Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Oxenfree

Oxenfree 21 Απρ 2016 15:49 #47463

Ο τίτλος του παιχνιδιού επιλέχθηκε προς ανάλυση από τον γράφοντα, επειδή ο φίλτατος maladroid αναφέρθηκε σε αυτόν και είδα το σχόλιό του τυχαία σε ένα post. Από τον υψηλό βαθμό και από τα κολακευτικά λόγια για το συγκεκριμένο παίγνιο, παρακινήθηκα να το αγοράσω και να ασχοληθώ για πέντε ώρες μαζί του, αποκτώντας το σε τσουχτερή τιμή από την Steam. Ας είναι. Αποζημιώθηκα τόσο από την ποιότητα του παιχνιδιού καθεαυτού όσο και από την ερμηνεία των πρωταγωνιστών.

Όμορφες φωνές. Και οι αντρικές αλλά και οι γυναικείες θυμίζουν τα b-movies φιλμάκια, όπου ναι μεν παρακολουθείς μια ιστορία που ξέρεις τα τερτίπια της όσον αφορά την αφήγησή της και τις χαμηλές της καλλιτεχνικές αξιώσεις αλλά παραδέχεσαι ότι το στόμα, η μύτη και ο φάρυγγας ευθύνονται για την θεσπέσια χροιά των κοριτσιών όπου η οξύτητα, η ένταση και οι αυξομειώσεις, χαϊδεύουν γλυκά τον χρήστη σε αυτό το ταξίδι πρωτόγνωρων καταστάσεων πάνω σε ένα νησί, το οποίο βρίθει αναφορών σχετικά με τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Μια παρέα φίλων, Αμερικανών με όλα τα κλισέ, προκαταλήψεις και ιστορικές ελλείψεις, αποφασίζουν να περάσουν λίγες μέρες σε έναν άγνωστο τόπο διασκεδάζοντας, συδαυλίζοντας την φωτιά, παίζοντας παιχνίδια και προκαλώντας ο ένας τον άλλον με τόλμη και γοητεία.

Όπως καταλαβαίνετε κάτι πάει στραβά, όλα ανατρέπονται και βάσει επιλογών (το παιχνίδι έχει replayability), ακολουθείς αυτό που επέλεξες. Συμπάθειες, αντιπάθειες, λανθασμένα μονοπάτια και ψέματα, παίζουν τον ρόλο τους σε αυτό το παιχνίδι όπου χρησιμοποιείς και το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Πολύ όμορφα σχεδιασμένοι χαρακτήρες, έντονα χρώματα, αρκετοί χώροι προς εξερεύνηση, απαίτηση καλής μνήμης καθώς τα μονοπάτια, τα γεφύρια και τα ξέφωτα είναι αρκετά και τα πάντα κρίνονται ανάλογα των επιλογών, του πείσματος ή της αδιαφορίας προς την υπόλοιπη παρέα.

Η δομή του παιχνιδιού είναι πειστική, δεν κάνει κοιλιά σε κανένα σημείο, η μουσική είναι απολαυστική, η κινηματογραφική εικόνα τόσο υπέροχη που δεν σε αφήνει να το παρατήσεις για να χαλαρώσεις ή να αλλάξεις παραστάσεις. Προσωπικά θα ήθελα άλλες πέντες ώρες ενασχόλησης αλλά δεν γίνεται να τα έχουμε όλα. Αν ήταν ένα καθαρόαιμο adventure παίγνιο, θα το βαθμολογούσα με ένα φωτεινό πεντάρι, αλλά η ανακάλυψη τόπων (ενίοτε χλοερών) γίνεται με απλοποιημένους τρόπους και μπόλικη εξερεύνηση μεν αλλά η απουσία ουσιαστικών γρίφων είναι αισθητή δε· οπότε αφαιρείται ένας πόντος λόγω έλλειψης γρίφων αλλά το πακέτο συνολικά είναι τόσο ακαταμάχητο που στην τελική δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Ο συνδυασμός δηλαδή αντικειμένων με hotspots για την επίτευξη ενός σκοπού, όπως το άνοιγμα μιας πόρτας είναι δευτερεύον ζήτημα αφού υπάρχει πληθώρα στοιχείων που σε προτρέπουν να ξεκολλήσεις από τα «πρέπει» των απανταχού comme-il-faut παικτών και να ασχοληθείς ολοκληρωτικά με το συγκεκριμένο πείραμα, αδιαφορώντας για τις ταμπέλες της κριτικής εν γένει.

Σφιχτοδεμένη πλοκή, καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς επαίνους, ένας ύμνος στην φιλία και στην πίστη της ισορροπίας, διλήμματα, υπερβάσεις, λογική και ευαισθησία, αξίες. Χάρηκα πολύ που ασχολήθηκα μαζί του καθαρά από τύχη. Αγαπητικά συναισθήματα ξύπνησαν και ο κόσμος γίνεται λίγο καλύτερος.

4/5
Nothing keeps its promise
Last Edit: 21 Απρ 2016 15:51 by pornostars.
The administrator has disabled public write access.

Oxenfree 08 Μαρ 2018 09:04 #49035

Πολύ καλά τα λες! Έχω παίξει δύο ώρες και με εχει πιάσει από το λαιμό. Εξαιρετική ατμόσφαιρα,μου θυμίζει για την ώρα κάτι μεταξύ Lost, Stranger Things και Shutter Island. Πολύ καλή και η τεχνοτροπία των γραφικών, ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Και ναι, ενώ φαίνεται τόσο γλυκό, κατάφερε και μου προκάλεσε jump scare! Έπεσα κι εγώ πάνω του από τύχη καθώς το έδινε free πριν καιρό το GOG. Αξίζει να το δείτε εκτός κι αν θέλετε οπωσδήποτε το παιχνίδι σας να έχει έστω και λίγους γρίφους.
Tex Murphy is back!
The administrator has disabled public write access.