Another Code: Two Memories (NDS)

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2009, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2005
  • Ανάπτυξη: Cing
  • Πλατφόρμα: NDS

Τι είναι εκείνο που ζητάμε οι περισσότεροι από ένα adventure; Μια ενδιαφέρουσα ιστορία και προκλητικό gameplay με τα οποία θα περάσουμε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο μας. Τι είναι εκείνο που ζητάμε από ένα adventure στο DS; Να πρόκειται για ένα παιχνίδι που θα αξιοποιεί επιπλέον και τις ειδικές δυνατότητες της συγκεκριμένης κονσόλας. Τι είναι εκείνο που ευχόμαστε πριν ξεκινήσουμε να παίζουμε ένα τέτοιο παιχνίδι; Να πρόκειται για μια εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη (θετικά προφανώς). Το Another Code: Two Memories χαμογελά αυτάρεσκα έπειτα από κάθε μας απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις μιας και γνωρίζει πως μπορεί να μας προσφέρει όλα όσα ζητάμε. Ας δούμε αναλυτικά πώς τα καταφέρνει:
 
Σενάριο
 
1948, Blood Edward Island: Ένα νεαρό αγόρι βλέπει τον πατέρα του να πυροβολείται μπροστά στα έκπληκτα μάτια του. "Father? Why?! No!!"
 
1994, Seattle: Μια γυναίκα κρύβει γρήγορα την μόλις τριών ετών κορούλα της σε μια ντουλάπα. "Ashley! Quick! Hide!" Δευτερόλεπτα αργότερα κάποιος πυροβολεί τη γυναίκα και τη σκοτώνει. Το κοριτσάκι έχει παρακολουθήσει το συμβάν που θα το σημαδέψει για ολόκληρη τη ζωή του. "Noo!! Mummy...?"
 
2005, Blood Edward Island: Ένας άντρας είναι περήφανος. Οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής επιτέλους αποδίδουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κρατά μια συσκευή DAS στα χέρια του. "It's finished! Finally... Richard..." Λίγες μέρες αργότερα η Ashley Mizuki (=πανέμορφο φεγγάρι στα Γιαπωνέζικα) Robins βρίσκεται πάνω σε ένα πλοίο με κατεύθυνση προς το νησί Blood Edward Island. Κρατά στα χέρια της το δώρο που παρέλαβε από τον πατέρα της: την ίδια συσκευή DAS κι ένα γράμμα το οποίο την προσκαλεί να περάσουν μαζί τη μέρα των γενεθλίων της στο νησί. Η Ashley είναι τόσο ευτυχισμένη όσο και ταραγμένη. Θεωρούσε τον πατέρα της νεκρό εδώ κι έντεκα χρόνια. Και ξαφνικά όχι μόνο μαθαίνει πως ζει, αλλά και πως η θεία της που τη μεγάλωνε τόσα χρόνια σα δεύτερη μάνα, η αδερφή του πατέρα της η Jessica, το γνώριζε.
 
Γιατί την εγκατέλειψε ο πατέρας της; Γιατί η Jessica της είπε πως ο πατέρας της σκοτώθηκε σε ένα ατύχημα; Γιατί τώρα ήθελε να τη δει και να περάσουν μια ολόκληρη μέρα μαζί; Αυτά τα ερωτήματα βασανίζουν το μυαλό της έφηβης ηρωίδας μας, η οποία φτάνει στο νησί ανυπόμονη να μάθει όλη την αλήθεια. Ο πατέρας της, όμως, δεν είναι στο λιμάνι να την υποδεχθεί και να της λύσει όλες της τις απορίες. Η Jessica αφήνει την Ashley μαζί με τον καπετάνιο στο μόλο του νησιού και φεύγει προς αναζήτηση του Richard. Δεν επιστρέφει, όμως, κι έτσι η Ashley αποφασίζει έπειτα από λίγο να πάει να τους βρει και τους δύο.


 
Περνώντας από ένα νεκροταφείο ενώ εξερευνά το νησί αναζητώντας τον πατέρα και τη θεία της, η Asley γνωρίζει τον "D", ένα νεαρό αγόρι που... έχει πεθάνει πριν από 57 χρόνια. Το φάντασμα χαίρεται που επιτέλους κάποιος μπορεί να το δει κι εξηγεί στην Ashley πως έχει χάσει τη μνήμη του και δε θυμάται ούτε το όνομά του ούτε τι του συνέβη και πέθανε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει στον κόσμο των νεκρών. Ο "D" θέλει να ανακτήσει τις αναμνήσεις του κι η Ashley θέλει να βρει τη Jessica και τον πατέρα της για να μάθει την αλήθεια. Μαζί θα εξερευνήσουν το νησί, θα αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις και στο τέλος θα βρεθούν απέναντι στις αναπάντεχες αλήθειες που κρύβουν οι ιστορίες τους...

Gameplay
 
Ολόκληρο το παιχνίδι παίζεται με τη γραφίδα, η οποία σε ορισμένους γρίφους μάλιστα απαιτείται να εκτελέσει συγκεκριμένες κινήσεις. Στην οθόνη αφής (κάτω οθόνη) υπάρχουν σταθερά δύο εικονίδια στη δεξιά πλευρά: ο φακός, με τον οποίο εξετάζουμε από κοντά μία περιοχή ή ένα αντικείμενο, και το DAS, ο μικροϋπολογιστής που έλαβε η Ashley ως δώρο από τον πατέρα της. Μέσα στο DAS συναντάμε τις DAS Cards (κάρτες που βρίσκουμε κρυμμένες και περιέχουν μηνύματα που βοηθούν στην κατανόηση και την ομαλή εξέλιξη της ιστορίας), τις Φωτογραφίες (εδώ προβάλλουμε, διαγράφουμε ή συγκρίνουμε φωτογραφίες μεταξύ τους), Inventory (αναλυτικός κατάλογος όλων των συλλεχθέντων αντικειμένων), και τέλος το Menu (save, load, delete). Όταν βρισκόμαστε σε close up, τα διαθέσιμα εικονίδια αλλάζουν. Εκτός από το φακό της εξέτασης, αποκτάμε άμεση πρόσβαση στο inventory για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αντικείμενο, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται κι η φωτογραφική μηχανή για να μπορέσουμε να τραβήξουμε μια φωτογραφία του hotspot που βλέπουμε για μελλοντική αναφορά.
 
Το Another Code: Two Memories διαθέτει ένα εξαιρετικά πλούσιο κι άξιο συγχαρητηρίων gameplay, το οποίο όχι μόνο είναι κατάμεστο από γρίφους, αλλά επιπλέον εμπεριέχει "φρέσκες" ιδέες που αναμφίβολα αποτυπώνονται στη μνήμη όσων ασχολούνται με τη συγκεκριμένη περιπέτεια.

Καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού καλούμαστε να εξετάσουμε πλήθος από ενεργά hotspots τόσο για να βρούμε εκείνα που κρύβουν γρίφους ή DAS cards με πληροφορίες όσο και για να εντοπίσουμε εκείνα που μέσα από τις περιγραφές της Ashley θα πυροδοτήσουν τη μνήμη του "D" και θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της ιστορίας. Ωστόσο, η εξέταση των hotspots χρειάζεται λίγη προσοχή μιας και η αντίδραση της νεαρής ηρωίδας προς το ίδιο hotspot μπορεί να αλλάξει αν μεσολαβήσει κάτι άλλο. Έτσι λοιπόν παρότι ορισμένα αντικείμενα τα παίρνουμε απευθείας για μελλοντική χρήση, κάποια άλλα τα παίρνουμε μόνο όταν τα χρειαστούμε, όταν δηλαδή έχουμε βρει το γρίφο όπου θα τα χρησιμοποιήσουμε. Επίσης, παρότι ορισμένα hotspots ίσως φαίνονται άχρηστα ή θεωρούμε πως δεν έχουν άλλο σκοπό ύπαρξης εφόσον τα έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει μια φορά, δεν ισχύει πάντοτε αυτό. Δεν είναι λίγα τα hotspots εκείνα που μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να προσφέρουν περαιτέρω στοιχεία όταν η Ashley μαθαίνει κάτι καινούριο το οποίο να συνδέεται με αυτά με προφανή ή μη τρόπο.
 
Παρεμπιπτόντως, να σας δώσουμε και μία συμβουλή: η Ashley είναι ένα δεκατετράχρονο κορίτσι και δε σκέφτεται με την ίδια ταχύτητα και βάθος όσο εμείς, να το θυμάστε αυτό μιας και θα σας χρειαστεί. Υπάρχουν φορές που θα γνωρίζετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε, αλλά το παιχνίδι δε θα σας αφήνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να εξετάσετε αναλυτικά όλα τα στοιχεία (ενεργά hotspots, σύγκριση φωτογραφιών, ανάγνωση DAS cards, κ.λπ.) προκειμένου να καταστεί προφανές και στην ηρωίδα τι πρέπει να κάνει για να συνεχίσει την περιπέτειά της.


 
Πέρα από τους "κλασσικούς" γρίφους όπου καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο αντικείμενο επάνω σε ένα hotspot, να ανακαλύψουμε κωδικούς, να ανασυνθέσουμε σχισμένες σελίδες ή να συγκρίνουμε μεταξύ τους εικόνες, το συγκεκριμένο παιχνίδι απαιτεί να χρησιμοποιήσεις την ίδια την κονσόλα (ναι, τη συσκευή του NDS) για να επιλύσεις 2-3 γρίφους!! Παρότι οι συγκεκριμένοι γρίφοι ίσως δυσκολέψουν λίγο αρχικά (ειλικρινά, απαιτείται να σκεφτείς "έξω από το κουτί" για να τους λύσεις), είναι τόσο εμπνευσμένοι και προσφέρουν τόσο μεγάλη έκπληξη κι ικανοποίηση όταν βρει κάποιος τη λύση τους που καταλήγουν να αποτελούν έναν από τους λόγους που λατρέψαμε τελικά το παιχνίδι.
 
Τέλος, να αναφέρουμε πως στο τέλος του κάθε κεφαλαίου υπάρχει ένα quiz στο οποίο η Ashley πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στο κεφάλαιο που μόλις τελείωσε. Ευκαιρία να ανακαλύψετε πόσο προσέχατε την ιστορία όσο παίζατε... ;)   

Γραφικά / Ήχος
 
Και τα επτά (άνισα μεταξύ τους) κεφάλαια αυτής της περιπέτειας αποτελούνται από ενδιαφέροντα προς εξερεύνηση 2D περιβάλλοντα που απεικονίζονται με έμφαση στη λεπτομέρεια. Ξεκινώντας από το μόλο, περνάμε μέσα από τη φύση του νησιού κι ένα νεκροταφείο για να βρεθούμε τελικά στην έπαυλη των Edwards. Εκεί εξελίσσεται και το μεγαλύτερο μέρος της περιπέτειας όσο εξερευνάμε τα πολυπληθή -άλλοτε πολυτελή κι άλλοτε ταλαιπωρημένα από το χρόνο και την εγκατάλειψη- δωμάτια, καθώς και τα μυστικά και καλά κρυμμένα περάσματα που μερικά από αυτά κρύβουν. Την Ashley τη βλέπουμε στην οθόνη αφής (κάτω οθόνη) να κινείται μέσα στο χώρο κοιτώντας την από ψηλά (από πάνω προς τα κάτω δηλαδή) γεγονός που αναγκαστικά την κάνει λιγότερο λεπτομερή κι ελκυστική. Παρόλα αυτά, όταν κοιτάμε τους χαρακτήρες σε κοντινό πλάνο στην πάνω οθόνη διαπιστώνουμε πως και στο δικό τους σχεδιασμό έχει αφιερωθεί ώρα και προσοχή στη λεπτομέρεια.
 
Λεπτομέρεια υπάρχει και στις ατάκες που λέει η Ashley κάθε φορά που εξετάζουμε ένα hotspot μιας και χρησιμοποιεί πάντοτε διαφορετική περιγραφή για να μας παρουσιάζει ακόμη κι αντικείμενα που δεν είναι χρήσιμα για την εξέλιξη της ιστορίας, αλλά που ευχαρίστως εξερευνάμε τόσο για να ακούσουμε τι έχει να μας πει η ηρωίδα μας γι' αυτά όσο κι επειδή σε οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να κρύβεται είτε μια πληροφορία που θα πυροδοτήσει τη μνήμη του "D" είτε μία DAS card. Δυστυχώς, ούτε οι περιγραφές της Ashley ούτε κι οι πολυπληθείς κι εκτενείς διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων έχουν voice, γεγονός όμως που συνηθίζεται και ξεχνιέται γρήγορα χάρη στην εξαιρετική (αν και φτωχή ως προς το πλήθος των μοτίβων) μουσική υπόκρουση που ντύνει τον τίτλο και τα εκπληκτικά προσεγμένα ηχητικά εφφέ.


 
 

Συμπεράσματα
 
Το Another Code: Two memories είναι αναμφίβολα ένα παιχνίδι που δεν πρέπει να χάσετε. Μπορεί να είναι σχετικά σύντομο σε διάρκεια, ο ήχος του να είναι αρκετά επαναλαμβανόμενος και το bonus υλικό που προσφέρει για να αποκτήσει replayability αξία να είναι περιορισμένο, αλλά πρόκειται επίσης για ένα καλοσχεδιασμένο adventure στους δύο βασικότερους τομείς: την ιστορία και το gameplay. Η ιστορία -αν κι είναι αρκετά προφανής γενικά από την αρχή- παρουσιάζει ορισμένες ανατροπές στο τέλος που την κάνουν τελικά συνολικά αρκετά ενδιαφέρουσα κι ευχάριστη μες τη μελαγχολία της, ενώ οι γρίφοι είναι εμπνευσμένοι, πρωτότυποι και προκλητικοί με αποτέλεσμα να υπόσχονται μια ευχάριστη gaming εμπειρία απ' την αρχή έως και το τέλος του παιχνιδιού. Επομένως, αν είστε κάτοχοι NDS θα σας συμβουλεύαμε να μη χάσετε το συγκεκριμένο για κανένα λόγο!

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια