Βαθμολογίες και κακίες

  • crocark
  • Topic Author
  • Offline
  • Adventure's Advocate
  • Adventure's Advocate
More
11 Οκτ 2016 18:19 - 11 Οκτ 2016 21:15 #47802 by crocark
@ Fallen & mkllds

justadventure.com/2013-05-20-21-09-14/1126-conspiracies

vs

adventureadvocate.gr/gamereviews/item/conspiracies-a-k-a

2 από τα ελάχιστα σάιτ που έχω εμπιστευτεί ...

ή αλλιώς

Vicky Indrawan vs C_R

ή αλλιώς 5/5 vs 3/5

...

Δείχνει αναγκαστικά C_R αυτό κι επειδή είναι φίλος με στενοχωρεί (κάτσε βρε, θα σε καλύψω παρακάτω περίμενε - χαρακτηριστική συμπεριφορά αυτή, όταν βρίζουμε τους πάντες και τα πάντα σ' αυτή τη χώρα πάντα εξαιρούμε τους παρόντες B) ). Αναλογιζόμενος βεβαίως το τι σημαίνει η ανάρτηση το 2003 κόντρα στην ανάρτηση το 2015 (και δεν αναφέρομαι στην πρόοδο στο είδος, αλλά βασικά στην πρόοδο του τρόπου σκέψης μας ... ), ενώ παράλληλα θυμάμαι και τις θρυλικές συζητήσεις στο παρελθόν για το πως %$#@$% βαθμολογούνται εδώ μέσα τα παιχνίδια ή αλλιώς κατά πόσο μιμούμαστε τις τακτικές των λάθος σάιτς μερικές φορές ... Πάντως για το εδώ μέσα, χρησιμοποιώ για ευκολία τον C_R, όμως στην πράξη δεν ξεχνώ πόσο αρνητικό υπήρξε διαχρονικά το σύνολο σχεδόν των μελών. Επίσης, αυτή η συζήτηση έχει ξαναγίνει με συμμετοχή μου, δεν είναι καινούρια. Και πριν κάνει το ρίβιου ο Κώστας.
Το μίνι του Andreasnaxos δεν είναι εύχρηστο γιατί δίνει 2 βαθμολογίες. Τα σχόλια όμως αξίζουν τον κόπο ίσως:
adventureadvocate.gr/forum/12members-min...spiracies-synomosies

Μετακρίτικ εγώ δεν ξέρω τι είναι και δε με νοιάζει να μάθω. Δε με ενδιαφέρει ο μέσος όρος των απόψεων των άσχετων. Με ενδιαφέρει η γνώμη των σχετικών. Για ευκολία σας αν τυχόν σας νοιάζει, στο gamers έχει 3,5/5, στο boomers B. Στο advocate όμως πάντα είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως και ξανατονίζω ότι δε θέλω να αντιπαρατεθώ με τον Κώστα για το συγκεκριμένο. Τι να σου κάνει κι ο Κώστας όταν βλέπει όλ' αυτά που γράψαμε στα νήματα για το conspiracies 2; Οι μισοί θέλαμε να το πάρουμε τσάμπα καταρχάς ... επειδή είμαστε Έλληνες. Καλά έκανε τελικά. Αφού μετά ήρθαν τα μέλη και του βάλανε μέσο όρο 2,5!

Κι επειδή εδώ υπάρχει συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς (νομίζω ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ψύχωση σχετικά άνετα, αλλά δεν είμαι ψυχίατρος οπότε δε μετρά η γνώμη μου), ορίστε ακόμη ένα παράδειγμα:
adventureadvocate.gr/gamereviews/item/diamonds-in-the-rough-4
justadventure.com/2013-05-20-21-09-14/745-diamonds-in-the-rough

3,5/5 από το συντάκτη του advocate
3 από τα μέλη που υποθέτω ότι θα το προτιμούσαν τσάμπα ...
5/5 από τον Alexander Tait

Και για να μη χάνετε χρόνο 3/5 στο gamers B στο boomers.
Αλλά ο Άλκης εδώ είναι, αν θέλει ας πει ο ίδιος.

Για το κομμάτι που με ρωτήσατε. Για τα πρακτικά που λέει η Φώλεν, μια χαρά τα λέει, απλά στο φτωχό μου το μυαλουδάκι όταν το κοινό είναι τόσο στριφνό διεθνώς, περιμένεις να σε βοηθήσουν οι φίλοι. Ε, δεν έχουμε φίλους εδώ, ας μην περιμένουμε από τέτοιους.

ΥΓ
Ξέχασα το review του Elessar που δίνει στο DITR 4/5, αλλά ο Elessar είναι γνωστός Φιλέλλην!

ΥΓ2 @ Fallen
Είδα και το metacritic απλώς για να ελέγξω πόσο αφοριστικό ήταν αυτό το άσχετοι και σχετικοί που έγραψα πιο πάνω. Για να είμαι παντελώς σίγουρος ότι κατάλαβα καλά, metacritic για το conspiracies είναι αυτή η σελίδα;

www.metacritic.com/game/pc/conspiracies/critic-reviews
*EDITED*

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
Last edit: 11 Οκτ 2016 21:15 by crocark.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
11 Οκτ 2016 21:33 - 12 Οκτ 2016 09:54 #47803 by Fallen Angel
Replied by Fallen Angel on topic Βαθμολογίες και κακίες
Το θέμα μεταφέρεται εδώ γιατί είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον ως θέμα συζήτησης παρότι είναι εκτός θέματος στο άλλο (επίσης πολύ ενδιαφέρον) thread.

Nothing happens unless first a dream...
Last edit: 12 Οκτ 2016 09:54 by Fallen Angel.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
11 Οκτ 2016 22:07 #47804 by mkllds
Replied by mkllds on topic Βαθμολογίες και κακίες
Αλήθεια τώρα; Μιλάμε για το "Συνομωσίες"; Ένα adventure το οποίο στην καλύτερη μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέτριο. Ένα adventure που πήρε όλα τα αρνητικά των Tex Murphy και τα εφάρμοσε σε υπερθετικό βαθμό. Δύσχρηστος χειρισμός, pixel hunting, ξεκάρφωτοι γρίφοι, γρίφοι χωρίς έμπνευση κ.α. Θα έλεγα και τρύπες στο σενάριο αλλά επειδή δεν το θυμάμαι καθόλου παρά μόνο σαν γαργάλημα στην μνήμη μου το αφήνω. Αλλά παρόλα αυτά θα έπρεπε να του δώσει 10 με τόνο γιατί είναι Ελληνική παραγωγή. Σοβαρά τώρα; Δηλαδή αν βγάλει Ελληνική εταιρία αυτοκίνητο με τρεις ρόδες ή χωρίς φρένα εμείς θα πρέπει να το αποθεώσουμε γιατί είναι Ελληνικό; Συγγνώμη αλλά αδυνατώ να ακολουθήσω τον συλλογισμό σου. Και τα λέω όλα αυτά ενώ είχα πάρει και το δεύτερο μόλις εμφανίστηκε στα ράφια των καταστημάτων αλλά ήταν το ίδιο μέτριο με το πρώτο.

Για το Diamonds in the rough δεν μπορώ να μιλήσω γιατί δεν το έχω παίξει.

-"Πάνω στην άμμο την καυτή, γράφαμε τ' όνομα μας".
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
-Και τραγουδάει ο Σεφέρης.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • crocark
  • Topic Author
  • Offline
  • Adventure's Advocate
  • Adventure's Advocate
More
12 Οκτ 2016 09:01 - 12 Οκτ 2016 09:10 #47806 by crocark
Replied by crocark on topic Βαθμολογίες και κακίες
Κάπτεν με συγχωρείς. Που είδες να λέω εγώ ότι θα έπρεπε να πάρει δεκάρι γιατί είναι ελληνικό; Πρώτα βρες μου αυτό και κουοτάρισέ το μου, γιατί αλλιώς λέμε ό,τι να 'ναι.

Δεν είπα τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το ότι το JA που μεσουρανούσε εκείνη την εποχή του έδωσε 5/5 και το gameboomers, αν μεταφράζω καλά τη βαθμολογία - η οποία και λείπει από το metacritic, που αν κατάλαβα σωστά, παρότι δεν πήρα απάντηση, είναι το πρώτο που θα δείτε μερικοί (δεν κοιτάτε το boomers αλλά κοιτάτε το μέσο όρο από τα γενικού εγκυκλοπαιδικού ενδιαφέροντος σάιτ, σα να λέμε, για το τι σκορ βάλανε) - του έβαλε 4/5. Εδώ και το gamers ακόμη του έβαλε 3,5/5. Θα το δεις και στο μετα... ότι από το gamers παίρνει 70%, αλλά εσείς εμφανίσατε παραπάνω μέσο όρο στο 50%.
Βάλε και το gamers μέσα λοιπόν και βγάλε μέσο όρο 4,2/5. Στο advocate 3/5.

(Στο DITR με την ευκαιρία ο αντίστοιχος ΜΟ θα ήταν 4 από τα 3 ξένα, 3,5 στο A_A)

Για κάποιο λόγο, ο Έλληνας κατασκευαστής Anima PPD σκέφτηκε ότι ο κόσμος λαχταρούσε ένα καινούρι FMV παιχνίδι, και μάλιστα ένα με αξίες παραγωγής μαλαισιανού μουσικού βίντεο.
23%


Εσείς ξαναρωτώ, αυτό ^ αξιολογείτε για να δείτε τι έδωσε στις Συνωμοσίες ο κόσμος;
:blink:

Να το ρωτήσω αλλιώς. Θα κοιτούσες ποτέ, το 2003 ή το 2016 αυτό το review για να αποφασίσεις αν θα παίξεις αυτό το παιχνίδι; Αλήθεια τώρα;

Και τέλος, μια τρίτη οπτική, αν ήσουν ο Κοκκινίδης θα σε ενδιέφερε τι θα γράψει, προκειμένου να έχεις τύχη στις πωλήσεις σου ας πούμε, το JA ή οποιοδήποτε από τα εν λόγω που δώσανε 20 - 40% ξέρω γω; Αν θυμάμαι καλά, περιοδικό από αυτά που αναφέρονται στη σελίδα που παραπέμπω, ένα καιρό διαφήμιζε μπαλάκια του τένις! Δεν έχω προφανώς τίποτα με τα μπαλάκια του τένις, αλλά, όπως λες κι εσύ, σοβαρά τώρα;

Μια διαφορετική ερώτηση τώρα. Αν θεωρήσουμε ότι παίρνοντας ένα τέτοιο παιχνίδι στην Ελλάδα 5/5, το πήρε γιατί ήταν απλά ελληνικό, θα μου φτιάξεις σε παρακαλώ κι ένα συλλογισμό γιατί το JA του έδωσε 5/5. Τι; Εκεί δίνουν τα πεντάρια σε ό,τι ελληνικό ή μη αμερικανικό ή δε δίνουν σημασία στις πόσες ρόδες έχει ένα αυτοκίνητο; Είναι κολλητοί των δημιουργών; Οι δημιουργοί τα χώνουν; Τι; Να παραφράσω και αυτό το ερώτημα. Αν εγώ φτιάξω ρίβιου για το εν λόγω παιχνίδι και του βάλω 5/5 θα κατηγορηθώ για μεροληψία; Δηλαδή, που να πάρει η οργή, δεν μπορούμε εδώ πέρα να λέμε τη γνώμη μας την πραγματική; Πρέπει πάντα όταν κρίνουμε ένα ελληνικό προϊόν να είμαστε υπέρ το δέον αυστηροί για να μην κατηγορηθούμε ότι είμαστε κολλητοί ή ότι τα παίρνουμε ή ό,τι;

Για το Diamonds in the rough δεν μπορώ να μιλήσω γιατί δεν το έχω παίξει.

Μην το παίξεις! Μέτριο στην καλύτερη. 3/5 και μάλιστα από Έλληνα reviewer, οπότε καταλαβαίνεις, ούτε καν 3 ρόδες ... Ο άλλος δε που του έβαλε στο JA 5 μάλλον έπινε τεκίλες συνοδεία φέτας και θυμόταν τις γραφικές του διακοπές στην Πάρο.

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
Last edit: 12 Οκτ 2016 09:10 by crocark.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • crocark
  • Topic Author
  • Offline
  • Adventure's Advocate
  • Adventure's Advocate
More
12 Οκτ 2016 09:56 - 12 Οκτ 2016 10:04 #47807 by crocark
Replied by crocark on topic Βαθμολογίες και κακίες
Ω! Δεν το είχα δει. Νομίζω ότι σε κάλυψα με το τι απάντησα στο άλλο. Μετέφερέ το αν θες.

Θα προσπαθήσω ωστόσο να είμαι συγκεκριμένος.

Θεωρώ τη βαθμολόγηση υπερδύσκολη

Για να είμαι ειλικρινής, από χθες σκέφτομαι για εδώ χειρότερα απ' ό,τι μέχρι τώρα στο θέμα της βαθμολόγησης. Μου μπήκε για πρώτη φορά η υποψία ότι παίζει στα ρίβιουζ η βαθμολογία να είναι αντιγραφή του ΜΟ του μετακρίτικ, που μέχρι χθες ειλικρινά δεν είχα παρά απλώς ακουστά. Πιθανόν αυτό να είναι ένα εύκολο τσεκ για να μην ξεφεύγουμε. Βάλε κάτι εκεί πέρα και μετά αν κάποιος γκρινιάξει, δείξ' του το μετακρίτικ. Πες μου αν έχω λάθος, που μακάρι να έχω.

εκπρόσωπος της «άλλης άποψης» (εκείνης που πιστεύει πως πρέπει να υποστηρίζουμε μία προσπάθεια με αγορά και διθυράμβους επειδή είναι από συμπατριώτη μας)

Λέω και του φίλου μου στο άλλο ότι κάνετε λάθος. Δεν ξέρω γιατί βάζετε στο στόμα μου λόγια, γιατί αυτό κάνετε. Δε λέω ότι πρέπει να υποστηρίζουμε με διθυράμβους μια προσπάθεια επειδή είναι συμπατριώτη μας πουθενά, ούτε κάτι παρόμοιο. Λέω ότι έχουμε την τάση να βάζουμε πάρα πολύ ψηλά τον πήχυ (πολύ πολύ πιο ψηλά απ' όταν κρίνουμε τους υπόλοιπους) όταν διαγωνίζεται κάποιος συμπατριώτης μας, στην καλύτερη. Στη χειρότερη απλά ισχύει ό,τι ίσχυε στην όποια ελληνική επικράτεια ανά τους αιώνες: δε με νοιάζει που ψόφησε η κατσίκα μου, αρκεί από του γείτονα να έχουν ψοφήσει παραπάνω.

Θεωρείς άδικο προς μία ελληνική προσπάθεια να επισημάνει κάποιος τα προβλήματά της;

Εσύ θεωρείς ότι είμαι βλάκας; Γιατί είναι σα να με ρωτάς κάτι τέτοιο. :lol: :lol: :lol:
Όχι είναι η απάντηση. Είναι δίκαιο.

Και ταυτόχρονα, θεωρείς λιγότερο άδικο να εκθειάσει κάποιος ένα παιχνίδι (επειδή είναι ελληνική προσπάθεια, και ναι ρε παιδιά, είμαστε cavemen ακόμη στο game dev και θέλουμε να το υποστηρίξουμε για να προχωρήσει) προς εκείνους που θα πληρώσουν για να το αγοράσουν και τελικά θα βρεθούν απέναντι σε ένα όχι και τόσο θείο παιχνίδι;

Όχι. Είναι άδικο. Φυσικά για να το αξιολογήσεις αυτό, θα πρέπει να έχεις σταθερά μέτρα για όλα τα παιχνίδια που κρίνεις.

Παρένθεση επειδή αν κατάλαβα καλά μιλάμε για τις Συνωμοσίες. Θεωρείς ότι ο reviewer του JA που το 2003 του έβαλε 5/5 ήταν άδικος ως προς το κοινό του; Τους έκαψε; Κι αν ναι, από περιέργεια, γιατί το έκανε; Το όνομα του μου ακούγεται για Ινδικό, πάντως ελληνικό δεν είναι.

Ποιοι είναι οι άσχετοι και ποιοι οι σχετικοί;

Νομίζω ότι στην απάντησή μου στο άλλο είμαι σαφής, αλλά θα το επαναλάβω. Είναι καταρχάς αυτή η σελίδα που δίνει το βαθμό μετακρίτικ για τις Συνωμοσίες; Αν ναι, εσύ σαν adventurer θα διάβαζες όλ' αυτά τα μέσα για να δεις τι θα παίξεις; Αν δεν τα διάβαζες όλα, μήπως δε θα τα διάβαζες γιατί ξέρεις ότι οι απόψεις αυτών που τα γράφουν και η γραμμή των μέσων, ακριβώς λόγω του κοινού στο οποίο απευθύνονται, δε σε αγγίζουν;

Άσχετοι για να απαντήσω ευθέως είναι όλοι αυτοί που ασχολούνται με το αντικείμενο επιφανειακά στην καλύτερη. Σχετικοί είναι όσοι ασχολούνται κατ' αποκλειστικότητα με τα adventures. Ξέρεις δα ότι το κοινό είναι μικρό κι ότι δε βρίσκει κοινό έδαφος συζήτησης με οπαδούς άλλων ειδών, ακόμη και μ' αυτούς που παίζουν λίγο απ' όλα, άρα πόσο να βαρύνει η άποψη ενός τέτοιου στις επιλογές μου; Αν το άσχετοι το θεωρείς τραβηγμένο το δέχομαι. Πάντως και σχετικούς δεν τους λες τους περισσότερους από αυτούς στη σελίδα που βλέπω ...

3. Αν η ελληνική προσπάθεια δεν είναι indie, αλλά μια (ελληνική πάντα) εταιρεία με τεράστιο κεφάλαιο από πίσω της, ισχύουν οι ίδιοι «κανόνες»;

Πρώτα θα στο αντιγυρίσω και θα σε ρωτήσω αν για τις ξένες όταν το κάνεις το ρίβιου είναι οι ίδιοι. Εγώ θα σου πω ναι. Εσύ μπορείς να μου πεις το ίδιο; Γιατί εγώ έχω δει εδώ μέσα κάτι βαθμούς 4,5/5 (και φυσικά τους έθιξα - τους βαθμούς - και τότε) ενώ ανέβασα μυωπία με τα γραφικά και στην τιμή δε συμπεριλαμβανόταν η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο κι η κάλυψη του οπτικού. Για μένα ναι λοιπόν. Οποτεδήποτε έκρινα μια Indie προσπάθεια, παίνεσα στο κείμενό μου όλες τις αρετές κι ήμουν λιγότερο καυστικός για τα γραφικά, αλλά στο βαθμό πήραν, πάντα αν θυμάμαι καλά, ό,τι τους άξιζε. Αν αναφέρεσαι σε κάτι που δε θυμάμαι, μου λες. Βέβαια προσωπικά δεν έχω κρίνει ποτέ ελληνικό παιχνίδι, πέρα από σχόλια από κάτω. Με την εξαίρεση του Clockwork man που δεν ήταν adventure όμως.


Κι ας ξαναγυρίσουμε στις Συνωμοσίες για λίγο. Λες ότι πήρε ΜΟ γύρω στο 50%. Κοίτα να δεις που δεν είναι έτσι:

Elessar wrote: Πάντως το παιχνίδι πήρε αρκετά ψηλές βαθμολογιές απο sites του εξωτερικού. Εγώ, επαναλαμβάνω για νιοστή φορά, ακόμα δεν πιστεύω πως Έλληνες έφτιαξαν FMV adventure και τους βγάζω το καπέλο γι' αυτό

Τάδε έφη στις 14:55, στις 30 Ιανουαρίου του '05.

Υποπτεύομαι ότι ο Elessar δεν τα διαβάζει τα σάιτς που του δώσανε 20, 23, 35 κλπ. % Εγώ δεν τα διαβάζω. Αφού μάλλον, λέω μάλλον, δεν τα διαβάζεις ούτ' εσύ, γιατί το ζορίζουμε το πράγμα; :)

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
Last edit: 12 Οκτ 2016 10:04 by crocark.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
12 Οκτ 2016 10:35 - 12 Οκτ 2016 11:06 #47808 by mkllds
Replied by mkllds on topic Βαθμολογίες και κακίες
Εγώ πάλι έχω την υποψία ότι έχουμε μια τάση να φοράμε παρωπίδες όταν είναι για παιχνίδια που προέρχονται από Έλληνες. Όπως κι από indie εταιρίες.

Μου λες λοιπόν ότι επειδή έβαλε το Just Adventure 5/5 θα έπρεπε να το εμπιστευτώ; Θα έπρεπε ο Κώστας, ο κάθε Κώστας, να το διαβάσει πρώτα και μετά να βάλει έναν παραπλήσιο βαθμό; Στο Just Adventure έκανε το review μια Vicky Indrawan η οποία έχει κάνει συνολικά 8 reviews απ' ό,τι βλέπω. Τα Conspiracies, MacGuffin's Curse, Earl Bobby is Looking for a Loo, Curse: The Eye of Isis, Alternativa, Amnesia: The Dark Descent και Cold Zero. Γιατί της συγκεκριμένης έχει μεγαλύτερη βαρύτητα ο βαθμός της κι ειδικά μετά που είδα και σε τι παιχνίδια έχει κάνει review; Εμένα μου κάνει πολύ μεγαλύτερη εντύπωση αυτό το 5/5 για ένα μέτριο παιχνίδι παρά ο βαθμός εδώ μέσα.

crocark wrote: Κάπτεν με συγχωρείς. Που είδες να λέω εγώ ότι θα έπρεπε να πάρει δεκάρι γιατί είναι ελληνικό; Πρώτα βρες μου αυτό και κουοτάρισέ το μου, γιατί αλλιώς λέμε ό,τι να 'ναι.


Μ' αυτό:

crocark wrote: Για το κομμάτι που με ρωτήσατε. Για τα πρακτικά που λέει η Φώλεν, μια χαρά τα λέει, απλά στο φτωχό μου το μυαλουδάκι όταν το κοινό είναι τόσο στριφνό διεθνώς, περιμένεις να σε βοηθήσουν οι φίλοι. Ε, δεν έχουμε φίλους εδώ, ας μην περιμένουμε από τέτοιους.


Έτσι όπως έγραψες το παραπάνω θεώρησα ότι εννοείς ότι πρέπει να βοηθάμε κάπως παραπάνω τους Έλληνες. Συμφωνώ με το να τους βοηθάμε αλλά με το να τα παρουσιάζουμε τα παιχνίδια τους και να κάνουμε εποικοδομητική κριτική κι όχι όταν κλείνουμε τα μάτια και βάζουμε άριστα σε μέτρια παιχνίδια.

crocark wrote: Αν εγώ φτιάξω ρίβιου για το εν λόγω παιχνίδι και του βάλω 5/5 θα κατηγορηθώ για μεροληψία; Δηλαδή, που να πάρει η οργή, δεν μπορούμε εδώ πέρα να λέμε τη γνώμη μας την πραγματική; Πρέπει πάντα όταν κρίνουμε ένα ελληνικό προϊόν να είμαστε υπέρ το δέον αυστηροί για να μην κατηγορηθούμε ότι είμαστε κολλητοί ή ότι τα παίρνουμε ή ό,τι;


Που να πάρει η οργή ρε φίλε μου αλλά πρέπει να βλέπει κάποιος τι γράφει το Just και το Boomers για να βάλει βάθμο; Δεν μπορεί να πει την γνώμη του; Και σιγά την αυστηρότητα. Το παιχνίδι είναι μέτριο. Τι να κάνουμε τώρα.

-"Πάνω στην άμμο την καυτή, γράφαμε τ' όνομα μας".
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
-Και τραγουδάει ο Σεφέρης.

Last edit: 12 Οκτ 2016 11:06 by mkllds.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
12 Οκτ 2016 11:38 - 12 Οκτ 2016 11:40 #47809 by Constantine_R
Replied by Constantine_R on topic Βαθμολογίες και κακίες
Χαίρομαι που μερικοί βλέπετε τόσο άσπρο-μαύρο τον κόσμο σας... σας ζηλεύω πραγματικά.

Το adv-adv έχει κάνει τρία reviews του DIRT
Guybrush
Guybrush: 3,5/5
«Τελειώνοντας την παρουσίαση και συνοψίζοντας θα θελα να πω ότι το παιχνίδι αποτελεί ένα εγχώριο διαμάντι κάτι σαν μια cult movie, το οποίο αν είχε μεγαλύτερη δράση, λίγο πιο προσεγμένα γραφικά και την ανάλογη χρηματοδότηση σίγουρα θα ’χε αφήσει εποχή. Την παρουσίαση την έκανα το 2015 σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία για την ήδη φτωχή σε ανάλογα εγχειρήματα χώρα μας. Εύχομαι να βρει συνεχιστές και κάποια στιγμή να δούμε από τον Άλκη ένα DITR2 ή ένα Οther Worlds2.»

Elessar
Elessar 4/5
«Τέλος, για να προλάβω όσους βιαστούν να θεωρήσουν τον βαθμό υψηλό λαμβάνοντας υπ΄ όψη το ερασιτεχνικό χαρακτήρα – όσον αφορά αποκλειστικά τα γραφικά – του παιχνιδιού, έχω να πω τα εξής: Ο βαθμός – το ίδιο αφορά και όσες κριτικές υπογράφω – δεν προκύπτει από αθροίσματα και διαιρέσεις των επιμέρους στοιχείων του παιχνιδιού αλλά απορρέει από την συνολική εικόνα και το συναίσθημα που μου μετέδωσε το παιχνίδι. Και αυτό στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν πολύ μεγάλο, τόσο σε ένταση αλλά και σε βάθος. Πραγματικά πιστεύω ότι αν υπήρχε από πίσω μία εμπορική εταιρεία με περισσότερα κονδύλια και «ανέσεις» παραγωγής, το DITR θα άφηνε σίγουρα εποχή καθώς στον τομέα του σχεδιασμού, της ατμόσφαιρας και του σεναρίου βάζει κάτω αρκετές από τις σύγχρονες παραγωγές. Αλλά αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι ότι απόλαυσα το παιχνίδι στο έπακρο και σταμάτησα να ασχολούμαι μαζί του μόνο όταν το τελείωσα.»


Tsampikos : 9/10 (4,5/5)
«Σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι που στην τεχνική του είναι σχεδιασμένο όπως θα έπρεπε να είναι κάθε adventure game. Σωστός δείκτης δυσκολίας, μεγάλο σε διάρκεια, υπεροχη ατμόσφαιρα, ενδιαφέρον και πρωτότυπο σενάριο, υπέροχη μουσική απλός και προσιτός χειρισμός είναι πολλά από τα στοιχεία ενός παιχνιδιού που έστω και αν παρουσιάστηκε σαν "outsider" κέρδισε με την ποιότητά του τους πάντες και συνολικά είναι ανώτερο από παιχνίδια που και περισσότερο προβλήθηκαν και με μεγαλύτερη οικονομική άνεση δημιουργήθηκαν. Μέσα σε τόσα πλεονεκτήματα σχεδόν ξεχνάμε τις όποιες γραφικές ατέλειες υπάρχουν.»
Βέβαια εσύ μπορείς να θεωρείς τις άλλες δυο εξαιρέσεις... ξέρεις Elessar-φιλελληνάς, Tsampikos-true adventurer κτλ... κάτι θα βρεις εσύ...

Τα δικά μου δεν τα βάζω γιατί θέλω να συνεχίσεις να τα διαστρεβλώνεις παρουσιάζοντας απλά ένα νούμερο.

Ναι, το JA έπινε τεκίλες και μαζούτ.... 5/5 στο Συνομωσίες δεν είναι review, είναι προπαγάνδα, όπως προπαγάνδα είναι και τα 20/100 του Computer Gaming World.

Για τα υπόλοιπα με κάλυψε ο mkllds και με το παραπάνω (όχι για αυτά που λέει για μένα... :whistle: )

Αν κάποιος βάζει τον πήχη πιο ψηλά στα ελληνικά προϊόντα είναι ακριβώς γιατί θεωρεί τον διπλανό του (που τυχαίνει να είναι Έλληνας) τεμπέλη, χωρίς παιδεία, κουλτούρα και τα λοιπά... όπως κάνεις και εσύ απ' ότι κατάλαβα. Πείτε μια χώρα που σε ποσοστό επί του συνόλου οι κάτοικοί της είναι η αφρόκρεμα της ανθρωπότητας και εγώ θα αναθεωρήσω.

crocark wrote: Για να είμαι ειλικρινής, από χθες σκέφτομαι για εδώ χειρότερα απ' ό,τι μέχρι τώρα στο θέμα της βαθμολόγησης. Μου μπήκε για πρώτη φορά η υποψία ότι παίζει στα ρίβιουζ η βαθμολογία να είναι αντιγραφή του ΜΟ του μετακρίτικ, που μέχρι χθες ειλικρινά δεν είχα παρά απλώς ακουστά. Πιθανόν αυτό να είναι ένα εύκολο τσεκ για να μην ξεφεύγουμε. Βάλε κάτι εκεί πέρα και μετά αν κάποιος γκρινιάξει, δείξ' του το μετακρίτικ. Πες μου αν έχω λάθος, που μακάρι να έχω.


Θεωρώ ότι την σκέψη αυτή την έκανες σκεπτόμενος ότι γράφεις στους ""reviewers"" αυτού του site και όχι στους φίλους σου που ανταλλάσσεις μηνύματα κοντά 10 χρόνια τώρα... γιατί ο reviewer θα σου απαντήσει να πας να πιεις έναν πικρό καφέ, να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να κουνήσεις το κεφάλι σου 20 φορές πέρα δώθε με δύναμη...

“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”
Last edit: 12 Οκτ 2016 11:40 by Constantine_R.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
12 Οκτ 2016 12:13 - 12 Οκτ 2016 12:18 #47810 by Fallen Angel
Replied by Fallen Angel on topic Βαθμολογίες και κακίες
Καταρχάς, πάλι καλά που έκανες τα quotes γιατί είμαι τόσο βλάκας που έσβησα τις ερωτήσεις μου όπως έφτιαχνα τη μεταφορά σε νέο θέμα μαζί με τις νέες απαντήσεις. Έξαλλη έγινα όταν το είδα. Χαχαχαχα... Μπράβο, ρε. Κι εδώ τελειώνουν τα μπράβο και παίρνω τα ψηφιακά μου μαστίγια γιατί είπες μια χοντράδα που ζορίζομαι πολύ να προσπεράσω καλή τη καρδία. :P

crocark wrote: Για να είμαι ειλικρινής, από χθες σκέφτομαι για εδώ χειρότερα απ' ό,τι μέχρι τώρα στο θέμα της βαθμολόγησης. Μου μπήκε για πρώτη φορά η υποψία ότι παίζει στα ρίβιουζ η βαθμολογία να είναι αντιγραφή του ΜΟ του μετακρίτικ, που μέχρι χθες ειλικρινά δεν είχα παρά απλώς ακουστά. Πιθανόν αυτό να είναι ένα εύκολο τσεκ για να μην ξεφεύγουμε. Βάλε κάτι εκεί πέρα και μετά αν κάποιος γκρινιάξει, δείξ' του το μετακρίτικ. Πες μου αν έχω λάθος, που μακάρι να έχω.

Είναι προσβλητικό αυτό που λες. Ξαναδιάβασέ το. :)

Αν χρειάζεσαι να μάθεις τι είπαν άλλοι για να πεις τη γνώμη σου, καλύτερα να μην την πεις καθόλου. Αν το άγχος σου είναι μη βάλεις «λάθος βαθμό» συγκριτικά με τους άλλους, πάλι το έχασες το παιχνίδι imho. O βαθμός σου πρέπει να είναι απόρροια του κειμένου σου που πρέπει να είναι απόρροια της εμπειρίας ΣΟΥ. Αν εγώ παίξω ένα παιχνίδι μόλις βγει και φάω τη ζωή μου σε dead-end bugs (call me Vampyre Story), δεν μπορώ να του βάλω 4/5 όπως έκανε ο φίλτατος Elessar. Αν είχα γράψει τότε ρίβιου, ΒΑΡΙΑ 2/5 θα του έβαζα. Αν στο Metacritic έχει Μ.Ο. 4/5, γαμώ, αλλά εμένα μου λέει απλώς ότι το παιχνίδι έλαβε καλής υποδοχής από τον κόσμο. Όχι ότι πρέπει να του βάλω τόσο κι εγώ. Το Metacritic (και ειδικά το Steam πλέον) τα χρησιμοποιείς όταν θέλεις να δεις τι αντίκτυπο είχε ένα παιχνίδι στον κόσμο. Οι βαθμολογίες είναι τόσες πολλές που παίρνεις μια σαφώς πιο σφαιρική εικόνα. Αυτό.

Η βαθμολόγηση είναι δύσκολη επειδή από τη μία θέλεις να σεβαστείς τον κόπο και την προσπάθεια του δημιουργού (ειδικά αν είναι indie, ειδικότατα αν τον ξέρεις προσωπικά) και από την άλλη θέλεις να σεβαστείς τον άνθρωπο που θα μπει στον κόπο να διαβάσει την παρουσίασή σου και θα δώσει τα λεφτάκια του μετά. Είναι αντικρουόμενα «θέλω» αυτά τα δύο, σχεδόν ασυμβίβαστα, και καθιστούν τη βαθμολόγηση δύσκολη υπόθεση. Για εμένα τουλάχιστον.

crocark wrote: Δε λέω ότι πρέπει να υποστηρίζουμε με διθυράμβους μια προσπάθεια επειδή είναι συμπατριώτη μας πουθενά, ούτε κάτι παρόμοιο. Λέω ότι έχουμε την τάση να βάζουμε πάρα πολύ ψηλά τον πήχυ (πολύ πολύ πιο ψηλά απ' όταν κρίνουμε τους υπόλοιπους) όταν διαγωνίζεται κάποιος συμπατριώτης μας, στην καλύτερη. Στη χειρότερη απλά ισχύει ό,τι ίσχυε στην όποια ελληνική επικράτεια ανά τους αιώνες: δε με νοιάζει που ψόφησε η κατσίκα μου, αρκεί από του γείτονα να έχουν ψοφήσει παραπάνω.

Διαφωνώ κάθετα, οριζόντια, ΚΑΙ διαγώνια. Καταρχάς, θεωρώ πως ο κόσμος δεν είναι έτσι κακός, και ειδικά τα τελευταία χρόνια με την κρίση και τις πολύχρωμες σκατούλες που έχει φάει, θεωρώ πως έχει γίνει πολύ περισσότερο φιλάνθρωπος και ενδιαφέρεται για το διπλανό του. Ως προς τα adventures, συγκεκριμένα, δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν που να μη νοιώθει περήφανος που υπήρξαν το DitR και οι Συνωμοσίες. Άσχετα αν στον καθένα μας προσωπικά άρεσαν αυτά τα παιχνίδια ή όχι, περηφάνια σίγουρα νοιώσαμε. Όπως νοιώσαμε και για το Scratches που επίσης έφτιαξε ένας άνθρωπος μόνος του, σε μια χώρα «άμπαλη» εντελώς με το gaming και δη το adventuring. Όπως νοιώθω και για το δημιουργό του Lancelot's Hangover που προσπαθεί και δραστηριοποιείται διαρκώς, και το παλεύει. Κάποιος είπε ότι είμαστε ποιο ανεκτικοί με τους indie developers. Μάλλον έχει δίκιο, τείνουμε να είμαστε πιο ανεκτικοί. Θα έπρεπε, όμως; Ειδικά όταν φτιάχνουν εμπορικά παιχνίδια και ζητάνε λεφτάκια που πλέον δεν έχουμε να δώσουμε έτσι άνετα; Εδώ σε θέλω, μάστορα!

crocark wrote: Όχι. Είναι άδικο. Φυσικά για να το αξιολογήσεις αυτό, θα πρέπει να έχεις σταθερά μέτρα για όλα τα παιχνίδια που κρίνεις.

Πώς γίνεται -πρακτικά- να έχεις σταθερά μέτρα για όλα τα παιχνίδια; Εγώ δεν είμαι ο άνθρωπος που ήμουν δέκα χρόνια πριν όταν καλή ώρα έπαιζα το Συνομωσίες και γελούσα. Τότε φαντάζομαι πως θα έγραφα και δημόσια πως «οι ερμηνείες είναι κακές, σε σημείο σπαστικών γέλιων» γιατί ήμουν μαλακισμένο και δε με απασχολούσε πώς θα νοιώσει ο δημιουργός, αρκεί να έλεγα την αλήθεια (όπως την έκρινα εγώ πάντα, με τη φιλοσοφική της έννοια). Σήμερα δε θα έγραφα ποτέ κάτι τέτοιο. Όχι επειδή έπαψε να είναι αλήθεια για εμένα (συγγνώμη, αλλά πράγματι οι ερμηνείες δεν ήταν καλές), αλλά επειδή θα το θεωρούσα άδικο προς όσους έκαναν τόση δουλειά για να βγάλουν ένα FMV. Δε θα έλεγα ούτε ότι ήταν καλές, όμως, επουδενί. Θα εστίαζα μάλλον στα καλά του σημεία, όπως: «Πόσο συχνά θα παίξεις FMV adventure με Έλληνες ηθοποιούς; Ίσως δεν είναι τόσο καλό το FMV κομμάτι, αλλά θα το απολαύσεις πραγματικά πολύ -έστω κι αν για όλους τους λάθος λόγους.»

crocark wrote: Θεωρείς ότι ο reviewer του JA που το 2003 του έβαλε 5/5 ήταν άδικος ως προς το κοινό του; Τους έκαψε; Κι αν ναι, από περιέργεια, γιατί το έκανε; Το όνομα του μου ακούγεται για Ινδικό, πάντως ελληνικό δεν είναι.

Δεν τον ξέρω ως reviewer, οπότε δεν μπορώ να έχω άποψη αν ήταν άδικος ή όχι. Πάντως, δε θα έκρινα αν «έκαψε το κοινό» από το 5/5, αλλά από το κείμενο. Αναφέρει τα προβλήματα; Αν ναι και ειλέγει απλώς να τα αγνοήσει γιατί γούσταρε το σύνολο, τότε επουδενί δεν τους έκαψε.

Ωστόσο, μου κάνει φοβερή εντύπωση που πιστεύεις τόσο σθεναρά πως οι Έλληνες θάβουν τις ελληνικές προσπάθειες και μόνο αυτή μπορεί να είναι η εξήγηση για τους συγκεκριμένους βαθμούς. Είναι λίγο αυθαίρετο συμπέρασμα θα μου επιτρέψεις να σου πω. Έριξα μια ματιά και σε άλλες βαθμολογίες συγκριτικά JA και AdvAdv (που είναι χαζό, αλλά ως δείγμα χάριν συζήτησης) και δεν επαληθεύεται αυτό που λες μιας και γενικά οι βαθμολογίες δείχνουν να διαφέρουν αισθητά σε ορισμένους τίτλους, καλή ώρα το Still life 2 παίρνει 3,5 εδώ και στο JA+ παίρνει 91%. Τη Microids την αγαπούσα παράφορα, το Still Life ακόμη περισσότερο· λες να είχα λόγο που έβαλα τόσο λιγότερο στη βαθμολογία; Ή απλώς έτσι ένοιωσα το παιχνίδι και δεν επηρεάστηκα από το τι έλεγαν οι άλλοι; Νομίζω, πάντως, πως με την πάροδο του χρόνου έχουν επαληθευθεί πολλές από αυτές τις βαθμολογίες μας. Και άλλες έχουν διαψευθεί. Είναι ψιλοαναπόφευκτο νομίζω. Αλλά σίγουρα όχι ένδειξη biased (κόλλησα, έλα) συμπεριφοράς.

crocark wrote: εσύ σαν adventurer [...] Άσχετοι για να απαντήσω ευθέως είναι όλοι αυτοί που ασχολούνται με το αντικείμενο επιφανειακά στην καλύτερη. Σχετικοί είναι όσοι ασχολούνται κατ' αποκλειστικότητα με τα adventures. [...]

Κορυφαία υποσυζήτηση! :) Ισχύει πως οι κριτικές στα adventuro-sites βαραίνουν περισσότερο στη συνείδησή μου απ' ό,τι τα περισσότερα general gaming sites. Αλλά διαβάζω και κριτικές «ασχέτων» και κυρίως «απλών αγοραστών». Αν έχουν το στυλ «το νεκρό είδος των adventures», δε χάνω χρόνο. Αν όμως λένε πράγματα που και για εμένα έχουν βαρύτητα σε ένα παιχνίδι (πχ χεσιματική ατμόσφαιρα), θα τα διαβάσω. Αν δω ένα adventure να έχει καλές κριτικές σε general gaming sites, θα εικάσω με βεβαιότητα πως είναι γαμάτο. Αν δω ένα adventure να παίρνει αντικρουόμενες κριτικές και δε θέλω να ξοδέψω λεφτάκια αυτή την περίοδο, θα πρέπει να περιμένω να γράψει κάποιος που εμπιστεύομαι, κάποιος που συμπλέουν τα γούστα μας.

Επίσης, έχω συνηθίσει να κατηγορούμαι/κατηγοριοποιούμαι κι εγώ ως «άσχετη» (εν μέρει ισχύει κιόλας, δεν αντιλέγω) επειδή δεν έπαιζα από τα γεννοφάσκια μου τα παλιά, καλά παιχνίδια. Βέβαια, έχω παίξει τα περισσότερα που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 15 χρόνια, αυτά δε μετράνε; «Όχι βέβαια, τα adventures σήμερα δεν είναι όπως ήτανε!» Άσε που θεωρείται σχετικός ένας παλιός adventur-άς που παίζει ένα adventure το χρόνο πλέον και άσχετος κάποιος που γράφει σε generic site και παίζει κάνα-δυο το μήνα. Ποιος είναι ο άσχετος και ποιος ο σχετικός, αλήθεια; Όπως καταλαβαίνεις, γενικά τέτοιου είδους διακρίσεις δεν τις πολυασπάζομαι. Δέχομαι όμως πως στα adventuro-sites θα βρω συνήθως πιο εμπεριστατωμένες κριτικές στα σημεία που θα δώσω κι εγώ βαρύτητα. Συνήθως, γιατί κι εδώ μπορώ να αρχίσω νέα υποενότητα... :)

crocark wrote: Πρώτα θα στο αντιγυρίσω και θα σε ρωτήσω αν για τις ξένες όταν το κάνεις το ρίβιου είναι οι ίδιοι. Εγώ θα σου πω ναι. Εσύ μπορείς να μου πεις το ίδιο; Γιατί εγώ έχω δει εδώ μέσα κάτι βαθμούς 4,5/5 (και φυσικά τους έθιξα - τους βαθμούς - και τότε) ενώ ανέβασα μυωπία με τα γραφικά και στην τιμή δε συμπεριλαμβανόταν η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο κι η κάλυψη του οπτικού. Για μένα ναι λοιπόν. Οποτεδήποτε έκρινα μια Indie προσπάθεια, παίνεσα στο κείμενό μου όλες τις αρετές κι ήμουν λιγότερο καυστικός για τα γραφικά, αλλά στο βαθμό πήραν, πάντα αν θυμάμαι καλά, ό,τι τους άξιζε. Αν αναφέρεσαι σε κάτι που δε θυμάμαι, μου λες.

Για εμένα προσωπικά όταν γράφω ρίβιου, όχι δεν είναι οι ίδιοι (ανεξαρτήτως χώρας). Θα έπρεπε να είναι αν ήθελα να γράφω «αντικειμενικά», αλλά δεν είναι. Τείνω να είμαι πιο αυστηρή/απαιτητική με τις μεγάλες παραγωγές και τα τρανταχτά ονόματα που μαζεύουν λεφτά με το τσουβάλι. Είναι λάθος μου, I know, αλλά έτσι είναι.

Επίσης, απεχθάνομαι τα πιξελωτά γραφικά (όχι όσο παλιά, but still). Θα πρέπει να είναι εξαίσιο ένα adventure για να του βάλω καλό βαθμό ενώ έχει pixel-art γραφικά. Για εμένα είναι deal-breaker αυτή η παράμετρος, είμαι γνωστή graphic whore όπως λένε. :) Αυτό δε σημαίνει, όμως, πως σε κάποιον άλλο δεν μπορεί να αποτελεί χάρμα οφθαλμών η τεχνοτροπία, ή ακόμη και μια αδιάφορη λεπτομέρεια. Εκεί, λοιπόν, είναι που ο καθένας μας βλέπει με ποιον συμπλέει. Αν ο Θέμης γράψει για ένα παιχνίδι πως έχει κακά γραφικά, παραδείγματος χάριν, εγώ σε διαβεβαιώνω πως δε θα το πλησιάσω ποτέ. Γιατί ο Θέμης παίζει παιχνίδια με κακά γραφικά ούτως ή άλλως, το ξέρουμε όλοι. Θέεεεεμηηηη... είναι παλιατζουυυύρεεεες αυτά που παίιιιζειιιιις!! Χαχαχαχα... :) Πέρα από την πλάκα, νομίζω πως αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει και στα adventuro-sites, η ποικιλία στους συντάκτες, ώστε να καλύπτουν όλα τα γούστα.

crocark wrote: Βέβαια προσωπικά δεν έχω κρίνει ποτέ ελληνικό παιχνίδι, πέρα από σχόλια από κάτω.

Εγώ πάλι έχω αποφύγει να γράψω παρουσίαση για να μη χαλάσουμε τις καρδιές μας με τους δημιουργούς. Δεν είναι πολύ τίμιο, όμως· μάλλον η λύση του δειλού είναι (για εμένα λέω, μην πλέξεις πουλόβερ). Να 'ναι καλά τα αγόρια μας που βγάζουν πάντα άφοβα το φίδι από την τρύπα! :)

Δεν έχω καταλάβει ακόμη πού στέκεσαι τελικά: πρέπει ή δεν πρέπει να υποστηρίζουμε και στις βαθμολογίες τις ελληνικές παραγωγές; Αν δε μου άρεσε ένα παιχνίδι για τους χι λόγους, πρέπει να του δώσω έξτρα κρέντιτ επειδή είναι ελληνικό; Έχω την αίσθηση πως δεν υποστηρίζεις αυτό κι απλώς θεωρείς ως δεδομένο ότι οι Έλληνες μποϊκοτάρουν ενστικτωδώς τις προσπάθειες άλλων Ελλήνων λόγω ζήλιας και μικρότητας.

Nothing happens unless first a dream...
Last edit: 12 Οκτ 2016 12:18 by Fallen Angel.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • crocark
  • Topic Author
  • Offline
  • Adventure's Advocate
  • Adventure's Advocate
More
12 Οκτ 2016 13:21 - 12 Οκτ 2016 13:22 #47811 by crocark
Replied by crocark on topic Βαθμολογίες και κακίες

Μου λες λοιπόν ότι επειδή έβαλε το Just Adventure 5/5 θα έπρεπε να το εμπιστευτώ;

Για την εποχή που γράφτηκε το review ναι. Το 2003 τι έπαιζες; Και τι ήταν το FMV Συνωμοσίες σε σχέση μ' εκείνα που έπαιζες;

Θα έπρεπε ο Κώστας, ο κάθε Κώστας, να το διαβάσει πρώτα και μετά να βάλει έναν παραπλήσιο βαθμό;

Όχι. Θα έπρεπε να πάρω εγώ σαν απάντηση ότι το σύνολο των μέσων του δώσανε 50% από τη Fallen κι εσένα;
Είναι αυτό:

Για τις "Συνωμοσίες" θυμάμαι κι εγώ ότι είχε θαφτεί από κριτικές στο εξωτερικό

αληθές;

Γιατί της συγκεκριμένης έχει μεγαλύτερη βαρύτητα ο βαθμός της κι ειδικά μετά που είδα και σε τι παιχνίδια έχει κάνει review;

Κάπτεν δε σου είπε κανένας ότι έχει μεγαλύτερη βαρύτητα ή ότι θα έπρεπε να έχει. Είπες ότι το θάψανε. Σου λέω, στην αρχή της δεκαετίας διαβάζαμε JA, Gamers, Boomers. Δεν το θάψανε. Διάβαζες εσύ κάτι άλλο; Διάβαζες κανένα από τα άλλα που αναφέρονται στη σελίδα του μετακρίτικ ή αν ήσουν δημιουργός θα σε ενδιέφερε του JA ή το 20% του όποιου; Εγώ δε βλέπω κανένα θάψιμο.

Εμένα μου κάνει πολύ μεγαλύτερη εντύπωση αυτό το 5/5 για ένα μέτριο παιχνίδι παρά ο βαθμός εδώ μέσα.

Τι έπαιζες είπαμε το 2003;
Μέτριο αφού είναι για σένα και με τη λογική ότι τα ελληνικά παιχνίδια και τα indie τα βλέπουμε μέσα από παρωπίδες για να τους βάλουμε παραπάνω, κάτσε και αναζήτησε τους λόγους που του έβαλε 5/5. Για μένα που ήταν εξαιρετικό παιχνίδι και για τους άλλους που έχουν την ίδια άποψη, δεν υπάρχει λόγος να ψάχνουμε για δράκους.

Μ' αυτό:

crocark wrote:
Για το κομμάτι που με ρωτήσατε. Για τα πρακτικά που λέει η Φώλεν, μια χαρά τα λέει, απλά στο φτωχό μου το μυαλουδάκι όταν το κοινό είναι τόσο στριφνό διεθνώς, περιμένεις να σε βοηθήσουν οι φίλοι. Ε, δεν έχουμε φίλους εδώ, ας μην περιμένουμε από τέτοιους
.

Έτσι όπως έγραψες το παραπάνω θεώρησα ότι εννοείς ότι πρέπει να βοηθάμε κάπως παραπάνω τους Έλληνες.

Αφορούσε το κομμάτι των πρακτικών. Μιλούσαμε για χρηματοδότηση στη συγκεκριμένη συζήτηση. Και είπα μην περιμένεις από φίλους σ' αυτόν τον τομέα. Μπορεί να κάνω λάθος και να 'χει ο άνθρωπος πραγματικά πολύ καλούς φίλους. Ήταν μια αυθόρμητη έκφραση με όσα γνωρίζω εγώ. Μακάρι να είναι τα πράγματα καλύτερα στον τομέα αυτό απ' ό,τι τα ξέρω εγώ, πραγματικά. Σίγουρα όμως το συγκεκριμένο δεν αφορούσε το reviewing.

Που να πάρει η οργή ρε φίλε μου αλλά πρέπει να βλέπει κάποιος τι γράφει το Just και το Boomers για να βάλει βάθμο;

Κι εγώ ρώτησα αν πρέπει να βλέπει το μετακρίτικ αλλά δεν πήρα απάντηση. Το JA και το Boomers πρωτοαναφέρθηκαν γιατί είπατε ότι τη θυμάστε μέτρια την υποδοχή και το ποσοτικοποιήσατε σε 50%.

Δεν μπορεί να πει την γνώμη του;

Φυσικά και μπορεί. Απλά κι εγώ χρησιμοποιώντας αυτό, πίστεψέ με έτυχε, και απλά παίρνοντας τους βαθμούς γιατί δεν μπορώ να αντιπαραβάλω λέξη προς λέξη και πρόταση προς πρόταση ρίβιους, είναι προφανές το γιατί δεν μπορώ, λέω ότι εδώ είμαστε πιο αυστηροί με τα ελληνικά. Απλοί αριθμοί είναι. Έξω είναι μεγαλύτεροι, μέσα είναι μικρότεροι. Ένας τρόπος να τους χαρακτηρίσεις είναι με το να πεις ότι όσο πιο χαμηλός είναι για το ίδιο πράγμα που εξετάζεται, τόσο πιο αυστηρός είναι ο κριτής. Ναι, ξέρω, τα ρίβιους δεν είναι μόνο ο τελικός βαθμός, δεν είμαι χαζός, μου το έχετε ξαναπεί κι έχω συμφωνήσει. Με κάποιο τρόπο πρέπει να σου δείξω αυτό που θέλω να πω. Ο βαθμός είναι ο πιο εύκολος. Άλλωστε όπως έχω ξαναπεί, όταν έμπαινα σε ένα σάιτ το 2005-2010 κι έψαχνα να βρω κανένα παιχνίδι να παίξω, άνοιγα κοιτούσα το βαθμό πρώτα. Τα 4ια-5ια καθόμουν και τα διάβαζα αναλυτικά, αν μου έκανε κλικ, το αγόραζα και το έπαιζα. Δεν ξέρω αν το κάνουν κι άλλοι αυτό, αλλά υποθέτω πως ναι. Επίσης για τον ίδιο λόγο δε θα έμπαινα στο χ "τζενέρικ" σάιτ να διαβάσω πόσο πήρε κάποιο adventure ναι να δω αν θα το παίξω. Με σχετική ασφάλεια, θα είχα παίξει κάτω από 20 adventures μόλις, αν το έκανα. Οπότε γι' αυτό κι εγώ θα συνεχίσω να βλέπω τους βαθμούς, όσο κι αν αυτό κάνει τον Κώστα να λέει ότι βλέπω τον κόσμο τόσο άσπρο - μαύρο.

Χαίρομαι που μερικοί βλέπετε τόσο άσπρο-μαύρο τον κόσμο σας... σας ζηλεύω πραγματικά.

Χθες με είπε η Fallen μερικό - μερικό. Καλά πάμε ... :lol:

Το adv-adv έχει κάνει τρία reviews του DIRT

Το έχω υπόψη μου. Το είδα μετά, έχω σχολιάσει, αλλά δεν το θυμόμουν. Δεν είναι όμως review συντάκτη. Ούτε και του andreasnaxos μέτρησα αν θυμάσαι (κι εκεί ο τελικός βαθμός ήταν 1/5). Συμφώνησα και με το βαθμό αν θυμάμαι καλά.
Τα κείμενα, αν τα παραθέτεις για να δείξεις ότι είναι ένα ρίβιου περισσότερο από το βαθμό, δε χρειάζεται, όχι μόνο γιατί το ξέρω, και ξέρεις ότι το ξέρω, αλλά ειδικά σ'αυτήν την περίπτωση και γιατί συμφωνώ. Εκτός ενός σημείου.

Εύχομαι να βρει συνεχιστές και κάποια στιγμή να δούμε από τον Άλκη ένα DITR2 ή ένα Οther Worlds2.

Αν ήξερα το συντάκτη τόσο όσο ξέρω εσένα και είχα το ίδιο θάρρος όπως μαζί σου και αν είχε σχόλια από κάτω κι αν αποφάσιζα να γράψω, θα του έλεγα "σιγά να μη βρει συνεχιστές. Εσύ θες και το σκύλο χορτάτο, μη χαλαλίσουμε κανένα μισούδι παραπάνω στη βαθμολογία, ας κρατήσουμε λίγο καβάντζα, αλλά και την πίτα ολόκληρη, τη συνέχεια δηλαδή. Εμ , φίλε μου, συνήθως τουλάχιστον, δε γίνονται αυτά και τα δυο."
Και πάλι δεν κρίνω την κριτική του. Ό,τι θέλει βάζει ο καθένας. Αλλά τη στιγμή που αυτό το 3,5 είναι χαμηλότερο από το ΜΟ έξω, ακόμη κι αν συνυπολογίσουμε του Elessar, δεν έχω πει κάπου κάποιο ψέμα ή λάθος. Μέσα οι βαθμοί είναι χαμηλότεροι από έξω. Αν δε, θυμάμαι σωστά, επειδή και στο μετακρίτικ δεν έχει πολλές αναφορές, πάλι ο ΜΟ είναι ψηλότερος από εδώ. Ξανά. Τι είπα; Εδώ χαμηλότερες βαθμολογίες στα ελληνικά απ΄ ό,τι έξω. Αν κάνω κάπου λάθος, να ανακαλέσω ευθύς.

Βέβαια εσύ μπορείς να θεωρείς τις άλλες δυο εξαιρέσεις... ξέρεις Elessar-φιλελληνάς, Tsampikos-true adventurer κτλ... κάτι θα βρεις εσύ...

:)
:blush:
Εύχομαι αληθινά να μη μετάνιωσες που έκανες το ρίβιου. Βρέθηκε μπροστά μου και το ανέφερα. Δε θυμόμουν ότι το είχες κάνει εσύ και γι' αυτό το έριξα μετά λίγο στην πλάκα :blush:

ξέρεις Elessar-φιλελληνάς

Έλα ρε. Αυτό ήταν για να ελαφρύνω λίγο το κλίμα.
Του Τσαμπίκου του είπα τι νόμιζα για το συγκεκριμένο ρίβιου επί τόπου, δε χρειάζεται να ξανασχολιάσω. Το ρίβιου του είναι μίνι, εξαρχής αναφέρθηκα στα ρίβιουζ πρώτης σελίδας. Το ίδιο άλλωστε έκανα και για τα ξένα σάιτς. Δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά, γιατί δεν πρόκειται να κάτσω και να ψάξω τώρα, αλλά αν θυμάμαι καλά, στο φόρουμ ή φόρα κάποιου - κάποιων από τα ξένα σάιτς που έτυχε να περιηγηθώ για το Conspiracies εν προκειμένω, τα σχόλια του κοινού είναι θετικότατα. Δεν αναφέρθηκα όμως, όπως σου είπα ούτε σ' εκείνα.

5/5 στο Συνομωσίες δεν είναι review, είναι προπαγάνδα

Ρε φίλε, συγγνώμη λίγο. Γιατί είναι προπαγάνδα; Στο 2003 βρισκόμαστε. Και κάποιος σου φτιάχνει FMV, με πλοκή, με αναφορές σε πράγματα που αγαπάς, με γρίφους ενταγμένους. Ακόμη και τα γραφικά είναι καλά ακόμη για την εποχή ανετότατα. Κάπου διάβασα, μάλλον στο μετακρίτικ ..., ότι μιμείται τον Τεξ προ δεκαετίας και κρατάει τα γραφικά τα προ δεκαετίας. Εδώ τέτοια γραφικά στα adventures σήμερα δε βλέπεις, γιατί έχεις πάει στα προ δεκαπενταετίας από τότε (2003), τύπου king's quest... Γιατί είναι προπαγάνδα; Συγγνώμη, εγώ δεν μπορώ να το δω ως τέτοιο, αδυνατώ. Παιχνιδάρα ήταν όταν κυκλοφόρησε. Να προσθέσω "με τα όποια ελαττώματά του"; Να το προσθέσω.

Για τα υπόλοιπα με κάλυψε ο mkllds και με το παραπάνω (όχι για αυτά που λέει για μένα... :whistle:

...

Αν κάποιος βάζει τον πήχη πιο ψηλά στα ελληνικά προϊόντα είναι ακριβώς γιατί θεωρεί τον διπλανό του (που τυχαίνει να είναι Έλληνας) τεμπέλη, χωρίς παιδεία, κουλτούρα και τα λοιπά... όπως κάνεις και εσύ απ' ότι κατάλαβα.

Πραγματικά με μπέρδεψες εδώ. Κάν' το πιο λιανό. Ο Έλληνας μπορεί εν γένει είναι από όλ' αυτά. Που πας με αυτό το επιχείρημα; Πες ότι κι εγώ το θεωρώ όπως το λες και πες μου που πας σε παρακαλώ.

Εγώ καταρχάς και μέχρι διευκρινίσεως, θα κρατήσω το πρώτο κομμάτι:

Αν κάποιος βάζει τον πήχη πιο ψηλά στα ελληνικά προϊόντα είναι ακριβώς γιατί

που αν όχι αμέσως, τουλάχιστον εμμέσως, είναι μια παραδοχή ότι στα ελληνικά προϊόντα ο πήχυς μπήκε ήδη πιο ψηλά. Αν παραδέχεσαι ότι είσαι πιο αυστηρός με το ελληνικό από μόνος σου, περαιτέρω συζήτηση παριττεύει νομίζω.

Θεωρώ ότι την σκέψη αυτή την έκανες σκεπτόμενος ότι γράφεις στους ""reviewers"" αυτού του site και όχι στους φίλους σου που ανταλλάσσεις μηνύματα κοντά 10 χρόνια τώρα... γιατί ο reviewer θα σου απαντήσει να πας να πιεις έναν πικρό καφέ, να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να κουνήσεις το κεφάλι σου 20 φορές πέρα δώθε με δύναμη...

Το έγραψα της Fallen γιατί πραγματικά με ξένισε σαν αναφορά. ΟΚ, έκανα ένα μικρό λογικό άλμα, που μοιάζει με αυτό του κάπτεν πιο πάνω (που μιλούσα για τα οικονομικά), το παραδέχομαι. Αλλά μιλάμε, ΟΚ μιλάω, για σύγκριση βαθμολογίας για συγκεκριμένα παιχνίδια εδώ μέσα με έξω και μου έρχεται σαν απάντηση το μετακρίτικ. Το σωστό είναι όντως να απαντήσω μέχρι του σημείου ότι "κάνεις λάθος κατ' εμέ οι βαθμολογίες ήταν ψηλότερες, γιατί δεν παίρνεις μόνο τον ειδικό-ειδικό τύπο υπόψη σου και διαχειριστής αυτού του σάιτ, εκείνη την εποχή, λέει ότι οι βαθμολογίες ήταν αρκετά υψηλές για το παιχνίδι". Εμένα μου χτύπησε ένα καμπανάκι του τύπου "κάτσε ρε φίλε, έχει γούστο να χρησιμοποιείται το μετα... ως δικαιολογία για το τι βαθμούς βάζουμε ή ακόμα χειρότερα να το συμβουλεύεται κάποιος εκ των προτέρων". Μου λες με λίγα λόγια ότι δεν ισχύει και χαίρομαι. Τι έγραφα χθες;

Πες μου αν έχω λάθος, που μακάρι να έχω.


Ευχόμουν να είμαι λάθος, μου λες ότι είμαι λάθος, όλα μια χαρά :) Πάω ωστόσο να κουνήσω το κεφάλι μου με δύναμη γιατί πιάστηκα ...

EDIT
Fallen, ούτε να το διαβάσω προλαβαίνω. Θα επανέλθω.

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
Last edit: 12 Οκτ 2016 13:22 by crocark.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • crocark
  • Topic Author
  • Offline
  • Adventure's Advocate
  • Adventure's Advocate
More
12 Οκτ 2016 13:55 #47814 by crocark
Replied by crocark on topic Βαθμολογίες και κακίες

Έχω την αίσθηση πως δεν υποστηρίζεις αυτό κι απλώς θεωρείς ως δεδομένο ότι οι Έλληνες μποϊκοτάρουν ενστικτωδώς τις προσπάθειες άλλων Ελλήνων λόγω ζήλιας και μικρότητας.

Το πρόλαβα. Επιφυλάσσομαι για τα άλλα, απαντάω εν τάχει σ' αυτό γιατί είναι το σημαντικό. Περίπου. Υπάρχει μικρότητα και ζήλια παντού γύρω μου ως κυρίαρχα συστατικά συμπεριφοράς. Θα σου πω και για την κρίση ... Όμως εδώ για να το πω απλά κάπως, αν και ίσως όχι ακριβώς, θεωρώ ότι απλά οι Έλληνες reviewers όταν κρίνουν ελληνικά παιχνίδια είναι μάλλον χέστηδες και φοβούνται να κρίνουν το ίδιο χαλαρά ή σφιχτά όπως κρίνουν άλλα παιχνίδια, για να μην κατηγορηθούν για μεροληψία ...

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
12 Οκτ 2016 14:05 #47815 by mkllds
Replied by mkllds on topic Βαθμολογίες και κακίες

crocark wrote: Το 2003 τι έπαιζες;

Τον γιατρό με μια γκόμενα. Τι σχέση έχει αυτό; Δεν θυμάμαι. Δηλαδή αν δεν υπήρχαν άλλα καλά παιχνίδια εκείνη την περίοδο θα έπρεπε να βάλουμε σε κάποιο καλό βαθμό έτσι για να μην πάει χαμένη η χρονιά; Κατάλαβα σωστά;

crocark wrote: Και τι ήταν το FMV Συνωμοσίες σε σχέση μ' εκείνα που έπαιζες;

Μέτριο ήταν. Δεν θυμάμαι τι άλλο έπαιζα τότε εκτός από τον γιατρό.

crocark wrote: αληθές;

Είπα ότι έτσι θυμάμαι. Μπορεί και να κάνω λάθος. Αλλά νομίζω ότι κάπου διάβασα τότε (στο PCMaster;) ότι δεν πήρε καλές κριτικές και λόγο της άθλιας ηθοποιίας. Μπορεί και να θυμάμαι λάθος.

crocark wrote: Είπες ότι το θάψανε. Σου λέω, στην αρχή της δεκαετίας διαβάζαμε JA, Gamers, Boomers.

Είπα ότι έτσι θυμάμαι. Αλλά και πάλι εγώ δεν τα διάβαζα όλα αυτά. Αν θυμάμαι καλά το PCMaster διάβαζα και το adventure advocate.

crocark wrote: Τι έπαιζες είπαμε το 2003;

Σου είπα. Τον γιατρό. Ακόμα έχω το στηθοσκόπιο.

crocark wrote: Μέτριο αφού είναι για σένα και με τη λογική ότι τα ελληνικά παιχνίδια και τα indie τα βλέπουμε μέσα από παρωπίδες για να τους βάλουμε παραπάνω, κάτσε και αναζήτησε τους λόγους που του έβαλε 5/5.

Κάθισα και διάβασα το review της κι αδυνατώ να καταλάβω γιατί έβαλε τέτοιο βαθμό από την στιγμή μάλιστα που αναφέρει κάποια τρανταχτά ελαττώματα. Κανένα δράκο δεν ψάχνω να βρω αλλά και πάλι ο βαθμός της δεν μου κολλάει. Ούτε και ψάχνω για δολοπλοκίες. Και στην τελική καλά έκανε κι έβαλε όσο έβαλε παρόλο που δεν συμφωνώ. Της άρεσε, οκ πάμε παρακάτω.

crocark wrote: Αφορούσε το κομμάτι των πρακτικών.

Ναι βρε πασά μου αλλά από τα μηνύματα σου αφήνεις να εννοηθεί ότι έξω το αποθέωσαν κι εδώ μέσα το έθαψαν γιατί ήταν από Έλληνες κι επειδή ήμαστε ένας λαός που κοιτάει να βγάλει το μάτι του άλλου.

crocark wrote: Κι εγώ ρώτησα αν πρέπει να βλέπει το μετακρίτικ αλλά δεν πήρα απάντηση. Το JA και το Boomers πρωτοαναφέρθηκαν γιατί είπατε ότι τη θυμάστε μέτρια την υποδοχή και το ποσοτικοποιήσατε σε 50%.

Το metacritic είναι ένα εργαλείο. Σου δίνει έναν μέσο όρο από διάφορα sites και από απλούς users. Και γιατί να μην το βλέπει κάποιος; Γιατί δεν έχει μόνο sites που ασχολούνται αποκλειστικά με τα adventures; Και που ξέρεις αν σ' αυτά δεν υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά αγαπάνε τα adventures κι είναι αυθεντίες; Μήπως γιατί δεν γράφουν στο Just και στο Boomers;

-"Πάνω στην άμμο την καυτή, γράφαμε τ' όνομα μας".
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
-Και τραγουδάει ο Σεφέρης.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
12 Οκτ 2016 16:23 - 12 Οκτ 2016 16:26 #47819 by Fallen Angel
Replied by Fallen Angel on topic Βαθμολογίες και κακίες

crocark wrote: [...]θεωρώ ότι απλά οι Έλληνες reviewers όταν κρίνουν ελληνικά παιχνίδια είναι μάλλον χέστηδες και φοβούνται να κρίνουν το ίδιο χαλαρά ή σφιχτά όπως κρίνουν άλλα παιχνίδια, για να μην κατηγορηθούν για μεροληψία.

Δεν μπορώ να απαντήσω για κανέναν πέρα του εαυτού μου, προφανώς. Ωστόσο, θεωρώ ότι κάνεις λάθος. Στην τελική, προτιμάς να κατηγορηθείς για μεροληψία υπέρ ενός συντοπίτη παρά για σφιχτοκωλίαση και μποϊκοτάζ αντίστοιχων προσπαθειών. Εκ των δύο κακών, το πρώτο είναι σίγουρα προτιμητέο. Σκέψου το λίγο, δεν τίθεται καν δίλημμα. Νομίζω πως έχεις οδηγηθεί σε λάθος συμπεράσματα, ίσως επειδή γούσταρες το Conspiracies και οι περισσότεροι εδώ δεν το γούσταραν, ίσως επειδή θα ήθελες κατά βάθος να εξυμνηθούν οι ελληνικές δουλειές και ξενέρωσες που δε συνέβη (γι' αυτό κι εγώ ξενερώνω καμιά φορά, αλλά είναι λάθος μας).

Σε κάθε περίπτωση, από τις βαθμολογίες που βλέπω στα κατ' εξοχήν adventuro-sites της εποχής για τα δύο αμιγώς ελληνικά adventures που έχουν βγει, το συμπέρασμά σου είναι λάθος. Και δεν το λέω για να σε πείσω, όσο για να με αυτοκαθησυχάσω ότι δεν είμαστε (ως λαός, όχι εμείς συγκεκριμένα στο AdvAdv) τόσο μαλάκες όσο με προβλημάτισες ότι είμαστε. :)

Conspiracies (M.O. adventuro-sites = 3,5/5)
JA = 5/5
Archive = 4/5
Treff = 3,5/5
Gamers = 3,5/5
AdvAdv = 2,5/5
Boomers = 2,5/5

DitR (M.O. adventuro-sites = 3,5/5)
JA = 4,5/5
AdvAdv = 4/5
Archive = 4/5
Gamers = 3/5
Boomers = 2,5/5
Treff = (δεν έγραψαν)

Αν και... κατ' εμέ ούτε αυτά έχουν σημασία. Σημασία έχει ποιος έγραψε, τι έγραψε και πώς το υποστήριξε. Το 5/5 του JA συμφωνώ με mkllds πως δε δικαιολογείται από όσα γράφει. Προφανώς ήθελε να υποστηρίξει ένα indie FMV, και καλά έκανε, σαφώς. Δεν είναι όλοι οι άλλοι κακιασμένοι, όμως, επειδή δεν το έκαναν. Επίσης, οι συγκεκριμένες βαθμολογίες και των δύο παιχνιδιών δείχνουν πως βρίσκονται κάπου στη μέση, άρα σε άλλους θα αρέσουν και σε άλλους όχι. Όπως ακριωώς συνέβη με άλλα παιχνίδια (ΜΗ-ελληνικής παραγωγής, άρα δε συνετρεχε λόγος «φόβου» σε χαλαρή κριτική), όπως το Post Mortem (που μου ήρθε ευκολα στο μυαλό γιατί θυμάμαι ότι το είχα θάψει ενώ είχε πάρει καλές κριτικές):

Post Mortem (M.O. adventuro-sites = 3,5/5)
Boomers = 4,5/5
Archive = 4/5
Treff = 4/5
JA = 3,5/5
AdvAdv = 2,5/5
Gamers = 2/5

crocark wrote: Κι εγώ ρώτησα αν πρέπει να βλέπει το μετακρίτικ αλλά δεν πήρα απάντηση. Το JA και το Boomers πρωτοαναφέρθηκαν γιατί είπατε ότι τη θυμάστε μέτρια την υποδοχή και το ποσοτικοποιήσατε σε 50%.

Το 50% είναι η μέση βαθμολογία που πήρε το παιχνίδι, βάσει Metacritic. Το οποίο Metacritic καταλάβαμε ότι δε σε αφορά, ΟΚ, αλλά το δημιουργό (σε εκείνο το thread πρωτοαναφέρθηκε, άλλωστε) τον ενδιαφέρει εξίσου. Επίσης, εμένα θα μου επιτρέψεις να συνεχίζω να το κοιτάω όταν θέλω να δω τι έκανε γενικά ένα παιχνίδι, όπως κοιτάω και το Steam για να πάρω μια εικόνα πωλήσεων. Βοηθητικά εργαλεία είναι, όχι αξιώματα της φυσικής. ;)


Τώρα, μπορούμε να περάσουμε σε κάτι άλλο που με ενδιαφέρει πολύ, παρακαλώ;

- Πρέπει να είμαστε πιο επιεικείς με τους indie; Και πώς ορίζουμε έναν indie δημιουργό; Γιατί και η Wadget είναι indie θεωρητικά (αποτελείται από δύο άτομα!!), αλλά εκδίδει και παιχνίδια άλλων πλέον και έχει σταθερό εισόδημα. Οπότε πώς συγκρίνεται με το δημιουργό π.χ. του Cat Lady που έφτιαξε το παιχνίδι ολομόναχος;

- Επίσης, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας εάν ένα παιχνίδι είχε στη διάθεσή του σημαντικό κεφάλαιο από Crowdfunding; Δεν αλλάζει αυτόματα το αποτέλεσμα που θα μπορούσε ή δε θα μπορούσε να υπάρχει σε ένα παιχνίδι;

- Ή μήπως πρέπει να τα εξισώσουμε όλα και να «κρίνουμε» (τη μισώ αυτή τη λέξη, το είπα;!) μόνο αν περάσαμε καλά αγνοώντας το υπόβαθρο / ποιος, πού, πώς έφτιαξε το παιχνίδι;

Nothing happens unless first a dream...
Last edit: 12 Οκτ 2016 16:26 by Fallen Angel.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
12 Οκτ 2016 17:23 #47820 by Constantine_R
Replied by Constantine_R on topic Βαθμολογίες και κακίες

crocark wrote: Ο βαθμός είναι ο πιο εύκολος.


Κακώς, υπάρχουν 3/5 και 3/5....

crocark wrote: Οπότε γι' αυτό κι εγώ θα συνεχίσω να βλέπω τους βαθμούς, όσο κι αν αυτό κάνει τον Κώστα να λέει ότι βλέπω τον κόσμο τόσο άσπρο - μαύρο.


Όχι, λέω ότι τα βλέπεις άσπρο μαύρο (και αλήθεια σε ζηλεύω, μακάρι να είχα τόση αυτοπεποίθηση για την άποψή μου) γιατί παρουσιάζει δεδομένα που σε συμφέρουν... να π.χ. για το dirt που λες το αγαπημένο σου Boomers = 2,5/5...

crocark wrote: Εύχομαι αληθινά να μη μετάνιωσες που έκανες το ρίβιου. Βρέθηκε μπροστά μου και το ανέφερα. Δε θυμόμουν ότι το είχες κάνει εσύ και γι' αυτό το έριξα μετά λίγο στην πλάκα


Τι ενδιαφέρουσα επιλογή ρήματος........................................... όχι χαχα.

crocark wrote: Ρε φίλε, συγγνώμη λίγο. Γιατί είναι προπαγάνδα;

Fallen Angel wrote: Δεν τον ξέρω ως reviewer, οπότε δεν μπορώ να έχω άποψη αν ήταν άδικος ή όχι. Πάντως, δε θα έκρινα αν «έκαψε το κοινό» από το 5/5, αλλά από το κείμενο. Αναφέρει τα προβλήματα; Αν ναι και επιλέγει απλώς να τα αγνοήσει γιατί γούσταρε το σύνολο, τότε επουδενί δεν τους έκαψε.


Σου απάντησε εν μέρη αν και διαφωνώ με το τελευταίο. Είχε προβλήματα και προτίμησε να τα πετάξει κάτω από το χαλί σφυρίζοντας; ΠΟΛΥ ΚΑΚΩΣ τα έκρυψε.... λογική μαύρου-άσπρου. Αν μας αρέσει κάτι, πρέπει να το αποθεώνουμε, αν όχι πρέπει να το θάβουμε.......
Όπως με ακριβώς αντίθετο τρόπο λειτουργούν (για το Συνωμοσίες πάντα λέμε) και όσοι του έβαλαν 1 και 2..... υπερμεγέθυνση των αρνητικών διανθισμένη συνήθως με εξυπνάδες.

crocark wrote: Όμως εδώ για να το πω απλά κάπως, αν και ίσως όχι ακριβώς, θεωρώ ότι απλά οι Έλληνες reviewers όταν κρίνουν ελληνικά παιχνίδια είναι μάλλον χέστηδες και φοβούνται να κρίνουν το ίδιο χαλαρά ή σφιχτά όπως κρίνουν άλλα παιχνίδια, για να μην κατηγορηθούν για μεροληψία ...


Τόση ώρα όμως υποστηρίζεις ότι γίνεται αρνητικά, δηλαδή βαθμολογούμε προς τα κάτω με αυστηρότερα κριτήρια (δεν έχεις αναφέρει παράδειγμα με το αντίθετο).... και (αφού θες να σου απαντήσω/διευκρινίσω) εγώ σου λέω ότι οποιαδήποτε "μεροληψία" γίνεται για χάρη συμπάθειας και όχι αντιπάθειας. ΑΝ, γράφω ΑΝ, υπάρχει κάποιος που θάβει ό,τι είναι ελληνικό, γιατί είναι ελληνικό (που εγώ προσωπικά δεν γνωρίσει/διαβάσει) τότε το κάνει γιατί έχει ακριβώς τη νοοτροπία ψαροκώσταινας που σίγουρα ο ίδιος διατυμπανίζει ότι ζει.... έχει απλά κόμπλεξ γιατί ζει στη φαντασίωση των "άριστα" οργανωμένων κοινωνιών που του πλασάρουν τα δυτικά και ανατολικά μέσα ψυχαγωγίας.... φαντασιώνετε ότι στην Αμερική π.χ. όλα τα σχολεία είναι όπως στις ταινίες (απλοϊκό παράδειγμα) ενώ εμείς εδώ ζούμε σε σπηλιές.... ναι και εδώ σκατά είναι, όπως όμως είναι και παντού. Σε μερικές περιοχές όμως τα σκατά τα έχουν περιλούσει με αρώματα.

Τελικά εγώ προς τα που χέστηκα; έτσι για να ξέρω.

Και ένα τελευταίο γιατί πολύ το αναφέρεις.... αυτό με το Μ.Ο. ξέρεις είναι λίγο επικίνδυνο ως επιχείρημα. Με αυτή τη λογική έχεις σίγουρα άδικο σε ότι λες. Είμαστε τρεις και είσαι ένας.... Μ.Ο. 75% υπέρ.... πόσο μάλλον εσύ που δεν θες και να συμφωνείς εύκολα με τους πολλούς....

Πάντως στη τελική λίγη σημασία έχει, μια κριτική καλή ή κακή δεν έβλαψε κανέναν... οι πολλές ναι... σημασία έχει να αγοράσεις το προϊόν, αυτό είναι έμπρακτη υποστήριξη.

“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
12 Οκτ 2016 19:28 #47821 by giovanna
Replied by giovanna on topic Βαθμολογίες και κακίες
Δεν νομίζω ότι κανένας Ελληνας που θα έγραφε ενα review για Ελληνικό παιγνίδι θα το εξυμνούσε μόνο και μόνο γιατί ήτανε Ελληνικό. Εγώ και τα 2 παιγνίδια τα αγόρασα γιατί τότε είχα λεφτά και ήθελα όπως πάντα η αχόρταγη να τα έχω παίξει όλα. Το πρώτο στοην αρχή με ενθουσίασε, ναι το παραδέχομαι αισθάνθηκα περήφανη που έπαιζα ένα Ελληνικό παιγνίδι, αλλά σε λίγο ο ενθουσιασμός μου έπεσε κατακόρυφα, τέτοια κακή ηθοποια δεν είχα ξαναδεί, τόσους περίεργους γρίφους .

Δυστυχώς αγόρασα και το δεύτερο που ητανε γεμάτο bugs που πραγματικά σου ήτανε πολύ δύσκολο να το παίξεις γιατί έπρεπε να κυνηγάς και να ισσοροπείς τον κέρσορα κάθε στιγμή.

Για εμένα ήτανε άσχημα παιγνίδια, για άλλους η τελειότητα, απλώς τώρα που έπαθα έμαθα να είμαι πιό προσεκτική και κανένα review και βαθμολογία δεν με επηρεάζει, αλλά όταν κάποιος σε αυτό το forum γράψει ότι είναι κακό παιγνίδι δεν θα το αγοράσω, γιατί εδώ μέσα όποιος λέει την γνώμη του είναι γνήσιος παίκτης που το έχει πληρώσει και παίξει και είναι ελεύθερος να μας περιγράψει τα συναισθήματα του. Respect λοιπόν :lol:

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • crocark
  • Topic Author
  • Offline
  • Adventure's Advocate
  • Adventure's Advocate
More
13 Οκτ 2016 08:50 - 13 Οκτ 2016 10:37 #47825 by crocark
Replied by crocark on topic Βαθμολογίες και κακίες

Τελικά εγώ προς τα που χέστηκα; έτσι για να ξέρω.


Προς πουθενά. Για κάθε έναν αναγνώστη που διαβάζοντας το μήνυμα θεώρησε ότι σε αποκάλεσα προσωπικά χέστη εσένα ή τον Guybrush ζητώ, για όση αξία έχει αυτή, μια ταπεινή συγγνώμη. Από τα λίγα που ξέρω για σένα, είσαι από τα πιο θαρραλέα δείγματα της γενιάς σου. Τον δε Guybrush δεν τον ξέρω καθόλου, οπότε δεν τον χαρακτηρίζω έτσι ή αλλιώς. Συγγνώμη ωστόσο κι από αυτόν.

Για την ιστορία, με ρώτησε, όπως το κατάλαβα, αν τα μποϊκοτάρουν έτσι ή αλλιώς, συγκριτικά με τους "ξένους" (εγώ μίλησα εξαρχής συγκριτικά με τους "ξένους") κι αν ναι γιατί. Εγώ λέω ότι εκ των πραγμάτων ένας χαμηλότερος βαθμός στέλνει λιγότερους δυνητικούς παίχτες προς τα εκεί.
(Παρένθεση για τα παραδείγματα. Τα 2 ρίβιουζ είναι του '15. Το ένα 12 χρόνια μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού και το άλλο 7 αντίστοιχα, οπότε λίγη πρακτική σημασία έχουν, ειδικά αν συνυπολογίσεις τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο χώρο, οπότε λογικά δεν ενδιαφέρει και πολύ τους δημιουργούς)
Γιατί; 2 πράγματα μου έρχονται στο μυαλό. Το ένα είναι η μιζέρια, ζήλια που λέει, το άλλο είναι ο φόβος μη χαρκατηριστείς "λαρτζ". Τόσες ώρες δε μου ρχεται κάποιο τρίτο. Ναι, ξέρω. Θα μου πεις ότι αποκλείω την περίπτωση να το νιώθει ο ρίβιουερ τόσο πραγματικά. Δεν το αποκλείω αλλά συνεχίζω να απαντώ στο γιατί είναι χαμηλότερη από αυτό με το οποίο συγκρίνουμε και μιλάω για το αίσθημα που μου δημιουργείται (η καλύτερη εναλλακτική θα ήταν να μην αναφέρομαι στα αισθήματά μου, αλλά δε λειτουργώ έτσι). Μιζέρια και ζήλια ή φόβος. Στο μυαλό μου καλύτερα φόβος. Όχι ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι παντού διάχυτη από ζήλια, μιζέρια, φόβο έτσι κι αλλιώς, παντού και πάντα ( @ Fallen ... ).

Έχει κι άλλα ενδιαφέροντα για συζήτηση, αλλά νομίζω αρκετά από μένα.

EDIT
@ mkllds
Θα στο έκανα πμ, αλλά κρίμα νομίζω να χάσουν οι άλλοι το κομμάτι:


ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
Last edit: 13 Οκτ 2016 10:37 by crocark.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

Powered by Kunena Forum