Myst 4: Revelation

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009, Συντάκτης: Boston Low

  • Κυκλοφορία: 2004
  • Ανάπτυξη: Ubisoft
  • Πλατφόρμα: PC

Από το 1993 που δημιουργήθηκε το Myst, έγινε κλασσικό. Και ξεκίνησε μια σειρά η οποία καλά κρατεί και παραμένει ζωντανή μέχρι τις μέρες μας, και κάθε μέρος της ειναι σαν μια επίσκεψη από το παρελθόν. Το Revelation (ναι, καλά το καταλάβατε) είναι το 4ο μέρος αυτής της σειράς. Μια ανάσα απο "τα παλιά". Ο Rand Miller στο ρόλο του Atrus σε ενα υπερθέαμα σκηνικών, μουσικής και full-motion videos (εννοείται σε ποιότητα που συμβαδίζει με την εποχή μας), αλλά και πολλή-πολλή μοναξιά!
 
Σενάριο
 
Το Revelation πρέπει να πούμε επαναπροσδιορίζει το σενάριο του πρώτου Myst, το οποίο πλέον γίνεται non-canon: μαθαίνουμε για πρώτη φορά από τότε, τη μοίρα των δύο "κακών αδελφών", του Sirrus και Achenar που στο πρώτο παιχνίδι βλέπαμε να μας μιλάνε μέσα απο το μπλε και το κόκκινο βιβλίο, τα οποία μετά έκαψε ο Atrus. Ε λοιπόν όχι, δεν έγινε έτσι! Τα αδέλφια εξ αρχής βρέθηκαν σε 2 διαφορετικούς κόσμους και έμειναν φυλακισμένοι εκεί, και ποτέ δεν μας είδαν ούτε τους είδαμε, ούτε καν μέσα από τα βιβλία.
 
Πέρασαν λοιπόν 20 χρόνια από τότε. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων ο Atrus και η Katran απέκτησαν μια καινούργια κόρη, τη Yeesha, και αναβίωσαν τον πολιτισμό των D'ni. Όσον αφορά τα προσωπικά τους τώρα, εν τέλει αποφάσισαν ότι η απομόνωση των παιδιων τους είναι πολύ σκληρή και έτσι ο Atrus έφτιαξε μια καινούργια δια-διαστατική μηχανή που του επιτρέπει να βλέπει τί κάνουν και αν ζουν ακόμα. Τελικά, με την πίεση της Katran και την κατασκευή θαλάμων απομόνωσης σε αυτούς τους κόσμους, τόλμησαν και έκαναν την πρώτη τους επίσκεψη στους δυο κόσμους, ώστε να μπορούν να συναντήσουν και να δουν τα παιδιά τους.
 
Τραγικό και συγκινητικό; Και πού είσαι ακόμα!
 
Εσείς (ναι, εσείς) είστε πλέον ο καλύτερος φίλος του Atrus. Πριν 20 χρονια τον ελευθερώσατε από το K'veer που τον είχαν παγιδεύσει οι γιοι του (Myst) και αμέσως μετά ελευθερώσατε την Katran απο τον Gehn (Riven). 10 χρονια πριν, ενώ η Yeesha ήταν ακόμα μωρό, κυνηγήσατε τον Saavedro για να επιστρέψετε το βιβλίο/κόσμo Releeshahn πίσω στον Atrus (Exile). Λογικό είναι τώρα να σας εμπιστευτεί για την σπουδαιότερη απόφαση της ζωής του: είναι οι γιοι του έτοιμοι για να απελευθερωθούν, ή πρέπει να συνεχιστεί επ' αόριστον η σκληρή τους απομόνωση στους δυο αφιλόξενους κόσμους;


 
Όπως γίνεται κάθε φορά όμως, τα πράγματα δε θα γίνουν έτσι. Λίγο μετά αφού φτάνετε στην εγκατάστασή του, στην έρημο, "κάτι" θα συμβεί και θα βρεθείτε ξανά μόνος, να βγάλετε το φίδι απο την τρύπα. Μια μυστηριώδης έκρηξη, ένα ατύχημα και βρίσκετε τις αισθήσεις σας το βράδυ, ενώ η Yeesha είναι άφαντη. Η κάψουλα που περιέχει το κόκκινο και το μπλε βιβλίο είναι σπασμένη. I have a bad feeling about this.
 
Το πιο συγκινητικό για μένα μέρος της υπόθεσης ήταν το ότι μεγάλο μέρος του παιχνιδιού διαδραματίζεται στους κόσμους του μπλε και του κόκκινου βιβλίου, εκεί που ήταν φυλακισμένα τα αδέλφια, όπως το ξέραμε απο το πρώτο Myst (αν και δεν είδαμε ποτέ). Ο ένας από αυτούς, ο Haven ειναι πρωτότυπος στη σειρά των Myst αφού πρόκειται για μια ζούγκλα με ζώα και οικοσύστημα. Στους δυο αυτούς κόσμους θα πρέπει να εξερευνήσετε, λύσετε γρίφους, δείτε πώς επιβίωναν τα αδέλφια ως τώρα, και στο τέλος να πάρετε δυο hints-κώδικες.
 
Οι γρίφοι πάλι είναι χαρακτηριστικής δυσκολίας Myst αλλά πιστεύω τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν το παιχνίδι έκανε πιο σαφές τί ζητάει από εμάς. Διαβάζοντας τόσες πολλές σημειώσεις και ημερολόγια από τους χαρακτήρες, δεν ήξερα ποιές ήταν "για σκηνικό" και ποιές ήταν hints, και αναφέρομαι ειδικά στον κόσμο Spire όπου πρέπει να βρείτε πώς δουλεύουν τα μηχανήματα του Sirrus για να χειρίζεται τα αιωρούμενα βράχια (20 χρόνια ήταν αυτά, κάτι έπρεπε να κάνει). Ο δυσκολότερος γρίφος από όσο ξέρω είναι το μουσικό όργανο του Sirrus. Στον κόσμο Haven, πρέπει να συλλέξετε πληροφορίες για το οικοσύστημα και κατόπιν να βρείτε τα τοτέμ για τον κωδικό του Achenar, καθώς και να μάθετε την ηχητική γλώσσα των πιθηκοειδών Mangrees. Τα πράγματα δυσκολεύουν αναίτια με την κακή πλοήγηση (βλ. παρακάτω), κάνοντας την απαιτούμενη εξερεύνηση σωστό εφιάλτη.
 
Η κλιμάκωση θα παιχτεί στον κόσμο Serenia, έναν ψευτο-ονειρικό κόσμο, ο οποίος εισάγει μεταφυσικά στοιχεία, τα οποία δεν συνηθίζονται στον κόσμο των Myst. Εκεί θα γνωρίσετε τις Φυλακές της Serenia και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τους κώδικες που βρήκατε, προκειμένου να βρείτε τη Yeesha, καθώς και να κρίνετε (πάλι, όπως στο πρώτο Myst) ποιος από τους αδελφούς είναι "ο κακός"!


 
Παίξιμο
 
Ένα κακό με τα Myst είναι ότι το κάθε καινούργιο παιχνίδι (όπως είναι φυσικό) εισάγει καινούργια πράγματα τα οποία το κάνουν "λιγότερο Myst" από το αρχικό. Έτσι και το Revelation μοιάζει πιο πολύ με το αμφιλεγόμενο Exile παρά με το πρώτο Myst ενώ εισάγει καινούργια στοιχεία, κυρίως εξαιτίας της νέας τεχνολογίας.
 
Η πρώτη και έντονη διαφορά είναι το κλασικό χέρι-κέρσορας το οποίο εδώ είναι ένα animated ρεαλιστικό χέρι (λέγε με Thing απο την Addams Family). Ο κέρσορας κάνει ρεαλιστικές κινήσεις χεριού αναλόγως με το πού κάνετε κλικ, πχ αν κάνετε κλικ στον τοίχο, θα τον χτυπήσει με ένα "τοκ τοκ", ενώ αν το κάνετε στην επιφάνεια τραπεζιού, θα κάνει ανάλογη κίνηση. Αν κάνετε κλικ σε επιφάνεια νερού θα πλατσουρίσει δημιουργώντας κύκλους. Αυτοί οι ήχοι εκτός από χαριτωμένοι, κάνουν πιο ρεαλιστική την αίσθηση του τί βλέπουμε.
 
Το περιβάλλον λοιπόν είναι στεροσκοπικό 360 μοιρών, όπως το είχαμε πρωτοδεί στο Atlantis και το Versailles της Cryo 10 χρόνια πριν. Εδώ υπάρχει μεγαλύτερο interactivity όμως αφού με το χέρι-κέρσορα μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά που είπαμε, παρομοίως όμως έχουμε και πολλές κινήσεις στο σκηνικό, από σύννεφα (τα οποία σκοτεινιάζουν το περιβάλλον όταν βρεθούν μπροστά απο τον ήλιο) μέχρι και ζώα που μπορεί να πλησιάσουν (και να τα διώξετε με τον κέρσορα).
 
Ένα καινοτόμο στοιχείο είναι το μαγικό μενταγιόν της Yeesha το οποίο αφού το πάρετε, θα σας παίξει σε cutscenes (ή απλά ηχητικά κλιπ) διάφορες αναμνήσεις από την πρόσφατη ζωή των πρωταγωνιστών (πχ την απαγωγή της Yeesha, ή κάποια κατορθώματα των αδελφών), cutscenes τις οποίες είδατε πριν, καθώς και σκηνές απο το Exile, αναλόγως το μέρος που είστε κάθε φορά. Φυσικά δε λείπουν τα χαρακτηριστικά ημερολόγια που κρατάνε τα μέλη της οικογένειας του Atrus τα οποία δίνουν βάθος στην υπόθεση. Εάν τα διαβάσετε χρησιμοποιώντας το μενταγιόν, θα έχετε και το voiceover από το συγκεκριμένο χαρακτήρα.
 
Το μεγαλύτερο καλό του παιχνιδιού είναι το online hint system διαφόρων επιπέδων. Στο τελευταίο επίπεδο δίνεται η πλήρης λύση του κάθε γρίφου. Επίσης σε αυτό το σημείο υπάρχει και χάρτης του κόσμου που βρίσκεστε που αν και περιγράφει τα σημαντικά μέρη, δεν βοηθάει να προσανατολιστείτε.
 
Το μεγαλύτερο κακό με το παιχνίδι είναι ότι όσο καλά και να είναι τα γραφικά, δε φαίνονται καθαρά όλες οι λεπτομέρειες, η αίσθηση του βάθους, καθώς και οι έξοδοι. Οπότε κι εδω το pixel hunting καλά κρατεί. Οι 1-2 κόσμοι είναι λαβύρινθοι και πολύ εύκολα θα χαθείτε στη ζούγκλα και τα μονοπάτια του Haven κάνοντας κύκλους (ο χάρτης όπως είπα δεν βοηθάει).
 
Επίσης ένα άλλο μειονέκτημα είναι το καινούργιο zip σύστημα για να προσπερνάτε διαδρομές. Σε αντίθεση με το "πήδημα" που κάναμε στα παλιά παιχνίδια, εδώ έχουμε bookmarks κάποιων σημείων κλειδιών στον κάθε κόσμο, στο οποιο τηλεμεταφερόμαστε όταν κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του. Τα εικονίδια όμως είναι τόσο μικρά και τόσο παρόμοια μεταξύ τους, που ειναι αδύνατο να θυμάστε κάθε φορά ποιά σημεία έχουν bookmarks και ποιό αντιστοιχεί στο σημείο που θέλετε να πάτε γιατί πολύ απλά δε φαίνονται καλά!


 
Γραφικά-ήχος
 
Τα γραφικά είναι εξαιρετικά, και μέσα στην εποχή μας. Άλλωστε τα Myst είχαν πάντα την παράδοση να φτιάχνουν immersive ρεαλιστικούς κόσμους που σε καθηλώνουν, χάρη στα τέλεια γραφικά και τον ήχο. Το Revelation είναι η ενσάρκωση του Myst με τεχνολογία 2004 οπότε αυτό τα λέει όλα.
 
Η κάθε οθόνη έχει πάρα πολλές λεπτομέρειες και πλούσια χρώματα, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα ανώτερο από του Exile. Σε αυτό βοηθούν τα διάφορα φίλτρα και εφφέ, όπως οι κινήσεις των ζώων, του ανέμου, σύννεφα στον ουρανό, σκιές κλπ. Πολλά από αυτά είναι κινήσεις σε πραγματικό χρόνο, τα οποία μπορείτε να απενεργοποιήσετε εάν κάνουν το παιχνίδι πολύ αργό.
 
Ένα άλλο εφφέ είναι η αίθηση του βάθους: εάν πάτε τον κέρσορα σε ένα κοντινό αντικείμενο, το σκηνικό μακρυά θα θολώσει. Εάν πάτε τον κέρσορα σε κάποιο σημείο του ορίζοντα, θα θολώσουν τα κοντινά, δίνοντας έτσι της αίσθηση της εστίασης, αν και είναι κάπως κουραστικό, και μάλιστα δε λύνει το πρόβλημα του προσανατολισμού.
 
Εξακολουθώ πάντως να πιστεύω ότι δεν συγκρίνεται σε ρεαλισμό το Riven του οποίου τα γραφικά παραμένουν αξεπέραστα :)
 
Ο ήχος κυμαίνεται στα ίδια υψηλά επίπεδα ρεαλισμού και εντύπωση κάνουν το πλήθος των ηχητικών εφφέ στα αντικείμενα που "χτυπάτε" με τον κέρσορα. Πραγματικά πρέπει να έπεσε πολλή δουλειά και μόνο σε αυτό το σημείο. Τα ηχητικά εφφέ περιττό να πούμε ότι ακολουθούν στερεοφωνικά την κίνηση σας, δηλαδή του κεφαλιού σας.
 
Η μουσική του Jack Wall είναι εξαιρετική και γραμμένη από πραγματική ορχήστρα. Επί το πλείστον είναι ατμοσφαιρική και ονειρική αν και στον κόσμο Serenia το παράκανε λίγο στο κιτς. Στον κόσμο Haven υπάρχει Αφρικανοειδές μουσικό υπόβαθρο. Επίσης να αναφέρουμε ότι σε κάποια σημεία έχει το βικτωριανό στοιχείο που υπάρχει και στο πρώτο Myst, πιστή στην ατμόσφαιρα της σειράς.
 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Wall όταν του ζητήθηκε να ασχοληθεί με τη μουσική του Myst, έπαιξε τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, άκουγε αδιαλείπτως τα soundtracks τους, μέχρι που και διάβασε και τα 3 βιβλία. Αυτό αρκεί!

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια