Yesterday Origins

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017, Συντάκτης: Constantine_R

  • Κυκλοφορία: 2016
  • Ανάπτυξη: Pendulo Studios
  • Πλατφόρμα: PC, PlayStation 4, Xbox One

Welcome Back!

Αχχ!.. η Pendulo… από πού να αρχίσω και που να τελειώσω. Όταν το 2003 κυκλοφόρησε το Runaway, είχαμε να πούμε μόνο τα καλύτερα για τη νεοσύστατη, τότε, εταιρεία. Και όταν κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος όλοι μιλάγαμε για την εταιρεία που θα κρατά τα σκήπτρα του αγνού adventuring τα χρόνια που θα έρχονταν. Δυστυχώς όμως έπεσε “θύμα” των καιρών και, παρόλο τους ποιοτικούς τίτλους που έβγαζε, υπέπεσε (καθαρά προσωπική μου γνώμη) σε σοβαρά λάθη επικοινωνίας που την έκαναν να χάσει την εμπιστοσύνη, πρωτίστως, των θαυμαστών της. Αποκορύφωμα το Yesterday όπου έμελλε να είναι και το τελευταίο της adventure. Μια εντελώς αποτυχημένη καμπάνια χρηματοδότησης που ακολούθησε για ένα παιχνίδι που ούτε το όνομά του δεν θυμάμαι φάνηκε να βάζει ταφόπλακα. Το ταλέντο όμως δεν χάνεται! Η Microids τους εμπιστεύτηκε, αυτοί στρώθηκαν στην δουλειά και ετοίμασαν την συνέχεια της ιστορίας του John Yesterday με τον τίτλο Origins... και μας έκαναν να παραμιλάμε.

Filius Diaboli

Δυστυχώς είναι αδύνατο να καταφέρει κάποιος να γράψει έστω και δυο γραμμές για την ιστορία του Origins, χωρίς να αναφερθεί στα γεγονότα του πρώτου Yesterday. Όσοι δεν το έχετε παίξει θα σας συνιστούσα να ασχοληθείτε πρώτα με αυτό και μετά με το Origins. Πλέον πωλείται σε πολύ λογική τιμή και, πιστέψτε με, θα φανεί πως μια ιδέα, όσο καλή και να είναι, αλλάζει άρδην όταν έχεις τους απαραίτητους πόρους. Όπως λοιπόν καταλάβατε...

SPOILERS AHEAD! Βρισκόμαστε στο 1481 και ο μικρός Miguel de Castro γιος του δούκα του Fuentenegra σέρνεται στα μπουντρούμια της Ιεράς Εξέτασης ως ο γιος του Διαβόλου. Ο μικρός μπορεί να καταλαβαίνει και να διαβάζει έναν μεγάλο αριθμό ξένων γλωσσών και αυτό από μόνο του είναι ικανό να κινήσει υποψίες. Παρέα με ένα δαιμονισμένο γουρούνι (!!), ο Miguel περιμένει στα μπουντρούμια την σίγουρη καταδίκη του όταν ένα πτώμα πέφτει απ’ τον φωταγωγό. Το πτώμα το πέταξε ο Gines de Orduna, ένας κατ’ ευφημισμό καλόγερος που θέλει να αξιοποιήσει τις γνώσεις του Miguel για να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά ενός βιβλίου, που θα τον κάνει αθάνατο.

Ο Miguel δεν είναι άλλος από τον John, και όπως μάθαμε από το πρώτο adventure, με τα χρόνια έγινε το δεξί χέρι του Gines. Ιδρύοντας το “Τάγμα της Σάρκας”, βρήκαν τους πόρους που έδωσαν στον John τη δυνατότητα να καταλάβει τη διαδικασία της μετατροπής και να γίνει μέρος αυτής καθιστώντας τον αθάνατο. Κάθε φορά που πεθαίνει αναγεννιέται στην κατάσταση που ήταν όταν έγινε η τελετή. Μόνη παρενέργεια, που προέκυψε με δόλο, είναι ότι δεν θυμάται τίποτα από το παρελθόν του. Έχει όμως πλέον φροντίσει όταν ξανασυμβεί να ενημερώνεται άμεσα μέσα από ημερολόγια και βίντεο. Σε αυτό έχει βοηθήσει η αγαπημένη του Pauline την οποία ο John αναγκάστηκε να την μετατρέψει και αυτή σε αθάνατη όταν η ζωή της κρεμόταν από μια κλωστή μερικά χρόνια πριν. Η Pauline δεν έχει πρόβλημα μνήμης και δείχνει μάλιστα να ευχαριστιέται με το παραπάνω το “δώρο” του συντρόφου της.

(Ο Miguel εκπαιδεύεται στην ιερή τέχνη του copying...)

Το ζευγάρι μένει τώρα στο Παρίσι και προσπαθεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή διευθύνοντας την αντικερί του εκλιπόντος πατέρα της Pauline. Πάντα στο πλευρό τους είναι και ο Borris, μια πονεμένη ψυχή που ο John έχει πάρει υπό την προστασία του. Στο Origins βλέπουμε την ομάδα να προσπαθεί να κλείσει ένα αρχαίο ιαπωνικό άγαλμα στη διάσημη συλλέκτρια Victoria Baxter. Η συμφωνία είναι μείζονος σημασία αφού τα έσοδα θα υπερκαλύψουν τα χρέη του μαγαζιού και θα τους εξασφαλίσουν ηρεμία για αρκετό καιρό. Η συνάντηση όμως με την Baxter δεν είναι τυχαία και θα φέρει τον John αντιμέτωπο με το παρελθόν του. Τι άνθρωπος είναι τελικά ο John Yesterday και ποια τα μυστικά που κουβαλά;

Το Origins είναι μια σκοτεινή ιστορία όπου συνδυάζει έξοχα το σήμερα με το μεσαίωνα, και τη θρησκεία με την επιστήμη, χωρίς να φοβάται να πάρει θέση. Οι κεντρικοί χαρακτήρες δεν είναι οι τυπικοί ήρωες και τα κίνητρά τους δεν είναι πάντοτε αγαθά. Μικρές, δευτερευούσης σημασίας λεπτομέρειες δίνουν ακόμα μεγαλύτερο βάθος και θα σας φέρουν πιο κοντά με τους ήρωες.

Το παιχνίδι συνεχίζει μια από τις πιο πρωτότυπες ιστορίες που έχουμε δει σε adventure game και μας θυμίζει πόσο αδικήθηκε το πρώτο παιχνίδι με το κουτσούρεμα που είχε φάει. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ολοκληρωμένη αφήγηση, καλή γραφή και εκκεντρικούς χαρακτήρες όπως μας είχε συνηθίσει η Pendulo. Εμείς θα παρακολουθήσουμε την ιστορία και εμβόλιμα θα ταξιδεύουμε στο παρελθόν όπου θα μάθουμε από πρώτο χέρι τα γεγονότα που έφεραν τον έφηβο Miguel/John σε αυτή την κατάσταση. Το φινάλε είναι πολύ δυνατό και σας επιφυλάσσει μια μεγάλη έκπληξη που η αλήθεια είναι μου γέννησε καινούργια ερωτήματα. Ίσως κάποτε απαντηθούν και εκεί όμως να τελειώσει ο μύθος του John Yesterday, αξίζουν στην Pendulo πολλά συγχαρητήρια για το εξαιρετικό σενάριο.

Φρέσκιες Ιδέες

Το πιο δυνατό σημείο του Yesterday Origin είναι το gameplay. Πρόκειται ένα παραδοσιακό point-n-click adventure, που αξιοποιεί τους μηχανισμούς κάπως διαφορετικά. Όλα πραγματοποιούνται με το αριστερό πλήκτρο. Μόλις βρούμε ένα hotspot ανοίγει ένα παράθυρο, σε στυλ comic, που ζουμάρει στη περιοχή. Είτε θα πάρουμε μια περιγραφή είτε θα πρέπει, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο και σέρνοντας το ποντίκι, να ψάξουμε περαιτέρω αφού το παράθυρο δείχνει μόνο ένα μέρος της περιοχής αυτής. Εκεί, όταν περάσουμε πάνω από κάποιο hotspot εμφανίζεται αυτόματα και αν χρειάζεται, ανοίγουν στο κάτω μέρος της οθόνης τα inventory για να αλληλεπιδράσουμε.

Ναι, καλά διαβάσατε: ΤΑ inventory. Όταν μετακινήσουμε το ποντίκι κάτω, εκτός από το κλασικό inventory αριστερά όπου βρίσκονται τα αντικείμενά μας, ανοίγει δεξιά και ένα inventory ιδεών. Πολλές φορές απαιτείται ένας σύνθετος συνδυασμός αντικειμένων και σκέψεων για να ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο. Το ότι εσείς μπορεί ενδεχομένως να έχετε σκεφτεί γιατί πρέπει να κάνετε κάτι, δεν σημαίνει ότι το έχει καταλάβει και ο ήρωας. Οι ιδέες δημιουργούνται μέσα από την παρατήρηση και τον διάλογο, κάτι που δίνει μια άλλη διάσταση στην κλασική αυτή ενέργεια των adventures.

(Πειρασμός!)

Όταν διαλέξετε ένα αντικείμενο απ’ το inventory σας, εμφανίζεται σ’ ένα παράθυρο μια τρισδιάστατη απεικόνιση αυτού που μπορούμε να περιστρέψουμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Μερικά κρύβουν εκπλήξεις που εμφανίζονται όπως τα hotspots. Αν πατήσετε πάνω σε κάποια σκέψη, θα εμφανιστεί ένα μικρό βίντεο που θα σας θυμίσει την ιδέα σας. Εκτός από τα αντικείμενα μπορείτε να επεξεργαστείτε τους γύρω σας... ακόμα και τον εαυτό σας! Όταν κλικάρετε πάνω σε έναν χαρακτήρα ή στο πορτρέτο σας που βρίσκεται ανάμεσα στα inventory, εμφανίζεται μια (πάντα σε παράθυρο) κοντινή εικόνα και δυο εικονίδια: το ένα είναι για να ανοίξουν οι επιλογές διαλόγων και το δεύτερο ανοίγει μια τρισδιάστατη αναπαράσταση που μπορούμε να επεξεργαστούμε τον χαρακτήρα όπως ένα αντικείμενο και να αλληλεπιδράσουμε σε διάφορα σημεία πάνω του... τι γελάτε;! εγώ φταίω;;!!

Το Yesterday Origins κυκλοφορεί σε PC, PlayStation 4 και Xbox One οπότε εκτός από το ποντίκι, μπορείτε να παίξετε και με το gamepad. Μάλιστα το παιχνίδι θεωρεί ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος. Λίγο που τον δοκίμασα, δείχνει όντως εξίσου εύχρηστος και κάνει τη ζωή όσων δεν αγαπούν το ψάξιμο ευκολότερη. Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές πλην του τρόπου που ψάχνουμε για hotspots στην κύρια οθόνη αφού με το gamepad αναλαμβάνουμε απ’ ευθείας τον χειρισμό του ήρωα και αυτά εμφανίζονται όταν τα πλησιάσει. Ο κέρσορας από την άλλη είναι ένας απλός σταυρός που “φωτίζεται” αμυδρά όταν βρει hotspot, χωρίς κάποια περιγραφή. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο γιατί δεν ξεχωρίζει εύκολα ειδικά όταν στην οθόνη υπάρχει πολύ φως. Αρκετές φορές κόλλησα γιατί δεν είχα διακρίνει κάποιο hotspot, δεν ήταν όμως σε τέτοιο βαθμό που να θεωρηθεί και pixel-hunting. Οι περισσότερες οθόνες πάντως περιέχουν αρκετά hotspots, οπότε προσοχή. Δείτε το σαν μια παραπάνω δυσκολία. Επίσης αν θέλετε να δείτε όλα τα hotspots στην οθόνη, να είστε προετοιμασμένοι, αφού αυτά αναβοσβήνουν για λίγο και άτακτα, πρακτική που χρησιμοποιεί η Pendulo σε όλα της τα adventures.

Οι γρίφοι είναι οι παραδοσιακοί των point-n-click adventures. Όλοι στηρίζονται στη χρήση και στον συνδυασμό αντικειμένων και σκέψεων, όπως έγραψα παραπάνω. Δεν θα συναντήσετε ξεκάρφωτα εμπόδια. Όλοι είναι μέρος της δράση και, με εξαίρεση μια-δυο περιπτώσεις, εξόχως ρεαλιστικοί. Μόνη παραφωνία ο κύλινδρος με τα γράμματα όπου τη στιγμή που πρέπει να τον λύσουμε δεν έχουμε πρόσβαση στα απαραίτητα στοιχεία. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειας θα επισκεφτείτε ένα πλήθος τοποθεσιών στο τότε και στο τώρα και θα χειριστείτε τόσο τον John/Miguel όσο και τη Pauline. Σε μερικά σημεία και τους δυο μαζί. Είχα αρκετό καιρό να ευχαριστηθώ έτσι ένα adventure. Θα μπορούσε η Pendulo να μας δώσει ένα κλασικό μηχανισμό και κανένας να μην έλεγε τίποτα. Παρόλα αυτά στρώθηκε, και έκανε εκείνες τις μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές που δίνουν στο Origins έναν μοναδικό χαρακτήρα όσον αφορά το gameplay και μια από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες φέτος.

Γνώριμος Τεχνικός Τομέας

Δυο-τρία παιχνίδια τις Pendulo να έχετε παίξει, θα έχετε καταλάβει ότι η εταιρεία έχει ένα χαρακτηριστικό σχεδιαστικό στυλ ανεξάρτητα από το αν το παιχνίδι είναι κωμωδία ή περιπέτεια. Το ίδιο γνώριμο στυλ θα βρείτε και στο Yesterday Origins με μόνη διαφορά ότι πλην των τοποθεσιών, που είναι χειροποίητες εικόνες, χαρακτήρες και αντικείμενα είναι τρισδιάστατα. Δεδομένου της δυναμικότητας της εταιρείας, έμεινα πολύ ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα. Μπορεί να μην βγάζουν μάτια (πόσα τρισδιάστατα adventures το κάνουν;) αλλά η γενική αισθητική και τα πολλά animations βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα. Μόνο παράπονό μου είναι μερικά animations στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών και ιδιαίτερα στην Pauline. Σαν πρωταγωνίστρια θα έπρεπε να είχε προσεχθεί ιδιαίτερα. Υπάρχουν δευτερεύοντες χαρακτήρες που έχουν περισσότερες λεπτομέρειες, πράγμα που γεννά απορίες.

(Όλα ξεκίνησαν εδώ.)

Δεν λείπουν πάντως και κάποια μικροπροβλήματα. Το Origins είναι φτιαγμένο στην αγαπημένη μηχανή των “μικρών” όπως φαίνεται, τη Unity και το βρήκα κάπως βαρύ για το είδος του. Αν έχετε ένα σχετικά σύγχρονο μηχάνημα, πιθανόν να μην το πάρετε χαμπάρι, στο δικό μου όμως παλιό σύστημα, λίγα αντικείμενα περιστρέφονταν ακατανόητα αργά. Κάποια μάλιστα στιγμή εξαφανίστηκε ένα από αυτά από inventory και δεδομένου ότι save γίνεται μόνο αυτόματα... τι κονσολοκουσούρι και αυτό!... με έπιασε κρύος ιδρώτας ότι θα έπρεπε να το ξεκινήσω από την αρχή. Ευτυχώς με ένα restart έφτιαξε. Πάντως η Pendulo δεν το έχει αφήσει στην τύχη του αφού μέχρι τώρα έχουν γίνει updates.

Ο ήχος αποτελεί και αυτός μέρος του ποιοτικού συνόλου. Οι ρόλοι έχουν μοιραστεί όσο καλύτερα γινόταν. Ειδικά η φωνή του John είναι ιδανική. Ίσως σε κάποιους χαρακτήρες η προφορά να είναι πιο έντονη απ’ ότι έπρεπε αλλά και πάλι όχι κάτι που να σας δυσαρεστήσει. Δεν υπάρχει καθόλου ομιλία στις περιγραφές. Πολύ πιθανόν λόγου κόστους. Σίγουρα το λες μειονέκτημα, ειλικρινά όμως δε με ενόχλησε και ιδιαίτερα. Η μουσική δε είναι υποδειγματική. Είναι όσο διακριτική χρειάζεται αλλά είναι πάντα εκεί. Κάποιες στιγμές σταμάταγα να παίζω και μόνο άκουγα, κάτι που κάνω σπάνια. Δεν είναι μελωδίες που σου μένουν, έχουν γίνει όμως κάποιες πολύ όμορφες ενορχηστρώσεις.

Yesterday, all my problems seem so far away

Όταν με βλέπετε και γράφω τέτοια “σεντόνια” σε review σημαίνει ότι το παιχνίδι που έπαιξα μου άρεσε πολύ και φυσικά το ίδιο ισχύει κα για το Yesterday Origins. Το ευχαριστήθηκα και με το παραπάνω, όχι μόνο γιατί είναι ένα πολύ καλό adventure αλλά και γιατί είναι μια δυναμικότατη επιστροφή της Pendulo. Το θεωρώ το καλύτερο point-n-click της χρονιάς που μόλις μας πέρασε και εννοείται ότι σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Πρόκειται για μια μεγάλη, δυνατή περιπέτεια που πωλείται σε μια φυσιολογική τιμή. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχει την ανταπόκριση που του αξίζει και περιμένω ανάλογη συνέχεια από την αγαπημένη εταιρεία.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια