Dreamfall: The Longest Journey

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2006, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2006
  • Ανάπτυξη: Funcom
  • Πλατφόρμα: PC

Επίλυση βασικών αποριών...

Ας ξεκινήσουμε απαντώντας στην ερώτηση που βασανίζει πολλούς, δηλαδή αν "πρόκειται για έναν adventure τίτλο". Μονολεκτικά και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, θα απαντήσουμε "ναι" καθώς το Dreamfall είναι ένα adventure παιχνίδι. Όχι ένα παραδοσιακό point & click, αλλά ένα adventure γεμάτο καινοτόμα στοιχεία? adventure όμως! Ωστόσο, επειδή καμιά φορά τα όρια με τα action-adventure είναι λεπτά, να ξεκαθαρίσουμε πως αν θεωρείτε action-adventure οποιονδήποτε τίτλο περιλαμβάνει κάποια (έστω και λίγα) action ή άλλα σχετικά στοιχεία, τότε καλό θα ήταν να το θεωρήσετε κι αυτό ως τέτοιο για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Άλλη μία σημαντική ερώτηση που πλανάται στον αέρα είναι "αν το Dreamfall έχει καμία σχέση τελικά με το The Longest Journey". Εδώ η απάντηση είναι "και ναι και όχι". Ναι, συνεχίζει άλλωστε κατά κάποιον τρόπο την ιστορία. Ναι, είναι ένα παιχνίδι που θα σας μαγνητίσει στους παράλληλους κόσμους του. Ναι, είναι ένα παιχνίδι που χαρίζει ώρες διασκέδασης. Ναι, είναι ένα παιχνίδι που ξεχωρίζει. Όχι, όμως, δεν είναι ένα point & click adventure, αντίθετα περιέχει στοιχεία από άλλα είδη στο gameplay του. Όχι, δεν είναι γεμάτο πολύπλοκους γρίφους. Όχι, δεν κινείστε αβίαστα και δεν μπορείτε να παίξετε ορισμένα σημεία του χαλαρά, δίχως άγχος ή χρονικούς περιορισμούς. Εφόσον, λοιπόν, απαντήσαμε επιγραμματικά σ' αυτά που βασανίζουν το μυαλό των περισσοτέρων, κι αν τα παραπάνω δε σας αποθάρρυναν από το να συνεχίσετε να διαβάζετε, ας δούμε αναλυτικά γιατί αξίζει στο Dreamfall ο τίτλος "ένα από τα καλύτερα της χρονιάς"? διότι εμείς έτσι θα το χαρακτηρίζαμε ευθύς εξ' αρχής.

Σενάριο - Χαρακτήρες

Πριν από περίπου έξι χρόνια το TLJ παρουσίασε μία από τις πιο αγαπημένες ηρωίδες όλων των εποχών, την April Ryan. H April, μια γλυκιά κι έξυπνη κοπέλα, είχε το χάρισμα να μεταφέρεται ανάμεσα στους δύο παράλληλους κόσμους· ανάμεσα στον Stark, έναν κόσμο οικείο και τεχνολογικά κατευθυνόμενο, και στην Arcadia, έναν κόσμο όπου η μαγεία είχε τον πρώτο λόγο. Όταν οι δύο αυτοί κόσμοι κινδύνευαν να καταστραφούν επειδή είχαν χάσει τη μεταξύ τους ισορροπία, η April ήταν αυτή που πάλεψε για να επιφέρει πάλι την αρμονία μεταξύ τους? ακόμη και σε βάρος της ίδιας και των φίλων της. Η April Ryan που θυμάστε, όμως, από το TLJ έχει πεθάνει. Η April του Dreamfall είναι ένας άλλος άνθρωπος, διαφορετικός. Έχει επιλέξει να ζήσει στην Arcadia όπου ηγείται μιας ομάδας επαναστατών και παρότι αγωνίζεται για το καλό των κατοίκων του μαγικού αυτού κόσμου, φαίνεται πως έχει χάσει το νόημα στη ζωή της και δείχνει αν μη τι άλλο απογοητευμένη.

Η νέα παρουσία (κι ο κεντρικός χαρακτήρας στο παιχνίδι) είναι η Zoe Castillo, μια νεαρή κοπέλα η οποία ζει με τον πατέρα της στην Casablanca και νοιώθει εγκλωβισμένη μες την αθυμία τής ζωής της. Προσφάτως χωρισμένη από μακροχρόνια σχέση μετά από δική της επιλογή, έχοντας αναβάλει (αν όχι παρατήσει) τις σπουδές της και γενικά πλήρως αδιάφορη προς τα πάντα, η Zoe δε φαίνεται να βρίσκει νόημα και κατεύθυνση στη ζωής της. Ώσπου κάτι συμβαίνει. Κάποιος που τον νοιάζεται πολύ χρειάζεται τη βοήθειά της? για κάτι σοβαρό, κι όπως θα αποδειχθεί, επικίνδυνο. Ταυτόχρονα, ανακαλύπτει 'δυνάμεις' που δεν ήξερε πως διέθετε και μεταφέρεται σ' έναν κόσμο που δεν μπορεί να είναι αληθινός. Και κάπως έτσι η ζωή της περιπλέκεται επικίνδυνα, μα κι ευχάριστα μιας κι αποκτά σκοπό. Ένα σκοπό που θα την οδηγήσει στα πέρατα των κόσμων για να τον ολοκληρώσει.

Ο τρίτος κεντρικός χαρακτήρας (επίσης playable) είναι ο Kian. Ένας απόστολος ταγμένος να υπηρετεί τυφλά την πίστη του χωρίς να αμφισβητεί την ορθότητα των αποστολών που του ανατίθενται? ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να σκοτώσει στο βωμό του "εκπολιτισμού των βαρβάρων". Ένας άντρας που θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια πραγματικότητα που δε γνώριζε και θα τον ταράξει συθέμελα. Τέλος, συναντάμε -και μαθαίνουμε τι έγιναν αυτά τα δέκα χρόνια που πέρασαν από τότε που η April επανέφερε την ισορροπία ανάμεσα στους δύο κόσμους- πολλούς από τους ήρωες του TLJ, όπως τον Westhouse, τον Charlie και την Emma, την Ben Rima και τον αξιαγάπητο Crow.

Η σκιαγράφηση των νεοσύστατων χαρακτήρων, καθώς κι η εξέλιξη των παλιότερων αποτελεί ένα υπέροχο κομμάτι της ιστορίας? μιας ιστορίας για την οποία θα μας επιτρέψετε να μη σας αποκαλύψουμε απολύτως τίποτε. θα σας πούμε μόνο πως είναι γεμάτη έντονα συναισθήματα και γεννά πολλούς βαθείς προβληματισμούς, ενώ παράλληλα γοητεύει κι έρχεται να μας θυμίσει έναν κόσμο (ή και παραπάνω!) που μας χάρισαν αξέχαστες στιγμές. Η ιστορία όχι μόνο περιγράφει διακριτικά τι συνέβη στο μεσοδιάστημα από το TLJ έως και σήμερα στους περισσότερους ήρωες, αλλά προωθείται κι ένα βήμα μπροστά καθώς περιπλέκεται και γεννά ερωτήσεις που δυστυχώς δε θα απαντηθούν προτού ολοκληρωθεί η τριλογία. Τα αναπάντητα ερωτήματα που μένουν στο τέλος του Dreamfall ίσως από τη μία να ενοχλούν μιας και θα θέλαμε μια ολοκληρωμένη ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, αλλά από την άλλη μας αφήνουν με μια γλυκιά προσμονή για τη συνέχεια και το τέλος μιας τόσο καλοστημένης ιστορίας.

Gameplay

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το Dreamfall δεν είναι ένα point & click adventure? αντίθετα, έχει ενσωματωμένα διάφορα στοιχεία από άλλα είδη παιχνιδιών. Το στοιχείο εκείνο που ίσως σας ξενίσει περισσότερο από τα άλλα είναι το fighting. Ναι, καλά διαβάσατε. Στο Dreamfall θα συναντήσετε σκηνές fighting, όπου θα πρέπει να σκοτώσετε ή έστω να ακινητοποιήσετε τους αντιπάλους σας. Ευτυχώς αυτά τα σημεία είναι κατά κανόνα πολύ εύκολα και δε θα δημιουργήσουν πρόβλημα ακόμη και σε όσους δεν έχουν παίξει ποτέ κάποιο ανάλογο παιχνίδι. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις μάχες αυτές μπορούν να αποφευχθούν? οι περισσότερες, όχι όλες όμως!

Και περνάμε έτσι στο σημαντικότερο στοιχείο του gameplay, το stealth, χάρη στο οποίο μπορούμε να αποφύγουμε την κατά μέτωπον σύγκρουση με τους 'κακούς' της υπόθεσης. Η διαφορετική αυτή προσέγγιση που προσφέρει το Dreamfall στην αντιμετώπιση πολλών σημείων του είναι πραγματικά πανέμορφη μιας κι αφήνει στον καθένα μας την επιλογή αν θέλει να αντιμετωπίσει με μάχη τους αντιπάλους ή να τους κρυφτεί, να τους ξεγελάσει. Ωστόσο, οφείλουμε να σας αναφέρουμε ένα συγκεκριμένο σημείο όπου αν κατά λάθος σκοτώσετε τους αντιπάλους σας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να το περάσετε με τον εναλλακτικό τρόπο? πρόκειται για ένα μουσικό γρίφο στο 4ο κεφάλαιο. Για να μπορέσετε να τον λύσετε εύκολα δεν θα πρέπει να σκοτώσετε τους δύο αντιπάλους που συναντάτε μόλις βρεθείτε στις σπηλιές προτού ακούσετε καλά τη μελωδία που μουρμουράνε. Να σας καθυσηχάσουμε σε αυτό το σημείο λέγοντας πως παρότι σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού ενδέχεται να πεθάνετε, θα επανέλθετε αυτόματα στο σημείο της έναρξης της δράσης. Οπότε είναι μικρό το κακό τελικά ακόμη κι αν χάσετε μια μάχη.

Όλα αυτά βέβαια δε συνεπάγονται πως ο τίτλος δε διαθέτει και γρίφους. Το Dreamfall έχει αρκετούς γρίφους που σχετίζονται με το (σχεδόν πάντα φτωχό) inventory, με τους διαλόγους, με το 'σπάσιμο' κωδικών κι ηλεκτρονικών κλειδαριών, με την κατασκευή παρασκευασμάτων, με την ενεργοποίηση συσκευών, κ.ά. Δυστυχώς, όμως, οι γρίφοι του είναι μάλλον πολύ εύκολοι και σχετικά λίγοι κι επαναλαμβανόμενοι σε σχέση με αυτό που θα περίμενε κανείς από τη συνέχεια του μεστού σε αυτόν τον τομέα TLJ. Τέλος, μπορεί τα διαφορετικά στοιχεία που έχουν ενσωματωθεί στο gameplay να μην είναι αυτά που πολλοί θα περίμεναν ή θα ήλπιζαν, αλλά προσθέτουν ποικιλία στο παιχνίδι και καταφέρνουν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον. Αυτή η λεπτομέρεια σε συνδυασμό με τους καταπληκτικούς (και πάμπολους!) διαλόγους και μερικούς πανέξυπνους γρίφους, καθιστούν το Dreamfall άκρως ικανοποιητικό τελικά ως προς το gameplay του? διαφορετικό, εντελώς διαφορετικό, από τον προκάτοχό του, αλλά άκρως εθιστικό κι ικανοποιητικό.

Μια σημαντική σημείωση για το χειρισμό στο Dreamfall: είτε αποφασίσετε να το παίξετε με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι είτε με ένα gamepad, θα πρέπει να αλλάξετε τις default ρυθμίσεις της κίνησης και της κάμερας, ώστε να μπορέσετε να κινηθείτε μέσα στο παιχνίδι χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Γραφικά / Μουσική-Διάλογοι

Τόσο τα γραφικά όσο και η μουσική επένδυση, οι ήχοι και οι διάλογοι του Dreamfall είναι εξαιρετικά. Ίσως τα πλήρως 3D γραφικά του να μη συγκρίνονται σε τελειότητα με αυτά του Oblivion (γιατί μας έχουν "σκάσει" μ' αυτό το μέτρο σύγκρισης μερικοί-μερικοί), αλλά δημιουργούνται μέσα από αυτά κόσμοι μοναδικοί κι άκρως εθιστικοί. Η ίδια η Arcadia, όπως χαρακτηριστικά λέει και η Zoe όταν πρωτοβρίσκεται εκεί, είναι ένας κόσμος σα βγαλμένος από fantasy παιχνίδι και οι κάτοικοι της είναι γι' άλλη μια φορά μοναδικοί. Από την άλλη, ο φουτουριστικός δικός μας κόσμος, ο Stark, είναι πανέξυπνα σχεδιασμένος δίνοντάς μας μια εικόνα πληρότητας μέσα από τις ανομοιομορφίες του. Το μόνο που μπορούμε να προσάψουμε στην αισθητική πληρότητα του Dreamfall είναι πως για να μπορέσετε να απολαύσετε τους εξαιρετικά σχεδιασμένους κόσμους του σε όλο τους το μεγαλείο, θα πρέπει να διαθέτετε δυνατό Η/Υ.

Και ηχητικά, όμως, το παιχνίδι είναι ένα αριστούργημα. Η μουσική του επένδυση μόνο ως ονειρική μπορεί να χαρακτηριστεί -κι ειδικά στο αποκορύφωμά της στα τελευταία κεφάλαια, όπου απλώς απογειώνει τον παίχτη. Μα κι οι διάλογοι, συνεχίζοντας την παράδοση του TLJ, είναι όλοι καλογραμμένοι και διαθέτουν καταπληκτικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς ικανοποιώντας έτσι τελικά ακόμη και τους πιο απαιτητικούς.

Συμπεράσματα

Eν ολίγοις θα λέγαμε πως ούτε τα νέα στοιχεία του gameplay, ούτε τα αναπάντητα ερωτήματα που αφήνει στο τέλος, αλλά ούτε κι ο κάπως περίεργος χειρισμός του, αρκούν για να μειώσουν έστω και στο ελάχιστο τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει το Dreamfall σε όποιον ασχοληθεί μαζί του. Είναι ένα παιχνίδι που ξεχωρίζει κι αξίζει την προσοχή όλων μας παρά τις "ιδιομορφίες" του, τόσο πολύ μάλιστα που αξίζει το χαρακτηρισμό "ένα από τα καλύτερα της χρονιάς (κι όχι μόνο!)".

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια