History of Graphic Adventure Games: 1995 - Μέρος 1ο

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017, Συντάκτης Themistoklis

History of Graphic Adventure Games: 1995 - Μέρος 1ο

Αφήνοντας πίσω μας το 1994, περνάμε σε ένα έτος του οποίου τα Adventure Games πλησιάζουν τα 100 –κάτι που μας «αναγκάζει» να χωρίσουμε το αφιέρωμα για το 1995 σε δύο μέρη. Στο πρώτο αυτό μέρος συναντάμε κάποια παιχνίδια που έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην ιστορία του είδους και που, ακόμα και σήμερα, 20 και πλέον χρόνια αργότερα, μπορούν να χαρίσουν αρκετές ώρες διασκέδασης ακόμα και στους νεότερους adventure games που δεν είχαν την τύχη να ασχοληθούν μαζί τους μέχρι σήμερα.

H LucasArts επανήλθε πολύ δυναμικά τη χρονιά εκείνη, κυκλοφορώντας δύο αξιομνημόνευτα adventures. Το ένα ήταν το “Full Throttle”, η remastered έκδοση του οποίου κυκλοφόρησε πρόσφατα δίνοντας την ευκαιρία στους παλιούς να το θυμηθούν και στους νέους να έρθουν σε επαφή μαζί του. Προσωπικά, το “Full Throttle” δε με συγκίνησε τόσο όσο το δεύτερο adventure της Lucasarts για το 1995: ένα παιχνίδι το οποίο, κατά την ταπεινή μου άποψη, αποτελεί μια από τις κορυφαίες δημιουργίες της Lucasarts αλλά και ένα από τα καλύτερα Adventure Games που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Ο λόγος για το περίφημο «The Dig», ένα point-and-click adventure επιστημονικής φαντασίας, το σενάριο του οποίου βασίζεται σε μια ιδέα του Steven Spielberg! Σε αντίθεση με προηγούμενα δημιουργήματα της Lucasarts, τα χιουμοριστικά στοιχεία στο «The Dig» είναι αρκετά περιορισμένα. Το «κενό» αυτό καλύπτεται από την εκπληκτική ατμόσφαιρά του η οποία,  σε συνδυασμό με τις υπέροχες cutscenes, τα πανέμορφα backgrounds και τα εξαιρετικά voice overs σε καθηλώνει από την αρχή μέχρι το τέλος. Πολλοί υποστήριξαν πως το επίπεδο δυσκολίας του ήταν ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με άλλα παρόμοια παιχνίδια... Τι καλύτερο, όμως, από ένα (σχετικά) δύσκολο adventure που σε κρατά προσηλωμένο στην πλοκή και τη δράση του, μένοντας στο μυαλό σου για καιρό, ακόμα και αφού το ολοκληρώσεις;

Tην ίδια περίοδο, η Sierra On-Line κυκλοφορεί με τη σειρά της ένα εντελώς διαφορετικό, σε εμφάνιση και σενάριο, adventure game σε σχέση με το «The Dig», αλλά παραπλήσιας αξίας. Το «Gabriel Knight 2: The beast within», η συνέχεια του «Sins of the fathers», είναι ένα από τα καλύτερα point and click adventure games της Sierra και συντίθεται εξ ολοκλήρου από full motion videos. Τον Gabriel Knight ενσαρκώνει ο Dean Erickson ο οποίος, έπειτα από απόφαση της «μητέρας» της σειράς, Jane Jensen, αντικατέστησε τον Tim Curry, υπεύθυνο για το voice-over του Gabriel Knight στο “Sins of the fathers”. Λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού του παιχνιδιού, ο σκηνοθέτης Will Bender δεν γυρνούσε την κάθε σκηνή παραπάνω από δύο φορές, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις! Στη μουσική, οι εξαιρετικές συνθέσεις του Robert Holmes συμβάλλουν τα μέγιστα στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, όπως ακριβώς και στο “Sins of the fathers”. Το “The beast within” απέσπασε το βραβείο του καλύτερου παιχνιδιού για το 1995 από το “Computer Gaming World” και χαρακτηρίσθηκε ως ένα από τα κορυφαία FMV παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε ιδιαίτερα σε ένα ακόμα adventure game της χρονιάς εκείνης που μάλλον δεν έτυχε (και δε τυγχάνει) της αναγνώρισης που του αξίζει. Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Harlan Ellison, το “I have no mouth and I must scream” είναι ένα εκ των πλέον «θρυλικών» point and click adventure games. Ένα post-apocalyptic σενάριο ταξιδεύει τον παίκτη σε έναν κόσμο στον οποίο πέντε ήρωες, μοναδικοί επιζώντες της ανθρωπότητας από το μένος ενός πανίσχυρου υπολογιστή (και ο καθένας με κάποιο ιδιαίτερο αρνητικό χαρακτηριστικό) καλούνται να αποδείξουν πως οι άνθρωποι είναι, τελικά, ανώτεροι των μηχανών. Το παιχνίδι έλαβε πολύ καλές κριτικές και κατατάχθηκε στα 25 κορυφαία παιχνίδια τρόμου από το “Game Informer” το 2014. Αν έχετε υπομονή προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα “dead ends” του και να απολαύσετε και τα τέσσερα διαφορετικά του φινάλε, αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του μια που το GOG.com το προσφέρει στις μέρες μας σε αρκετά χαμηλή τιμή.

Από τα υπόλοιπα παιχνίδια που παρουσιάζονται εν συντομία στο βίντεο που ακολουθεί, ξεχωρίζει το πρώτο μέρος της σειράς “Discworld”(βασισμένη στην ομώνυμη σειρά βιβλίων του αξέχαστου Terry Pratchett) αλλά και δύο ακόμα κυκλοφορίες της Sierra On-Line: Το χιουμοριστικό, προοπτικής 3ου προσώπου «Torin’s Passage» και το «Shivers», το πρώτο adventure προοπτικής πρώτου προσώπου της εν λόγω εταιρείας, ένα παιχνίδι τρόμου που θυμίζει αρκετά το 7th Guest. Συμπτωματικά, ο διάδοχος του τελευταίου, με τίτλο «The 11th hour», κυκλοφόρησε επίσης το 1995, ακολουθώντας ουσιαστικά τα βήματα του προκατόχου του...

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια