Runaway 2: The Dream of the Turtle

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2006, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2006
  • Ανάπτυξη: Pendulo Studios
  • Πλατφόρμα: PC

Σενάριο

Η ιστορία ξεκινά καθώς ο Bryan πετάει τη Gina από ένα αεροπλάνο, ενώ αυτή φωνάζει "Όχι, Bryan, σε παρακαλώ!". Τόσο άδοξα καταλήγει ο έρωτάς τους; Τράβηξε τα χίλια μύρια για να τη σώσει από τη Μαφία (Runaway 1) και τελικά τη σκοτώνει; Τι του έκανε; Κι αν η Gina πεθαίνει, εμείς ποιον θα πρέπει να σώσουμε αυτή τη φορά; Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, την όμορφη Gina καλούμαστε πάλι να σώσουμε. Πώς γίνεται αυτό; Αυτή η απορία θα απαντηθεί όσο γρήγορα γεννήθηκε. Και κάπως έτσι ξεκινά η περιπέτειά μας. Με αφήγηση των γεγονότων εκ των υστέρων από τον Bryan, θα μάθουμε πάλι ακριβώς τι συνέβη. Κι αν προσέξετε την εμφάνιση του Bryan όσο αφηγείται τα τετελεσμένα, θα διαπιστώσετε πως αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα βρεθείτε μέσα στο παιχνίδι στο σημείο της αφήγησης -μια τροπή της ιστορίας που παρουσιάζεται με πολύ όμορφο κι απόλυτα λογικό και συνεπή τρόπο.

Οι χαρακτήρες είναι γι' άλλη μια φορά απερίγραπτοι. Ο καθένας από αυτούς αποτελεί και μια καρικατούρα που σίγουρα θα προκαλέσει γέλιο, ενώ παράλληλα στο σύνολο τους δίνουν ένα μοναδικό χρώμα στο παιχνίδι που δύσκολα θα ξεχάσει κάποιος. Επιπλέον, πολλοί από τους ιδιότυπους κι αξέχαστους χαρακτήρες του πρώτου Runaway εμφανίζονται ξανά, δίνοντας το μοναδικό τους τόνο στο ύφος του παιχνιδιού. Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως η Camille (ένας νέος χαρακτήρας) είναι υπαρκτό πρόσωπο. Πρόκειται για μια Γαλλίδα που κέρδισε σε σχετικό διαγωνισμό κι απέκτησε το δικό της χαρακτήρα στο παιχνίδι. Για περισσότερα διαβάστε το forum του Runaway 2. Ένας ακόμη πρωτοεμφανιζόμενος χαρακτήρας που πρέπει να αναφερθεί είναι μια σαγηνευτική γυναικεία παρουσία, που αναπόφευκτα θα κλέψει τις καρδιές των αντρών. (Σ.τ.Σ.: Ο αδερφός μου έλεγε κάθε τρεις και λίγο όσο έπαιζα: "Πήγαινε πάλι στην Lokelani. Δεν πειράζει που δεν έχει τίποτα να σου πει? θα τη δω και θα εμπνευστείς!". Πιστεύω πως αυτό τα λέει όλα για την εξωτική δεσποινίς. ;))

Και περνάμε στο στοιχείο εκείνο του τίτλου που μάλλον θα πυροδοτήσει αρνητικά σχόλια από πολλούς: το παιχνίδι τελειώνει προτού τελειώσει η ιστορία! Πιο άμεσα και ξεκάθαρα δεν μπορούμε να το θέσουμε. Παρόλα αυτά, ο τρόπος με τον οποίο τελειώνει κι ο λόγος που δίνεται άμεσα από την Pendulo δια στόματος Bryan για το "ξαφνικό" ending, κάθε άλλο παρά απογοητευτικός είναι. Η εξήγηση πως έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε κι η υπόσχεση να μας δοθούν όλα αυτά σε ένα εκτενές νέο παιχνίδι, αντί να συνοψιστούν σε ένα μόνο κεφάλαιο, είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητική. Εμάς τουλάχιστον μας άφησε με συναισθήματα ανυπομονησίας για τη συνέχεια -μετά το πρώτο σοκ φυσικά! Παρεπιπτόντως, αμέσως μετά τα credits υπάρχει ένα videάκι που δεν πρέπει να χάσετε μιας κι εκπλήσσει ενώ παράλληλα γεννά ερωτήματα που δεν υπήρχαν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού (ή που απλώς είχαν ξεχαστεί).

Άξιο αναφοράς, τέλος, είναι ένα button στην option screen, που προσφέρει μια πανέμορφη περίληψη του Runaway 1 και μας ενημερώνει εν τάχει για το τι συνέβη στην πρώτη περιπέτεια του Bryan. Το Runaway 2 μπορείτε να το παίξετε και χωρίς να έχετε παίξει τον πρώτο τίτλο της σειράς. Ωστόσο, όποιος έχει ήδη παίξει το Runaway σίγουρα θα διαπιστώσει διάφορα έμμεσα στοιχεία που συνδέουν τους δύο τίτλους και τους χαρακτήρες τους.

Gameplay

Πρόκειται για ένα καθαρό point & click adventure, καθώς για να το παίξετε χρειάζεστε μόνο το ποντίκι -όπως λέει χαρακτηριστικά και το manual: "τα πλήκτρα είναι για τους πιανίστες". Οι γρίφοι του είναι κυρίως inventory based, ενώ συναντάμε ελάχιστα puzzles. Σκοπός σας είναι να βρείτε αυτό που χρειάζεστε και να το συνδυάσετε αν χρειάζεται με κάτι άλλο, προκειμένου τελικά να το χρησιμοποιήσετε στο κατάλληλο σημείο. Ο βαθμός δυσκολίας των γρίφων δεν παραμένει ίδιος σε όλη την περιπέτεια, καθώς αυξάνεται γραμμικά. Αρχικά θέλει λίγη υπομονή μέχρι να καταλάβετε πώς πρέπει να κινείστε μέσα στο παιχνίδι. Να κοιτάτε παντού και να δοκιμάζετε αντικείμενα σε hotspots ακόμη και χωρίς να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα. Σιγά-σιγά, θα μπείτε στη λογική του παιχνιδιού και θα του πάρετε τον αέρα προχωρώντας απτόητοι. Όσο προχωρά βέβαια το παιχνίδι η δυσκολία αυξάνεται και δε θα κάνετε πλέον περίπατο. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως γίνεται πολύ πιο δύσκολο, απλώς πως θέλει λίγη παραπάνω σκέψη. Γενικά, πάντως, απαιτείται παρατηρητικότητα και φαντασία από την αρχή μέχρι το τέλος.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως δεν πρωταγωνιστείτε εσύ σε αυτή την περιπέτεια? εσείς απλώς βοηθάτε τον πρωταγωνιστή της να προχωρήσει. Ο Bryan συχνά αυτενεργεί και συμπληρώνει τη σκέψη και τις πράξεις σας. Παραδείγματος χάριν, έχουμε φτιάξει μια σφεντόνα και ψάχνουμε απεγνωσμένα μια πέτρα για να μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε στο στόχο? οι κόποι μας δεν αποφέρουν καρπούς, όμως. Για δοκίμαστε να χρησιμοποιήσετε τη σφεντόνα κατευθείαν στο στόχο. Θα διαπιστώσετε πως ο Bryan θα πάρει από μόνος του μια πέτρα για να χρησιμοποιήσει με τη σφεντόνα. Δεν είναι χαζός? μην τον αντιμετωπίζετε λοιπόν ως χαζό. Επιπλέον, πολλές φορές που θα σκεφτείτε "Αα, το βρήκα. Μετά θα πρέπει να κάνω αυτό για να γίνει εκείνο!" η Pendulo θα φροντίσει να σας εκπλήξει, φανερώνοντάς σας πως επίτηδες σας οδήγησε σε εκείνη τη λανθασμένη σκέψη και θα βάλει το Bryan να κάνει κάποια βλακεία που θα καταστρέψει το τέλεια οργανωμένο σχέδιό σας. Πρόκειται για μια πολύ διασκεδαστική λεπτομέρεια παρότι το σοκ που προκαλεί εκείνη τη στιγμή είναι έντονο

Το παιχνίδι γενικά απαιτεί υπομονή κι επιμονή. Μπορεί να νομίζετε πως τα έχετε κάνει όλα και παρόλα αυτά να μην καταφέρνετε να προχωρήσετε. Εμφανώς, τελικά δεν τα κάνατε όλα. Ερευνήστε διεξοδικά τις οθόνες, ψάξτε για σημεία που σας ξέφυγαν την πρώτη φορά, δοκίμαστε αντικείμενα πάνω σε hotspots που μπορεί να φαντάζουν αταίριαστα (δεν ξέρετε πώς θα το εκλάβει ο Bryan και πώς θα αξιοποιήσει την κατάσταση). Το καλύτερο είναι να δοκιμάζετε τα πάντα με τα πάντα αν έχετε κολλήσει. Δεν υπάρχει λόγος ντροπής, δε σας βλέπει κανένας. Κανένας εκτός από τον Bryan φυσικά, που δε θα παραλείψει να σας περιπαίξει μερικές φορές για τις άστοχες επιλογές σας. Σημαντική βοήθεια για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προχωρήσετε αποτελούν οι διάλογοι ή/και τα σχόλια του Bryan, μιας και μας κατευθύνουν διαρκώς στο τι πρέπει να κάνουμε για να προχωρήσει η ιστορία. Ν' ακούτε λοιπόν με προσοχή τι σας λένε. Ανάμεσα στα όσα λέγονται, θα υπάρχουν και πολύ σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη του παιχνιδιού. Είναι σύνηθες μες το παιχνίδι να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και να ψάχνουμε το πώς (εδώ συχνά απαιτείται πολύ φαντασία!), ενώ το αντίθετο σπανίως συμβαίνει.

Υπάρχει ένας γρίφος στο παιχνίδι που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς? πρόκειται για γρίφο όπου πρέπει να απαντήσουμε σε σειρά ερωτήσεων, έχοντας συγκρατήσει προηγούμενους διαλόγους. Τους διαλόγους αυτούς δεν μπορούμε να τους ξανακούσουμε και σίγουρα κανείς δε θα τους θυμάται όλους μιας και συμπεριλαμβάνουν πολλά ονόματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η λύση είναι απλή και γνωστή: trial and error. Δοκιμάζοντας μία-μία τις εναλλακτικές απαντήσεις, αργά ή γρήγορα θα βρούμε τη σωστή. Να αναφέρουμε, επίσης, πως μερικές φορές πρέπει απλώς να φύγετε και να ξαναγυρίσετε στο σημείο της δράσης, ώστε να έχετε δώσει τον απαιτούμενο χρόνο να εξελιχθεί κάποια ενέργεια. Προτού αρχίσετε να ψάχνετε τι πρέπει να κάνετε -αν ξέρετε πως πρέπει να περιμένετε κάτι να συμβεί, δοκιμάστε να φύγετε και να επιστρέψετε σε εκείνο το σημείο. Πιθανά να μη χρειάζεται τίποτε άλλο, όπως ακριβώς πιστεύατε εξ αρχής. Τέλος, μερικοί συνδυασμοί στο inventory γίνονται μετά από άλλες ενέργειες στο παιχνίδι. Δε συνδυάζουμε αντικείμενα για πιθανή μελλοντική χρήση. Τα συνδυάζουμε μόνο εφόσον συντρέχει λόγος να κάνουμε κάτι τέτοιο. Επομένως, ένας συνδυασμός που πριν ήταν αδύνατος πιθανά όταν προχωρήσετε να είναι δυνατός. Κάτι αντίστοιχο ισχύει μερικές φορές και για τη συλλογή αντικειμένων? ενώ μερικά τα παίρνουμε εκ των προτέρων επειδή μπορούμε να υποθέσουμε πως θα μας φανούν χρήσιμα, κάποια άλλα τα αγνοούμε ενώ μπορεί να μας χρειαστούν έπειτα και να αναγκαστούμε να επιστρέψουμε για να τα πάρουμε.

Γραφικά / Μουσική - Διάλογοι

Η ιστορία μάς ταξιδεύει σε όλα τα πιθανά σημεία που μας αρέσει να βλέπουμε σε ένα adventure. Έτσι λοιπόν ο Bryan θα βρεθεί από το εξωτικό νησί όπου πέρναγε τις καλοκαιρινές του διακοπές στη χιονισμένη Αλάσκα και θα πάει από αρχαιολογικές ανασκαφές σε high-tech τοποθεσίες, ενώ κάποια στιγμή θα υπάρξει κι ένα πολύ ευχάριστο διάλλειμα στη διάρκεια του οποίου ο ήρωάς μας θα βρεθεί σε πειρατικό καράβι περασμένων αιώνων. Σε αυτόν τον τομέα, το Runaway 2 προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία τοποθεσιών που σίγουρα ικανοποιεί όλα τα γούστα μέσα από την τεράστια διαφορετικότητα των κεφαλαίων του. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός πως ο Bryan αλλάζει συνεχώς εμφάνιση προκαλώντας μας την αίσθηση του καινούριου, ενώ παράλληλα εξακολουθούμε να χειριζόμαστε το χαρακτήρα που γνωρίζουμε ήδη καλά.

Ακόμη και τα γραφικά του παιχνιδιού κατακλύζονται από χιουμοριστές αναφορές κι υπονοούμενα μιας κι έχουν προσεχτεί πολύ οι λεπτομέρειες. Αν μάλιστα κοιτάτε προσεκτικά, θα διαπιστώσετε πολύ ευχάριστες λεπτομέρειες στα γραφικά του περιβάλλοντα χώρου που είτε κρύβουν διασκεδαστικά υπονοούμενα είτε απλώς διασκεδάζουν (πρόσωπα κρυμμένα, όνομα βάρκας, μπλουζάκι Bryan, κ.λπ.). Αυτό, όμως, που πραγματικά ενθουσιάζει ήταν η προσοχή στις λεπτομέρειες που επέδειξε η Pendulo. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής: οι πατημασιές στο χιόνι. Χιονίζει κι ο Bryan περπατά στο χιόνι αφήνοντας τις πατημασιές του. Συνεχίζει να χιονίζει κι οι πατημασιές του χάνονται σταδιακά, μέχρι που καλύπτονται πλήρως από φρέσκο χιόνι. Πανέμορφη λεπτομέρεια!

Υπάρχουν πάρα πολλοί κι εκτενείς διάλογοι καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Κι αν σας αρέσει γενικά η πληθώρα διαλόγων, σίγουρα θα απολαύσετε τους συγκεκριμένους μιας και κατακλύζονται και χαρακτηρίζονται από εξυπνάδα και χιούμορ. Ανάμεσά τους, οι πολυάριθμες επιρροές κι αναφορές σε παλαιότερα παιχνίδια και ταινίες έχουν την τιμητική τους -άλλοτε άμεσα κι άλλοτε έμμεσα. Σίγουρα όμως αυτό που ξεχωρίζει μακράν είναι το καυστικό χιούμορ πάνω σε πολλά και ποικίλα θέματα που προβληματίζουν στη σύγχρονη εποχή. Το χιούμορ του Runaway 2 προκαλεί ηχηρά γέλια σε πολλά σημεία, ενώ το χαμόγελο της ευτυχίας ζωγραφίζεται συχνά στο πρόσωπο. Παραδειγματικά μόνο να αναφέρουμε πως σε κάποιο σημείο συναντάμε ένα από τα γνωστότερα και πιο διασκεδαστικά παιχνίδια λέξεων κι υπονοουμένων. Πρόκειται για ένα διάλογο όπου μας περιγράφουν τη Lokelani, όπου ενώ εμείς είμαστε βέβαιοι πως είναι "ακατάλληλος" λόγω του πρόστυχου περιεχομένου του (παρότι δεν αναφέρεται καμία από τις... πονηρές λεξούλες), αποδεικνύεται φυσικά το αναπόφευκτο: εμείς έχουμε πρόστυχο μυαλό κι ο διάλογος ήταν απολύτως αθώος.

Οι διάλογοι, όμως, δεν υπάρχουν μόνο για τη διασκέδασή μας. Αντίθετα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και την κατανόηση της ιστορίας. Αρχικά, όπως είπαμε, βοηθούν στην επίλυση των γρίφων και στην κατανόηση του τι μέλλει γεννέσθαι. Επιπλέον, όμως, βοηθούν να κατανοήσουμε την ευφάνταστη ιστορία και τον τίτλο του Runaway 2. Για να τα καταλάβετε όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να προσέχετε τους διαλόγους. Οι αναφορές ξεκινούν από νωρίς στο παιχνίδι, ενώ η πλήρης εξήγηση έρχεται αργότερα.

Ένα χαρακτηριστικό των διαλόγων που ενθουσιάζει είναι πως ο Bryan συχνά απευθύνεται άμεσα σε εμάς, στον gamer? μια λεπτομέρεια που σίγουρα δίνει αμεσότητα στη σχέση μας με το χαρακτήρα και μας βάζει ακόμη περισσότερο στο κλίμα του παιχνιδιού. Πολύ διασκεδαστική είναι κι η ομιλία των χαρακτήρων -που είναι κατ' εξοχήν βάσει Αυστραλιανού τρόπου ομιλίας και προφοράς σε τυποποιημένη μορφή. Ορισμένους ενδεχομένως να τους κουράσει αυτό, αλλά όσοι διασκεδάζετε ακούγοντας το συγκεκριμένο τρόπο ομιλίας, σίγουρα θα γελάσετε πολύ! Η μουσική, τέλος, είναι κατάλληλη για το παιχνίδι, χαρακτηριστική κι ευχάριστη, χωρίς όμως να καταφέρνει να ξεπεράσει τους διαλόγους που κλέβουν τις εντυπώσεις.

Τεχνικά Προβλήματα - Bugs

Δυστυχώς δεν πρόκειται για ένα αψεγάδιαστο παιχνίδι. Κι ενώ τα προβλήματα που εμφανίζει είναι μικρά κι αμελητέα, είναι κρίμα που δεν εντοπίστηκαν εγκαίρως, ώστε να διορθωθούν και να μας αφήσει το Runaway 2 με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Τα περισσότερα εντοπίζονται στη λειτουργία των υποτίτλων. Έχουμε, λοιπόν, μερικούς υποτίτλους που εξαφανίζονται ενώ ακόμη ο χαρακτήρας μιλάει κι εμείς ούτε καν προλάβαμε να τους διαβάσουμε, ενώ σε ορισμένα σημεία ο Bryan εξακολουθεί να μιλάει με μία συγκεκριμένη προφορά παριστάνοντας κάποιον άλλο, ενώ δε συντρέχει πλέον λόγος καθότι έχει αποκαλυφθεί η πραγματική του ταυτότητα. Επίσης, υπάρχουν λαθάκια στην απόδοση και την ορθογραφία των υποτίτλων, ενώ μερικοί συνδυασμοί αντικειμένων δεν εμφανίζουν υπότιτλο, κι αντ' αυτού βλέπουμε το ανεκδιήγητο "line not found".

Άλλο ένα ενοχλητικό στοιχείο είναι πως οι χαρακτήρες αργούν χαρακτηριστικά να απαντήσουν όταν τους πρωτομιλάμε κάθε φορά. Καλό θα ήταν να υπήρχε πιο άμεση ανταπόκριση κι όχι να περιμένουμε να το φιλοσοφήσουν ή να κάνουν την κίνησή τους. Τέλος, παρατηρήσαμε κι ένα λάθος στο inventory, όπου εξακολουθεί να εμφανίζεται ένα αντικείμενο διαθέσιμο, ενώ το έχουμε ήδη δώσει σε έναν άλλον χαρακτήρα -και μάλιστα το βλέπουμε πάνω του!

Συμπεράσματα

Πρόκειται για ένα αρκετά εκτενές παιχνίδι (αν δεν παιχτεί με το walkthrough ανά χείρας!) που σίγουρα πολλοί θα αγαπήσουν. Αν σας άρεσε το πρώτο Runaway, σίγουρα θα πρέπει να προμηθευτείτε κι αυτό μιας κι είναι σαφώς καλύτερο. Αν δεν ενθουσιαστήκετε από το πρώτο, αλλά γενικά σας αρέσουν τα παιχνίδια αυτού του στυλ, θα σας προτείναμε να το δοκιμάσετε μιας κι ο εν λόγω τίτλος έχει να προσφέρει πολλά. Αν πάλι δε σας αρέσουν τα παιχνίδια με πολλούς κι εκτενείς διαλόγους, με διάχυτο χιούμορ ή αυτά που απαιτούν να σκεφτούμε και να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας για να λύσουμε μία κατάσταση, τότε καλό θα ήταν να το αποφύγετε εφόσον αυτά ακριβώς προσφέρει σε τελική ανάλυση το Runaway 2 μέσα από την πολυτάραχη ιστορία του που εκτυλίσσεται σε πανέμορφα καρτουνίστικα γραφικά για όλα τα γούστα.

Αν πάλι ο μόνος προβληματισμός που έχετε για το αν θα το προμηθευτείτε ή όχι είναι το γεγονός πως η ιστορία δεν τελειώνει, τότε να σας συμβουλεύσουμε να μην αφήσετε αυτή τη λεπτομέρεια να σας στερήσει μια φανταστική εμπειρία πολλών διασκεδαστικών ωρών παιχνιδιού. Είναι πράγματι λεπτομέρεια στην προκειμένη, καθώς η υπόσχεση πως όσα υπολείπονται να γίνουν δε χωράνε σε ένα μόνο κεφάλαιο, αλλά αποτελούν μια καινούρια περιπέτεια, είναι σίγουρα μια πολύ όμορφη σκέψη για τη συνέχεια του παιχνιδιού! Γιατί να συμπιεστεί η ιστορία σε λίγο χώρο, όταν μπορεί να την επεκταθεί σε ολόκληρο παιχνίδι; Κρίμα δε θα ήταν;!

Σημείωση

Έχουμε ένα παράπονο από το παιχνίδι: θεωρούμε απαράδεκτη την αναφορά των "καλών επιδράσεων" των ναρκωτικών σε τίτλο που απευθύνεται και σε ανήλικους gamers. Και παρότι τις εν λόγω αναφορές εμείς τις βρήκαμε άκρως διασκεδαστικές, θα προτιμούσαμε να μην υπήρχαν τελικά εφόσον η καταλληλότητα του παιχνιδιού το κάνει προσιτό και σε παιδιά 12 ετών.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια