Hotel Dusk: Room 215 (NDS)

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2009, Συντάκτης: Woody

  • Κυκλοφορία: 2007
  • Ανάπτυξη: Cing
  • Πλατφόρμα: NDS

Το παιχνίδι είναι το δεύτερο που κυκλοφορεί η γνωστή Cing μετά το εξαιρετικό Another Code. Και αυτή την φορά το ουσιαστικό θέμα του παιχνιδιού είναι οι αναμνήσεις και το παρελθόν.
 
Ο Kyle Hyde είναι ένας πρώην αστυνομικός που πλέον δουλεύει ως πλασιέ. Ο λόγος για τον οποίο έφυγε από το σώμα είναι το γεγονός ότι αναγκάστηκε να πυροβολήσει τον πρώην συνεργάτη και φίλο του Brian Bradley. Μη μπορώντας να ξεπεράσει το γεγονός, παραιτήθηκε. Το γιατί πυροβόλησε τον Bradley αλλά και πολλά άλλα αφήνω να τα ανακαλύψετε μόνοι σας. Το αφεντικό στέλνει τον Κyle -δηλαδή τον παίχτη- στο Hotel Dusk για μια δουλειά, και εκεί ξεκινά το παιχνίδι, καθώς μπαίνετε στο ξενοδοχείο και φτάνετε στη ρεσεψιόν.
 
Το παιχνίδι παίζεται ως εξής: Κρατάμε το DS κάθετα, στην δεξιά οθόνη υπάρχει η κάτοψη του χώρου στον οποίο βρισκόμαστε και μετακινούμαστε με το stylus. Επίσης εκεί γίνεται όλο το interaction με τα αντικείμενα κτλ. (αυτό σε close up mode). Στην αριστερή οθόνη βλέπουμε σε 3D αναπαράσταση ταυτόχρονα τον χώρο στον οποίο κινούμαστε. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να το συνηθίσει κανείς, κοιτάει και στις δύο οθόνες και μπερδεύεται λιγάκι, αλλά μετά από λίγο όλα είναι εντάξει. Υπάρχει και αντίστροφη επιλογή για τους αριστερόχειρες. Αυτό είναι ίσως και το  μοναδικό μειονέκτημα του Hotel Dusk! Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα καλά.


 
Η ιστορία είναι καλογραμμένη, χωρίς κενά, και οι χαρακτήρες αληθινοί, σου δίνουν την αίσθηση ότι υπάρχουν. Καθώς προχωράς μέσα στην ιστορία και μαθαίνεις καινούρια πράγματα για αυτούς, αρχίζουν να σε ενδιαφέρουν, συμπάσχεις, και αναρωτιέσαι τι έχει συμβεί στον καθένα από αυτούς. Με λίγα λόγια το παιχνίδι διαθέτει immersion, σε αρπάζει από τον λαιμό από την αρχή και σε βάζει μέσα στην ιστορία. Και αυτό είναι επιπλέον εντυπωσιακό γιατί στην μικρή οθονούλα του DS θα έλεγε κανείς ότι δεν γίνεται να παρασυρθείς πάρα πολύ από την ατμόσφαιρα ενός παιχνιδιού και να σε απορροφήσει.. Το Hotel Dusk το κάνει όμως και με το παραπάνω.

Επίσης χειρίζεται πολύ έξυπνα τις δυνατότητες του DS καθώς στα πρόσωπα δεν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ρεαλιστική απεικόνιση, όπως κάνει στον περιβάλλοντα χώρο. Οι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι πάρα πολύ καλά, με λίγες γραμμές, δίνουν την αίσθηση κόμικ και είναι μαυρόασπροι σε αντίθεση με το φόντο. Τα γραφικά γενικότερα κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα, και η αντίθεση 3D με δισδιάστατους χαρακτήρες δίνει ένα ιδιαίτερο και προσωπικό  στυλ στο παιχνίδι. Ίσως αυτά να μην ακούγονται πολύ δελεαστικά, στην πράξη όμως, όταν παίζει κανείς λειτουργούν όλα πολύ καλά..
 
Τα puzzles είναι πάντα πολύ λογικά και  σφιχτοδεμένα με την ιστορία. Γενικότερα έγινε κριτική στο παιχνίδι ότι δεν περιέχει πολλούς γρίφους και έχει περισσότερο διάβασμα. Είναι όμως τόσο καλοί οι διάλογοι που δεν είναι κουραστικοί. Όσον αφορά στα puzzles, ΟΚ και εγώ θα ήθελα περισσότερα, οπότε για να μην γράψω "ύμνο" για το παιχνίδι αλλά review ας το προσθέσω και αυτό στα αρνητικά.  Πάντως για μια άλλη φορά η Cing εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του DS και της οθόνης αφής και δημιουργεί puzzles ειδικά για την κονσόλα. Αυτή η αίσθηση της ανανέωσης στους γρίφους είναι πολύ σημαντική για την ανανέωση του adventure genre. Και τρομερά διασκεδαστική για τον παίχτη! Διότι ο κάθε γρίφος θέλει μία διαφορετική αντιμετώπιση πάνω στην touch screen και δεν είναι απλά combine this with that.


 
Για κάποιους στους οποίους δεν αρέσει καθόλου το game over να προσθέσω ότι στους διαλόγους αν δεν προσέξεις, και πεις  κάτι που δεν πρέπει, η δεν καταφέρεις να πείσεις κάποιον για κάτι που χρειάζεται για να προχωρήσεις κτλ. υπάρχει game over! Αλλά γενικά δεν είχα πρόβλημα με αυτό, ούτε είναι πολύ συχνό.
 
Ο ήχος είναι αρκετά καλός αν και λίγο επαναλαμβανόμενος από ένα σημείο και μετά. Voices φυσικά δεν υπάρχουν όπως και στο Another Code, αλλά κάτι κάνουν αυτοί οι άτιμοι της Cing και το ξεχνάς πολύ γρήγορα!
 
Γενικότερα το Hotel Dusk: Room 215, είναι ένα πραγματικά ποιοτικό και σωστά δομημένο παιχνίδι πού συστήνω ανεπιφύλακτα. Είναι ένα μάθημα στους επίδοξους developers πως κάνεις ένα καλό παιχνίδι, με βάθος και πολύ διασκεδαστικό ταυτόχρονα. Και μάλιστα με όλα τα limitations τα οποία έχει το DS. Οι αποκαλύψεις στην ιστορία και ο ρυθμός με τον οποίο γίνονται, θα σας κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι το τέλος!

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια