CSI: Hard Evidence (Wii)

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2008
  • Ανάπτυξη: Telltale Games
  • Πλατφόρμα: Wii

Παρακολουθείτε στην τηλεόραση αστυνομικές ιστορίες; Βλέπετε την κίτρινη ταινία που υποδηλώνει πως πρόκειται για ένα τόπο εγκλήματος και σας τρώει το σαράκι που σας απαγορεύει να προχωρήσετε; Θα θέλατε να βρίσκεστε πίσω από την ταινία, να δείτε τι ακριβώς συνέβη, να ανακαλύψετε και να αναλύσετε τα στοιχεία που θα σας οδηγήσουν στο δολοφόνο και τελικά να τον συλλάβετε; Μήπως παρακολουθείτε την τηλεοπτική σειρά CSI κι αναρωτιέστε αν θα κάνατε τις ίδιες σκέψεις και τις ίδιες ενέργειες με τους ήρωες της σειράς, ώστε κι εσείς να καταφέρετε να διαλευκάνετε δύσκολες υποθέσεις; Δυστυχώς, δεν ήρθε ακόμη ο καιρός να ικανοποιήσετε την περιέργειά σας μιας και στο CSI: Hard Evidence όλα είναι απλουστευμένα κι εσείς δε θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ...
 
Σενάριο
 
Είστε το νεοφερμένο μέλος της ομάδας σήμανσης στο τμήμα του Las Vegas. Με τη βοήθεια των έμπειρων συνεργατών σας, θα κληθείτε να διαλευκάνετε πέντε συνολικά υποθέσεις (μερικές εκ των οποίων θα περιπλεχθούν μεταξύ τους όπως συμβαίνει και στην τηλεοπτική σειρά) συλλέγοντας τα μικρά εκείνα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά. Μια σταγόνα αίμα, ίνες υφάσματος, ένα μερικό αποτύπωμα, μια μυστηριώδης σκόνη... το καθένα ξεχωριστά δε σημαίνει τίποτα. Όταν όμως συνδυαστούν μεταξύ τους, θα σας αποκαλύψουν μια ιστορία εγκλήματος.
 
Οι υποθέσεις που καλείστε να επιλύσετε στο CSI: Hard Evidence προκειμένου να αποδειχθείτε άξιοι να φέρετε το σήμα της διαπρεπούς ομάδας σήμανσης είναι οι ακόλουθες:
* Burning For You: Θα συνεργαστείτε με το Nick Stokes για να βρείτε τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τη δολοφονία ενός οδηγού ταξί που βρέθηκε καμένος μέσα στο αυτοκίνητό του.
* Double Down: Με τη βοήθεια της Catherine Willows θα αποκαλύψετε ποιος μαχαίρωσε κατ’ επανάληψη μια έγκυο γυναίκα μέσα στο σπίτι της. Η γυναίκα επέζησε τελικά, αλλά δε γνωρίζει ποιος προσπάθησε να τη δολοφονήσει.
* Shock Rock: Μαζί με τον Warrick Brown θα ρίξετε φως στη σημαντική υπόθεση μιας πολλαπλής δολοφονίας που έχετε στα χέρια σας. Όλα τα μέλη ενός τριμελούς ροκ συγκροτήματος καθώς και η μία εκ των δύο υποψηφίων τραγουδιστριών τους πέθαναν μυστηριωδώς από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια μιας πρόβας.
* In Your Eyes: Σε συνεργασία με τον Greg Sanders θα αποκαλύψετε ποιος δολοφόνησε έναν οφθαλμοχειρούργο μες το σπίτι του ενώ είχε ξαπλώσει για να κοιμηθεί.
* The Peacemaker: Με την πολύτιμη συνδρομή του Gil Grissom θα διαλευκάνετε αυτή την περίπλοκη υπόθεση. Ένας νεαρός κείτεται νεκρός έπειτα από σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών μέσα στο κατάστημά του. Ένας έφηβος βρίσκεται εκεί με το φονικό όπλο στα χέρια του κι ομολογεί. Είναι, όμως, πράγματι ο δολοφόνος;


 
Gameplay
 
Για να επιλύσετε την κάθε υπόθεση πρέπει να κάνετε τρία πράγματα: να εντοπίσετε και να συλλέξετε τα αποδεικτικά στοιχεία, να τα αναλύσετε με τον ειδικό εξοπλισμό που έχετε στη διάθεσή σας και να ανακρίνετε τους πιθανούς υπόπτους. Μόλις έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να οδηγηθείτε σε ένα μοναδικό ύποπτο, εκδίδετε ένταλμα συλλήψεως και προχωράτε με την προσαγωγή του. Κι όλα αυτά τα κάνετε με το γνωστό point ‘n’ click interface, το οποίο φαίνεται πως βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο οικιακό σύστημα ψυχαγωγίας της Nintendo.

Κάθε σας έρευνα ξεκινά από το γραφείο του Grissom, ο οποίος σας αναθέτει την υπόθεση. Μέσω του PDA σας μεταβαίνετε στον τόπο του εγκλήματος, όπου χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία ανίχνευσης και συλλογής συγκεντρώνετε τα αποδεικτικά στοιχεία. Στη συνέχεια πηγαίνετε στο νεκροτομείο για να μάθετε περισσότερα τόσο για το θύμα όσο και για την ώρα και τα αίτια θανάτου από τον ιατροδικαστή. Έπειτα κατευθύνεστε στο εργαστήριο για την πλήρη ανάλυση των στοιχείων χρησιμοποιώντας τόσο το PDA όσο και τον ειδικό εξοπλισμό που υπάρχει εκεί πέρα. Η ανάλυση των στοιχείων σας οδηγεί σε νέους υπόπτους και νέες τοποθεσίες. Παίρνοντας το αντίστοιχο ένταλμα από τον Brass, μπορείτε να επισκεφθείτε τις νέες τοποθεσίες για να τις ερευνήσετε διεξοδικά ή να καλέσετε στο τμήμα τον ύποπτο που θέλετε να ανακρίνετε. Όταν ολοκληρώσετε την έρευνά σας και βρείτε τον ένοχο, εκδίδετε ένταλμα συλλήψεώς του, ακούτε την ομολογία του και πηγαίνετε στον Grissom για να σας δώσει την αξιολόγησή του για την απόδοσή σας στη διερεύνηση της υπόθεσης. 

Όσο προκλητικά κι ενδιαφέροντα κι αν ακούγονται όλα αυτά, όμως, άλλο τόσο υπεραπλουστευμένα κι επαναλαμβανόμενα αποδεικνύονται τελικά στην πράξη. Κι αυτό επειδή το πλήθος των απλουστεύσεων, των αυτοματισμών και των απαράλλαχτα επαναλαμβανόμενων ενεργειών καταστρέφουν μετά από λίγη ώρα την όποια πρόκληση θα μπορούσε να προσφέρει ο τίτλος. Δεν έχει νόημα να υποδυόμαστε τον ειδικό ερευνητή του CSI που καλείται να εντοπίσει και να κατανοήσει και το παραμικρό στοιχείο εφόσον όλα σχεδόν μας "δίνονται στο πιάτο". Δε συντρέχει λόγος να σκεφτούμε ποιο εργαλείο ανίχνευσης ή συλλογής πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την κάθε φορά εφόσον περιοριζόμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δυο-τρία μόνο. Δε μας δίνεται η αίσθηση του ρεαλισμού εφόσον το παιχνίδι μας ενημερώνει πως μία περιοχή έχει ερευνηθεί πλήρως και δεν εμπεριέχει περαιτέρω στοιχεία. Δε χρειάζεται να προβληματιστούμε πώς θα αναλύσουμε τα στοιχεία εφόσον αυτά κατηγοριοποιούνται αυτόματα στο κάθε μηχάνημα του εργαστηρίου. Και κυρίως δεν υπάρχει πρόκληση εφόσον δεν υπάρχει "τιμωρία" για τα λάθη που κάνουμε με αποτέλεσμα να κλείνουμε όλες τις υποθέσεις με το μέγιστο βαθμό αξιολόγησης. Συμπέρασμα; Μην περιμένετε από το gameplay να σας χαρίσει μεγάλες προκλήσεις κι έντονες συγκινήσεις.


 
Σε περίπτωση, ωστόσο, που "κολλήσετε" κάπου, υπάρχει ένα in-game hint system που μπορείτε να συμβουλευτείτε όποια στιγμή θελήσετε. Αρκεί να ζητήσετε βοήθεια από το συνεργάτη σας στην εκάστοτε υπόθεση κι αυτός θα σας πει τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Προσοχή, όμως. Αν θέλετε να ολοκληρώσετε το παιχνίδι με το βέλτιστο βαθμό αξιολόγησης (Master Investigator) και να ανοίξετε όλο το unlockable περιεχόμενο, δε θα πρέπει να ζητήσετε καμία βοήθεια μιας και τα hints "στοιχίζουν" στην αξιολόγηση του Grissom.
 
Γραφικά / Ήχος
 
Οι ηθοποιοί της τηλεοπτικής σειράς δανείζουν την εμφάνισή τους στους αντίστοιχους χαρακτήρες του παιχνιδιού, γεγονός πολύ ευχάριστο μιας και μας θυμίζει την πετυχημένη σειρά. Ωστόσο, η δουλειά που έχει γίνει δεν είναι η καλύτερη δυνατή μιας και τα μοντέλα τους (κι ειδικά τα πρόσωπα) φαντάζουν ορισμένες φορές αρκετά περίεργα τόσο ως προς το χρωματισμό όσο κι ως προς την κινησιολογία. Επιπλέον, ακολουθώντας τη σκηνοθεσία της τηλεοπτικής σειράς, το Hard Evidence διαθέτει σύντομες video παρεμβολές όπου προβάλλονται οι εικασίες των ερευνητών σχετικά με το τι συνέβη. Εντούτοις, αποτυγχάνουν να μεταφέρουν τη δύναμη των αντίστοιχων τηλεοπτικών παρεμβολών μιας και οι εικόνες παραείναι θολές.

Οι περισσότεροι ηθοποιοί της σειράς δανείζουν και τη φωνή τους στους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Δυστυχώς, όμως, η ερμηνεία τους δεν είναι ισάξια με αυτή της τηλεοπτικής σειράς αν και παραμένει ενός ικανοποιητικού επιπέδου. Αντίθετα, η ερμηνεία ορισμένων δευτερευόντων χαρακτήρων απλώς απογοητεύει.

Τέλος, να αναφέρουμε πως συναντήσαμε ορισμένα τεχνικά προβλήματα παίζοντας το Hard Evidence. Αρκετές φορές παρακολουθούσαμε τις σκηνές κοιτώντας τα καρέ να "σέρνονται", ενώ δύο φορές τόσο το παιχνίδι όσο και το ίδιο το Wii "κόλλησαν". Δεδομένου πως δεν παίζαμε ένα PC game με "X" απαιτήσεις που θα μπορούσαν ίσως να δικαιολογήσουν αυτά τα προβλήματα, μπορούμε να υποθέσουμε πως πρόκειται για κακή μεταφορά του τίτλου.


 
Συμπεράσματα
 
Το CSI: Hard Evidence αποτελεί το τέταρτο παιχνίδι που βασίζεται στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά και το πρώτο που κυκλοφορεί εκτός από PC και για τα οικιακά συστήματα ψυχαγωγίας Wii και Xbox360. Ήταν σωστή η απόφαση της TellTale Games να κάνει αυτή τη μεταφορά; Απ’ όσα είδαμε από την Wii έκδοση, η απάντηση είναι και ναι και όχι. Ναι, επειδή η μεταφορά adventure τίτλων στο Wii είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη. Όχι, επειδή χρειαζόταν περισσότερη δουλειά απ’ όση έγινε καθώς το αποτέλεσμα δεν αποδεικνύεται ικανοποιητικό.
 
Δυστυχώς, η υπεραπλούστευση που έγινε στο gameplay κι η επανάληψη των ίδιων συνεχώς ενεργειών από πλευράς του παίχτη καθιστά το CSI: Hard Evidence ένα μη προκλητικό τίτλο, προς τον οποίο θα χάσετε σύντομα το ενδιαφέρον σας. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να τον προτείνουμε παρά μόνο σε όσους θα ήθελαν να το παίξουν απλώς και μόνο επειδή παρακολουθούν φανατικά τη σειρά τόσα χρόνια στην τηλεόραση ή στους adventure gamers που ενώ ανυπομονούν να παίξουν και στο Wii ένα adventure, δεν έχουν ακόμη αρκετές επιλογές από τίτλους.
 
 
(To παρόν πρωτoδημοσιεύτηκε στο GamersUniverse.)

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια