Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Το έχετε δει αυτό;

Το έχετε δει αυτό; 30 Απρ 2010 11:19 #27492

 • crocark
 • crocark's Avatar
 • OFFLINE
 • Adventure's Advocate
 • Posts: 2929
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
The administrator has disabled public write access.

Re: Το έχετε δει αυτό; 30 Απρ 2010 11:56 #27493

Ναι, την χρησιμότητά του δεν μπορώ να καταλάβω ;)
Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς
The administrator has disabled public write access.

Re: Το έχετε δει αυτό; 30 Απρ 2010 12:06 #27494

 • crocark
 • crocark's Avatar
 • OFFLINE
 • Adventure's Advocate
 • Posts: 2929
Με έναν αριθμό υπογραφών σε ένα αίτημα προς το ευρωπαικό κοινοβούλιο, μπορεί αυτό να τεθεί σε ψηφοφορία και να παρθεί αντίστοιχη απόφαση. Διάβασε αν θες στο site εκεί που λέει στόχος. Το αν θα εφαρμοστεί αυτή η απόφαση είναι άλλο θέμα. Κι η χώρα μας προτίμησε να πληρώνει πρόστιμα για διάφορα θέματα επί χρόνια, αλλά σιγα - σιγά οδηγείται αναγκαστικά σε λήψη μέτρων για κάποια από αυτά.

(δε φαντάζομαι να με ρωτάς ποιά είναι η χρησιμότητα της επιστροφής, ε; :wink: )
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
The administrator has disabled public write access.

Re: Το έχετε δει αυτό; 30 Απρ 2010 12:40 #27495

Όχι, απλά θεωρώ ότι έχουμε να ασχοληθούμε με πολύ πιο σοβαρά θέματα.

Επιπλέον, δεν είναι μόνο τα μάρμαρα του Παρθενώνα που πρέπει να επιστραφούν. Όλα τα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα μουσεία είναι γεμάτα εκθέματα που έχουν κλαπεί από διάφορα μέρη του κόσμου. Γιατί να μην ζητήσουμε πίσω και την Αφροδίτη της Μήλου ή την Νίκη της Σαμοθράκης αλλά και τόσα άλλα; Αν αρχίσουν οι "δικαιούχοι" να ζητούν πίσω τα προϊόντα της κλοπής και του πλιάτσικου, θα αδειάσουν τα μουσεία του κόσμου. Χαζοί είναι λοιπόν να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου επιστρέφοντας τα μάρμαρα του Παρθενώνα;

Οι Άγγλοι, οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί τόσα χρόνια χορεύουν συρτάκι στην πλάτη μας, το ότι έχουν τα μάρμαρα μας πειράζει περισσότερο;

Φυσικά, όλα αυτά που γράφω φίλε crockark δεν απευθύνονται σε σένα αλλά σε όλους αυτούς που εξαντλούν την όποια "επαναστατικότητα" τους στο να γυρίσουν πίσω τα μάρμαρα αλλά επιτρέπουν παράλληλα στους ίδιους ανθρώπους να κερδοσκοπούν εις βάρος τους.
Και συγγνώμη, αλλά όταν ο κόσμος στην κυριολεξία καίγεται δεν θα ασχοληθώ με τα μάρμαρα - προέχει ο άνθρωπος :)

Συγγνώμη αν χάλασα κάπως το thread αλλά έχω βαρεθεί να βλέπω άτομα στο Facebook να γίνονται μέλη στο εν λόγω site και να το παίζουν θιγμένοι από τους Άγγλους και τους ομοίους τους. Οι ίδιοι άνθρωποι, για παράδειγμα, που το καλοκαίρι κάνουν τούμπες στους Άγγλους τουρίστες μπας και τσεπώσουν κανένα ευρώ παραπάνω.
Προβοκάτορας της αντβεντσουροαριστεράς
The administrator has disabled public write access.

Re: Το έχετε δει αυτό; 30 Απρ 2010 12:50 #27496

 • Tasos
 • Tasos's Avatar
 • OFFLINE
 • Templar Hunter
 • Posts: 758
Ενόψει Ολυμπιάδας Λονδίνου η Ελλάδα ετοιμάζεται να ασκήσει ένα σωρό πιέσεις στην Αγγλία για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Πολύ σημαντικό θέμα η επανένωση των γλυπτών με το μνημείο σίγουρα αλλά δεν δέχομαι να ξοδεύονται λεφτά για τέτοιου είδους δράσεις (και για τη μα@#**! που λέγεται Eurovision) και η ελληνική αρχαιολογία να πεινάει. Το Υπουργείο Πολιτισμού (δυστυχώς και Τουρισμού) δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ φέτος για καμία ανασκαφή ή αρχαιολογική έρευνα στην Ελλάδα, αφήνοντας αρχαιολογικά παράλυτη όλη τη χώρα. Οπότε η γνώμη μου είναι να κοιτάξουμε πρώτα το χάλι και την κατάντια του πολιτισμού στη χώρα μας και έπειτα την επιστροφή των γλυπτών που είναι σαφώς σημαντική αλλά δυστυχώς έχει φτάσει να αποτελεί τον ύψιστο στόχο κάθε υπουργού και να έχει γίνει το κύριο πρόσωπο του εληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, κάτι που είναι λάθος.

By the way το βιντεάκι είναι άθλιο!!!! :D
The administrator has disabled public write access.

Re: Το έχετε δει αυτό; 30 Απρ 2010 12:51 #27497

 • Tasos
 • Tasos's Avatar
 • OFFLINE
 • Templar Hunter
 • Posts: 758
@ Elessar

Συμφωνώ 100%, αυτή είναι η πραγματικότητα
The administrator has disabled public write access.

Re: Το έχετε δει αυτό; 30 Απρ 2010 13:06 #27498

 • crocark
 • crocark's Avatar
 • OFFLINE
 • Adventure's Advocate
 • Posts: 2929
Δεν παίρνω τίποτα προσωπικά και δε θα διαφωνήσω μαζί σου Elessar σε τίποτα, αν κι έχω εν μέρει διαφορετική γνώμη. Δεν προέτρεψα κανένα να λιώσει με το συγκεκριμένο site, ούτε να φανατιστεί, ούτε να επαναστατήσει, ούτε καν να υποβάλλει την "ψήφο" του. Εγώ απλά ρώτησα αν το έχετε δει. Ο καθένας αποφασίζει για πάρτη του αν θέλει έστω και να το δει.

Πάντως το θέμα "επαναστατικότητα" που έθιξες έχει αρκετό ζουμί ...

Απ' όσο δε καταλαβαίνω το θέμα έχει παίξει αρκετά. Βλέπεις το facebook δε γνωρίζω καν τι είναι ακριβώς :rolleyes:

Τέλος, μη ζητάς συγγνώμη. Δεν υπάρχει λόγος. Συζήτηση κάνουμε και πραγματικά δε βλέπω τίποτα το μεμπτό σ' αυτό :wink:
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
The administrator has disabled public write access.

Re: Το έχετε δει αυτό; 30 Απρ 2010 13:28 #27499

 • crocark
 • crocark's Avatar
 • OFFLINE
 • Adventure's Advocate
 • Posts: 2929
Τάσο, μου έκαναν εντύπωση αυτά που έγραψες. Μην το παίρνεις στραβά. Καταρχάς καταλαβαίνω αυτό που αναφέρεις σχετικά με την αρχαιολογική έρευνα και σε θίγει προσωπικά πολύ περισσότερο. Έχε υπόψη σου πως φέτος πολλά που ήταν να γίνουν δε θα γίνουν. Επίσης όποιον Έλληνα και να ρωτήσεις θα σου πει ότι φέτος είναι ριγμένος σε σχέση με τους υπολοίπους. Κονδύλια δεν κόβονται μόνο από την αρχαιολογία, κόβονται από την παιδεία και την υγεία κι αναφέρω μόνο αυτές γιατί συνήθως στο άκουσμά τους συγκινούμαστε περισσότερο, χωρίς να σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλοι σημαντικοί τομείς που θα θιγούν. Σου έχω ξαναγράψει για την αγάπη μου για την αρχαιολογία, οπότε ελπίζω πως δε θα πάρεις το σχόλιό μου προσωπικά. Αλήθεια όμως μιας και είσαι του χώρου για σχολίασε μου αν μπορείς αυτή μου τη σκέψη:

Νομίζω πως όσο πιέζουμε για την επιστροφή των γλυπτών, η αντίσταση του ΒΜ είναι πιο πεισματική. Κατ' εμέ αυτό γίνεται γιατί εμείς τους κάνουμε διαφήμιση. Γιατί να θέλουν να τα επιστρέψουν όταν έχει "αναζωπυρωθεί" το "τουριστικό" ενδιαφέρον για τα γλυπτά; Αν όμως με κάποιον τρόπο τα επέστρεφαν, το "τουριστικό" ενδιαφέρον προς τα που θα στρεφόταν; Πολύς κόσμος θα έλεγε οι Έλληνες τα πήραν πίσω, πάμε να τα δούμε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν το έχω δει ακόμη, αλλά από τους πάρα πολλούς αρχαιολογικούς χώρους που έχω επισκεφτεί γνωρίζω πολύ καλά (δεν ξέρω αν κάτι διαφορετικό ισχύει με το νέο μουσείο, αλλά δεν πιστεύω) πως τα εισητήρια έχουν ένα τέλος για το ΤΑΠ. Παρόμοιο τέλος υπάρχει και στις εκδόσεις και σε όλα γενικά τα αντικείμενα που πωλούνται στα πωλητήρια (οδηγοί, καρτ ποστάλ κλπ.). Για να καταλήξω, αν και νομίζω κατάλαβες που το πάω, ποιος θα ήταν άμεσα ωφελημένος από μια ενδεχόμενη επιστροφή; Ειλικρινά θα ήθελα τη γνώμη σου πάνω σ' αυτό μιας και πρόκειται για κάτι που έχω σκεφτεί από πολύ παλιά, αλλά ειδικά τώρα που το έθιξες μου κίνησες την περιέργεια.

Για τα χρήματα που δαπανώνται για τη συγκεκριμένη καμπάνια, αν κατάλαβα καλά πρόκειται για ιδιωτική προτοβουλία. Το βίντεο κι εμένα δε μου πολυάρεσε, αλλά τι να κάνουμε; :)

Για τη Eurovision που λες, ομολογώ πως έχω υπάρξει μέγας οπαδός από παιδί. Μαζί με το Monkey Island :wink: κάποια βιβλία που αγάπησα μικρός, τις παιδικές μου παρέες και πολύ λίγα ακόμη πράγματα, είναι από τα ελάχιστα πράγματα για τα οποία μερικές φορές μπορώ να θυμηθώ λεπτομέρειες. Σταμάτησα ν' ασχολούμαι, από τότε που άρχισε όλη η χώρα.
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
The administrator has disabled public write access.

Re: Το έχετε δει αυτό; 03 Μαϊ 2010 20:00 #27515

 • Tasos
 • Tasos's Avatar
 • OFFLINE
 • Templar Hunter
 • Posts: 758
Λόγω τριημέρου Πρωτομαγιάς πετάχτηκα κι εγώ στο εξοχικό και καθυστέρησα να σου απαντήσω φίλε!
Καταρχήν, εννοείται πως δεν παίρνω τίποτα από αυτά προσωπικά, ίσα ίσα που χαίρομαι που το συγκεκριμένο post σου δίνει αφορμή για κουβέντα!
Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, σαφώς τα πράγματα δεν θα είναι όπως ήταν παλαιότερα, αλλά στη περίπτωση του ΥΠ.ΠΟ.Τ. δεν μιλάμε για αρνητική απάντηση σε πρόταση χρηματοδότησης, αλλά για πλήρη αδιαφορία, όχι προς τα ερευνητικά προγράμματα που συμμετέχω, ούτε προς την αρχαιολογία, αλλά προς πάσα πολιτιστική κατεύθυνση.
Ομολογώ πως είχα ενθουσιαστεί όταν αναοινώθηκε το όνομα του νέου Υπουργού με την ελπίδα πως ένας νέος άνθρωπος θα αναλάβει τα ηνία του πολύπαθου αυτού Υπουργείου.
Δυστυχώς, η πραγματικότητα ήταν άκρως απογοητευτική.
Και φυσικά δεν είναι μόνο θέμα κυβέρνησης ή υπουργού.
Η ανασκαφή που συμμετέχω συνεχίστηκε σχεδόν για μια 5αετία, επεκτάθηκε, έχτισε υποδομές στην περιοχή και έγινε γνωστή στο διαδύκτιο εξαιτίας χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ίδιο και τα περισσότερα μεγάλα έργα στην Ελλάδα.
Και φυσικά δεν μιλάω για προγράμματα που 'ομφαλοσκοπούν', αλλά για έργα που στηρίζουν την περιφέρεια της χώρας, παράγουν επιστημονική γνώση, προσφέρουν δουλειά σε πλήθος ανθρώπων, έχουν εκπαιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα.
Πως θέλουμε, λοιπόν, να στηριχτεί στα πόδια η χώρα μας, όταν το υπουργείο και όλα τα υπουργεία γυρνούν τη πλάτη τους σε όλα αυτά??
Στο θέμα των μαρμάρων εχω να πω πως μια ενδεχόμενη επιστροφή θα ενίσχυε σίγουρα τα εισητήρια στο Μουσείο Ακροπόλεως.
Αντίστοιχα, οι διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα της διεκδίκησης λειτουργούν σαφέστατα προς όφελος των Βρετανών.
Ο Παρθενώνας είναι σίγουρα το μνημείο-σύμβολο της Ελλάδας...
Υπάρχουν, όμως, και άπειροι άλλοι 'Παρθενώνες' δίπλα στα ελληνικά χωριά και στις πόλεις μας, τα οποία δυστυχώς παραμένουν άγνωστα για το ευρύ κοινό!
The administrator has disabled public write access.

Re: Το έχετε δει αυτό; 04 Μαϊ 2010 10:47 #27522

 • crocark
 • crocark's Avatar
 • OFFLINE
 • Adventure's Advocate
 • Posts: 2929
Με τα περί αδιαφορίας συμφωνώ. Κι αυτό που ανέφερα εμπεριέχει και την αδιαφορία. Ας ξεκινήσω όμως από αλλού. Βασικά δε θέλω να μπω σε προσωπικές λεπτομέρειες και θα μιλήσω λίγο γενικότερα. Ο κλάδος που υπηρετώ αντιμετωπίζει πλήρη αδιαφορία σχεδόν από τις απαρχές του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Τελευταία φορά που το αντίστοιχο υπουργείο ανεξαρτήτως κυβέρνησης ενδιαφέρθηκε ν' απαντήσει έστω και με ένα αισιόδοξο τόνο στα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου, νομίζω ήταν γύρω στο '82. Φυσικά ήμουν μικρό παιδί τότε και δε γνωρίζω τα πράγματα από πρώτο χέρι, αλλά υπάρχει η σχετική ενημέρωση. Από τότε η όποια βελτίωση του επαφίεται στην προσωπική πρωτοβουλία. Οι πόρτες πάντα είναι ανοιχτές τα ώτα όμως δεν είναι ποτέ ευήκοα. Φεύγω από αυτό.

Θλίβομαι πάντα για τα προβλήματα του πολιτισμού, αλλά κοιτώ τι γίνεται και γύρω - γύρω. Δες τι συμβαίνει δεκαετίες τώρα με αυτό που γενικά θα ονομάζαμε πρωτογενή τομέα. Προέρχομαι (όπως ίσως θυμάσαι) από περιοχή με μεγάλη βιομηχανική και εμπορική ιστορία, με αγροτιά κοντά στο μέσο όρο της επικράτειας και ίσως παραπάνω αν συμπεριλάβουμε και την αλιεία. Η βιομηχανία δε σβήνει, έχει εξαφανιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η αγροτιά πλήττεται καθημερινά. Βασικά το κάθε μέτρο που ανακοινώνεται είναι για το χειρότερο. Και η αλιεία που ανέφερα πριν έχει πάρει κι αυτή την κατιούσα. Δε θα πω για άλλους κλάδους, αλλά αναρωτιέμαι. Σε μια χώρα που δεν παράγει πλέον ούτε τις πατάτες που χρειάζεται (τα προβλήματα είναι πολύ πιο σύνθετα, αλλά θα προσπαθήσω να κάνω το παράδειγμα όσο πιο απλό γίνεται) και που αντί να εξάγει, εισάγει πατάτες, πως μπορεί ποτέ να υπάρξει έστω και υποψία θετικού ισοζυγίου. Πάμε τώρα σε εμάς τη νέα γενιά (που όλοι, έτσι ή αλλιώς αποφασίσουμε όλοι να τελειώσουμε ΑΕΙ και ΤΕΙ). Πόσοι είμαστε πλέον οι οικονομολόγοι, οι δικηγόροι, οι υποψήφιοι καθηγητές, οι ψυχολόγοι, οι γιατροί, οι λογοθεραπευτές, οι αρχαιολόγοι, οι γεωλόγοι ... οι ανθοκόμοι, οι τεχνικοί ζωικής παραγωγής, οι απόφοιτοι σχολών διοίκησης επιχειρήσεων και πάει λέγοντας. Όλοι θέλουμε να απορροφηθούμε από την αγορά ή από το δημόσιο. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που χρειαζόμαστε είναι πατατοπαραγωγούς.

Για την περίπτωση της αρχαιολογίας ειδικότερα, όπως τα βλέπω εγώ τα πράγματα. Πολύ θα ήθελα και το λέω με όλη την ειλικρίνεια που διαθέτω να δω κάποια στιγμή τα πάντα στο φως. Όλες οι εφορείες και κλασικών και προιστορικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων να φροντίσουν να κάνουν τα πάντα επισκέψιμα από Έλληνες και τουρίστες. Φαντάζομαι πως αν ήταν να συμβεί κάτι τέτοιο, με το πλήθος των αρχαιοτήτων θα έπρεπε και τα 10 εκ. να δουλεύουμε σε ανασκαφές και ίσως να γίνει όλη η χώρα "σουρωτήρι" (πριν λίγα χρόνια ο παππούς μου βρήκε οργώνοντας ένα μακεδονικό τάφο στο χωράφι του όμως "ασκεπή" - ξέρεις που ήταν το σκέπασμα; το είχε η γειτόνισσα για τάβλα στον ξυλόφουρνο που διατηρούσε στην αυλή της). Που να βρεθούν χρήματα γι' αυτό όμως όταν δίνουμε συνάλλαγμα στην Αίγυπτο για πατάτες για οποιοδήποτε έργο παιδείας ή πολιτισμού, ενώ θα έπρεπε να έχουμε φροντίσει να φέρνουμε στη χώρα, άρα και στο κράτος έσοδα από εξαγωγές. Παρεμπιπτόντως, όταν ήμουν στο σχολείο μας λέγανε πως κύρια εξαγωγικά προιόντα μας ήταν οι σταφίδες και το ελαιόλαδο. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω πως πλέον εισάγουμε κι απ' τα δυο. Δε μ' αρέσει η μιζέρια όμως και μιας κι έχω μόλις πριν μια ώρα ακούσει ένα πολύ ευχάριστο νέο από τον ευρύτερο χώρο στον οποίο ανήκεις, άκου κι αυτό. Εκτός από το υπερσύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μου, στην περιφέρεια του νομού υπάρχουν 2 ακόμη μικρότερα, όμως βρισκόμενα ακριβώς στους αντίστοιους αρχαιολογικούς χώρους. Το ένα μάλιστα βρίσκεται σε έναν από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, αν όχι το μεγαλύτερο. Αυτά λοιπόν και τα δυο υπήρξαν κλειστά για καμιά δεκαριά χρόνια ίσως και παραπάνω (ντροπή). Χθες ελήφθη απόφαση επαναλειτουργίας τους και στελέχωσής τους με υπάρχον αν κατάλαβα καλά επιστημονικό προσωπικό από τις οικείες εφορείες. Στην περίπτωση των φυλάκων, μάλλον μιλάμε για συμβάσεις, οπότε δεν ξέρω για πόσο θα μείνουν ανοιχτά τα μουσεία. Προτιμώ όμως να μείνω στο θετικό προς το παρόν. Δηλαδή, μάλλον όταν θα με ρωτήσει την επόμενη φορά διερχόμενος τουρίστας πότε λειτουργούν τα μουσεία αυτά, τουλάχιστον δε θ' απαντήσω πως είναι κλειστά γενικώς κι αορίστως (μακάρι να υπήρχε ενδιαφέρον κι από τους συμπολίτες μου να τα επισκεφτούν - προσωπικό παράπονο). Και γενικώς, ο καλύτερος τρόπος για να έχει η αρχαιολογική έρευνα πόρους, για μένα είναι ν' ανοίξουν τα μουσεία και να κόψουν εισητήρια.

Για τον Παρθενώνα, μπορεί να σου φανεί παράξενο μιας και άνοιξα το συγκεκριμένο νήμα, αλλά έχοντας επισκεφτεί όπως ξαναείπα πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και μέσα σ' αυτούς δύο φορές την Ακρόπολη, δεν είναι για μένα ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ. Όντως είναι το πιο όμορφο αρχιτεκτονικό κατασκεύασμα όλων των εποχών και πέρ' από σύμβολο της Ελλάδας, είναι ταυτόχρονα και του δυτικού πολιτισμού και ίσως το πιο αναγνωρίσιμο ανά τον κόσμο. Ίσως φταίει ότι η Ακρόπολη περιτριγυρίζεται από όλο αυτό το χάλι, επιτρέψτε μου οι Αθηναίοι. Ίσως πάλι φταίει το ότι ποτέ δεν κατάλαβα το "μεγαλείο της Αρχαίας Αθήνας" και γιατί στο σχολείο μας .... με την Αθήνα όλη την ώρα και όχι ας πούμε, να μη μιλήσω για τη Μακεδονία, να μιλήσω καλύτερα για το αντίπαλο δέος τη Σπάρτη. Σε κάθε όμως πείπτωση νομίζω πως με τα "μάρμαρα" πίσω , μόνο κερδισμένοι θα ήμασταν. Ακόμη κι η προσπάθεια αξίζει, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αν όμως με ρωτάς προσωπικά θα σου πω ότι το μνημείο που μ' έκανε να χαζέψω είναι ο Ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς (ειδικά να τον δεις το ηλιοβασίλεμα) κι από αρχαιολογικούς χώρους μετά τους Δελφούς κατά σειρά βάζω τη Δήλο και μετά τη Δωδώνη. Βέβαια, αν και δε νομίζω ποτέ ν' αλλάξει κάτι πάνω σ' αυτό, κρατώ μια επιφύλαξη για τα 3 μόνο μεγάλης σημασίας μέρη που δεν έχω δει (Κνωσός, Ολυμπία, Μυκήνες).

Απ' ό,τι φαίνεται παρασύρθηκα, βλέπεις πόσο μ' αρέσει το αντικείμενο. Δες το σαν ένα mini - review :wink:

Υ.Γ. Όσοι διαβάσατε τα παραπάνω, ελπίζω να καταλάβατε την πραγματικά μεγάλη προσπάθεια μου να μην αναφερθώ σε πράγματα που αφορούν κόμματα ή πρόσωπα της πολιτικής. Θέλω να πιστεύω πως γράφω, τουλάχιστον σ' αυτήν την περίπτωση, αμερόληπτα χωρίς να θέλω να εγείρω παθιασμένες αντιδράσεις.

Υ.Γ. 2 Για το μεγάλο αρχαιολογικό χώρο που έλεγα, που τον έχει αναλάβει η Γαλλική "σχολή" εδώ και καμιά πενηνταριά χρόνια, μαθαίνω ότι δεν έχουν ακόμη ανασκάψει ούτε το 1/5 και μιλάμε για ένα χώρο που ήδη για να δεις από τη μια του άκρη μέχρι την άλλη χρειάζεσαι κυάλια.
ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ
The administrator has disabled public write access.