδση στα παιχνίδια είναι άψογη).

Αντιθέτως το VirtualBox είναι Freeware, με συνεχή υποστήρηξη και βελτίωση ( όπως άλλωστε και το VMWare) και με το καλύτερο Fullscreen Mode απ'ολα τα άλλα. Μπορεί η υποστήριξη του για τα Windows 9x να είναι "μισή", αλλά με την προσθήκη των κατάλληλων Video Drivers (και όχι μόνο) στην κυριολεξία πετάνε τα Windows 9x. και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά του VMWare. Υπερέχει σε όλα του VPC και στο Full Screen Mode σε σχέση με το VMWare, ενώ τα παιχνίδια (όσα δοκίμασα) είχαν άψογη απόδοση. Λές και έπαιζες στο κανονικό σου σύστημα. Μιλάμε για γοητεία!

Που υπερέχει το VMWare: Η Υποστήριξη 3D graphics είναι δύο κλάσεις πάνω στa VMWare, με αποτέλεσμα να είναι εφικτό να πάιξεις μέσα από εικονικά Windows 2000,XP,7 πολλά από τα σύγχρονα παιχνίδια και μάλιστα με πλήρες Fullscreen Mode, αν στις επιλογές του παιχνιδιού συγκαταλέγεται η αλλαγή της ανάλυσης.

Το Virtual Box θέλει ακόμα δουλειά σε αυτό τον τομέα, ωστόσο σε παλιά παιχνίδια, freewares και παιχνίδια μέτριων απαιτήσεων σε κάρτες γραφικών (π.χ. 32 ΜΒ 3D Graphics) αναμένεται να τα καταφέρει.

ΓΕΝΙΚΑ: Ενδέχεται η κάρτα γραφικών και το Hardware γενικά του συστήματός μας, να παίζει ρόλο στην απόδοση των εικονικών Windows που δημιουργούμε. Ωστόσο εγώ δεν συνάντησα κάποιο πρόβλημα.

Για όποιον ενδιαφέρεται (και εφόσον αυτό είναι επιτρεπτό) μπορώ να κάνω Upload έτοιμα εικονικά συστήματα Windows 95 και 98 (τα έχω γνήσια και τα δύο) για VirtualBox, με τις κατάλληλες οδηγίες (πολύ απλές τίποτα το φοβερό), για να μπορείτε να παίζετε τα παλιά σας διαμάντια χωρίς βάσανα!
The administrator has disabled public write access.

Re: Virtual Machines και Adventure Games. 19 Μαϊ 2011 15:30 #32716

Τσαμπίκο, πολύ κατατοπιστικό!
Merci. :)
The administrator has disabled public write access.

Re: Virtual Machines και Adventure Games. 19 Μαϊ 2011 16:25 #32718

Όντως πάρα πολύ κατατοπιστικό, γίνεται sticky :)
Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς
The administrator has disabled public write access.

Re: Virtual Machines και Adventure Games. 19 Μαϊ 2011 19:04 #32721

 • tsampikos
 • tsampikos's Avatar
 • OFFLINE
 • Master of Dimensions
 • Posts: 1577
Πραγματικά θα νομίζετε ότι παίζετε στο κανονικό σας σύστημα. 3-4 παιχνίδια που έπαιξα και τα τελείωσα ήταν σκέτη απόλαυση. Έτρεχαν άψογα, δεν κράσαραν ούτε μια φορά, δεν κόλλησαν, όλα στην τρίχα. :D
The administrator has disabled public write access.

Re: Virtual Machines και Adventure Games. 19 Μαϊ 2011 19:26 #32726

 • giovanna
 • giovanna's Avatar
 • OFFLINE
 • Adventure's Advocate
 • Posts: 3599
@tsampikos

Θεός και μαζί οδηγίες πως να τα παίξουμε μέσω αυτών. Άσχετο τι καιρό κάνει στην Ρόδο? :P
The administrator has disabled public write access.

Re: Virtual Machines και Adventure Games. 19 Μαϊ 2011 19:29 #32728

 • tsampikos
 • tsampikos's Avatar
 • OFFLINE
 • Master of Dimensions
 • Posts: 1577
Aπό καιρό καλά τα πηγαίναμε. Πιάσανε οι ζέστες, αλλά σήμερα πάλι σύννεφα και βροχή τώρα το απόγευμα. Τα ίδια και την προηγούμενη εβδομάδα. Έχει γίνει άστατος ο καιρός. Πάντως η θερμοκρασία είναι ήδη 25-28 και οι...τουρίστες συνεχώς πληθαίνουν!
The administrator has disabled public write access.

Re: Virtual Machines και Adventure Games. 20 Μαϊ 2011 15:39 #32738

Πολύ καλή η παρουσιαση.

Επειδή κι εγω εκατσα και εψαξα τι λύσεις υπάρχουν για να κανεις emulation παλιά λειτουργικά στα συγχρονα μηχαμηματα, κατεληξα πως το Virtual PC 2007 της Microsoft και το Virtual Box είναι οι καλύτερες λύσεις. Οταν λέω καλυτερες εννοώ πως τις βρηκα πιο φιλικές για τον χρηστη, είναι πιο σταθερες και δεν συναντησα κανενα πρόβλημα/ασυνεπεια. Σε αντίθεση με το VMWare οπου είχα αρκετα προβληματα όσον αφορα το ήχο και την αποδοση των γραφικών, χωρια η απαραδεκτη για μενα εφαρμογη του Full Screen Mode που απλά δεν είναι full screen. + του οτι δεν είναι free.

Παντως αν κάποιος εχει στην συλλογή του παλιά παιχνιδια για win 3.1, 95, 98 και δεν υπάρχουν για αυτα λύσεις/υποστηριξη για τα νεοτερα/συγχρονα λειτουργικα, η εγκατάσταση μιας Virtual Machine εφαρμογής είναι η καλύτερη λύση.
The administrator has disabled public write access.

Re: Virtual Machines και Adventure Games. 20 Μαϊ 2011 16:22 #32740

 • tsampikos
 • tsampikos's Avatar
 • OFFLINE
 • Master of Dimensions
 • Posts: 1577
@Ebon Page

Εχεις δίκιο αδερφέ. Το Fullscreen του VMWare είναι μειονέκτημα. Ωστόσο στα καινούργια παιχνίδια, σε αυτά που μπορείς να διαλέξεις με ποιά ανάλυση θέλεις να παίξεις, μπορείς να μετατρέψεις το Fullscreen σε κανονικό, σαν να παίζεις στο κανονικό σου σύστημα. Επειδή όμως αυτό ΔΕΝ συμβαίνει στα παλιά παιχνίδια που θέλουμε, προκρίνουμε το Virtualbox με το υπέροχο Fullscreen του. Από την άλλη το VPC 2007 δεν τα πάει καλά με τα Windows 95 (δεν μας αρέσουν οι...προτιμήσεις), και επιπλέον δεν έχει και σύνδεση USB εν αντιθέσει με το Virtualbox.Εγώ έχω φτάξει τα συστήματα έτσι να δέχονται USB συσκευές (φλασάκια, κάρτες μνήμης κλπ όλα αυτά στα Windows 95-98 παρακαλώ, τότε που ακόμα το USB βρισκόταν σε στάδιο νηπιακό) με τους κατάλληλους Drivers πυ έψαξα και βρήκα. Όχι τίποτε άλλο, αλλά να κάνουμε τη δουλειά μας σαν άνθρωποι. Να μεταφέρουμε Patch, αρχεία και ό,τι άλλο θέλουμε από το κανονικό μας υπολογιστη στον εικονικό.

Θα μου πάρει κάποιο χρόνο να τα "ανεβάσω" μιας και είναι σχετικά μεγάλα αρχεία και πρέπει να γράψω και ακριβέστατες οδηγείες για όλους. :)
The administrator has disabled public write access.

Re: Virtual Machines και Adventure Games. 20 Μαϊ 2011 17:50 #32743

 • outcry
 • outcry's Avatar
 • OFFLINE
 • Walker Survivor
 • Posts: 437
Το VPC 2007 έχει επιλογή για shared folders επομένως μπορείς να μεταφέρεις έτσι αρχεία απ το κανονικό στο εικονικό και το αντίστροφο.
[i:2dyt6cll]I'd like to be the Catcher in the Rye and all.[/i:2dyt6cll]
The administrator has disabled public write access.

Re: Virtual Machines και Adventure Games. 20 Μαϊ 2011 18:04 #32744

 • tsampikos
 • tsampikos's Avatar
 • OFFLINE
 • Master of Dimensions
 • Posts: 1577
Ναι, όντως, αλλά και το USB δίνει περισσότερη πληρότητα στο συστημα! :D
The administrator has disabled public write access.

Re: Virtual Machines και Adventure Games. 21 Μαϊ 2011 11:27 #32750

Μπράβο tsampiko πολύ κατατοπιστικό το post σου, προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί με Virtual Machines αλλά μετά από αυτά που διάβασα ψήνομαι...
Το Dosbox τρέχει τέλεια τα windows 3.11 (εγώ αυτό χρησιμοποιώ) μπορεί να τρέξει και τα 95 όμως είναι σε εμβριακό στάδιο, πρέπει να δημιουργήσεις έναν εικονικό σκληρό δίσκο και δεν μπορεί να υποστηρίξει cd-rom (το βασικότερο).
“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”
The administrator has disabled public write access.

Re: Virtual Machines και Adventure Games. 22 Μαϊ 2011 10:22 #32756

 • tsampikos
 • tsampikos's Avatar
 • OFFLINE
 • Master of Dimensions
 • Posts: 1577
Ήδη ετοίμασα τα εικονικά συστήματα Windows 95Β (η βελτιωμένη καλή έκδοση) και Windows 98SE (second edition, δηλ, τα καλά). Τους έχω κάνει όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις που βρήκα, τους πρόσθεσα maintaince tools (για καθαρισμό σκληρου, disk, defrag, registry defrag-cleaning) γιατί και αυτά....θέλουν φροντίδα! Επιπλέον είναι εφοδιασμένα με τον τελευταίο διαθέσιμο Internet explorer (5.5 και 6 SP.1) για να μπορείτε να σερφάρετε και στο ιντερνετ. Επιπλέον με υποστήριξη USB για να συνδέετε τα φλασάκια σας μεταφέροντας ό,τι θέλετε. Είναι εγκατεστημένο το Quicktime 2.1.2 kai Quicktime 32-bιt καθώς και τα DirectX 8a kai 9c (για 95 και 98 αντίστοιχα) για να παίζουν όλα τα παιχνίδια. Τα πάντα είναι Up to date για ένα πλήρως ενημερωμένο και....εκσυγχρονισμένο...παλιό σύστημα!

Μου μένει να γράψω τις οδηγείες σε text και μετά να τα ανεβάσω! 8)
The administrator has disabled public write access.

Re: Virtual Machines και Adventure Games. 22 Μαϊ 2011 11:25 #32757

 • shodan
 • shodan's Avatar
 • OFFLINE
 • Schattenjäger
 • Posts: 582
Aν και δεν ξέρω ακριβώς τι ορίζει ο νόμος παρόλο που μιλάμε για αρχαία λειτουργικά συστήματα θα πρότεινα για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων να μην ανεβάσεις κανένα εικονικό μηχάνημα εδώ. Όποιος από εμάς θέλει να σου ζητήσει με ΠΜ κάτι.
Πολύ καλή δουλειά παρεπιπτόντως, έχω ασχοληθεί αρκετά με εικονικά συστήματα. Είναι ο πιο ανώδυνος τρόπος να δοκιμάσεις ένα εναλλακτικό Λ.Σ. ή να θυμηθείς παλιά διαμάντια.
"Lo-lo-look at you, Hacker.
A pa-pa-pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you ru-run through my corridors-s.
H-h-how can you challenge a perfect, immortal machine?"
[url=http://www.facebook.com/nihlia:2nnqt01r]FB Profile[/url:2nnqt01r] | [url=http://www.twitter.com/avenger3000:2nnqt01r]Twitter Profile[/url:2nnqt01r] | [url=http://www.nihl.gr:2nnqt01r]Blog-o-sphere[/url:2nnqt01r]
The administrator has disabled public write access.

Re: Virtual Machines και Adventure Games. 22 Μαϊ 2011 11:36 #32758

 • tsampikos
 • tsampikos's Avatar
 • OFFLINE
 • Master of Dimensions
 • Posts: 1577
Γι αυτό έγραψα στο πρώτο πόστ ότι τα διαθέτω νόμιμα και "αν είναι επιτρεπτό". Δεν θέλω να έχουμε μπλεξίματα, άρα ΟΚ για τον φόβο των Ιουδαίων δεν θα κάνω τίποτα τέτοιο εδώ. Αν και οι υπόλοιποι είναι νόμιμοι κάτοχοι, δηλαδή έχουν αυθεντικά δισκάκια στα χέρια τους τότε δεν τίθεται κανένα θέμα. Το βασικό είναι να είσαι νόμιμος κάτοχος. Αλλά και από την άλλη είναι πανδύσκολο να τα βρεις πλέον να τα αγοράσεις. Κι εγώ άνθρωπος του...νόμου είμαι και σε καμιά περίπτωση δεν θα έκανα την παραμικρή παρανομία εδώ μέσα. Υποστηρίζουμε μόνο γνήσια παιχνίδια και μόνο γνήσια λειτουργικά. Όχι κόπιες. Εκτός και αν μιλάμε για freeware.
The administrator has disabled public write access.

Re: Virtual Machines και Adventure Games. 03 Ιουν 2011 14:59 #32834

Εδώ μπορείτε να βρείτε νέους launchers για το Grim Fandango, τα Monkey Island 3 & 4 αλλά και κάποια άλλα σχετικά εργαλεία. Θα σας επιτρέψουν να κάνετε install τα παιχνίδια αυτά στα νέα λειτουργικά ώστε να μπορείτε να τα παίξετε εύκολα και γρήγορα. Τους έχω χρησιμοποιήσει και εγώ και πραγματικά δουλεύουν απρόσκοπτα.
Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς
The administrator has disabled public write access.