Burly Men at Sea

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016, Συντάκτης: Akarasimos

  • Κυκλοφορία: 2016
  • Ανάπτυξη: Brain & Brain
  • Πλατφόρμα: PC, iOS, Android

Στην αγκαλιά της θάλασσας οι περιπέτειες κοιμούνται…

«Είμαστε όλοι μας σαν τα νησιά στη θάλασσα, απομονωμένα στην επιφάνεια, αλλά συνδεδεμένα στο βάθος» είπε William James. Ανέκαθεν η θάλασσα αποτελούσε πηγή έμπνευσης για όμορφες ιστορίες, απολαυστικές και επικίνδυνες περιπέτειες, μαγευτικά ποιήματα, αλλά θανάσιμους κινδύνους, χαμούς και λύπες. Παρόλο που δεν ήμουν ποτέ το «κλασικό παιδί» της θάλασσας με γοήτευαν οι ιστορίες και οι μύθοι της.

Η Brain & Brain αποτελεί μια εταιρεία των ανεξάρτητων παραγωγών, το ζευγάρι των David & Brooke Condolora, που προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί στο χώρο των παιχνιδιών περιπέτειας. Μάλιστα ο David Condolora είχε μακρά προϋπηρεσία στην Pixar. Μετά την πρώτη τους απόπειρα, το Doggins, που κυκλοφόρησε σε iOS και Android, η επόμενή τους προσπάθεια είναι το ιδιαίτερο Burly Men at Sea. Μάλιστα η κοινότητα φαίνεται να έχει δει με μεγάλο ενθουσιασμό το συγκεκριμένο πρότζεκτ μιας και στη σελίδα του παιχνιδιού υπάρχουν πάνω από δεκαπέντε διακρίσεις και βραβεία, τα οποία συνοδεύονται από διάφορα άρθρα που εξυμνούν το συγκεκριμένο παιχνίδι. Είναι τόσο καλό το παιχνίδι ή υπάρχει υπέρμετρος ενθουσιασμός στην κοινότητα.

Το τεράστιο κήτος καταπίνει το σκάφος των τριών αδερφών

Οι τρεις μακρυγένηδες στο πάτο της θάλασσας

To Burly Men at Sea είναι μια φολκλορική ιστορία που διηγείται τις περιπέτειας τριών γενειοφόρων ψαράδων που αποφάσισαν να αφήνουν την καθημερινή ρουτίνα και να ζήσουν ιδιαίτερες εμπειρίες στα ανοιχτά της θάλασσας. Η ιστορία λαμβάνει χώρο στις αρχές τους προηγούμενου αιώνα στη Σκανδιναβία και σε ένα ψαροχώρι, όπου τρία αδέρφια ζούνε διάφορες περιπέτειες με πλάσματα από την τοπική παράδοση και μυθολογία. Και εσείς καλείστε ως αφηγητής και μυθοπλάστης να δημιουργήσετε τη δική σας αφήγηση υφαίνοντας τα γεγονότα με το δικό σας τρόπο.

Όλα ξεκινούν όταν τα τρία αδέρφια Beard ψαρεύουν έναν μπουκάλι στο οποίο εσωκλείεται ένας χάρτης. Ενώ ο χάρτης φαίνεται εξαιρετικά απλώς και χωρίς στοιχεία, καταλαβαίνουν αμέσως ότι κάτι κρύβει… κάποιον θησαυρό, κάτι πολύτιμό, κάτι ξεχωριστό. Αλλιώς γιατί να σφραγίσει κάποιος έναν χάρτη μέσα σε ένα μπουκάλι; Ο γέρος που έχει το καφενείο του χωριού μόλις βλέπει τον χάρτη τους ενημερώνει ότι είναι μαγικός και πως ακολουθώντας τον θα ζήσουν τις δικές τους ξέχωρες και ιδιαίτερες φολκλορικές περιπέτειές τους. Έτσι παίρνοντας τη βάρκα τους και με πυξίδα τον χάρτη, ξανοίγονται στα ανοιχτά της θάλασσας. Ωστόσο πριν προλάβουν να απομακρυνθούν πολύ μια τεράστια φάλαινα καταπίνει τη βάρκα τους και βρίσκονται στην καρδιά του κήτους ως άλλοι Ιωνάδες. Από τούδε και στο εξής οι επιλογές που θα κάνετε θα σας οδηγήσουν σε δώδεκα διαφορετικές ιστορίες.

 

Από την πίσω πλευρά του νησιού για την ολοκλήρωση της κάθε ιστορίας

Έχετε τη δυνατότητα να αποδράσετε από τη φάλαινα με τρεις τρόπους: σε βαρέλια, με τη βάρκα ή χωρίς τίποτα. Καθεμία επιλογή θα σας οδηγήσει σε τέσσερις διαφορετικές ιστορίες. Στο δρόμο θα συναντήσετε τον Χάρο με τον οποίο θα αγωνιστείτε σε ένα αγώνα κωπηλασίας, ένα θυμωμένο μεδουσένιο Κράκεν, ένα αγαθό πετροτρόλ που κόβει τα δέντρα για λουλούδια, ένα μυθικό γέροντα, τις μυθικές γοργόνες και τις φιλόξενες φώκιες. Είναι όμως οι ιστορίες τόσο διαφορετικές; Δυστυχώς όχι. Μάλιστα η διάρκειά τους είναι περίπου δέκα με δεκαπέντε λεπτά και γρήγορα θα δείτε αρκετά κομμάτια να επαναλαμβάνονται, ενώ όλες οι ιστορίες τελειώνουν στην πίσω πλευρά του νησιού που καταλήγει στην πίσω πόρτα του καφενείου. Μόλις επιστρέψετε στο καφενείο, τότε η ιστορία σας τοποθετείται στη βιβλιοθήκη του γέροντα καφετζή… Και δυστυχώς ακόμα πιο γρήγορα θα έρθει η βαρεμάρα να σε κατακλύσει και βυθιστείς μέσα της.

 

Wax in, wax off… switch on, switch off.. the gameplay

Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά απλός. Πιο απλός δεν γίνεται. Όλα γίνονται με το αριστερό κλικ του ποντικιού. Όλα. Και δεν είναι και πολλά. Κρατώντας παρατεταμένα το αριστερό κουμπί κινείστε αριστερά ή δεξιά τη οθόνη, ενώ με το παρατεταμένο πάτημα γίνονται και οι λιγοστές δράσεις στο παιχνίδι. Δεν υπάρχει κανένα inventory, επομένως δεν αλληλεπιδράτε με τα αντικείμενα. Όποτε συμβεί αυτό είναι στις περιπτώσεις που λειτουργεί ως "διακόπτης" για την ιστορία. Τι ακριβώς συμβαίνει; Για παράδειγμα, ξυπνάει το πετροτρόλ και μας φέρνει ένα δέντρο για λουλούδι. Αν το ακουμπήσουμε και πέσει, τότε το πετροτρόλ φεύγει να φέρει ένα άλλο, έτσι βρίσκουμε ευκαιρία να αποδράσουμε με τη βάρκα και να βρεθούμε πίσω στο νησί. Αλλιώς αν δεν το ακουμπήσουμε και δοκιμάσουμε να αποδράσουμε με τη βάρκα, μας αρπάζει θυμωμένο και μας πετάει μακριά όπου καταλήγουμε πάνω σε έναν κορμό στα σαγόνια ενός τέρατος που προσπαθώντας να φάει το κορμό και εμάς μαζί, μας εκτοξεύει πίσω στο νησί!

Ουσιαστικά όλος ο χειρισμός είναι μια επιλογή από έξι με οκτώ κομβικών σημείων όπου λειτουργώντας ως διακόπτες μας οδηγεί είτε στο ένα μονοπάτι ή στο άλλο. Στην πορεία αυτοί δεν θα βρείτε επί της ουσίας κανέναν γρίφο. Και όταν λέμε κανένα γρίφο, εννοούμε κανέναν γρίφο. Ίσως και για αυτό οι δημιουργοί να το χαρακτηρίζουν ως μία ήρεμη περιπέτεια που δεν πρόκειται να σας προβληματίσει ή να σας βάλει σε σκέψη σε κανένα της σημείο. Φυσικά θα δείτε και μεγάλα κομμάτια των διαλόγων να επαναλαμβάνονται στις ιστορίες σας μιας και κάποιες διαφοροποιούνται ουσιαστικά στην τελική εκδοχή της. Σε γενικές γραμμές οι διάλογοι είναι σύντομοι, δεν προσφέρουν κάποιο βάθος στην περάτωση των εξαιρετικά απλοϊκών ιστοριών. Μάλιστα στην προσπάθειά τους να εντάξουν και χιουμοριστικές πινελιές, το αποτέλεσμα είναι εντείνουν την βαρεμάρα και τον εκνευρισμό του παίκτη.

Από το φινιστρίνι των γραφικών στην ηρεμία των ήχων του νερού

Ένα από τα λιγοστά δυνατά σημεία του Burly Men at Sea είναι τα ιδιαίτερα και αξιοπρόσεκτα γραφικά του. Ουσιαστικά η εικόνα σας είναι ένα φινιστρίνι πλοίου, το οποίο μεγαλώνει δεξιά ή αριστερά αναλόγως προς τα που κινείται ο κέρσορας. Τα σχέδια του είναι αρκετά απλοϊκά αλλά με όμορφες αποχρώσεις και ταιριάζουν απόλυτα στο ύφος ενός παιδικού παραμυθιού και μιας φολκλορικής ιστορίας της μακρινής Σκανδιναβίας. Το λευκό φόντο κυριαρχεί παντού, ενώ τα σχήματα είναι αρκετά προσεγμένα. Βέβαια ενώ θα δείτε καλοσχημάτιστα πουλιά και άλλα ζώα, το Κράκεν και το πετροτρόλ μοιάζουν αρκετά χοντροκομμένα. Επίσης το animation θυμίζει την κίνηση από ρομπότ ή από αστεία ανθρωπάκι, ενώ οι κινήσεις των τριών ανδρών όταν κολυμπούν ή κωπηλατούν φαίνεται αρκετά γελοία… Σε γενικές γραμμές, όμως, ο τρόπος υλοποίησής των γραφικών είναι υποδειγματικός για τη παιδικότητα και το παραμύθι που κρύβει μέσα του.

Το εξωτικό πλάσμα που συναντάς στο τέλος κάθε περιπέτειας

Από την άλλη, ο ήχος κινείται και αυτός σε πολύ καλά επίπεδα. Οι διάλογοι είναι μόνο οπτικοί και δυστυχώς αφαιρούν από τη συνολική ατμόσφαιρα που θα προσέφεραν στο παιχνίδι. Εντούτοις η μουσική επένδυση του παιχνιδιού ταιριάζει αρμονικά με τις θαλασσινές ιστορίες και περιπέτειες που διηγείται. Δένει μαγευτικά με το σκανδιναβικό παραδοσιακό ύφος και συμβάλει μοναδικά ως συντροφική πανδαισία στις διάφορες ιστορίες.

Boring Mapa at Sea

Μόλις τελείωσε η πρώτη ιστορία, βλέπω ξαφνικά τους τίτλους τέλους με τα credits του παιχνιδιού. Λέω κάτι δεν πάει καλά. Αποκλείεται το παιχνίδι να τελειώνει σε ένα τέταρτο. Μόλις ξανοίγονται ξανά στη θάλασσα βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τα ίδια διλήμματα. Γρήγορα αυτά θα γίνουν κουραστικά επαναλαμβανόμενα και η βαρεμάρα θα κυριαρχήσει για την υπόλοιπη πορεία του παιχνιδιού. Πραγματικά δεν μπόρεσα να βρω καμία ιστορία, έστω στο ελάχιστο, ενδιαφέρουσα. Μάλιστα επισκέφτηκα και πάλι στο site της εταιρείας για να βεβαιωθώ για τα βραβεία και τις απόψεις των κριτών. Έκανα μια δεύτερη προσπάθεια για να το δω με άλλο μάτι. Μάταια όμως…

Ενώ έχει όλα τα συστατικά για να αποτελέσει μια όμορφη, σύντομη και αξιομνημόνευτη περιπέτεια, καταφέρνει να γίνει πολύ σύντομα κουραστικό και επαναλαμβανόμενο.  Κατανοώ απολύτως πως κάποιες indie παραγωγές που είναι δουλειά μόλις δύο ατόμων είναι αξιέπαινες, αλλά δεν πρέπει με βάσει αυτό να βιαστούμε να χαρακτηρίζουμε και βραβεύουμε έτσι κάποια παιχνίδια. Εξάλλου ακόμα και τα 10 ευρώ για παιχνίδι της 1,5 ώρας είναι υπερβολικά. Ειλικρινά δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που είχα βαρεθεί τόσο πολύ σε παιχνίδι…

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια