Scratches Director's Cut

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2009, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2008
  • Ανάπτυξη: Nucleosys
  • Πλατφόρμα: PC

Η αδυναμία που έχουν οι ιστορίες τρόμου να δανείζονται στοιχεία από την πένα του Lovecraft είναι γνωστή και σίγουρα δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό, καθώς πρόκειται για μια πένα που χάραξε τη μνήμη πολλών από εμάς. Έτσι κι ο Agustin Cordes, το μυαλό πίσω από την αργεντινή εταιρεία παραγωγής Nucleosys και μέγας λάτρης του H. P. Lovecraft, θέλησε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι-φόρο τιμής στον αγαπημένο του συγγραφέα. Και τα καταφέρνει, δημιουργώντας έναν κόσμο του οποίου η ατμόσφαιρα δε θα σας ταράξει απλώς, αλλά θα σας κάνει να αναπηδήσετε από την καρέκλα σας, ενώ η καρδιά σας θα χτυπά σε ξέφρενους ρυθμούς. Πιστεύετε πως τίποτε δεν μπορεί πλέον να σας τρομάξει, επειδή είστε "μαθημένοι" σε τέτοιου είδους ιστορίες; Πιστεύετε πως "το πολύ-πολύ να νοιώσω μια μικρή ανησυχία"; Η Nucleosys σάς προκαλεί να το πείτε αυτό κι αφού ολοκληρώσετε το παιχνίδι της. Κι αν θέλετε τη γνώμη μας... μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες!

Σενάριο

Κάποια χρόνια πριν, ο Michael Arthate, ένας εκκολαπτόμενος συγγραφέας βιβλίων τρόμου, αποφάσισε να μετακομίσει προκειμένου να βρει τη χαμένη του έμπνευση και να ολοκληρώσει το δεύτερο μυθιστόρημά του. Ένας από χρόνια φίλος του και μεσίτης στο επάγγελμα, ανέλαβε να βρει το κατάλληλο μέρος και μετά από πολλές προσπάθειες βρήκε τελικά την Έπαυλη Blackwood στην κωμόπολη Rothbury της Αγγλίας. Μια απομακρυσμένη κι από χρόνια ερημωμένη -κατά πώς φαινόταν- βικτοριανή έπαυλη, που αναμφίβολα θα προσέφερε το κατάλληλο περιβάλλον σε ένα συγγραφέα βιβλίων τρόμου για να μεγαλουργήσει.

Φτάνοντας στην έπαυλη Blackwood, ο Michael διαπίστωσε πως απλά, καθημερινά προβλήματα, όπως μια διακοπή ρεύματος, μπορούν να αποκτήσουν άλλη διάσταση όταν απομακρύνεσαι από τον πολιτισμό και τις ανέσεις του. Ρεύμα δεν υπήρχε, κεριά δεν υπήρχαν, το αυτοκίνητό του είχε μείνει από μπαταρία κι ο ίδιος ήταν αποκλεισμένος σε ένα άγνωστο σπίτι ενώ σκοτείνιαζε ήδη. Τα μυστικά, όμως, που σταδιακά ανακάλυπτε σχετικά με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της έπαυλης και η μακάβρια –όσο και παράξενη- ιστορία που τους περιέβαλλε, έκλεψαν τελικά τη σκέψη του και τον ώθησαν σε μια έρευνα που δε σκόπευε να σταματήσει για κανένα λόγο. Ούτε επειδή έπεφτε η νύχτα κι ακούγονταν παράξενοι θόρυβοι, ούτε επειδή τρομαχτικοί εφιάλτες τον αναστάτωναν κάθε φορά που πήγαινε να ξαπλώσει, ούτε επειδή ένοιωθε πως κάποιος τον παρακολουθεί, ούτε επειδή διαπίστωσε πως... δεν ήταν μόνος του τελικά. Ήταν αποφασισμένος: θα ανακάλυπτε τι συνέβη μέσα σε εκείνο το σπίτι. Μόνο που τελικά αυτό που ανακάλυψε ξεπερνούσε ακόμη και τη φαντασία του και βρέθηκε να φεύγει άρον-άρον από την έπαυλη μετά από τρεις μέρες.

Τι έγινε κατά τη διάρκεια της διαμονής του Michael στην έπαυλη Blackwood; Τι τον τρόμαξε τόσο πολύ κι εγκατέλειψε την έπαυλη εσπευσμένα; Και γιατί έπειτα αρνήθηκε να μιλήσει γι’ αυτήν του την περιπέτεια; Αυτά τα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν ποτέ κι οι φήμες οργίασαν για πολλά χρόνια, μέχρι να ξεθυμάνουν στη μικρή κωμόπολη του Rothbury. Τώρα, κάποια χρόνια αργότερα, η Έπαυλη Blackwood έρχεται πάλι στο προσκήνιο όταν αποφασίζεται η κατεδάφισή της. Αν πρόκειται κάποιος να ρίξει φως σε εκείνη τη σκοτεινή ιστορία, θα πρέπει να το κάνει άμεσα. Κι έτσι ο Peter, ένας νεαρός δημοσιογράφος, πηγαίνει στην έπαυλη για να βρει όσα στοιχεία μπορεί. Πηγαίνει, όμως, απροετοίμαστος γι' αυτά που θα συναντήσει εκεί πέρα.

Αναλαμβάνοντας τόσο το ρόλο του Michael για να ζήσετε εκείνες τις τρεις τρομαχτικές ημέρες, όσο και του Peter, που θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τι είχε συμβεί στην έπαυλη τότε, θα ζήσετε στιγμές ανησυχίας και πηγαίου φόβου. Ειδικά αν περιμένετε να έρθουν οι μεταμεσονύχτιες ώρες, κλείσετε όλα τα φώτα, δυναμώσετε -όσο μπορείτε για να μη σας κυνηγάνε οι γείτονες- την ένταση στα ηχεία σας και περιπλανηθείτε στην έπαυλη τις νύχτες...

Gameplay

Το παιχνίδι χωρίζεται σε δύο μέρη όπως θα καταλάβατε κι από το σενάριο. Αυτά είναι το "Αρχικό Παιχνίδι", το οποίο πρέπει να παίξετε πρώτο, προκειμένου να ζήσετε την ιστορία όπως τη βίωσε αρχικά ο Michael και το "Η Τελευταία Επίσκεψη", το οποίο πρέπει να παίξετε στο τέλος, ώστε να δείτε τι βρίσκει ο Peter τόσα χρόνια μετά και πώς ολοκληρώνεται η ιστορία. Τα δύο αυτά μέρη, παρότι φέρουν πολλές ομοιότητες, διαφέρουν κιόλας σημαντικά μεταξύ τους.

Στο "Αρχικό Παιχνίδι", το οποίο αποτελεί περισσότερο από το 95% του παιχνιδιού συνολικά, όλα τα γεγονότα έχουν ήδη διαδραματιστεί κι εσείς τα βιώνετε μεν μέσα από τα μάτια του Michael, αλλά ως ανάμνηση, ως περιγραφή τετελεσμένων. Ως εκ τούτου, όλα του τα σχόλια εμφανίζονται ως σκέψεις, δίχως speech και περιγράφονται με παρελθοντικούς χρόνους. Ο Michael έχει στη διάθεση του ένα ημερολόγιο (προσθήκη στον αρχικό τίτλο) όπου σημειώνονται τα σημαντικότερα γεγονότα του τριήμερου, καθώς και το inventory όπου κρατά όσα αντικείμενα συλλέγει. Κι η συλλογή αντικειμένων, ο συνδυασμός μεταξύ τους και η χρήση τους στο κατάλληλο hotspot αποτελεί και τη μοναδική πρόκληση του παιχνιδιού. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως το παιχνίδι είναι περίπατος.

Παραδειγματικά, να αναφέρουμε πως ενώ είχαμε ψάξει ήδη όλο το σπίτι, λίγο αργότερα που μας ζητήθηκε να βρούμε κεριά έπρεπε να το ξαναψάξουμε ολόκληρο, αν και γνωρίζαμε πως δε θα βρίσκαμε πουθενά. Κάτι ακόμη που μας ενόχλησε κάπως ήταν το γεγονός πως ορισμένες φορές ήταν τόσο αόριστο το τι έπρεπε να κάνουμε προκειμένου να προχωρήσουμε, που βρεθήκαμε να τριγυρνάμε για αρκετή ώρα άσκοπα. Για να το αποφύγετε αυτό, θυμηθείτε πως όχι μόνο το τηλέφωνο είναι ο καλύτερός σας φίλος, αλλά και πως μερικές φορές η λύση ενός γρίφου σάς δίνεται με τη μορφή hint στην περιγραφή κάποιου άλλου αντικειμένου (π.χ. στις φωτογραφίες). Προσοχή, επίσης, πρέπει να δώσετε σε ορισμένα hotspots, τα οποία εμφανίζουν νέες δυνατότητες αφότου προηγηθεί κάτι άλλο. Γενικά, η δράση του παιχνιδιού δεν είναι εντελώς γραμμική και μας αφήνει ελευθερία κινήσεων, παρότι μας υποχρεώνει τελικά να ακολουθήσουμε συγκεκριμένη πορεία για την επίλυση των γρίφων και την προώθηση της ιστορίας. Κι αυτό, δυστυχώς, καταλήγει να μας "παιδεύει" μερικές φορές. 

Κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεών σας θα ανακαλύψετε διάφορα έγγραφα και γράμματα, τα οποία θα σας ξεδιπλώσουν σιγά-σιγά τη μυστήρια και μακάβρια ιστορία της Έπαυλης Blackwood και των προηγούμενων ενοίκων της. Όλα τα κείμενα είναι εξαιρετικής συγγραφικής δεινότητας, θυμίζουν το ύφος του Lovecraft και σίγουρα θα κάνουν πολλούς να νοιώσουν σα να διαβάζουν ένα βιβλίο, ενώ παράλληλα παίζουν το Scratches. Ωστόσο, μία από τις γραμματοσειρές είναι ιδιαιτέρως δυσανάγνωστη και καταλήγει να κάνει την ανάγνωση κάπως κουραστική. Αυτό, αντίθετα, που δε μας κούρασε καθόλου, αφού άξιζε με το παραπάνω τον κόπο μας, ήταν να καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε το εναλλακτικό ending, το οποίο εμφανίζει μία εκδοχή της ιστορίας που σίγουρα θα υποψιαστείτε παίζοντας, καθώς κι ένα Easter egg που μας χάρισε ένα διάλογο με μεγάλη δόση από Lovecraft.

Στο "Η Τελευταία Επίσκεψη" ο Peter ζει μαζί μας αυτή του την περιπέτεια και γι' αυτό τον ακούμε να μας μιλάει σε ενεστωτικούς χρόνους. Γενικά, η λογική του gameplay παραμένει η ίδια, μόνο που οι περισσότερες τοποθεσίες δεν είναι πλέον προσβάσιμες, τα αντικείμενα προς συλλογή είναι πολύ λιγότερα και γενικά ως κεφάλαιο δε θα σας πάρει περισσότερο από μισή-μία ώρα.

Γραφικά / Μουσική-Ήχος

Σε αυτό το πρώτου προσώπου point & click adventure τα γραφικά δεν αποτελούν ένα από τα δυνατά χαρτιά, καθώς μάλλον θα περιγράφονταν ως ξεπερασμένα, ακόμη και μετά τη βελτίωση που υποβλήθηκαν από την αρχική έκδοση. Παρόλα αυτά, οι περιορισμένες τοποθεσίες που επισκεπτόμαστε, καταφέρνουν με το δικό τους τρόπο να μας μεταδώσουν τη νοσηρότητα που επικρατεί στην έπαυλη και τη γύρω περιοχή μέσα από τους μουντούς χρωματισμούς τους. Χρωματισμοί που πλημμυρίζουν και τους δεκάδες πίνακες που κοσμούν το εσωτερικό τής έπαυλης και για των οποίων την επιλογή χαίρει συγχαρητηρίων η Nucleosys, καθώς τόσο το θέμα τους όσο κι η καλλιτεχνική τους τεχνοτροπία έρχονται για να προσθέσουν ένα σημαντικό λιθαράκι στην ατμόσφαιρα. Τέλος, πολύ όμορφη έκπληξη αποτέλεσε σε αυτόν τον τομέα η "βανδαλισμένη" έπαυλη όσο παίζαμε το "Η Τελευταία Επίσκεψη", η οποία παρότι μας θυμίζει έντονα την έπαυλη που τριγυρνούσαμε λίγη ώρα νωρίτερα είναι τόσο διαφορετική τώρα που τα σημάδια του χρόνου (και των αγροίκων) άφησαν τα σημάδια τους πάνω της.

Ο ήχος αποτελεί τον μακράν καλύτερο τομέα του τίτλου και σίγουρα δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο μετά από λίγη ώρα. Σε αυτό το adventure η μουσική και τα ηχητικά εφέ όχι μόνο ντύνουν υπέροχα μια ιστορία και δημιουργούν την πλέον κατάλληλη ατμόσφαιρα, αλλά καταφέρνουν να σας ταράξουν πραγματικά. Φανταστείτε πως ξυπνάτε από έναν εφιάλτη και ακούτε παράξενους ήχους σα... γδαρσίματα (Scratches) από ένα άδειο τζάκι. Φανταστείτε πως κατεβαίνετε στο υπόγειο της έπαυλης και βιάζεστε να φύγετε για να καταλαγιάσετε την ταχυπαλμία που σας έπιασε εκεί μέσα λόγω της μουσικής. Φανταστείτε να ακούτε κάποιον -ή κάτι- να γελά ενώ είστε μόνος σας, υποτίθεται, μέσα στο σπίτι. Και φανταστείτε να γίνονται όλα αυτά ενώ η ιστορία σάς έχει ήδη βυθίσει μέσα της. Την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στον ήχο έρχεται να συμπληρώσει η περίφημη ερμηνεία των Άγγλων ηθοποιών, η οποία όμως πολύ εύστοχα δεν κλέβει την παράσταση. Ας μην ξεχνάμε πως σε μια αυθεντική ιστορία τρόμου ο φόβος βρίσκεται τελικά στη σιωπή, στον ήχο, στο θόρυβο... και όχι σε διαλόγους.

Τέλος, είναι σίγουρα αξιέπαινο πως το παιχνίδι κυκλοφορεί με ελληνικούς υποτίτλους δίνοντας την ευκαιρία σε όσους δεν έχουν τόσο καλή σχέση με την αγγλική γλώσσα να κατανοούν τα κείμενα και τους διαλόγους χωρίς να χάνουν τίποτε από την ιστορία τελικά. Ωστόσο, υπάρχει κάτι για το οποίο οφείλουμε να διαμαρτυρηθούμε εντόνως. Στο κουτί του παιχνιδιού (της εν λόγω έκδοσης) αναγράφεται πως μπορείτε να "επιλέξτε ελληνικούς ή αγγλικούς υπότιτλους". Μέχρι εδώ όλα υπέροχα. Το πρόβλημα είναι πως στο παιχνίδι δεν υπάρχει αυτή η επιλογή! Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν υπάρχει. Η εν λόγω έκδοση έχει το μενού, τα κείμενα και τους υποτίτλους μόνο στα Ελληνικά και δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις και να το "γυρίσετε" στα Αγγλικά. Εάν, επομένως, σκοπεύετε να παίξετε το παιχνίδι στα Αγγλικά, προσέξτε τι θα αγοράσετε για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Συμπεράσματα

Το Scratches Director’s Cut είναι ένα παιχνίδι που πολύ απλά πρέπει να παίξετε αν σας έλκει η ιδέα ενός point & click adventure που θα σας πάρει από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σας και θα σας ταξιδέψει σε ένα ζοφερό κόσμο, όπου ο φόβος έχει τον κυρίαρχο λόγο. Μπορεί να έχει κάποια μικροπροβλήματα στο gameplay, να μη σας συναρπάσουν τα γραφικά του και να έχει γίνει το απαράδεκτο λάθος στο εξώφυλλο, αλλά σίγουρα αυτό που υπερισχύει είναι πως το Scratches Director's Cut θα σας μαγέψει με την ατμόσφαιρά του, θα σας καθηλώσει με την ιστορία του και θα σας κάνει να πεταχτείτε τρομοκρατημένοι από την καρέκλα σας με τον ήχο του. Θα λέγαμε δίχως ενδοιασμούς πως προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους λάτρεις του είδους, αλλά και σε όσους προτίθενται να παίξουν ένα αργό adventure που θα τους ανταμείψει με το παραπάνω με την ιστορία και την ατμόσφαιρά του. Εμείς ήδη μετράμε τις μέρες μέχρι την κυκλοφορία των δύο ακόμη adventures που έχει στα σκαριά η Nucleosys. Εσείς;

Σημείωση σχετικά με την παρουσίαση

Η παρουσίαση του εν λόγω τίτλου έγινε με γνώμονα πως πρόκειται για ένα καινούριο παιχνίδι που απευθύνεται σε όσους δεν έχουν αγοράσει το Scratches που κυκλοφόρησε παλαιότερα. Εάν ανήκετε σε αυτούς που το είχαν αγοράσει, τότε καλό θα ήταν να γνωρίζετε πως το επιπλέον περιεχόμενο που προσφέρει το Director's Cut (εναλλακτικό ending, βελτίωση γραφικών, προσθήκη diary στο gameplay και ένα επιπλέον μικρό κεφάλαιο - χωρίς καμία αλλαγή ή προσθήκη, ωστόσο, στην ιστορία ή τις σκηνές του "Αρχικού Παιχνιδιού") ίσως σας φανεί λίγο -όσο ποιοτικό κι αν είναι- και νοιώσετε πως δεν άξιζε να επενδύσετε άλλα τόσα χρήματα. Ίσως...

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια