Boku no Natsuyasumi (Playstation)

Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2008, Συντάκτης: Scatman

  • Κυκλοφορία: 2000
  • Ανάπτυξη: Millenium Kitchen
  • Πλατφόρμα: Playstation

Υπάρχει άραγε πιο επιθυμητή περίοδος για τα παιδιά πέρα από αυτήν των καλοκαιρινών διακοπών? Ένα ευχάριστο αλλά σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα απόλυτης ελευθερίας κι απόλαυσης που τους δίδει την ευκαιρία να ξεφύγουν απτην καθημερινή ρουτίνα του σχολείου, να παίζουν ανέμελα δίχως πολλές έννοιες στο μυαλό τους, να κάνουν νέους φίλους. Αυτό ακριβώς είναι και το Boku no Natsuyasumi! H περιγραφή των διακοπών μέσα απτα μάτια ενός νεαρού ατόμου, με πολλές πινελίες αθωότητας και φαντασίας. Ένα πραγματικα απίστευτα ιδιαίτερο παιχνίδι που μόνο η ανατολική σχολή gaming εχει το θάρρος να τολμήσει και προσφέρει.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως το παιχνίδι κυκλοφόρησε εσκεμμένα το "καλοκαίρι" του 2000 για το επιτυχημένο εμπορικά Playstation και φυσικά γνώρισε αμέσως επιτυχία, πουλώντας συνολικά πάνω από 500.000 αντίτυπα αποκλειστικά στην Ιαπωνία. Η σειρά συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, μάλιστα πρόσφατα κυκλοφόρησε και το 3ο μέρος για το Playstation 3. Δυστυχως Αγγλική έκδοση δεν υπάρχει και πολύ δύσκολα θα εμφανιστεί στο μέλλον...Οι "ιδιαίτεροι" τίτλοι adventure των κονσολών ποτέ δεν κέρδισαν την εκτίμηση του δυτικού κοινού. Έπειτα, απευθύνεται κυρίως στους Ιάπωνες και πολλά απτα στοιχεία που παρουσιάζει πιθανά να φανούν "ξένα" ή περίπλοκα σ' αυτούς που δε θα τα καταλαβουν.
 
Σεναριακά, το Boku no Natsuyasumi τοποθετείται στο 1975. Κεντρική προσωπικότητα στο παιχνίδι είναι ο 9χρονος (τότε) Boku που ετοιμάζεται να επισκευθεί τους θείους του στην εξοχή. Μία χιουμοριστική πινελιά των σχεδιαστών αφορά το όνομα του ήρωα. Boku σημαίνει "εγώ" και στην εισαγωγή, όπου μας συστήνεται, λέει χαρακτηριστικά : boku wa "Boku" δηλαδή εγώ είμαι Εγώ :). Η μητέρα του Boku πρόκειται να γεννήσει το δεύτερο παιδί της οικογένειας και η επισκεψη του πρωτότοκου γιου σε έναν κατάλληλο χώρο για παιδικές διακοπές, φαντάζει ως ιδανική λύση. Η παραμονή του θα διαρκέσει 31 ημέρες και μέσα σαυτό το χρόνο ο Boku θα ζήσει εμπειρίες που θα τον στιγματίσουν. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ολόκληρη η πλοκή αφορά αναμνήσεις του κεντρικού ήρωα.
 
Από εκεί και πέρα, ξεκινούν οι περιπέτειες του. Αρχικά, ο τόπος δρασης του είναι αρκετά περιορισμένος αφού προσπαθεί να γνωρίσει το νέο του περιβάλλον και να προσαρμοστεί. Αργότερα, καθώς περνούν και οι μέρες, "ξεκλειδώνονται" όλο και περισσότερες περιοχές. Οι δραστηριότητες του περιλαμβάνουν συναντήσεις με συνομίλικους του, βόλτες σε μαγευτικά τοπία (με αποκορύφωμα την επίσκεψη στο λιβάδι με τις ντάλιες), σκαθαρομαχίες, αναζήτηση φαντασμάτων, συλλογή εντόμων, ψάρεμα και τόσα άλλα.

Οπτικά το Boku no Natsuyasumi είναι συγκλονιστικό. Καθόλη τη διάρκεια ενασχόλησής μου με τον τίτλο, έπιασα - ουκ ολίγες φορές - τον εαυτό μου να παρατηρεί το εξαιρετικό θέαμα που εμφανίζοταν στην οθόνη. Οι χαρακτήρες ειναι απλοικά σχεδιασμένοι και σαν σχέδιο δεν εντυπωσιάζουν. Είναι πολυγωνικοί, χαριτωμένοι με χαρακτηριστικά που συναντάμε στα animes/mangas, δηλαδή μεγάλα ωοειδή κεφάλια, μικρα μάτια και μύτη και μεγάλα αυτιά :). Θα έλεγα πως το Playstation αποδεδειγμένα έχει αποδώσει πολύ καλύτερα. Ωστόσο, αυτά που κλέβουν τις εντυπώσεις ειναι τα Backrounds. Προσωπικά είναι ότι πιο εντυπωσιακό έχω δει στο μηχάνημα της Sony όσα χρόνια ασχολούμαι με αυτό. Ψάχνoντας, ανακάλυψα πως υπεύθυνοι για το σχεδιασμό τους ήταν οι Kusanagi Corparations, τα άτομα δηλαδή που σχεδίασαν τα backrounds στα Final Fantasy παιχνίδια! Τα CGI render bitmaps που δημιούργησαν βρίσκονται στα υψηλά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η συγκεκριμένη εταιρεία. Μου προκαλεί μεγάλη έκπληξη και θαυμασμό το πόσο όμορφα δένει το σύνθετο και λεπτομερή (backrounds) με το πολύ απλό (χαρακτήρες). Ίσως τελικά ο σχεδιασμός των χαρακτήρων να ήταν απλοϊκός επί σκοπού ώστε να αναδειχθούν τα υπέροχα τοπία. Άξια αναφοράς είναι και τα FMV (full motion videos) που κι αυτά είναι εξαιρετικής ποιότητας.
 
Όσον αφορά τον ήχο, δεν βρίσκεται στα ίδια standard με τα γραφικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι καλός. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν πολλά μουσικά κομμάτια. Οι καθημερινές δραστηριότητες του Boku συνοδεύονται κυρίως από φυσικούς ήχους πχ τζιτζίκια, σύρσιμο πόρτας κτλ Οι μοναδικές μελωδίες που ακούγονται βρίσκονται στην εισαγωγή και κατα τη διάρκεια του πρωινού ξυπνήματος! Είναι ξεκάθαρο πως οι σχεδιαστές προσπάθησαν να μεταφέρουν μία ρεαλιστική ατμόσφαιρα με καλλιτεχνικές πινελιές.
 
O τρόπος παιχνιδιού είναι απλός, δεν έχει καμία σχέση με Point & Click και τείνει περισσότερο προς τον κλασσικό για Action/Adventures πχ Resident Evil, Dino Crisis κτλ. Η οπτική είναι τρίτου προσώπου και ουσιαστικά o ήρωας μας έχει μία ενεργή εντολή με την οποία μιλάτε, συλλέγετε αντικείμενα, ανοίγετε πόρτες. Οτιδήποτε κάνει ο Boku, το σημειώνει σε ένα μικρό ημερολόγιο. Αυτό το ημερολόγιο είναι η "ατζέντα" του παίκτη που δείχνει όλες τις δραστηριότητες ή υποχρεώσεις του Boku. Μία λεπτομέρεια που έχει να κάνει με το gameplay, αφορά το ενσωματομένο ρολόι στο μηχανισμό του παιχνιδιού. Απ' τη στιγμή που ξεκινά η μέρα, κυλούν και οι ώρες. Η μεταφορά σας απ' την μια οθόνη στην άλλη σημαίνει και το πέρασμα κάποιου χρονικού διαστήματος. Εφόσον αρχίσει να δύει ο ήλιος, καλό θα ήταν ο Boku να βιαστεί να επιστρέψει στο σπίτι γιατί σε αντίθετη περίπτωση τον περιμένει κήρυγμα απ' τον θείο του :). Eπίσης, με το να αργήσει να επιστρέψει το βράδυ, σημαίνει πως θα κοιμηθεί περισσότερες ώρες. Άρα, θα χάσει και την πρωινή γυμναστική...αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μη σημειώσει στο ημερολόγιο του αυτήν τη δραστηριότητα...
 
Στις 31 Αυγούστου τελειώνουν οι διακοπές του Boku. Ο πατέρας του επιστρέφει και μαζί του φέρνει το μήνυμα της γέννησης του μικρότερου αδερφού του. Οι προηγούμενες 4,5 εβδομαδες ήταν μοναδικές για τον ήρωα. Οι δραστηριότητες που έκανε καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού έχουν την ανάλογη "επιρροή" στο endings. Το αποτέλεσμα όμως πάντα θα είναι το ίδιο, ο Boku θα αναπολεί αυτές τις αξέχαστες στιγμές κι όχι άδικα γιατί το Boku no Natsuyasumi είναι ένα ξεχωριστό παιχνίδι, μία μοναδική εμπειρία.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια