Πώς να διώξετε το περιττό walkthrough από τη ζωή σας

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010, Συντάκτης Dream Specialist

Πώς να διώξετε το περιττό walkthrough από τη ζωή σας

Οδηγίες προς αποφασισμένους adventurers

Εξέτασες το οπισθόφυλλο της συσκευασίας τέσσερις φορές έως τώρα, ερευνώντας διεξοδικά τα screenshots για τυχόν hints σχετικά με το σημείο όπου βρίσκεσαι. Ανέβασες μισό βαθμό μυωπία εξετάζοντας λέξη λέξη τα -κατά τα άλλα spoiler-free- reviews του παιχνιδιού καθώς και τις συνοδευτικές εικόνες μπας και ο συντάκτης αναφέρει κάτι για «έναν γρίφο που θα σας κολλήσει οπωσδήποτε για ώρες» και δίνει στοιχεία που βοηθούν στη λύση του. Απείλησες το παιχνίδι με uninstall. Η μάχη δείχνει χαμένη και η εύκολη διέξοδος προς το λυσάρι που ορκίστηκες από εκείνο το διαγώνισμα στο Γυμνάσιο ότι ποτέ δεν θα ξαναχρησιμοποιήσεις αρχίζει να θεριεύει στο αγανακτισμένο σου μυαλό. Μην ενδίδεις! Όχι προτού διαβάσεις τον οδηγό του Adventure Advocate!

Και τι κάνει, δηλαδή, αυτός ο οδηγός; Περιλαμβάνει τη λύση για όλους τους γρίφους σαν τη μαγική τσάντα της Μαίρη Πόππινς; Όχι, ο οδηγός αυτός απευθύνεται σε νέους adventurers που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα πλήρως το γονίδιο «ΑΑ» (Adventure Aficionado) αλλά έχουν το πείσμα ή την όρεξη να ολοκληρώνουν τα παιχνίδια από μόνοι τους.
Επίσης, απευθύνεται και σε παλιούς adventurers, που πολλές φορές από την επιπολαιότητα της εμπειρίας, μας ξεφεύγουν πράγματα που δεν θα έπρεπε! (νομίζουμε το θέσαμε αρκετά ευγενικά! :) )

Τέλος, απευθύνεται σε όσους έχουν χρόνο ή δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν από το να διαβάσουν τις σκέψεις που προέκυψαν μετά από συζήτηση αφενός και κατά την ύστατη προσπάθεια της γράφουσας αφετέρου, να ξεκολλήσει από έναν πεισματάρικο γρίφο του ωραιότατου- adventure με το οποίο ασχολείται την παρούσα περίοδο! Η εναλλακτική είναι... ασκήσεις ζεν!

Πρωτίστως μια μικρή διευκρίνιση. Ο παρακάτω οδηγός ενδεχομένως να μας βοηθήσει να ξεκολλήσουμε δεδομένου ότι το κόλλημα είναι δικής μας, ας μου επιτραπεί, υπαιτιότητας και δεν οφείλεται σε κάποιο τεχνικό πρόβλημα από αυτά που συνηθίζουμε να αποκαλούμε bug. Δυστυχώς υπάρχει και αυτή η περίπτωση προγραμματιστικής κακοτεχνίας (η πιο ενοχλητική από όλες θα έλεγα) η οποία μάλιστα για πολλούς παίκτες αποτελεί λόγο γενικότερης απογοήτευσης με το παιχνίδι, ακόμα και εγκατάλειψης. Για αυτό, καλό είναι να βεβαιωνόμαστε, πριν ασχοληθούμε με κάποιο παιχνίδι, ότι έχουμε περάσει, εφόσον έχει κυκλοφορήσει επισήμως από την εταιρεία, το διορθωτικό patch.

Επίσης, ο παρών οδηγός δεν καταδικάζει τη χρήση του walkthrough. Όποιος βιάστηκε να βγάλει συμπεράσματα ας ξαναδιαβάσει τον τίτλο του άρθρου.

Αφού κάναμε τις διευκρινίσεις μας ξεκινάμε?Λοιπόν, μια γενική συμβουλή όταν ξεκινάμε να παίζουμε ένα adventure είναι να εξετάζουμε όλα τα hot spots της οθόνης. Αυτό σημαίνει περιβάλλον, αντικείμενα και όλους τους ανθρώπους/ χαρακτήρες. Οι περιγραφές τους μπορεί να μας δώσουν κάποιο περαιτέρω στοιχείο.

Όσον αφορά τα αντικείμενα:
Πάντα κάνουμε πρώτα look/examine για να πάρουμε τη πρώτη περιγραφή. Εφόσον πρόκειται για αντικείμενο που συλλέξαμε και βάλαμε στο inventory μας πάντα το επανεξετάζουμε μέσα στο inventory. Δεν είναι λίγες οι φορές που το αντικείμενο αποσυναρμολογείται σε επιμέρους αντικείμενα ή κρύβει κάποιο άλλο στο εσωτερικό του. Επίσης μπορεί να υπάρχει κάτι γραμμένο που απαιτεί re examine για να φανερωθεί. Ακόμα όμως και μόνο ένα σχόλιο του ήρωα ή και η περιγραφή του ίδιου του αντικειμένου μπορεί να είναι αρκετή για να μας ξεκολλήσει.

Υπάρχει περίπτωση να κάνουμε examine σε κάποιο αντικείμενο και να μην μπορούμε να το πάρουμε. Σε αυτή τη περίπτωση συμβαίνουν δύο ενδεχόμενα. Πιθανόν να είναι ενεργό για να δίνει flavor στην ιστορία. Υπάρχει περίπτωση όμως να μη μπορούμε να το πάρουμε γιατί δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί από την υπόθεση η ανάγκη για να συμβεί αυτό. Η άποψη μου είναι ότι γρήγορα μπορεί κάποιος να καταλάβει σε ποια κατηγορία ανήκει το συγκεκριμένο παιχνίδι που παίζει, ειδικά αφού αποκτήσει μια μικρή εμπειρία adventuring. Συνήθως στη πρώτη περίπτωση ανήκουν παιχνίδια που έχουν μια γενικότερη φιλοσοφία εμβάθυνσης στην υπόθεση οπότε θα υπάρχουν και άλλα hot spots μόνο και μόνο για flavor, διάσπαρτα σε κάθε οθόνη. Στη δεύτερη περίπτωση, ο αριθμός των hot spots είναι περιορισμένος, οπότε εάν βρούμε κάποιο αντικείμενο που ναι μεν το εξετάζουμε αλλά δεν μπορούμε να το πάρουμε, καλό είναι να το σημειώσουμε, αν όχι σε σημειωματάριο τουλάχιστον στη μνήμη μας, μια και -κατά πάσα πιθανότητα- θα χρειαστεί να ασχοληθούμε ξανά μαζί του αργότερα.

Όσον αφορά τους ανθρώπους:
Με το που συναντάμε καινούριο χαρακτήρα ανοίγουμε διάλογο. Εξαντλούμε όλη τη συζήτηση και το σημαντικό εδώ είναι να μην τη προσπερνούμε. Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές οι διάλογοι περιέχουν πολύτιμα στοιχεία (συχνά δοσμένα με εκνευριστικά προφανή τρόπο). Άλλες φορές απλά μας εντάσσουν καλύτερα στην υπόθεση και την ατμόσφαιρα, που τι να λέμε, adventure παίζουμε, όπως καταλαβαίνετε επιβάλλεται!

Αφού γίνει οποιαδήποτε δράση καλό είναι να περνάμε ένα δεύτερο γύρο (ενδεχομένως και τρίτο και τέταρτο και πέμπτο) συζήτησης με τους χαρακτήρες, καθώς υπάρχει περίπτωση να έχει προστεθεί κάποια παράμετρος.

Σε περίπτωση παιχνιδιού πρώτου προσώπου οι διάλογοι με τους χαρακτήρες είθισται να αντικαθίστανται με διάφορο γραπτό υλικό που βρίσκουμε σε ημερολόγια, εφημερίδες κτλ. Εδώ θα ήθελα να πω, ότι ανεξαρτήτως αριθμού σελίδων και όγκου πληροφοριών διαβάζουμε πάντα με προσοχή και πως οτιδήποτε βρίσκουμε το διαβάζουμε τη στιγμή που το βρίσκουμε και δεν το αφήνουμε για αργότερα. Μια τέτοια ενέργεια ενέχει δυο κινδύνους: αφενός να μη λάβουμε πληροφορίες τη στιγμή που τις χρειαζόμαστε και αφετέρου υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ξεχάσουμε εντελώς να το διαβάσουμε.

Εάν ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες εξακολουθούμε να είμαστε κολλημένοι, beyond any reasonable doubt, ακολουθούμε την εξής βαρετή και εντελώς διεκπεραιωτική διαδικασία: δοκιμάζουμε όλα τα αντικείμενα του inventory μας με τα πάντα. Τα πάντα περιλαμβάνουν:

  • Τα αντικείμενα μεταξύ τους.
  • Τα αντικείμενα στους χαρακτήρες
  • Τα αντικείμενα σε ό, τι ενεργό σημείο έχουμε συναντήσει.

Η συγκεκριμένη διαδικασία εκτός από βαρετή είναι και χρονοβόρα, συνεπώς προτείνεται σαν έσχατη λύση. Ωστόσο, πολύ συχνά τυχαίνει να ξεκολλάμε χάρη σε αυτή τη μέθοδο καθώς κατά γενική ομολογία δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε απορήσει με τον τρόπο που σκέφτονται οι developers και έχουμε παραδεχτεί ότι αν δεν δοκιμάζαμε τα πάντα στα πάντα δεν θα βρίσκαμε ποτέ τη λύση!

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχει περίπτωση να έχουμε κολλήσει σε κάποιο γρίφο αυτό καθεαυτό, ιδίως αν πρόκειται για μηχανικό/ μουσικό/ jigsaw. Σε αυτή τη περίπτωση ο μοναδικός τρόπος για να τον επιλύσουμε είναι να καταλάβουμε το modus operandi του γρίφου, τον τρόπο δηλαδή που είναι διαρθρωμένος. Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την επίλυση τέτοιων puzzles είναι η μέθοδος trial and error, ο τρόπος δηλαδή της επαναλαμβανόμενης δοκιμής μέχρι να διακρίνουμε κάποιο μοτίβο που μπορεί να οδηγεί στη λύση του γρίφου. Αυτό μέχρι να επιτευχθεί, εκτός από trial and error, μπορεί να απαιτεί και λίγη ώρα εκτός του παιχνιδιού ίσως και εκτός υπολογιστή γενικότερα (δοκιμάστε ακόμα και να «κοιμηθείτε μαζί του», πολλές φορές έτσι μαλακώνει). Κάποιοι άλλοι πάλι αγαπητοί συμφορουμίτες, προτιμούν την ενασχόληση με κάποιο άλλο παιχνίδι ταυτόχρονα. Όπως νομίζει ο καθείς, όλες οι εναλλακτικές δουλεύουν.

Τέλος υπάρχει και η περίπτωση να μας έχει ξεφύγει κάποιο ενεργό σημείο στην οθόνη, είτε επειδή δεν ξεχωρίζει είτε επειδή είναι σε μη εμφανή θέση. Υπάρχουν πράγματι παιχνίδια που είτε εσκεμμένα είτε από αμέλεια ενθαρρύνουν το λεγόμενο pixel hunting. Η λύση σε αυτή τη περίπτωση είναι το καλό σκανάρισμα της οθόνης με το ποντίκι. Τα adventures, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, συνηθίζουν να ενσωματώνουν στις λειτουργίες τους το hot spot button (συνήθως είναι το spacebar), το πλήκτρο δηλαδή που πατώντας το αποκαλύπτει όλα τα ενεργά σημεία της οθόνης.

Θα ήθελα να προσθέσω μια μικρή παρένθεση σχετικά με παιχνίδια που δεν έχουν hot spots. Σε αυτή τη περίπτωση είναι αρκετά εύκολο έως αναμενόμενο να μας ξεφύγει κάτι. Η προσωπική μου εμπειρία μου έχει διδάξει τα εξής: πρώτον τα αντικείμενα που έχουν διάδραση συνήθως ξεχωρίζουν συγκριτικά με τα υπόλοιπα είτε από τον τρόπο που τα έχουν αποδώσει (λίγο διαφορετικά χρώματα, λίγο διαφορετική ʽυφήʼ από τα υπόλοιπα), είτε λόγω θέσης. Συνήθως, και επαναλαμβάνουμε συνήθως, τα αντικείμενα με τα οποία μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε έχουν μια πιο εμφανή θέση συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Φυσικά υπάρχουν και κάποια αντικείμενα που κάνουν ʽμπαμʼ ότι πρέπει να τα εξετάσουμε.

Είναι παραπάνω από 80% σίγουρο ότι αν ακολουθήσετε τις οδηγίες που προηγήθηκαν σίγουρα κάποια από αυτές θα σας βοηθήσει να ξεκολλήσετε. Σε περίπτωση που το ποθητό δεν πραγματοποιηθεί μπορείτε ως ύστατη προσπάθεια να κάνετε μια ερώτηση στο συγκεκριμένο section του φόρουμ μας. Όλο και κάποιος πιο ʽτυχερόςʼ θα έχει περάσει το αντίστοιχο σημείο και θα μπορέσει να σας βοηθήσει. Ακόμα όμως και αν δεν λάβετε απάντηση που θα σας ξεκολλήσει είναι τουλάχιστον βέβαιο ότι θα λάβετε απάντηση συμπαράστασης από τους αγαπητούς έτερους adventurers.

Εφόσον έχουμε δοκιμάσει ένα ένα, κάποια ή όλα από τα παραπάνω και δεν ξεκολλάμε με τίποτα μπορούμε πλέον χωρίς τύψεις και ενοχές να καταφύγουμε σε walkthrough!

Αυτά τα ολίγα βήματα ήθελα να παραθέσω (ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα) και κλείνοντας να προσθέσω μια συμβουλή κλειδί για την ενασχόληση με ένα adventure παιχνίδι. Η εφαρμογή του παραπάνω οδηγού απαιτεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο από εσάς! Ελεύθερο χρόνο!....
...και μπόλικη υπομονή αλλά για να φτάσατε το άρθρο μέχρι εδώ υποθέτουμε ότι αυτή δεν σας λείπει :)

Φιλικά
Dream Specialist

Ευχαριστώ τον maladroid για την πραγματικά πολύτιμη συνεισφορά του!

 

Εσείς καταφέρατε να διώξατε το περιττό walkthrough από τη ζωή σας; Πείτε μας τη γνώμη σας.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια