Dreamfall Chapters, Book 1: Reborn

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014, Συντάκτης: Castledoque

  • Κυκλοφορία: 2014
  • Ανάπτυξη: Red Thread Games
  • Πλατφόρμα: PC

The balance has shifted

(Προσοχή: ακολουθεί spoilers galore για τα προηγούμενα παιχνίδια της σάγκα)
Ασφαλώς όσοι έχουμε παίξει το Dreamfall θυμόμαστε (με πόνο και θυμό) το cliffhanger φινάλε που μας είχε επιφυλάξει ο Ragnar Tornquist μετά από πολλές ώρες παιχνιδιού. Αν και το βασικό μυστήριο που αποτέλεσε την αφηγηματική αφορμή για να βυθιστούμε ξανά στο διττό κόσμο των Stark και Arcadia (που είχαμε πρωτογνωρίσει στο αγαπημένο The Longest Journey) λύθηκε ικανοποιητικά, η μοίρα των πρωταγωνιστών έμεινε κυριολεκτικά κρεμασμένη σε φθαρμένο σκοινί, μιας και στο φινάλε οι περισσότεροι βρίσκονταν σε θανάσιμο κίνδυνο ή πλήρη αβεβαιότητα. Το τέλος του Dreamfall θύμιζε περισσότερο φινάλε τηλεοπτικής σεζόν παρά ολοκληρωμένη ιστορία, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση (για διάφορους λόγους) έπρεπε να περιμένουμε οχτώ χρόνια για να μάθουμε τη συνέχεια.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο Dreamfall Chapters. Όπως είναι φυσικό, η ιστορία αρχίζει in medias res και όσοι δεν έχουν παίξει το πρώτο μέρος ενδεχομένως να δυσκολευτούν να την παρακολουθήσουν. Η Zoe Castillo έχει πέσει σε κώμα και βρίσκεται ένα σκαλί πριν το θάνατο. Το πνεύμα της περιφέρεται στον κόσμο των ονείρων και αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους που κοιμούνται. Μια επικίνδυνη και άκρως εθιστική μηχανή που παράγει και ελέγχει όνειρα θέτει σε κίνδυνο τους κοιμισμένους και φαίνεται να χρησιμοποιείται από κάποιον άγνωστο με ζοφερά κίνητρα. Η Zoe συνειδητοποιεί πως διακυβεύονται το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της ανθρωπότητας και πως μόνο η ίδια μπορεί να δώσει τη λύση. Πρώτα, όμως, πρέπει να βρει τη δύναμη να ξυπνήσει. Θα τα καταφέρει, όταν όμως επιστρέφει στο δυστοπικό τεχνολογικό κόσμο του Stark, έχει πλέον ξεχάσει τα μυστικά που έμαθε στον κόσμο των ονείρων. Θα μπορέσει να θυμηθεί πριν είναι αργά;


(rubber ducky: ένας φίλος από τα παλιά)

Στο μαγικό κόσμο της Arcadia, ο Kian Alvane της φυλής των Azadi είναι φυλακισμένος και περιμένει την εκτέλεση. Μια αναπάντεχη επίσκεψη θα του δώσει την ευκαιρία να αποδράσει και να αναζητήσει την αλήθεια για τη φυλή του και τη λύτρωση για τα λάθη του παρελθόντος.

Κι η April Ryan; Είναι νεκρή, και η σωρός της παραδίδεται στην πυρά. Ή μήπως όχι;…

Ήδη στο φινάλε του Dreamfall το πολυεπίπεδο και σύνθετο σενάριο έμοιαζε χαοτικό. Ωστόσο, το πρώτο επεισόδιο του Dreamfall Chapters, όχι μόνο δεν επιδιώκει να συμμαζέψει το μπερδεμένο κουβάρι των αφηγηματικών ιστών και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που μας ταλανίζουν εδώ και οχτώ χρόνια, αλλά ανοίγει και νέο κύκλο μυστηρίων. Θα καταφέρει να ελέγξει το υλικό του ο Tornquist; Μόνο το μέλλον μπορεί να το δείξει. Αν και αφηγηματικά επιδέξιο, το πρώτο βιβλίο του Dreamfall Chapters, δε μας βοηθάει να εξάγουμε περαιτέρω συμπεράσματα, αφού παίζει το ρόλο μιας εκτεταμένης και άκρως ενδιαφέρουσας εισαγωγής σε μια υπερφιλόδοξη ιστορία για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα και μπορούμε να εικάσουμε ακόμα λιγότερα. Σε αντίθεση με άλλα επεισοδιακά παιχνίδια, τα οποία σε κάθε επεισόδιο αφηγούνται έναν λίγο-πολύ ολοκληρωμένο κύκλο γεγονότων στα πλαίσια μιας ευρύτερης πιο σύνθετης πλοκής που ξεδιπλώνεται στη διάρκεια ολόκληρης της σεζόν, το πρώτο βιβλίο του Dreamfall Chapters τελειώνει ακριβώς τη στιγμή που ένας τέτοιος κύκλος τείνει να ανοίξει.

Οπωσδήποτε, αυτή η αργή και χαλαρή εισαγωγή στον κόσμο του Dreamfall Chapters μπορεί (ενδεχομένως) να λειτουργεί θαυμάσια ως κομμάτι του ολοκληρωμένου παιχνιδιού, όμως ως επεισόδιο δεν έχει καμιά αυτοδυναμία. Εξ ου και η επιλογή να παρουσιαστεί το πρώτο βιβλίο χωρις υπέρ, κατά και βαθμολογία και όχι ως ολοκληρωμένο review, μιας και λείπουν βασικά στοιχεία για τη συνολική αποτίμηση.


(η μελλοντολογική δυστοπία του Stark)

Αν και στημένο στη μηχανή Unity, γραφικά το παιχνίδι εντυπωσιάζει. Ο κόσμος είναι πλήρως 3D με ελεύθερη περιπλάνηση τρίτου προσώπου πίσω από την πλάτη του Kian και της Zoe. Θα επισκεφθούμε το μαγικό κόσμο των ονείρων, θα διατρέξουμε ένα μπουντρούμι στον κόσμο της Arcadia, αλλά εκεί που το Dreamfall Chapters κερδίζει αβίαστα τις εντυπώσεις είναι όταν μας αφήνει να περιπλανηθούμε ελεύθερα στους δρόμους της Europolis, μιας μοντέρνας πόλης στον κόσμο του Stark. Μια πολύχρωμη και πολύβουη πόλη του μέλλοντος ξεδιπλώνεται μπροστά μας, ταυτόχρονα παρακμιακή και όμορφη, με νέον πινακίδες, ιπτάμενα διαφημιστικά ρομπότ, προεκλογικές αφίσες, πλανόδιους πωλητές, αγανακτισμένους διαδηλωτές και σιδηρόφρακτους αστυνόμους. Η αισθητική παραπέμπει έντονα σε Blade-Runner και cyberpunk, οπότε δε θα αφήσει ασυγκίνητους τους οπαδούς της επιστημονικής φαντασίας.

Η υποβλητική μουσική και τα ποιοτικά voice-overs συμπληρώνουν τη θετική εικόνα και προσθέτουν στην ατμόσφαιρα. Παρά το δράμα που περνάει, η Zoe έχει ωριμάσει σε σχέση με το Dreamfall, διατηρεί το χιούμορ της και αποτελεί έναν εξαιρετικά συμπαθή χαρακτήρα. Ευτυχώς, γιατί τον περισσότερο χρόνο θα τον περάσουμε μαζί της.

Ο χειρισμός μπορεί να γίνει με πληκτρολόγιο και ποντίκι ή με controller. Προσωπικά προτιμώ το controller, που μου έδωσε την αίσθηση πως ταιριάζει καλύτερα στο στυλ του συγκεκριμένου τίτλου. Από πλευράς gameplay, το Dreamfall Chapters φαίνεται να αναζητεί μια μέση οδό ανάμεσα στον choice and consequence σχεδιασμό των παιχνιδιών της Telltale και το inventory-based puzzle design των παραδοσιακών adventure. Σίγουρα θα πρέπει να δούμε το ολοκληρωμένο παιχνίδι για να καταλάβουμε προς ποια πλευρά θα κλίνει η ισορροπία. Οι γρίφοι είναι σχετικά απλοί και λίγοι, αλλά οπωσδήποτε διασκεδαστικοί. Έχουμε ένα μικρό inventory έως πέντε θέσεων, το οποίο μας επιτρέπει να παρατηρούμε, να χρησιμοποιούμε και να συνδυάζουμε αντικείμενα. Από την άλλη, στους διαλόγους μάς προσφέρεται μια πληθώρα επιλογών που επιφέρουν διακοσμητικές μάλλον αλλαγές στη μετέπειτα αλληλεπίδρασή μας με κάποιους χαρακτήρες, για τους οποίους το παιχνίδι μας ενημερώνει πως θα θυμούνται τις αποφάσεις μας (μπλιαχ).


(περιδιαβαίνοντας την κινέζικη συνοικία)

Πιο σημαντικές δείχνουν να είναι κάποιες κρίσιμες επιλογές όπου, ανάλογα με την απόφαση που παίρνουμε, μετατοπίζεται η περίφημη «Ισορροπία» (Balance) του σύμπαντος. The balance has shifted, μας αναγγέλλει με επισημότητα το παιχνίδι. Οι συνέπειες των περισσοτέρων από αυτές τις επιλογές θα φανερωθούν στα επόμενα επεισόδια, ωστόσο παίρνουμε μια πρόγευση ήδη στο πρώτο βιβλίο. Ανάλογα με μια επιλογή μας, η Zoe επιλέγει διαφορετικό επαγγελματικό προσανατολισμό μετά το ξύπνημά της. Η διαφοροποίηση αυτή είναι αρκετά σημαντική, αφού αλλάζει όχι μόνο ο εργασιακός της χώρος, αλλά και κάποιες από τις αποστολές που καλείται να εκτελέσει, με τη μια οδό να περιλαμβάνει μόνο διασκεδαστική περιπλάνηση και την άλλη να μας δυσκολεύει (ευχάριστα) λίγο περισσότερο με τρεις απλούς γρίφους.

Οπωσδήποτε, το Dreamfall Chapters - Book 1 πετυχαίνει το στόχο του και μας ανοίγει την όρεξη να μάθουμε τι θα γίνει παρακάτω. Η επιλογή να κυκλοφορήσει σε επεισόδια ήταν μάλλον ατυχής, μιας και το αφηγηματικό στυλ του Tornquist δε φαίνεται να ταιριάζει σε μια τέτοια προσέγγιση και ως εκ τούτου οποιαδήποτε κριτική προσέγγιση καθίσταται προβληματική. Ας απολαύσουμε, λοιπόν, το πρώτο βιβλίο σαν ένα εκτεταμένο preview demo (διάρκειας από 3 έως 7 ώρες) και ας ελπίσουμε πως η φαντασία και η αφηγηματική δεινότητα του Tornquist θα τον βοηθήσουν να πλέξει ικανοποιητικά τον ιστό της ιστορίας του, χωρίς να κοπούν τα μπερδεμένα νήματα που κρατάει στα χέρια του.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια