BLADE RUNNER

  • WickedMan
  • WickedMan's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Tentacled Overlord
  • Tentacled Overlord
More
12 Ιαν 2012 15:47 #35545 by WickedMan
BLADE RUNNER was created by WickedMan
Το καινοτόμο αυτό παιχνίδι κυκλοφόρησε το 1997 και είναι δημιούργημα της πάλαι ποτέ κραταιάς Westwood Studios, εταιρείας που μας έχει δώσει rpg και strategy σειρές - θρύλους όπως τα Eye of the Beholder, Lands of Lore, Dune και Command & Conquer. Από αυτά ξεχωρίζει, φυσικά, το περίφημο Red Alert, το κατά πολλούς καλύτερο strategy όλων των εποχών. Δυστυχώς, δε γνωρίζω αν δημιούργησε άλλο adventure πέρα από το Blade Runner.


Σενάριο

Το σενάριο του παιχνιδιού βασίζεται στην ομώνυμη ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ridley Scott και υπερέχει σαφέστατα του αντίστοιχου της ταινίας. Το παιχνίδι έχει διαφορετικό πρωταγωνιστή, τον detective Ray McCoy και τα γεγονότα του εξελίσσονται παράλληλα με εκείνα της ταινίας, αναφορές στην οποία θα βρείτε διάσπαρτες σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου του. Ειδικότερα, το σενάριο περιστρέφεται γύρω από την ύπαρξη των replicants, ανθρωποειδών ρομπότ που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος για να αναλαμβάνουν βαριές και επικίνδυνες εργασίες.

Το σενάριο περιέχει μια πολύ σημαντική καινοτομία, η οποία είναι πολύ δύσκολο να αποδοθεί με λόγια χωρίς να αποκαλυφθούν σημεία της πλοκής. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι δυναμικό! Αυτό σημαίνει ότι ενώ το κύριο storyline παραμένει ίδιο, οι ρόλοι και το «ποιόν» βασικών χαρακτήρων της περιπέτειας αλλάζουν με random τρόπο κάθε φορά που ξεκινάτε το παιχνίδι! Είναι στο χέρι σας να ανακαλύψετε ποιος είναι τι, αλλά και να αποφασίσετε τι θα κάνετε αφού το ανακαλύψετε.

Αξιοποιώντας το συνδυασμό αυτό, το παιχνίδι αποκτά 13 (!) διαφορετικά endings, κάποια από τα οποία έχουν μικρές διαφορές, άλλα μεγαλύτερες. Επιχειρεί, έτσι, να καταπολεμήσει ένα από τα πιο διαχρονικά προβλήματα των adventures, αυτό της αφόρητης γραμμικότητας και κατʼ επέκταση του χαμηλού replayability. Το κατορθώνει σε μεγάλο βαθμό και εκτινάσσει το χρόνο ενασχόλησης του παίκτη σε νούμερα πολύ μεγαλύτερα από τις 15-20 ώρες που διαρκεί ένα απλό playthrough. Στον τομέα του σεναρίου, λοιπόν, το παιχνίδι κατακτά το πρώτο «άριστα».


Δράση ? Γρίφοι ? Χειρισμός

Η δράση του παιχνιδιού είναι τρίτου προσώπου και θυμίζει αυτή κλασσικού detective game. Ο ρόλος σας απαιτεί να εξερευνήσετε διάφορες τοποθεσίες, να μιλήσετε με πολλούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες (αρκετούς από τους οποίους συναντάμε και στην ταινία) και να συλλέξετε στοιχεία και πληροφορίες για να προχωρήσει η πλοκή. Κλασσικό inventory δεν υπάρχει, αλλά αντικαθίσταται με ένα είδος φορητού υπολογιστή όπου καταγράφονται με εύχρηστο τρόπο, όλα τα στοιχεία που ανακαλύπτετε. Οι γρίφοι κινούνται σε παρόμοιο μοτίβο, είναι αρκετά ενδιαφέροντες, ποικίλης φύσης και δυσκολίας και πάντα δεμένοι με την πλοκή. Έχω, πάντως, την εντύπωση ότι είναι κάπως λιγότεροι από το επιθυμητό, καθώς το παιχνίδι προτιμά να δώσει το βάρος στο σενάριο και τα διλήμματα που αυτό σας θέτει.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, αρκετές είναι οι φορές που η δράση σας (ή η παράλειψη αυτής) σε ένα σημείο θα καθορίσει την εξέλιξη του παιχνιδιού αν και συχνά αυτό το καταλαβαίνετε μονάχα εκ των υστέρων. Σας δίνεται αρκετή ελευθερία όσον αφορά στο τι θα κάνετε και με ποια σειρά. Αυτό είναι, βέβαια, θετικό, αλλά στην υλοποίηση παρουσιάζει κάποια προβλήματα. Έτσι, μερικές φορές, αν κάνετε πράγματα με διαφορετική από την κατά τους δημιουργούς λογική σειρά, θα δείτε να ξεκλειδώνονται τοποθεσίες, για τις οποίες δεν έχετε μάθει ακόμα, ενώ άλλοτε θα βρείτε τον εαυτό σας να περιφέρεται σαν την άδικη κατάρα από οθόνη σε οθόνη χωρίς να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να ολοκληρωθεί το κεφάλαιο. Σε καμία περίπτωση δε θα βρεθείτε σε αδιέξοδο, αλλά οι παραπάνω ατέλειες μειώνουν κάπως το ρεαλισμό και το immersion που προσπαθεί να δημιουργήσει ο τίτλος.

Υπάρχουν και λίγες action σκηνές όπου καλείστε να πυροβολήσετε κάποιον εχθρό που σας επιτίθεται. Παρόλο που τα σημεία αυτά είναι γελοιωδώς εύκολα (ειδικά αν βάλετε τη δυσκολία στο easy), καλά θα κάνετε να σκεφτείτε δυο φορές πριν αποφασίσετε να το παίξετε Rambo. Συνήθως, μπορείτε να προσπαθήσετε να αποφύγετε την αναμέτρηση, καθώς αν σκοτώσετε κάποιον που δεν πρέπει, είναι πιθανό αργότερα να το βρείτε μπροστά σας στην εξέλιξη της ιστορίας. Γενικά, στο παιχνίδι θα πεθάνετε αρκετές φορές, κάτι που προσωπικά κατατάσσω στα μειονεκτήματα του τίτλου.

Όσο για το χειρισμό, αυτός είναι όπως σε όλα τα κλασσικά 3rd person adventures (από τα λίγα συνηθισμένα στοιχεία του τίτλου) και δεν πρόκειται να σας δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.


Ατμόσφαιρα ? Τεχνικός Τομέας (πλην ομιλιών)

Το παιχνίδι υιοθετεί την κλασσική τεχνική των 3D μοντέλων σε συνδυασμό με 2D backgrounds. Τα γραφικά είναι πολύ καλά και ατμοσφαιρικά με τα σκοτεινά χρώματα να κυριαρχούν. Όσες τοποθεσίες εμφανίζονται και στην ταινία ξεχωρίζουν έχοντας αποδοθεί εξαιρετικά, ενώ πολλές φορές το γενικότερο περιβάλλον θα φέρει στο μυαλό σας τα Tex Murphy παιχνίδια. Οι cutscenes είναι επίσης πολύ προσεγμένες και συμβάλλουν στην ομαλή προώθηση της πλοκής του παιχνιδιού. Η απουσία υπότιτλων, πάντως, είναι αρκετές φορές ενοχλητική και προστίθεται στα αρνητικά του παιχνιδιού.

Ο ήχος είναι από τα δυνατότερα στοιχεία του παιχνιδιού. Σε κάθε τοποθεσία που θα βρεθείτε, τα ηχεία σας θα γεμίσουν από πολύ ρεαλιστικούς ambient ήχους, ενώ ακόμα και η περιστασιακή σιωπή παίζει το ρόλο της στη διαμόρφωση της ατμόσφαιρας. Ατμοσφαιρικότατη είναι και η μουσική, την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει ο αρκετά γνωστός Frank Klepacki. Στους τίτλους τέλους, ακούγεται και το εκπληκτικό μουσικό θέμα του Βαγγέλη Παπαθανασίου που έγινε γνωστό από την ταινία.


Ομιλίες

Παρόλο που το review ήδη έχει πάρει κουραστικές διαστάσεις, θα ήταν κρίμα να μην κάνω ξεχωριστή αναφορά στις ομιλίες του παιχνιδιού. Στον τομέα αυτό, το παιχνίδι παίρνει το δεύτερο «άριστα», καθώς η δουλειά που έχει γίνει είναι ασύλληπτη. Οι ηθοποιοί της ταινίας επιστρέφουν 15 χρόνια μετά (!) για να δανείσουν τις φωνές τους στους αντίστοιχους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Όσο για τους πρωταγωνιστές του παιχνιδιού που δεν εμφανίζονται στην ταινία; Οι φωνές τους είναι? ακόμα καλύτερες! Την παράσταση κλέβουν η Lisa Edelstein (του ?House?) στο ρόλο της badass detective Crystal Steele και η απολαυστική Pauley Perrette (του ?N.C.I.S.?) στο ρόλο της γλυκιάς Lucy.


Επίλογος

Το review αυτό είναι αρκετά μεγάλο, αλλά πιστέψτε με, είναι αδύνατον να δώσει κανείς μια ρεαλιστική εικόνα του συγκεκριμένου adventure χωρίς να πλατειάσει. Το Blade Runner είναι για μένα ένα παιχνίδι σταθμός. Χάρη στα υψηλότατα standards παραγωγής και τους τολμηρούς νεωτερισμούς του είναι ένα σημείο αναφοράς στο παρελθόν, αλλά και ένα παράθυρο στο μέλλον των adventure games. Οι όποιες ατέλειες επιφέρει ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του δεν είναι δυνατόν να κριθούν πολύ αυστηρά και είναι ικανές μονάχα να του στερήσουν την τέλεια βαθμολογία.

Βαθμολογία 9.5/10

Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
12 Ιαν 2012 18:56 #35549 by outcry
Replied by outcry on topic Re: BLADE RUNNER
Nice.
Σκέφτομαι να το ξεκινήσω σύντομα, αφού πρώτα ξαναδώ τη ταινία για να τη φρεσκάρω στη μνήμη μου.
Πάντως, σε αντίθεση με τη πλειοψηφία, αυτό το πράγμα με τα πολλά διαφορετικά φινάλε το replayability κ.λπ. το βαριέμαι. Δηλαδή άντε να τελειώσεις ένα παιχνίδι, μετά να το ξαναρχίσεις, το μισό και παραπάνω να ναι ίδιο και σε κάποιες περιπτώσεις να θυμάσαι τι έκανες για να μη το κάνεις και να κάνεις κάτι διαφορετικό και να περιμένεις να δεις το αποτέλεσμα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν έχω τολμήσει να ξεκινήσω το Pandora Directive. Βέβαια το Last Express που είναι αντίστοιχο μου άρεσε πάρα πολύ.Χμμμ.

[i:2dyt6cll]I'd like to be the Catcher in the Rye and all.[/i:2dyt6cll]

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
13 Ιαν 2012 10:16 #35562 by mkllds
Replied by mkllds on topic Re: BLADE RUNNER

WickedMan wrote: Το καινοτόμο αυτό παιχνίδι κυκλοφόρησε το 1997 και είναι δημιούργημα της πάλαι ποτέ κραταιάς Westwood Studios, εταιρείας που μας έχει δώσει rpg και strategy σειρές - θρύλους όπως τα Eye of the Beholder, Lands of Lore, Dune και Command & Conquer. Από αυτά ξεχωρίζει, φυσικά, το περίφημο Red Alert, το κατά πολλούς καλύτερο strategy όλων των εποχών. Δυστυχώς, δε γνωρίζω αν δημιούργησε άλλο adventure πέρα από το Blade Runner.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου η Westwood Studios εκτός από το Blade Runner δημιούργησε και τη τριλογία "The Legend of Kyrandia", δηλαδή τα εξής:
1. The Legend of Kyrandia Book One
2. The Legend of Kyrandia Book Two: The Hand of Fate
3. The Legend of Kyrandia Book Three: Malcolm's Revenge

Πάρα πολύ ωραίο review. Για το παιχνίδι δεν θυμάμαι πολλά πράγματα εκτός από το γεγονός ότι αφού το τερμάτισα προσπάθησα να κάνω μια ενέργεια στο παιχνίδι διαφορετική από αυτή που είχα κάνει όταν το πρωτόπαιξα και για την οποία είχα διαβάσει κάπου αλλά δεν τα κατάφερα και γι' αυτό σταμάτησα το δεύτερο playthrough.

-"Πάνω στην άμμο την καυτή, γράφαμε τ' όνομα μας".
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
-Και τραγουδάει ο Σεφέρης.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
13 Ιαν 2012 10:49 #35563 by Constantine_R
Replied by Constantine_R on topic Re: BLADE RUNNER
Wicked πολύ ωραίο και κατατοπιστικό το review σου. Μια χαρά μέγεθος έχει. :wink:
Το Blade Runner είναι ένα από τα (λίγα πλέον) αποθημένα μου, να δω τι θα κάνω με το συγκεκριμένο... ας ελπίσουμε το GOG ότι θα το δώσει κάποια στιγμή (έχει το Lands of Lore, οπότε ελπίζω), γιατί μια ματιά που έδωσα στο internet δεν είδα ενθαρυντικά μυνήματα.

Εκτός από τα Kyrandia, της Westwood είναι και το Circuit's Edge του 1990, μπορείτε να το βρείτε σε διάφορα abandoware sites όσοι ενδιαφέρεστε.

“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • tsampikos
  • tsampikos's Avatar
  • Offline
  • Master of Dimensions
  • Master of Dimensions
More
13 Ιαν 2012 11:56 #35564 by tsampikos
Replied by tsampikos on topic Re: BLADE RUNNER
Εξαιρετικό Review! Eύγε στον αρθρογράφο!

Aυτά είναι Adventures!

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • WickedMan
  • WickedMan's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Tentacled Overlord
  • Tentacled Overlord
More
13 Ιαν 2012 18:13 #35569 by WickedMan
Replied by WickedMan on topic Re: BLADE RUNNER
@mkllds, Constantine_R
Μπράβο. Ήλπιζα στη βοήθεια κάποιων πιο ενημερωμένων μελών του φόρουμ. :) Προσωπικά μέχρι να μάθω για το Blade Runner τυχαία από κάποιο άρθρο στο ίντερνετ, δεν είχα ιδέα ότι η Westwood είχε κυκλοφορήσει adventures...

Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
13 Ιαν 2012 18:56 #35570 by Praetorian
Replied by Praetorian on topic Re: BLADE RUNNER
Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου adventures. Πολύ ατμοσφαιρικό, πολύ κοντά στο κλίμα της ταινίας, και με μουσική που παραπέμπει άμεσα σε αυτήν. Για παιχνίδι δε που βγήκε βασισμένο σε ταινία (συνήθως έχει κανείς πολύ χαμηλές προσδοκίες από αυτά), ήταν απίστευτα ευχάριστη έκπληξη η καλή δουλειά που είχε γίνει.

Δεν είμαι σίγουρος ότι έχω δει όλους τους τερματισμούς του, αλλά το έχω παίξει αρκετές φορές.
Ελπίζω πως κάποιος τερματισμός -που δεν έχω δει- δεν θα μου κάνει ... την καρδιά περιβόλι όπως αυτοί που είδα αλλά μάλλον είναι μάταια η ελπίδα.

Πάντως σε κάθε νέο παιχνίδι ανακάλυπτα καινούργια πράγματα να αλλάζουν, να συμβαίνουν διαφορετικά ή να μη συμβαίνουν καθόλου. Και έπειτα είναι και τα σημεία όπου επηρεάζονται από τις επιλογές που κάνεις για τον McCoy. Αν θυμάμαι σωστά, στο συνοδευτικό βιβλιαράκι τόνιζαν το "more human than human" (που είναι και το motto του Tyrell Corp) των χαρακτήρων του παιχνιδιού.

Παρεμπιπτόντως, θυμάται κανείς πως ακριβώς δούλευε το σύστημα διαλόγων του; Υπήρχε μια επιλογή Director's Cut και κάποιες επιμέρους επιλογές που διάλεγες τη διάθεση του McCoy όταν συζητούσε με άλλους χαρακτήρες, και τέλος μπορούσες να επιλέξεις ο ίδιος τα θέματα για συζήτηση....

Ακόμα έχω τα 4 CD του στη θήκη τους (το κουτί ωστόσο πρέπει να είναι κάπου καταχωνιασμένο -στην καλύτερη περίπτωση). Σε win7 x64 δεν τρέχει το installation του παιχνιδιού.

patch για ελληνικούς υπότιτλους σε: Monkey Island 1 SE και CD VGA beta patch !!!, Indiana Jones 3 και LOOM , Grim Fandango

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • WickedMan
  • WickedMan's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Tentacled Overlord
  • Tentacled Overlord
More
13 Ιαν 2012 22:01 #35573 by WickedMan
Replied by WickedMan on topic Re: BLADE RUNNER
@Praetorian
Πολύ χαίρομαι, διότι και γω το απόλαυσα πραγματικά. :)
Υπάρχουν κάποια πράγματα στο παιχνίδι που είναι προαιρετικά. Εαν τα κάνεις όλα, ανταμοίβεσαι με τους λεγόμενους "καλούς" τερματισμούς (όχι ότι είναι κλασσικά happy end, απλά αφήνουν μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον). Κάποιες φορές, όμως, ακόμα κι αν τα κάνεις όλα όπως πρέπει, μπορεί να είναι αδύνατον να δεις το φινάλε που θες διότι εξ αρχής το παιχνίδι σε έχει βάλει σε άλλο σεναριακό μονοπάτι (είναι τρία αν θυμάμαι καλά). Όλα τα φινάλε, πάντως, είναι πολύ σωστά δοσμένα...

Περιττό επίσης να σου πω ότι στο πρώτο μου playthrough, επειδή κάτι δεν ανακάλυψα, το παιχνίδι παρέλειψε μια ολόκληρη cutscene, όπου ήταν και το μοναδικό σημείο που εμφανιζόταν η γραμματέας του Tyrell (που πρωταγωνιστεί στην ταινία).

Όντως υπήρχε επιλογή για το γενική διάθεση του McCoy απέναντι στους NPCs, αλλά ομολογώ ότι δεν το πείραξα, οπότε δε μπορώ να σε διαφωτίσω. Αυτό που ξέρω, είναι ότι η σειρά που θα μιλήσεις στους χαρακτήρες για τα διάφορα θέματα, παίζει ρόλο αρκετές φορές, και μπορείς να πάρεις από αυτούς λιγότερες ή περισσότερες πληροφορίες...

Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
23 Ιαν 2012 21:08 #35756 by Dream Specialist
Replied by Dream Specialist on topic Re: BLADE RUNNER
Το παιχνίδι έχει μια ιδιότυπη δυσκολία και ένα δικό του ρυθμό στην εξέλιξη της δράσης που δεν το λες και γρήγορο αλλά ούτε και αργό, προσθέτει πάντως πολύ στην γενικότερη ατμόσφαιρα.
Προσωπικά αρκετές φορές βρέθηκα να μη ξέρω τι να κάνω για να προχωρήσει η δράση και πηγαινοερχόμουν στις περιοχές...
Βέβαια μια φορά είχε ανοίξει μια ολόκληρη περιοχή και λόγω κέρσορα δεν την είχα πάρει χαμπάρι..και γενικά ο κέρσορας είναι λίγο tricky. :)

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
17 Μάι 2014 20:07 #43574 by fijidreamer
Replied by fijidreamer on topic Re: BLADE RUNNER
Μαλλον θα ειναι το επομενο μου 8)

obductiongame.com/ from the Creators of Myst and Riven

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
17 Μάι 2014 22:33 #43581 by ManOfSorrows
Replied by ManOfSorrows on topic Re: BLADE RUNNER
Κι εγώ το έχω πολύ ψηλά στην λίστα για άμεσο play! To έχω πάνω από 10 χρόνια στην συλλογή μου και δεν το έχω τελειώσει ενώ η ταινία είναι από τις αγαπημένες μου και γενικά λατρεύω αυτά τα περιβάλλοντα. Έχει και τόσα paths και φινάλε, απορώ γιατί δεν το έχω λιώσει!

Tex Murphy is back!

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • WickedMan
  • WickedMan's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Tentacled Overlord
  • Tentacled Overlord
More
19 Μάι 2014 23:49 #43594 by WickedMan
Replied by WickedMan on topic Re: BLADE RUNNER
Δε θα κουραστώ ποτέ να προτείνω το συγκεκριμένο παιχνίδι σε όποιον δε βαριέται να μ'ακούει. :D

Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
05 Φεβ 2015 17:36 #45662 by neo83_gr
Replied by neo83_gr on topic Re: BLADE RUNNER
τόσα χρόνια πέρασαν, ακόμα δεν το έπαιξα. βρηκα κατι patches για win764, ελπίζω να κάνουν. κρίμα που δεν είναι στο scummvm

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
06 Φεβ 2015 01:08 #45668 by Dream Specialist
Replied by Dream Specialist on topic Re: BLADE RUNNER

neo83_gr wrote: ... κρίμα που δεν είναι στο scummvm

ή στο gog.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

Powered by Kunena Forum