Nostradamus - the last prophecy

Σάββατο, 08 Μαρτίου 2008, Συντάκτης: Dream Specialist

  • Κυκλοφορία: 2007
  • Ανάπτυξη: Kheops Studio
  • Πλατφόρμα: PC

Πάντα ανυπομονώ να παίξω παιχνίδια της εταιρίας Kheops. Καταρχήν γιατί βρίσκω ενδιαφέρον στην διαφορετικότητα των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται. Τόσα adventures και ποτέ δεν είδαμε κάποιο θέμα να επαναλαμβάνεται αλλά ούτε και να θυμίζει κάποιο άλλου παιχνιδιού. Εν συνεχεία γιατί η συγκεκριμένη εταιρία δεν επαναπαύεται στα κεκτημένα της στον 'τεχνικό' τομέα αλλά πάντα προσπαθεί να βρει κάτι καινούριο να ενσωματώσει στους τίτλους της που για μένα προσωπικά υποδηλώνει ενδιαφέρον του δημιουργού προς τον τελικό χρήστη του παιχνιδιού. Το τι συμβαίνει με τον Νοστράδαμο θα το δούμε παρακάτω.
 
Από τον τίτλο λοιπόν προϊδεαζόμαστε ότι το εν λόγω παιχνίδι με κάποιο τρόπο περιστρέφεται γύρω από μια προφητεία του Νοστράδαμου. Με την εισαγωγή του παιχνιδιού μπαίνουμε γρήγορα στο κλίμα. Πράγματι βρισκόμαστε στο 1566 και στο σπίτι του διάσημου αστρονόμου, όταν την βραδινή οικιακή θαλπωρή διακόπτει η απρόσμενη επίσκεψη της Αικατερίνης των Μεδίκων. Η βασίλισσα είναι τρομοκρατημένη καθώς ένας μετά τον άλλον τα μέλη του βασιλικού προσωπικού πέφτουν νεκρά από μυστηριώδη αίτια. Όλοι αυτοί οι θάνατοι ωστόσο φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους καθώς βήμα προς βήμα ακολουθούν μια προφητεία του Νοστράδαμου σύμφωνα με την οποία ο κύκλος των θανάτων κλείνει με το αίμα της ίδιας της βασίλισσας. Η Αικατερίνη απαιτεί από τον Νοστράδαμο να μεταβεί στο παλάτι προκειμένου να διαλευκάνει το μυστήριο πριν φτάσει στη πόρτα της. Ο Νοστράδαμος όμως δυστυχώς είναι σε προχωρημένη ηλικία και έτσι αποφασίζει να στείλει την κόρη του Madeleine να αναλάβει την υπόθεση. Καθώς όμως οι καιροί είναι δύσκολοι για γυναίκες η Madeleine πρέπει να μεταμφιεστεί σε άντρα προκειμένου να τα καταφέρει. Παράλληλα την πόλη μαστίζει μια περίεργη αρρώστια ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουν χώρα σεισμοί πολλών ρίχτερ.


 

Αν θέλαμε περιληπτικά να περιγράψουμε την υπόθεση θα λέγαμε ότι συμπυκνώνεται στη γνωστή ρότα 'κάνε έρευνα, μάζεψε στοιχεία και αποκάλυψε τον ένοχο'. Η φράση μάλιστα της Madeleine 'This is neither the time nor the place' επιβεβαιώνει τον ρόλο μας στην υπόθεση και επίσημα. Αν αυτό είναι αποθαρρυντικό για κάποιους να αναφέρω ότι όλη αυτή η διαδικασία διεξαγωγής έρευνας δημιούργησε ένα πέπλο μυστηρίου αλλά και ατμόσφαιρα αγωνίας μέχρι να ξεδιαλυθεί η υπόθεση. Υπάρχει ίντριγκα και αρκετά αναποδογυρίσματα μέχρι να καταλήξουμε στον τελικό ένοχο και στην αποκάλυψη του σχεδίου του. Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι το σενάριο έσμιξε αρμονικά ιστορικά πρόσωπα με φανταστικά γεγονότα χωρίς να προκαλέσει ιστορικό μπάχαλο και χωρίς να θίξει τον ρου των ιστορικών γεγονότων. Θα έλεγα ότι ο Nostradamus είναι ένα από τα πιο μελετημένα σενάρια που μας έχει δώσει η συγκεκριμένη εταιρία.
 
Στο θέμα του χειρισμού ακολουθήθηκε η δοκιμασμένη συνταγή. Το παιχνίδι είναι πρώτου προσώπου με την κάμερα να περιστρέφεται 360ο μοίρες και ο χειρισμός του είναι απλός point’n click. Έχουμε βελάκι για κίνηση, γρανάζι για ενέργεια, ματάκι για έρευνα και αυτή τη φορά έχουμε και βελάκι διπλής κατεύθυνσης όπου πρέπει να σύρουμε το ποντίκι, κυρίως όταν πρόκειται να ανεβοκατεβάσουμε αντικείμενα.

Αντίθετα με το θέμα του χειρισμού, κινήθηκε η εταιρία στο θέμα του inventory, όπου πραγματικά ξεπερνάει για ακόμα μια φορά τον εαυτό της. Δεν πρόκειται φυσικά για απλό αποθηκευτικό χώρο αλλά για ένα περιβάλλον που η χρήση του παίζει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της υποθέσεως. Είναι λοιπόν το προσωπικό μας εργαστήριο όπου λαμβάνουν χώρα διάφορες δραστηριότητες. Καταρχήν αποθηκεύουμε τα αντικείμενα που συλλέγουμε, το πλήθος των οποίων ανέρχεται ευτυχώς σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι αυτή τη φορά στο συγκεκριμένο παιχνίδι, τα αντικείμενα δεν συνδυάζονται. Δεν θα χρειαστεί καθόλου δηλαδή να τα συναρμολογούμε μεταξύ τους για να φτιάξουμε καινούρια ή να τα διαλύουμε για να πάρουμε χρήσιμα μέρη τους. Από την άλλη μπορούμε να τα ψάξουμε εξονυχιστικά χάριν στο μεγεθυντικό φακό που διαθέτουμε. Ο μεγεθυντικός φακός ανήκει σε μια σειρά εργαλείων που έχουμε μόνιμα στο inventory ανάμεσα στα οποία μια πένα, ένα ψαλίδι, έναν διαβήτη, ένα κοπίδι, και μια λαβίδα. Τα εργαλεία αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε πολλές φορές κατά την διεξαγωγή της έρευνάς μας και θα αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα στην επίλυση γρίφων.

 
Επιπλέον στο inventory υπάρχει το προσωπικό μας αρχείο που αποτελείται από ένα ημερολόγιο των κινήσεών μας (πάρα πολύ βοηθητικό), από ένα βιβλίο που περιέχει γεγονότα του παρελθόντος στα οποία δεν ήμασταν παρόντες αλλά είναι χρήσιμα για την διαλεύκανση της υπόθεσης, από ένα βιβλιαράκι με συνταγές το οποίο θα συμβουλευθούμε αρκετές φορές προκειμένου να παρασκευάσουμε διάφορα φίλτρα, από έναν χάρτη, τον οποίο προσωπικά θα ήθελα να λειτουργεί και ως τηλεμεταφορέας και όχι ως ένας απλός 'ταπεινός' χάρτης και τέλος από ένα αρχείο διαλόγων. Φυσικά υπάρχει και το γνωστό point system που αυξάνει μετά την επίλυση κάθε γρίφου και την εξέλιξη της ιστορίας. Τέλος το πιο ωραίο μέρος του inventory/εργαστηρίου είναι το 'βεστιάριο'. Σε αυτό θα πρέπει κάθε φορά ανάλογα των περιστάσεων να μεταμφιεζόμαστε ή να ντυνόμαστε πάλι με τα γυναικεία μας ρούχα προκειμένου να επιτύχουμε τον εκάστοτε σκοπό μας. Η διαδικασία της μεταμφίεσης είναι πολύ διασκεδαστική, ειδικά όταν ξεκινάει το παιχνίδι όπου το όλο θέμα μεταμφίεσης της Madeleine σε άντρα είναι ένας γρίφος που πρέπει να περατώσουμε.


 

Και ερχόμαστε στους γρίφους. Καταρχήν όπως προαναφέρθηκε έχουμε αυτόν της μεταμφίεσης ο οποίος όμως είναι γρίφος μέχρι να τον επιτύχουμε. Από εκεί και πέρα οι μεταμφιέσεις, μόλις τις ολοκληρώσουμε, υπάρχουν ως αντικείμενο στο inventory και απλά τις χρησιμοποιούμε όπως οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο. Πέραν τούτου όμως παιχνίδι που να αφορά τον Νοστράδαμο και να μην περιέχει γρίφους με τους πλανήτες και τους αστερισμούς γίνεται; Δεν γίνεται. Και εφόσον δεν γίνεται θα συναντήσουμε αρκετούς με σχετικό θέμα. Θα χρειαστεί δηλαδή και να αναγνωρίσουμε πλανήτες και να τους τοποθετήσουμε με την σειρά και να υπολογίσουμε το βάρος τους και να βρούμε ποιος αστερισμός ανήκει σε κάθε πλανήτη και τέλος για να δείξουμε ότι τα εμπεδώσαμε καλά όλα τα ανωτέρω θα κάνουμε και αστροχάρτες για να προβλέψουμε το μέλλον. Θα χρειαστεί επίσης αρκετές φορές να παρασκευάσουμε φίλτρα με κάθε λογής βοτάνια και μαντζούνια που έχουμε συλλέξει. Θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε χειρόγραφα, να ευθυγραμμίσουμε αντικείμενα, να ανοίξουμε κλειδαριές, να παίξουμε με ζάρια κτλ. Αρκετοί είναι λοιπόν οι γρίφοι και θα έλεγα πως είναι ανεβασμένο και το επίπεδο δυσκολίας τους, υπάρχουν βέβαια και κάποιοι πολύ εύκολοι αλλά σε γενικές γραμμές θα σπαταλήσετε αξιόλογο μέρος χρόνου ώστε να τους διεκπεραιώσετε.
 
Αυτό που βρήκα αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι ο συγκεκριμένος τίτλος εμπεριέχει και κάποιους γρίφους χρονισμένους, γρίφους δηλαδή που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένο χρονικό όριο. Τη βρίσκω αρκετά τονωτική ιδέα, ειδικά τη στιγμή που ενδεχόμενη αποτυχία επίλυσης εντός χρονικού πλαισίου οδηγεί την ηρωίδα μας σε θάνατο!!! Οι συγκεκριμένοι γρίφοι δεν είναι εύκολοι, σίγουρα θα πεθάνετε δυο τρεις φορές, αλλά το καλό της υπόθεσης είναι ότι όταν η ηρωίδα πεθαίνει, 'επανέρχεται' λίγο πιο πίσω από τη στιγμή που άρχισε ο χρονισμένος γρίφος. Φυσικά υπάρχει και 'τιμωρία' για τον θάνατο της ηρωίδας που δεν είναι άλλη από την αφαίρεση βαθμών από το point system. Βέβαια μπορείτε πάντα να παίξετε 'έξυπνα' κάνοντας ένα save μόλις δείτε να εμφανίζεται το χρονόμετρο.


Στο θέμα του ήχου τώρα πραγματικά πιστεύω πως πρόκειται για το πιο αδύναμο μέρος του παιχνιδιού. Τα γυναικεία φωνητικά που πλαισίωναν το κεντρικό μενού στην αρχή του παιχνιδιού με παρέπεμψαν αστραπιαία στον προηγούμενο τίτλο. Όμως και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού η μουσική δεν ταίριαζε καθόλου ούτε με την υπόθεση αλλά ούτε και με τα περιβάλλοντα ή την μεσαιωνική εποχή που διαδραματίζεται η υπόθεση. Μου φάνηκε αρκετά μοντέρνα για να πλαισιώνει μια μεσαιωνική ιστορία. Τα ηχητικά εφέ περιορισμένα στα απολύτως απαραίτητα. Το speech από την άλλη ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και θα ήθελα να ξεχωρίσω την φωνή του Νοστράδαμου που ήταν φιλική και ζεστή σαν να κουβαλούσε πραγματικά την 'σοφία' του μάντη. Προσωπική μου άποψη είναι ότι στον συγκεκριμένο τίτλο θα έπρεπε να κρατήσουν το γαλλικό speech και να μεταφράσουν μόνο τους υπότιτλους. Είμαι σίγουρη ότι θα δημιουργούσε τρομερή ατμόσφαιρα στο παιχνίδι.
 
Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι για ακόμα μια φορά εξαιρετικά. Όλοι οι χώροι με έμφαση στους εσωτερικούς αποδίδονται προσεγμένα τόσο από σχεδιασμό όσο και από χρωματισμούς δημιουργώντας ταυτόχρονα ρεαλισμό αλλά και μυστηριακή ατμόσφαιρα. Οι χρωματισμοί δε πιο συγκεκριμένα μου θύμισαν πίνακα του μεσαίωνα όπου κυριαρχεί μια μουντή αίσθηση αλλά ταυτόχρονα και καθόλου βαρετή. Αυτή τη φορά βέβαια ο Νοστράδαμος, συγκριτικά με τα προηγούμενα παιχνίδια, κερδίζει στις λεπτομέρειες. Πραγματικά έχει δοθεί έμφαση στη λεπτομέρεια. Βλέπετε το φόρεμα της Αικατερίνης των Μεδίκων και μπορείτε να μετρήσετε πάνω όλα τα πολύτιμα πετράδια που το κοσμούν (αφαιρέθηκα κοιτάζοντάς το), τους τοίχους του παλατιού που διακοσμούν διασημότατοι πίνακες που σίγουρα θα σας τραβήξουν την προσοχή, το σπίτι του Νοστράδαμου που είναι γεμάτο από κάθε λογής μικροαντικείμενα που προκαλούν για εξερεύνηση. Πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρω ένα στοιχείο που με εντυπωσίασε. Σε κάποια στιγμή η Madeleine βρίσκεται σε μια αίθουσα του παλατιού όπου υπάρχει ένας τεράστιος καθρέφτης. Σε αυτό τον καθρέφτη λοιπόν η Madeleine καθρεπτίζεται κανονικά. Όταν λόγου χάριν κοιτάζει δεξιά κοιτάζει και το είδωλό της δεξιά!!! Όταν απομακρύνεται από τον καθρέφτη το είδωλό της μικραίνει…Όταν θα παίζετε το παιχνίδι οπωσδήποτε προσέξτε αυτή τη λεπτομέρεια.


 
Δυστυχώς σε αντίθεση με όλον αυτόν τον λεπτομερή σχεδιασμό των αντικειμένων και των χώρων έρχεται ο σχεδιασμός των προσώπων. Μου φάνηκαν κάπως ‘άκομψα’ σχεδιασμένα σε σημείο που πολλές φορές φαίνονταν και παραμορφωμένα, ειδικά στα κοντινά πλάνα όπου οι ατέλειες δεν μπορούν να κρυφτούν. Επίσης παρατήρησα ότι δυο τρεις φορές το στόμα το προσώπων δεν κινιόταν καθόλου παρ’όλο που υποτίθεται ότι εκείνη την ώρα μιλούσαν, ακουγόταν δηλαδή το speech κανονικά, γεγονός που ήταν λιγάκι αποπροσανατολιστικό καθώς τελικά αναρωτιόμουν ποιος μιλάει.
 
Αυτά για τον Νοστράδαμο και τις προφητείες του. Κλείνοντας λοιπόν και ανακεφαλαιώνοντας θα ήθελα να πω ότι σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα πολύ καλό παιχνίδι με εμφανή τη σφραγίδα της εταιρίας που το δημιούργησε. Αυτό εν προκειμένω σημαίνει το εξής. Κάποιος που θα το παίξει χωρίς να έχει παίξει όλα τα παιχνίδια της Kheops θα ενθουσιαστεί καθώς θα διακρίνει μια ενδιαφέρουσα υπόθεση με μυστήριο, καλούς γρίφους και εξαιρετικά γραφικά. Από την άλλη κάποιος πιο έμπειρος θα προβληματιστεί καθώς είναι μεν ένας καλοδουλεμένος τίτλος με κάποια δυνατά επιμέρους στοιχεία αλλά για κάποιο λόγο δεν θα εντυπωσιαστεί και ούτε θα νιώσει ότι έλαβε ικανοποιητική adventure δόση. Σε κάθε περίπτωση, είτε ανήκετε στους μεν είτε στους δε δοκιμάστε το.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια