Secrets of Da Vinci: The Forbidden Manuscript, The

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2006
  • Ανάπτυξη: Kheops Studio
  • Πλατφόρμα: PC

Προτού παρουσιάσουμε το παιχνίδι αυτό καθ' εαυτώ, θα θέλαμε να πούμε δυο λόγια για το Leonardo Da Vinci, ένα ξεχωριστό και πολυτάλαντο άνθρωπο. Σίγουρα όλοι τον γνωρίζετε –ή έστω ξέρετε πέντε πράγματα γι' αυτόν. Επειδή, όμως, το όνομά του έχει εμπλακεί τον τελευταίο καιρό με υποθέσεις μυστηρίου, συνομωσίες και θρησκευτικές ίντριγκες λόγω ενός χαρισματικού μυθιστοριογράφου, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε πως ο Da Vinci υπήρξε ένας άνθρωπος άξιος να προκαλέσει θύελλα στο μυαλό μας και χωρίς να εμπλέκεται σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Πρόκειται για ένα άνθρωπο που αποτέλεσε την ενσάρκωση του Homo Universalis, που με την ιδιοφυία και την αδέσμευτη φαντασία του ασχολήθηκε με διάφορα πεδία των τεχνών και των επιστημών κι επάξια κέρδισε την αναγνώριση. Ένα άνθρωπο με πολλαπλά χαρίσματα που ασχολήθηκε –πέραν της ζωγραφικής- με την έρευνα του φυσικού κόσμου, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, την ανατομία και το σχεδιασμό πολεμικών μηχανών. Ένα άνθρωπο που άφησε τόσο τεράστιο έργο πίσω του, ώστε μέχρι και σήμερα, αιώνες μετά το θάνατό του, επιστήμονες, ιστορικοί και κριτικοί τέχνης, να ασχολούνται παθιασμένα με αυτό.

Η Kheops θέλοντας να τιμήσει αυτό το ξεχωριστό και πραγματικά αξιοθαύμαστο μυαλό αποφάσισε να δημιουργήσει ένα adventure που να κινείται γύρω από τον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη, τον επιστήμονα, τον εφευρέτη? όχι το μυστικιστή και το υποτιθέμενο μέλος (δε γνωρίζουμε κατά πόσο ισχύει) μιας θρησκευτικής οργάνωσης. Κι αυτή είναι πραγματικά μια θαυμάσια επιλογή! Έτσι, λοιπόν, το SDV είναι ένα adventure το οποίο φροντίζει να θυμηθούμε και να έρθουμε πιο κοντά στο μέγα εφευρέτη, τον καλλιτέχνη, τον επιστήμονα, και γενικά το μοναδικό μυαλό του Leonardo Da Vinci, μέσα από ορισμένες από τις σημειώσεις, τα έργα και τις εφευρέσεις του.

Σενάριο

Ο Valdo, ένας νεαρός από τη Φλωρεντία, επισκέπτεται το Manoir du Cloux, την τελευταία κατοικία που είχε ο Leonardo Da Vinci προτού πεθάνει και που πλέον κατοικείται από την Marie Babou, την κατά πολλές φήμες ερωμένη του βασιλιά της Γαλλίας, Francois I. Σκοπός του είναι να μελετήσει τις εφευρέσεις του Leonardo και να βρει και να πάρει για λογαριασμό του δασκάλου του και κληρονόμου του Da Vinci, Francesco Melzi, το σχέδιο της Μάχης του Anghiari. Ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίστηκε στην Madam Babou για να του επιτρέψει την είσοδο στο μέγαρο και να του δώσει ελεύθερη πρόσβαση στα περισσότερα διαμερίσματα. Ο πραγματικός σκοπός του, όμως, διαφέρει εμφανώς μιας και δεν είναι πια μαθητής του Melzi εδώ κι έξι μήνες, από τότε που τον είχε διώξει από κοντά του επειδή είχε αντιγράψει και πουλήσει έναντι ενός σημαντικού ποσού έναν από τους πίνακες του Da Vinci. Ο πραγματικός σκοπός του είναι να ανακαλύψει -χωρίς να το μάθει κανείς- πού είχε κρύψει ο Leonardo ένα μυστικό χειρόγραφο προτού πεθάνει πριν τρία χρόνια. Για ποιον δουλεύει, τι περιέχει το χειρόγραφο και γιατί το θέλει, δεν τον ενδιαφέρει? η περιέργεια και η έλξη που του προκαλούν πάντοτε ενέργειες κάπως ανήθικες, του αρκούν.

Ο Valdo θα γνωρίσει σύντομα όλους τους ενοίκους του μεγάρου: Την Babou, μια γυναίκα που λατρεύει το έργο του Da Vinci και γνωρίζει πολλά πράγματα γι' αυτό. Είναι, όμως, και πολύ επιφυλακτική απέναντί του και θα χρειαστεί να κερδίσει τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη της μέσα από δώρα και χάρες αν θέλει να τον βοηθήσει έστω κι ελάχιστα? τον Saturnin που είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και την ομαλή λειτουργία όλων όσων αφορούν στις εγκαταστάσεις του μεγάρου? τον έμπιστο του βασιλιά, τον Hector, καθώς και τον ίδιο τον βασιλιά. Ποια ήταν η σχέση τους με το Leonardo; Ποιους από αυτούς μπορεί να εμπιστευτεί τώρα ο ίδιος; Πού βρίσκεται το μυστικό και πολυπόθητο χειρόγραφο; Και κυρίως τι περιέχει; Στην προσπάθειά του να απαντήσει στα καίρια αυτά ερωτήματα, ο Valdo θα βρεθεί μπροστά σε πολλά στοιχεία που έχει αφήσει πίσω του ο Leonardo, κι ακόμη περισσότερα αινίγματα που τα περιβάλλουν. Και για να καταφέρει να επιτεύξει το σκοπό του, θα πρέπει να κατανοήσει το έργο του Leonardo, τις κωδικοποιήσεις, αλλά και τα τεχνάσματα που τόσο του άρεσε να χρησιμοποιεί για να προφυλάσσει τις σκέψεις του.

Gameplay

Γι' άλλη μια φορά η Kheops προσφέρει ένα παιχνίδι που χαρακτηρίζεται από τους ευρηματικότατους, πανέμορφους και λογικούς γρίφους του. Αυτήν τη φορά τις εντυπώσεις κλέβουν οι γρίφοι που λύνονται μέσα στο inventory. Κι όχι, δεν εννοούμε τον απλό συνδυασμό αντικειμένων μέσα στο inventory προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα νέο αντικείμενο που μας χρειάζεται. Άλλωστε το SDV ακολουθεί το μοτίβο του inventory του ECHO, όπου δεν μπορούμε να συνδυάσουμε μέσα σε αυτό κανένα αντικείμενο με κάποιο άλλο. Αντίθετα, σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού συναντάμε hotspots στα οποία θα κληθούμε π.χ. να φτιάξουμε χρυσά νομίσματα, συνδυάζοντας δύο ή και περισσότερα αντικείμενα. Τι γρίφους θα λύσετε, λοιπόν, μέσα στο inventory; Μέρος της οθόνης του inventory (το άνω κεντρικό του σημείο συγκεκριμένα) αποτελεί ένα βιβλίο-χαρτοφύλακα που έχουμε, μέσα στο οποίο προστίθενται όσες σελίδες σημειώσεων του Da Vinci βρίσκουμε κατά την εξερεύνησή μας στους χώρους του Manoir du Cloux. Αυτές οι σημειώσεις, όμως, χρειάζονται λίγη δουλειά προκειμένου να σας αποκαλύψουν το κρυμμένο περιεχόμενό τους. Άλλοτε πρέπει απλώς να τις αποκρυπτογραφήσετε ενώ άλλοτε πρέπει να συναρμολογήσετε τα σχέδια ενός μηχανισμού ή να αποκαλύψετε καλά κρυμμένες πληροφορίες που με την πρώτη ματιά φαίνονταν ως μια λευκή, άγραφη σελίδα. Τέλος, κι ο ίδιος ο Valdo απεικονίζεται σε ένα πορτρέτο μέσα στο inventory και θα πρέπει να "αναπροσαρμόζετε" την εμφάνισή του (τα ρούχα που φορά, τα αντικείμενα που φέρει επάνω του) προκειμένου να επιλύετε συγκεκριμένους γρίφους.

Ένα επίσης από τα χαρακτηριστικά του εν λόγω παιχνιδιού που κλέβει τις εντυπώσεις είναι ο μετρητής "καλού και κακού" που διαθέτει, ο οποίος αναλόγως των πράξεών μας κλίνει προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να αποκτήσουμε διάφορα αντικείμενα, να αλληλεπιδράσουμε με τους άλλους χαρακτήρες και να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες, καθορίζει και τις τιμές του δείκτη. Εν συνεχεία, αναλόγως του πού βρίσκεται ο δείκτης, το παιχνίδι ενεργοποιεί κάποιες επιλογές δράσης, ή αντίστοιχα τις κλειδώνει. Δε θα μπορούσε, όμως, να υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα αν δεν είχαμε πολλαπλές επιλογές δράσης? κι ασφαλώς τις έχουμε. Έστω πως χρειαζόμαστε ζάχαρη για να φτιάξουμε ένα υλικό που χρειαζόμαστε. Θα αναζητήσουμε τα απαραίτητα συστατικά για την παρασκευή της στο εργαστήριο; Θα προτιμήσουμε να την αγοράσουμε από τον Saturnin χωρίς να παιδευτούμε με αναζητήσεις; Ή μήπως θα την κλέψουμε, ώστε και να την αποκτήσουμε και να μη χάσουμε κανένα από τα χρυσά μας νομισματάκια που είναι τόσα λίγα; Σε κάθε περίπτωση θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της επιλογής σας. Θέλετε να τα φτιάξετε όλα μόνοι σας; Θα πρέπει να αναζητήσετε τα απαραίτητα υλικά και συστατικά. Θέλετε να αγοράζετε όσα σας χρειάζονται; Αργά ή γρήγορα θα τελειώσουν τα πολύτιμα χρυσά νομίσματα και θα αναγκαστείτε να αναζήτησε τρόπους να αποκτήσετε καινούρια. Προτιμάτε να τα κλέψετε όλα και να μην παιδευτείτε καθόλου; Αποδεχθείτε και το πενιχρό σκορ που θα κάνετε στο point system τότε!

Ένα χαρακτηριστικό που είναι κοινό σε όλα τα παιχνίδια της Kheops είναι ο βαθμός δυσκολίας τους. Έτσι λοιπόν, και η πλειοψηφία των γρίφων του SDV είναι από μικρής έως μέσης δυσκολίας, ενώ υπάρχουν ελάχιστοι γρίφοι που είναι σαφώς πιο απαιτητικοί -με χαρακτηριστικότερο όλων έναν που αφορά στο πορτρέτο της Mona Lisa. Ανάμεσα στις διάφορες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να λύσουμε αυτόν το γρίφο, υπάρχει κι ένα slider, το οποίο είναι ομολογουμένως αρκετά δύσκολο μιας κι η εικόνα που καλούμαστε να ανασυνθέσουμε είναι αρκετά θολή. Ακόμη κι αυτός ο γρίφος, όμως, είναι ελκυστικός μιας και μας φέρνει αντιμέτωπους με την αντιγραφή ενός τόσο γνωστού έργου τέχνης. Σίγουρα δεν ήταν εύκολο για τον Da Vinci να το ζωγραφίσει? δεν πρέπει λοιπόν κι εμείς να παιδευτούμε λίγο προκειμένου να το αντιγράψουμε; Ίσως και να μην έπρεπε και να εκνευρίσει πάλι ορισμένους η ύπαρξη slider -και δη αρκετά δύσκολου. Ίσως, όμως, και μόνο η γνώση πως όλοι σχεδόν οι γρίφοι του SDV είναι βασισμένοι στις σημειώσεις, τις εφευρέσεις και τα έργα του Da Vinci να αποτελεί από μόνη της επαρκή πρόκληση για να ασχοληθείτε μαζί τους χωρίς να παραπονεθείτε για τίποτε. Γιατί, αλήθεια, ποιος δε θα ήθελε να έχει στα χέρια του σημειώσεις του Da Vinci και να δημιουργεί αλχημείες ή κατασκευάσματα βάσει αυτών;

Τέλος να αναφέρουμε πως η εν λόγω περιπέτεια είναι πλούσια σε γρίφους τόσο υποχρεωτικούς προκειμένου να προχωρήσει η ιστορία όσο και προαιρετικούς που καλούμαστε να επιλύσουμε προκειμένου (πέρα από την αέναη ικανοποίηση επίλυσης ενός γρίφου) να αυξήσουμε όσο μπορούμε τους πόντους στο γνωστό κι αγαπημένο point system το οποίο γεννά την πρόκληση να το φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, όμως, μην απογοητευτείτε αν δεν ανέβει πολύ υψηλά το σκορ. Ίσως το ανώτατο να μην είναι αυτό που υποψιάζεστε...

Γραφικά - Διάλογοι/Ήχος

Τα γραφικά του SDV είναι πρώτου προσώπου και πλήρους περιστροφής. Οι τοποθεσίες που θα συναντήσετε παρότι είναι περιορισμένες, είναι καλοσχεδιασμένες, με πολλές λεπτομέρειες, κι απολύτως εναρμονισμένες με την εποχή που αναπαριστούν. Μία από τις λεπτομέρειες των γραφικών που εντυπωσιάζουν είναι η πληθώρα έργων, σχεδίων και προσχεδίων του Da Vinci που υπάρχουν σ' ολόκληρο το παιχνίδι. Οι πίνακες του Da Vinci και τα ταπισερί κοσμούν τους τοίχους του μεγάρου φανερώνοντας ένα από τα πιο έντονα χαρακτηριστικά του Leonardo, την καλλιτεχνική του φύση. Τα προσωπικά διαμερίσματά του κοσμούνται από πλήθος προσχεδίων και σχεδίων του, θυμίζοντας άλλες πλευρές του ανήσυχου αυτού πνεύματος, όπως εκείνες του ερευνητή, του ανθρωπολόγου, του αστρονόμου, του μηχανικού, του εφευρέτη, και γενικότερα του επιστήμονα. Τέλος, μέσα στο inventory τα αποσπάσματα από τα σχέδια του κι ο τρόπος με τον οποίο τα κωδικοποιούσε για να μην μπορεί να τα διαβάσει ο καθένας (ή απλώς επειδή ήταν αριστερόχειρας όπως λένε άλλοι), θυμίζουν έναν άνθρωπο που ξεχωρίζει μέχρι και σήμερα. Όλες αυτές οι γραφιστικές λεπτομέρειες αφήνουν έντονα το στίγμα του Leonardo και καθιστούν το παιχνίδι μια εγκεφαλική πρόκληση και μόνο από αυτόν τον τομέα του. Τέλος, η μουσική επένδυση που θα σας συνοδεύει σε αυτήν τη διαχρονική αναζήτηση, διαθέτοντας τόσο ήρεμα σημεία όσο και σημεία κορύφωσης που επισημαίνουν τις δυνατές σκηνές του παιχνιδιού, είναι ικανοποιητική, χωρίς όμως να αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο.

Συμπεράσματα

Το SDV είναι ένα (σύντομο σχετικά) παιχνίδι που θέλει να μας γνωρίσει-θυμίσει έναν ξεχωριστό άνθρωπο, τον Leonardo Da Vinci. Ένα παιχνίδι που δίνει την ευκαιρία σε όποιον θαυμάζει το πολυτάλαντο αυτό μυαλό, να ασχοληθεί με τις κωδικοποιημένες σημειώσεις του, να αναδημιουργήσει το πιο γνωστό από τα έργα του, να δει μεγάλο μέρος των σχεδίων και των πινάκων του, και να ανακατασκευάσει ή να επισκευάσει κάποιες από τις εφευρέσεις του. Αναμφίβολα είναι άλλος ένας καλοσχεδιασμένος κι αξιόλογος τίτλος της Kheops, ο οποίος βασανίζει γλυκά με τους γρίφους του ενώ παράλληλα συστήνει τον Da Vinci και μέρος του έργου του. Ωστόσο, γι' άλλη μια φορά αναγκαζόμαστε να κλείσουμε λέγοντας πως δε σας το προτείνουμε αν προτιμάτε τα story-driven adventures και τη βαθιά σκιαγράφηση των χαρακτήρων καθώς δε θα βρείτε καμία πρόκληση ούτε και σ’ αυτό το δημιούργημα της Kheops. Οι υπόλοιποι... ετοιμαστείτε γι' άλλη μια περιπέτεια γεμάτη γρίφους!

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια