All Haze Eve

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017, Συντάκτης: Constantine_R

  • Κυκλοφορία: 2016
  • Ανάπτυξη: xrrawva
  • Πλατφόρμα: PC

Το Halloween γιορτάζεται το βράδυ της τριακοστής πρώτης ημέρας του Οκτωβρίου, Παραμονή των Αγίων Πάντων. Η γιορτή έχει τις ρίζες τις στην παγανιστική γιορτή Samhain που με τα χρόνια, και το πέρασμα του Χριστιανισμού, κατέληξε στην χαρωπή γιορτή που όλοι λίγο-πολύ ξέρουμε σήμερα (και σιγά-σιγά φαίνεται να γίνεται και μόδα μέχρι και εδώ).

Το τρομακτικό στοιχείο του Halloween έχει εμπνεύσει ουκ ολίγες φορές βιβλία, ταινίες, σειρές και φυσικά videogames. Ένα τέτοιο είναι και το All Haze Eve, ένα μικρό indie adventure, δημιούργημα του γερμανού xrrawva (αγνώστων λοιπών στοιχείων) που είχε την καλοσύνη να μας στο στείλει να το παρουσιάσουμε.

Για να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, το All Haze Eve θα μπορούσε να ήταν και ένα από τα freeware που σας προτείνουμε κάθε μήνα αφού το επίπεδο παραγωγής του κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα. Πρόκειται για τη δουλειά ενός ατόμου που έχει το gaming development σαν hobby (όπως γράφει ο ίδιος) με τη διαφορά μόνο ότι ζητά ένα μικρό, συμβολικό, ποσό για να το αποκτήσετε. Συνεπώς κρατήστε αυτό το δεδομένο καθώς συνεχίζετε να διαβάζετε.

Halloween χωρίς μάγισσα δεν γίνεται

Η ιδέα του All Haze Eve είναι απλή: Μια ομιχλώδη νύχτα του Halloween ο ανώνυμος ήρωάς μας δέχεται μια μυστηριώδη πρόσκληση που σας καλεί σε ένα πάρτι μεταμφιεσμένων. Αν και δεν έχει πολύ κέφι, διαλέγει μια από τις τρεις στολές του, φάντασμα, βρικόλακας ή λυκάνθρωπος (εγώ διάλεξα το τελευταίο) και βγαίνει έξω προς αναζήτηση της οικίας όπου γίνεται το πάρτι. Στη πορεία θα συναναστραφεί σε διάφορες αλλοπρόσαλλες, κλισέ καταστάσεις που έχουν να κάνουν με αυτή τη γιορτή για να καταλήξει σε μια έκπληξη στο τέλος.

Το All Haze Eve είναι λοιπόν ένα παιχνίδι που βασίζεται στο κλίμα του Halloween και στη μια ωρίτσα που περίπου θα ασχοληθείτε θα πρέπει να ξεπεράσετε κάποια εμπόδια μέχρι τον τελικό σας στόχο. Οι γρίφοι στηρίζονται όλοι στην ανταλλαγή και αλληλεπίδραση διαφόρων αντικειμένων που θα μαζέψετε και η λογική τους βασίζεται κατά κύριο λόγο στη σχέση “κλειδιού-κλειδαριάς”. Κρατάς π.χ. ένα μήλο και βλέπεις τη Χιονάτη: ε! δώσε το μήλο στη Χιονάτη. Έτσι και αλλιώς η απουσία ιστορίας με αρχή, μέση και τέλος δεν επιτρέπει κάτι διαφορετικό.

Το παιχνίδι είναι πρώτου προσώπου και πλήρως τρισδιάστατο. Θα σας συμβούλευα, αν έχετε, να χρησιμοποιήσετε οπωσδήποτε gamepad για να το παίξετε αφού διαφορετικά θα χρησιμοποιείτε μόνο το πληκτρολόγιο. Το ποντίκι δεν υποστηρίζεται και η κίνηση της κάμερας γίνεται με τα βελάκια ενώ κινείστε κλασικά με τα WASD. Δεν ξέρω για πιο λόγο έγινε η επιλογή αυτή πάντως μόνο βολικό δεν είναι. Με το gamepad δεν είχα κανένα θέμα.

Όχι, δεν είναι νεκρό

Το gameplay είναι επίσης κάπως περίεργο. Αλληλεπιδράτε μέσω κάποιων εντολών που εμφανίζονται στο πάνω μέρος της οθόνης και αλλάζουν με το “1”. Αρχικά είναι: KNOCK ON, ASK, TRICK και TAKE. Αργότερα, όταν θα έχετε στη κατοχή σας το “τάδε” αντικείμενο θα εμφανίζονται και οι εντολές USE “τάδε” ON. Δεν υπάρχει inventory με την γνωστή έννοια. Τα hotspots εμφανίζονται κάτω από τις εντολές πατώντας το “2” όταν  είμαστε σχετικά κοντά σε αυτά. Αν είναι παραπάνω από ένα εκεί που κοιτάμε με το “2” θα κάνουμε κύκλο στο κάθε ένα. Έτσι ο συνδυασμός εντολής/αντικειμένου και hotspot θα σχηματίσει μια πρόταση που επικυρώνουμε με (μαντέψτε) το “3”. Στο gamepad τα αντίστοιχα κουμπάκια τα ρυθμίζουμε εμείς.

Αν και ακούγεται πρωτότυπο, η υλοποίηση είναι σαφέστατα ελλιπής. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχουμε στη διάθεσή μας εντολές όπως το LOOK ή το OPEN όταν μάλιστα κάτι τέτοιο απαιτείται. Συνάντησα μια πόρτα και για να την ανοίξω έκανα ΤΑΚΕ DOOR (!) ανοίγει και αν κάνετε ASK DOOR (!!)... θα είναι η σπηλιά του Αλαντίν φαίνεται. Επίσης η επιλογή των αριθμών δεν βολεύει τα δάχτυλά, χάθηκαν τα Q και E; Αυτά είναι θέματα που φανερώνουν τον ερασιτεχνισμό του τίτλου που είναι λογικό να υπάρχει όταν κάποιος δουλεύει μόνο του.

Νυχτερίδες κι Αράχνες γλυκιά μου...

Τα γραφικά είναι ασπρόμαυρα ή για την ακρίβεια είναι λευκά και το φόντο μαύρο. Μόνο χρώμα υπάρχει στις κόγχες των ματιών των όντων που θα συναντήσετε και λάμπουν σαν πετράδια. Προφανώς και δεν περιμέναμε κάτι το συναρπαστικό αλλά για αυτό που είναι το All Haze Eve είναι μια χαρά. Σε συνδυασμό και με τη λιτή μουσική το παιχνίδι χτίζει μια μυστηριακή ατμόσφαιρα που ταιριάζει στο ύφος της ημέρας.

Αν ο ευγενέστατος xrrawva δεν μας είχε υποδείξει το παιχνίδι του πολύ δύσκολα θα ασχολιόμαστε να γράψουμε review για αυτό. Όχι γιατί σνομπάρουμε τέτοιες προσπάθειες, το αντίθετο! Μακάρι και εμείς να είχαμε το χρόνο να κάναμε review οποιαδήποτε νέα κυκλοφορία. Δύσκολα όμως θα μπορούσαμε να δώσουμε από μόνοι μας προτεραιότητα σε ένα τόσο μικρό παιχνίδι όταν μάλιστα προτείνουμε κάθε μήνα ανάλογες προσπάθειες στα “Δωρεάν και Αγαπημένα”. Το All Haze Eve μπορείτε να το βρείτε εδώ, εδώ και εδώ. Όσοι παρακολουθείτε στενά την indie κοινότητα αξίζει να στηρίξετε τον δημιουργό. Οι υπόλοιποι μόνο αν δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια