Return of the Obra Dinn

Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2018
  • Ανάπτυξη: Lucas Pope
  • Πλατφόρμα: PC

"Only surprise about the Obra Dinn: it’s come back!”

Ο δημιουργός του δημοφιλούς “Papers, Please” επέστρεψε με ένα (όχι και τόσο) μικρό αριστούργημα: μια πρωτότυπη, ξεχωριστή και δύσκολη περιπέτεια, όπου δεν αρκεί να παρατηρούμε προσεκτικά την κάθε λεπτομέρεια μπροστά μας. Αυτή τη φορά, ο πανέξυπνος σχεδιαστής Lucas Pope μάς προσκαλεί να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την επαγωγική λογική μας αν θέλουμε να ρίξουμε φως στο θάνατο των 60 ναυτικών και επιβατών του Obra Dinn!

Σενάριο

Το 1802 το εμπορικό πλοίο Obra Dinn απέπλευσε από το Λονδίνο με προορισμό την Ανατολή. Στα αμπάρια του υπήρχαν περισσότεροι από 200 τόνοι εμπόρευμα, ενώ φιλοξενούσε 60 ανθρώπινες ψυχές μεταξύ ναυτικών και επιβατών. Έξι μήνες αργότερα το πλοίο δεν είχε ακόμη φτάσει στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, σύμφωνα με την προγραμματισμένη ρότα του, κι ανακηρύχθηκε από τις αρχές ως «χαμένο στη θάλασσα». Ωστόσο, πέντε χρόνια αργότερα, νωρίς ένα πρωινό του Οκτώβρη, η θάλασσα έφερε το Obra Dinn στο λιμάνι του Falmouth, με σπασμένα ιστία και εξαφανισμένο το πλήρωμά του.


(κάθε πτώμα αφηγείται και μια ιστορία, καθώς μας ταξιδεύει στη στιγμή του θανάτου)

Η ιδιοκτήτρια ναυπηγός εταιρεία East India Company θα στείλει αμέσως από τα γραφεία της στο Λονδίνο έναν πραγματογνώμονα στο Falmouth, ώστε να επιβιβαστεί στο Obra Dinn, να διερευνήσει τι συνέβη, και να κάνει μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών. Ο ανώνυμος ερευνητής της ιστορίας δεν είναι άλλος από εμάς, και η περιπέτειά μας ξεκινά μόλις επιβιβαστούμε στο πλοίο και βυθιστούμε σε έναν κόσμο που παντρεύει τραγωδία, τρόμο, φαντασία και μυστήριο, με διακριτές πινελιές από Sir Arthur Conan Doyle.

Gameplay

Ας ξεκινήσουμε από τα απολύτως απαραίτητα: τι είναι και τι δεν είναι το Return of the Obra Dinn. Δεν είναι ένα παραδοσιακό point ‘n’click, με inventory και puzzles. Είναι, όμως, ένα εξαιρετικό adventure μυστηρίου, το οποίο απαιτεί να κάψουμε πολλά εγκεφαλικά κύτταρα για να κατορθώσουμε να το ολοκληρώσουμε δίχως λυσάρι. Μάλιστα, παρότι θα πρέπει να επιδείξουμε εντυπωσιακή παρατηρητικότητα και να εφαρμόσουμε επαγωγική λογική για να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα για το πόρισμά μας, η πρακτική μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουμε είναι αρκετά ασυμβατική και υπερβατική, με αποτέλεσμα η συνολική αίσθηση να είναι πολύ ιδιαίτερη και μάλλον αξέχαστη.

Με οπτική πρώτου προσώπου και κίνηση WASD, πλοηγούμαστε σε όλους τους χώρους πάνω και μέσα στο πλοίο, εξερευνώντας σιγά-σιγά κάθε γωνιά του. Το πλοίο-φάντασμα κρύβει μυστηριώδη μυστικά και ιστορίες πολύ διαφορετικές, μα και άρρηκτα συνδεδεμένες, μεταξύ τους. Όλα ξεκινούν από το πρώτο πτώμα που ανακαλύπτουμε ανεβαίνοντας στο πλοίο: ένας σκελετωμένος ναύτης κείται νεκρός ακριβώς έξω από τα διαμερίσματα του καπετάνιου. Αυτόματα ενεργοποιείται ένα ρολόι χειρός με το οποίο ταξιδεύουμε στο παρελθόν, στην ακριβή στιγμή του θανάτου του άτυχου ναύτη. Παρατηρούμε την παγωμένη στο χρόνο σκηνή και βλέπουμε πώς σκοτώθηκε και από ποιον. Δεν ξέρουμε ακόμη, όμως, ποιος είναι ούτε αυτός ούτε ο φονιάς του, το μόνο που ξέρουμε είναι η εμφάνισή τους (πρόσωπο και ρούχα). Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ανακαλύψουμε την τραγική μοίρα και των 60 ανθρώπων που βρίσκονταν στο Obra Dinn τη στιγμή της αναχώρησής του.

 
(ασπρόμαυρος, λιτός κόσμος, γεμάτο χρήσιμες λεπτομέρειες και στοιχεία)

Πώς θα το κάνουμε αυτό; Με πολλή παρατηρητικότητα, επαγωγική λογική και σκέψη, και κυρίως την πολύτιμη βοήθεια του ημερολόγιου πλοίου που μας έδωσαν όταν αναλάβαμε την υπόθεση. Μέσα στο ημερολόγιο βρίσκουμε: τη διαδρομή που ακολούθησε το πλοίο από το λιμάνι του Λονδίνου έως και το χαμό του· αναλυτικές κατόψεις όλων των επιπέδων του πλοίου· κατάλογο του πληρώματος, όπου μαθαίνουμε το ονοματεπώνυμο, την ειδικότητα και τη χώρα καταγωγής όλων των ψυχών που χάθηκαν· σχέδια του καλλιτέχνη του πλοίου, όπου βλέπουμε όλο το πλήρωμα και τους επιβάτες εμφανισιακά· ένα γλωσσάρι με ναυτικές ορολογίες, ώστε να καταλαβαίνουμε η κάθε ειδικότητα τι κάνει και πού βρίσκεται· και τέλος, μία λίστα με τα δέκα κεφάλαια στα οποία χωρίζεται η τραγική ιστορία του Obra Dinn.

Πέρα από τον τίτλο των δέκα αυτών κεφαλαίων αρχικά δε βλέπουμε τίποτε άλλο στις σελίδες τους, οι οποίες παραμένουν λευκές. Κάθε πτώμα που ανακαλύπτουμε θα καταχωρείται αυτόματα στις σελίδες (όταν θα κάνουμε ζουμ στο πρόσωπό του) κι εμείς θα πρέπει έπειτα να επιλέξουμε ποιος είναι, πώς σκοτώθηκε, και από ποιον. Κάθε τρεις σωστές καταχωρήσεις που κάνουμε, το παιχνίδι τις επιβεβαιώνει και τις κλειδώνει, ώστε να μην ξανασχοληθούμε μαζί τους. Ακούγεται απλό κι εύκολο: κοιτάς πτώματα, ταξιδεύεις στο χρόνο, βλέπεις πώς πέθαναν, ζουμάρεις στα πρόσωπά τους, αναζητάς ποιοι είναι στις φωτογραφίες του πληρώματος, παρατηρείς τον περιβάλλοντα χώρο, βρίσκεις πώς και από ποιον σκοτώθηκε ο καθένας, μπαίνεις στο ημερολόγιο και καταγράφεις τα συμπεράσματά σου. Ωστόσο, διόλου εύκολο δεν είναι, καθώς όσο προχωράμε την ιστορία σιγά-σιγά, τα πράγματα δυσκολεύουν και πιάνουμε συχνά τον εαυτό μας να αναζητά απελπισμένα τις μικρές λεπτομέρειες που του ξέφυγαν την πρώτη φορά και τα στοιχεία εκείνα που θα προσφέρουν την πολυπόθητη ταυτότητα του εκάστοτε ναυτικού.

Η δυσκολία του παιχνιδιού δεν έγκειται μόνο στο γεγονός πως έχουμε πάντοτε ελάχιστα στοιχεία στη διάθεσή μας και πρέπει να σκεφτούμε διεξοδικά και μεθοδικά για να τα συνδυάσουμε μεταξύ τους. Μέρος της δυσκολίας πηγάζει και από το γεγονός πως μερικές φορές, σε κάποια κεφάλαια, πεθαίνουν πολλοί ναύτες μαζί, κι εκεί, βρισκόμαστε να «πηδάμε» χωροχρονικά από το ένα συμβάν σε κάποιο άλλο διαφορετικό, εκεί όπου ξεκινά μια νέα υποϊστορία. Παρότι αρχικά τόσο αυτός ο χειρισμός όσο και οι παράλληλες ιστορίες που ξεδιπλώνονται μπροστά μας μπορεί να μας μπερδέψουν, πολύ σύντομα όλα αποκτούν σαφές νόημα και συνδέονται μεταξύ τους: πτώματα, φονιάδες, γοργόνες, μυστικιστικά πετράδια, Κράκεν, αράχνες, θύελλες, ανταρσίες και προδοσίες... Ό,τι και να γράψουμε για το gameplay του Obra Dinn, πραγματικά θα το αδικήσουμε. Είναι πρωτότυπο, είναι καλοσχεδιασμένο, πανέξυπνο και άκρως ντετεκτιβίστικο. Κρατήστε αυτό κι ανακαλύψτε όλα τα υπόλοιπα παίζοντας!


(τα βασικά ερωτήματα: σε ποιον ανήκει το κάθε πτώμα, πώς σκοτώθηκε, και από ποιον;)

Γραφικά / Διάλογοι-Ήχος

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι μινιμαλιστικά και θυμίζουν προσχέδιο τελικού έργου. Ο θάνατος και η βία που στιγμάτισαν την τραγική ιστορία των ανθρώπων πάνω στο πλοίο αποτυπώνονται σε κάθε σκηνή σε «παγωμένες» και στατικές 3D ασπρόμαυρες σκηνές. Αντίθετα, γεμάτο χρώμα και ζωντάνια είναι το voice acting του παιχνιδιού, το οποίο είναι μεν σχετικά λίγο συγκριτικά με τη διάρκεια του Obra Dinn (12-15 ώρες) καθώς ακούγεται μόνο κατά τη διάρκεια μαύρων οθονών πίσω από τις οποίες ακούμε τη δράση να εξελίσσεται, αλλά είναι πραγματικά εξαιρετικό και καλοδουλεμένο σε κάθε λεπτομέρεια. Βλέπετε, η φωνή του κάθε ναυτικού μόνο τυχαία δεν είναι: η προφορά του μπορεί να μας μαρτυρά την καταγωγή του, ενώ οι λέξεις του μπορεί να μας μαρτυρούν το επάγγελμά του. Πολύ χρήσιμα στοιχεία και τα δυο, όπως πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε παίζοντας.

Τέλος, για τη νέο-μπαρόκ μουσική επένδυση που μας συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκεκριμένες περιπέτειας τα λόγια αποδεικνύονται φτωχά. Απόλυτα ταιριαστή στην ιστορία που ντύνει, με αυξομειώσεις στην ένταση που ακολουθούν τη δράση και τις εξελίξεις, με τη δύναμη να κατευθύνει τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις μας, μα πάνω απ’ όλα με αρμύρα θάλασσας και μυστηρίου, η μουσική αποτελεί άλλον έναν άσσο στο μανίκι του παιχνιδιού που σίγουρα κερδίζει αβίαστα τις εντυπώσεις.

Συμπεράσματα

Είναι δύσκολο παιχνίδι, οπότε σίγουρα δεν είναι για όλους. Αν νοιώθετε πως δεν έχετε πλέον τις νοητικές αντοχές για περιπέτειες που απαιτούν να στραμπουλήσετε τον εγκέφαλό σας για να τα λύσετε, τότε μάλλον δεν είναι για εσάς. Αν, όμως, θέλετε μια καλή και καθαρά εγκεφαλική πρόκληση που θα σας κάνει να νοιώσετε ο βασιλιάς του ντετεκτιβίστικου κόσμου μόλις την ολοκληρώσετε, τότε μην το χάσετε για κανένα λόγο. Το Obra Dinn είναι ένα indie διαμάντι που θα θυμάστε για πολλούς, πολλούς λόγους!

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια