Jane Jensen επί ΔΥΟ!

More
08 Μάι 2012 20:37 #37277 by mkllds
Replied by mkllds on topic Re: Jane Jensen επί ΔΥΟ!

Castledoque wrote: Με 300.000$ από το kickstarter και άλλες 300.000$ από την τσέπη της σε σημερινά χρήματα πόσο μεγάλο παιχνίδι νομίζετε μπορεί να κάνει η Jensen;

Συγγνώμη αλλά αυτό είναι δικό της θέμα πως θα τα διαχειριστεί τα λεφτά. Εγώ δεν είμαι όμως υποχρεωμένος να το πληρώσω αν δεν με ικανοποιεί. Και οι 10 ώρες δεν με ικανοποιούν ανεξαρτήτου τιμής.

Castledoque wrote: Παρεπιπτόντως το The beast within που είναι ένα από τα καλύτερα adventure γενικώς γύρω στις 10-15 ώρες βαριά κρατάει.

Έχω την εντύπωση ότι είναι γύρω στις 20 ώρες αλλά επειδή έχω αρκετό καιρό να το παίξω δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά.

Castledoque wrote: Εντάξει, τα παιχνίδια των 6 ωρών είναι ομολογουμένως μικρά. Τώρα μας χαλάνε και οι 10 ώρες;

Ναι αλλά κάπως έτσι καταλήξαμε εδώ πέρα. Δεν μας πείραζε το ένα δεν μας πείραζε το άλλο ε στο τέλος φτάσαμε να παίζουμε 6 ώρες και να λέμε και ευχαριστώ. Αν με ρωτήσεις εμένα προσωπικά θα σου πω ότι είμαι ευχαριστημένος με πάνω από 25 ώρες gameplay αλλά εντάξει και 15 με 20 αν είναι δεν νομίζω να χαλαστώ ιδιαίτερα.

Castledoque wrote: Έχω απογοητευτεί. Επιστρέφουν δυναμικά στο είδος μετά από χρόνια απουσίας, περιθωριοποίησης ή ενασχόλησης με άλλα είδη καταξιωμένοι δημιουργοί (Schafer, Jensen, Jones+Connors, Lowe+Mandel, και άλλοι) και αντί για ενθουσιασμό ή έστω ενδιαφέρον, βλέπω συνεχώς αρνητισμό... :cry: :cry: :cry:

Πραγματικά για μένα που λατρεύω τη σειρά GK και Tex ήταν πραγματικό δώρο να ανακοινωθούν παιχνίδια από τους αντίστοιχους δημιουργούς επειδή από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν έπαψαν να υπάρχουν τα υπόλοιπα παιχνίδια για μένα και τα περιμένω πως και πως αλλά όταν είδα αυτές τις 10 ώρες κάτι έσπασε μέσα μου, δεν θέλω να κάνω άλλες παραχωρήσεις. Ελπίζω μόνο να κάνεις λάθος. Πάω να ανάψω μια λαμπάδα ίσα με το μπόι του Gabriel (ελπίζω να είναι ψηλό παλικάρι) ώστε να μη βγεις αληθινός.

-"Πάνω στην άμμο την καυτή, γράφαμε τ' όνομα μας".
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
-Και τραγουδάει ο Σεφέρης.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
08 Μάι 2012 21:14 #37278 by maladroid
Replied by maladroid on topic Re: Jane Jensen επί ΔΥΟ!
@Castledoque

Πάνω που είχα ανοιχτό το reply ανέβηκε το post σου και με έβγαλε από τον κόπο. 8)

Πραγματικά, παιδιά, οι απαιτήσεις σας είναι απλά μη ρεαλιστικές και ως ένα βαθμό άδικες, ειδικά απ'τη στιγμή που αναφέρεστε καθαρά σε διάρκεια και όχι σε σχέση διάρκειας-τιμής (όπως π.χ. στη περίπτωση του Yesterday). Κι επειδή ο Castle αναφέρθηκε και στο συγκεκριμένο παράδειγμα του Beast Within, να συμπληρώσω ότι διακρίνω μια διάχυτη τάση να εξιδανικεύουμε τα παλιότερα adventures σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας, όπου για ορισμένα είτε απλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο είτε όταν συνέβαινε οφειλόταν σε design που πλέον θεωρείται αυτοκαταστροφικό/παρωχημένο (παράλογοι γρίφοι για να καταφεύγεις στα hint books/hotlines, pixel-hunting, dead-ends κτλ).

Πρόσφατα έπαιξα τα δύο πρώτα Monkey Islands από τις remastered editions. Τα περισσότερα puzzles τα θυμόμουνα αλλά πάλι έκανα click παντού για να δω σχόλια, κάθισα ν' ακούσω το commentary, δοκίμαζα λάθος αντικείμενα εδώ κι εκεί να δω τι θα γίνει κτλ. Το Steam λέει ότι χρειάστηκα 5 ώρες για το Secret of Monkey Island και 10 για το LeChuck's Revenge. Μένοντας στη Lucas θα αναφέρω εν τάχει και τα Loom (3-4 ώρες βαριά) και Full Throttle (δε θυμάμαι ακριβώς αλλά πάνω από 6-7 ώρες αν δε κολλήσεις με τις arcade μονομαχίες δε πιστεύω να κρατάει). Δηλαδή μας χαλάει αν τα καινούργια παιχνίδια διαθέτουν αντίστοιχη ποιότητα με αυτά τα games και κρατάνε 8-10 ώρες;

Φυσικά και δεν θα υποδείξω σε κανέναν τι απαιτήσεις να έχει και πώς θα ξοδέψει τα λεφτά του αλλά όπως έλεγε και ο Ηλίας του 16ου "μην είμαστε και πλεονέκτες, να 'μαστε και λογικοί" :P

No good deed goes unpunished

More
08 Μάι 2012 21:21 #37279 by crocark
Replied by crocark on topic Re: Jane Jensen επί ΔΥΟ!

Castledoque wrote: Εντάξει, τα παιχνίδια των 6 ωρών είναι ομολογουμένως μικρά. Τώρα μας χαλάνε και οι 10 ώρες;

Δε μου λες φίλε ... Για τι είδους ζήτουλες μας πέρασες; Που ακριβώς μας είδες να παρακαλάμε; Ή θα φτιάξουν παιχνίδια ή θα φτιάξουν επεισόδια κινουμένων σχεδίων γαι την πρωινή ζώνη του Star. Ανέκαθεν με χαλούσε η μικρή διάρκεια. Και όπως είπα την προηγούμενη φορά, πριν ένα χρόνο διαμαρτυρόμασταν για το αν οι "16-20" ώρες του Gray Matter ήταν πάρα πολύ λίγες. Από τότε βλέπω πολύ κόσμο εδώ μέσα να έχει βάλει πολύ νερό στο κρασί του για δεκάδες πράγματα και καλά κάνει, εκτός από δικό μου πρόβλημα, είναι και δικό του. Μου αφήνεις εμένα την επιλογή σε παρακαλώ να είμαι ένας από τους ελάχιστους που δεν παρακαλάνε; Σιγά μην πέσω και στα πόδια τους για να φτιάξουν ΑΥΤΟΙ κάτι της προκοπής. Κανονικά κάθε δημιουργός θα έπρεπε να θεωρεί αυτονόητη την ποιοτική δημιουργία. Τώρα επειδή εσύ ή κάποιος άλλος αρκείστε στις 6 ώρες ή ... άντε ... συμβιβάζεστε να δεχτείτε αυξημένη στις 10 ώρες διάρκεια ... άσε κάποιους άλλους να νομίζουν ότι αυτή η ανοχή είναι που θα πάει το είδος όπου θα το πάει κι όχι η δική μου "μιζέρια". Λοιπόν, επαναλαμβάνω και, πίστεψέ με, έχω αρχίσει να βαριέμαι εξαιρετικά τη νέα φιλοσοφία κάποιων που βλέπουν παντού χαρούμενα χρώματα, ας κάνει ό,τι θέλει. Αν και της έχω εμπιστοσύνη και δεν πιστεύω να επαληθεύσει αυτή την περίπτωση της διάρκειας των 10 ωρών, καρφάκι δε μου καίγεται για το τι θα κάνει, αν τυχόν έχει στο μυαλό της να πέσω κάτω και ν' αρχίσω τα παρακαλετά.

Μέχρι τότε μια επανάληψη για να μην ξεχνιόμαστε ...

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

More
08 Μάι 2012 22:16 #37280 by mkllds

maladroid wrote: ειδικά απ'τη στιγμή που αναφέρεστε καθαρά σε διάρκεια και όχι σε σχέση διάρκειας-τιμής (όπως π.χ. στη περίπτωση του Yesterday).

Μα και πάλι δεν θα είμαι ευχαριστημένος. Δεν είναι η τιμή που θα μου το πουλήσει το πρόβλημα μου.

maladroid wrote: όπου για ορισμένα είτε απλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο είτε όταν συνέβαινε οφειλόταν σε design που πλέον θεωρείται αυτοκαταστροφικό/παρωχημένο (παράλογοι γρίφοι για να καταφεύγεις στα hint books/hotlines, pixel-hunting, dead-ends κτλ).

Σ' αυτό συμφωνώ και έχεις απόλυτο δίκιο.

maladroid wrote: Πρόσφατα έπαιξα τα δύο πρώτα Monkey Islands από τις remastered editions.

Επειδή και εγώ τα έπαιξα ξανά πρόσφατα λόγο της remastered edition, όσο έπαιζα το ΜΙ2 έλεγα από μέσα μου "Μα καλά τόσο μεγάλο ήταν και τότε όταν το πρωτο-έπαιξα ή απλά έχω ξεσυνηθίσει;". Πραγματικά εμένα δεν μου φάνηκε παιχνίδι για 10 ώρες. Δεν αμφισβητώ τα λεγόμενα σου απλά εγώ είχα διαφορετική αίσθηση για τη διάρκεια του.

maladroid wrote: και Full Throttle (δε θυμάμαι ακριβώς αλλά πάνω από 6-7 ώρες αν δε κολλήσεις με τις arcade μονομαχίες δε πιστεύω να κρατάει)

Παρόλο που το λατρεύω αυτό το παιχνίδι πάντα το κατηγορούσα για τη διάρκεια του.

maladroid wrote: "μην είμαστε και πλεονέκτες, να 'μαστε και λογικοί"

Δηλαδή το θεωρείς παράλογο να θέλουμε ένα παιχνίδι να κρατάει πάνω από μια-δύο μέρες (με περίπου 3-4 ώρες gaming την ημέρα);

Και ξαναλέω ότι τα παιχνίδια από την Jane τα περιμένω με ανοιχτή αγκαλιά αλλά αυτό το "10 ώρες" μου κακοφάνηκε. Είμαι και γεροπαράξενος και είπα να γκρινιάξω λίγο.

Edit:

WickedMan wrote: ή ακόμη καλύτερα, το Gabriel Knight 4;

Μακάρι αλλά νομίζω ότι δεν έχει τα δικαιώματα του τίτλου.

-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.

More
09 Μάι 2012 00:07 #37282 by WickedMan
Replied by WickedMan on topic Re: Jane Jensen επί ΔΥΟ!
Θα στεναχωρήσω τον φίλο Castle, αλλά συνεχίζω να κλίνω προς τις απόψεις/προτιμήσεις των mkllds, croc στο θέμα "διάρκεια".

1) Τη λέξη κλειδί για μένα την ανάφερε ο maladroid. Το θέμα είναι η σχέση διάρκειας - τιμής. Για να σας λύσω την απορία, και για μένα 10 ώρες είναι πολύ λίγες (6 ώρες είναι πολύ πολύ λίγες :D), αλλά μόνο αν το παιχνίδι κάνει π.χ. 35 ευρώ. Τότε, ναι, θα το θάψω κι ας το χει κάνει η Jensen ή ο οποιοσδήποτε. Και πιθανόν να το πάρω χρόνια αργότερα όταν η τιμή του θα χει πέσει. Αν, όμως, ζητάει ας πούμε 20 ευρώ για 10 ώρες καλού adventuring, δεν θα έχω πρόβλημα να το αγοράσω (π.χ. το Moebius που λέγαμε πριν). Απλά είναι τα πράγματα.

2) Το Beast Within διαρκεί 15-20 ώρες, ΛΙΓΕΣ για τα δεδομένα της εποχής που κυκλοφόρησε, ανεκτές για τη σημερινή εποχή (κακώς).

και

maladroid wrote: ...όταν συνέβαινε οφειλόταν σε design που πλέον θεωρείται αυτοκαταστροφικό/παρωχημένο (παράλογοι γρίφοι για να καταφεύγεις στα hint books/hotlines, pixel-hunting, dead-ends κτλ).

Μερικές φορές μόνον. Υπάρχουν πολλά adventures παλιά και νέα που διαρκούν 20ωρο (που εγώ τη βρίσκω φυσιολογική/καλή διάρκεια για adventure) χωρίς να έχουν παράλογους γρίφους ή dead ends. Εδώ, υπάρχουν και adventures που σχεδόν δεν έχουν καν γρίφους και διαρκούν 20 ώρες. Ονόματα δε λέω διότι βλέπω ήδη τον crocark να με στραβοκοιτάζει :D

και

maladroid wrote: Δηλαδή μας χαλάει αν τα καινούργια παιχνίδια διαθέτουν αντίστοιχη ποιότητα με αυτά τα games και κρατάνε 8-10 ώρες;

Απάντησες και μόνος σου πιο πάνω. Δε με χαλάει αρκεί να έχουμε και αντίστοιχη τιμή. Για παράδειγμα, για αγορά adventure 8-10 ωρών με τιμή 30+ ευρώ δε συζητώ καν, ακόμη κι αν είναι το παιχνίδι του αιώνα... :wink:

Προσωπικά δε θεωρώ ότι έχω παράλογα ψηλές απαιτήσεις. Θεωρώ απλά ότι πρέπει να παίρνω αυτό που πληρώνω. Αλλιώς δεν το παίρνω, ή το παίρνω αργότερα φθηνότερο.

Πέρα, πάντως, από όλα αυτά, η ουσία είναι ότι... συνεχίζω να περιμένω με αγωνία τα παιχνίδια της Jane... 8)

Πάρε χαφάκι, χαφάκι Ισπανό / Γάλλο πάρε για κόφτη / φουνταριστό Αργεντινό / γκολκίπερ πάντα Γερμανόοοοο / και καπετάν τον Τότι...

More
09 Μάι 2012 00:49 #37283 by maladroid
Replied by maladroid on topic Re: Jane Jensen επί ΔΥΟ!
@Wicked

Επειδή δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι κατάλαβες τη θέση μου επ' αυτού, να ξεκαθαρίσω ότι το Yesterday το ανέφερα ως κακό/αρνητικό παράδειγμα, δηλαδή η σχέση αυτή που λέω πιστεύω διαταράχτηκε συθέμελα στο συγκεκριμένο (δεν το έχω παίξει, κρίνω αποκλειστικά και μόνο βάσει της διάρκειας/τιμής). Με λίγα λόγια, αν το παιχνίδι του Schafer διαρκεί 8 ώρες (που και πάλι είναι διπλάσιες από του Yesterday) και το κοστολογήσει 30 ευρώ κι εγώ θα στραβώσω, ακόμα κι αν είναι θεόπνευστο. Επειδή όμως η εταιρεία του έχει ήδη βγάλει παιχνίδια αντίστοιχης διάρκειας και τα κοστολογεί ανάλογα (κοντά στα 15 ευρώ στο Steam), εκτιμώ ότι το ίδιο θα πράξει και τώρα.

Για το άλλο που έγραψα με το παλιομοδίτικο design που συχνά "ξεγελούσε" τον παίκτη, διευκρίνισα ότι δε συνέβαινε πάντοτε. Υπάρχουν και παιχνίδια με χορταστική διάρκεια (20+ ώρες) που δεν κατέφευγαν σε τέτοια τεχνάσματα ή τουλάχιστον όχι σε υπερβολικό βαθμό. Αλλά υπήρχαν και άλλα που διαρκούσαν ελάχιστα και τα ξεχνάμε. Διάβαζα π.χ. σε ξένο forum (το γνωστό) για την υπόσχεση του Al Lowe και της ομάδας του ότι το remake του Larry 1 θα περιλαμβάνει και μερικούς νέους γρίφους, νέα τοποθεσία και NPC. Και κάποιος σχολίασε "πάλι καλά γιατί το original ήταν δεν ήταν 2-3 ώρες παιχνίδι" :shock: Επειδή δεν το έχω παίξει δε μπορώ να κρίνω την ορθότητα του ισχυρισμού (κανένας πάντως δεν τον διέψευσε) αλλά αν όντως ήταν έτσι, τότε αποτελεί ακόμα μία απόδειξη αυτού που έγραψα πιο πάνω για ορισμένα εξιδανικευμένα classics που τη "σκαπουλάρουνε" με τέτοια σημαντικά και -τρόπον τινά- αντικειμενικά μειονεκτήματα ενώ τα νεώτερα τρώνε απαξίωση απ' τα αποδυτήρια ακόμα.

@mkllds

Εξαρτάται τι εννοούμε παράλογο. Π.χ. το να φτιάξει η Jane ένα επικό παιχνίδι με 20 ώρες gameplay και αξιοπρεπή standards παραγωγής (voice-overs, up-to-date γραφικά, animations κτλ) με το budget που έχει στη διάθεσή της είναι ελαφρώς ουτοπικό. Το να ελπίζεις ότι θα συνεχίσουν να βγαίνουν adventures των 20+ ωρών δεν είναι παράλογο με την έννοια ότι δεν το δικαιούσαι or something, απλά με τις παρούσες συνθήκες πας γυρεύοντας για απογοήτευση :) Εν ολίγοις, καλώς ελπίζεις και απαιτείς αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μείνεις εσαεί με την όρεξη.

Πάντως μια και συζητάμε γενικά για μέγεθος (που τελικά μετράει, απ' ό,τι φαίνεται) προσωπικά πάνω από 20 ώρες μου φαίνονται υπερβολικές για adventure. Λίγα παιχνίδια νομίζω πως έχουν υποστηρίξει αντίστοιχη διάρκεια με επιτυχία και χωρίς τις "τατιανιές" που προανέφερα και δεν έχω σε καμία περίπτωση την απαίτηση από τα καινούργια να επιδιώκουν τέτοια μεγέθη. Το Machinarium νομίζω μου πήρε κοντά 8-9 ώρες να το ολοκληρώσω και δεν αισθάνθηκα να τελείωσε πρόωρα, ίσα ίσα που άμα διαρκούσε άλλες 3-4 ώρες πιθανότατα θα ξεχείλωνε. Για μένα 12-16 ώρες είναι υπεραρκετές για να πεις μια "μεγάλη" ιστορία, να ζορίσει και ο άλλος λίγο το μυαλουδάκι του ώσπου να τη προχωρήσει και να μη του σπάσουν και τα νεύρα. Άμα, δε, μιλάμε για indie (τύπου Gemini Rue, Downfall, Hector κτλ) βολεύομαι και με 6-8 ωρίτσες αρκεί να έχουν ουσία.

No good deed goes unpunished

More
09 Μάι 2012 01:33 #37284 by Constantine_R
Replied by Constantine_R on topic Re: Jane Jensen επί ΔΥΟ!
Όλοι νομίζω ότι περιμένουμε τα adventures της Jensen με αγωνία-λαχτάρα αλλά καλέ μου φίλε Castle... ok μην τρελαθούμε κιόλας :wink: Τι να κάνουμε να μην πούμε αυτά που μας ενοχλούν;

Ο Wicked με κάλυψες απόλυτα με τα παραπάνω όπως και ο maladroid. Δεν με ευχαριστεί και εμένα να παίζω πρωτοκλασάτα adventures που διαρκούν 10 ώρες αλλά αν προκύψει κάτι τέτοιο τουλάχιστον απαιτώ να έχω μια ειλικρινή αντιμετώπιση εξ'αρχής από το δημιουργό (και όχι να σφυρίζουν αδιάφορα :rolleyes: ) και να πωλείται στην ανάλογη τιμή.

Castledoquε wrote: Συγγνώμη που το λέω αλλά πιστεύω ότι αυτή η γκρίνια και η αρνητική προδιάθεση θα βάλει την ταφόπλακα στο είδος των adventure.

Εσύ το βλέπεις σαν "αρνητική προδιάθεση". Όλοι οι developers σκίζονται ότι θέλουν να ακούσουν τη γνώμη μας για τα παιχνίδια τους. Ε, θέλω να έχουν ικανοποιητική διάρκεια και να μην είναι γελοιωδώς εύκολα. Όλα τα άλλα τα βρίσκουμε. Δηλαδή επειδή φοβάμαι ΜΗΠΩΣ κλείσει η τάδε εταιρία πρέπει να τους λέω συνέχεια ναι, ναι, ναι;;; Και έτσι νομίζεις ότι θα σωθεί το είδος και δεν θα φτιάχνουν adventures που διαρκούν 2 ώρες με 40 ευρώ; Νομίζω ότι η καλοπροαίρετη κριτική είναι και εποικοδομητική.

Όταν ενθουσιάζεται κάποιος πολύ, υπάρχει κίνδυνος να απογοητευθεί και πολύ.

Παιδιά όπως και να προσπάθησα να γράψω το παραπάνω βλέπετε ότι ο παραλληλισμός είναι παραπάνω από εμφανής, εκτός και ζείτε στο κέντρο της Γης και δεν ξέρετε τι συμβαίνει αυτές τις μέρες. :) Προσπάθησα να μην συμβεί αυτό αλλά μερικά πράγματα νομίζω έχουν σταθερή βάση σε όλες τις πτυχές της ζωής. Θα σας παρακαλούσα να μην παραλληλίσουμε τις δυο καταστάσεις. Κρίμα και άδικο (για τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας) είναι να μπούμε σε μια διαδικασία να συγκρίνουμε την περίοδο που περνάμε με τα adventures. Πολύ ευχαρίστως, αν θέλετε, να ανοίξουμε ένα άλλο thread και να συζητήσουμε ό,τι θέλετε... :wink:

“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”

• Castledoque
  • Castledoque's Avatar Topic Author
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
09 Μάι 2012 02:23 #37285 by Castledoque
Replied by Castledoque on topic Re: Jane Jensen επί ΔΥΟ!

maladroid wrote: ...το να φτιάξει η Jane ένα επικό παιχνίδι με 20 ώρες gameplay και αξιοπρεπή standards παραγωγής (voice-overs, up-to-date γραφικά, animations κτλ) με το budget που έχει στη διάθεσή της είναι ελαφρώς ουτοπικό.

Α μπράβο. Αυτό λέω κι εγώ τόσο καιρό και όλοι το προσπερνάνε. Είχα αρχίσει να πιστεύω ότι κανείς δε συμφωνούσε. Αν υπήρχαν μεγάλες εταιρίες σαν τη SIERRA και τη LUCASARTS σήμερα θα υπήρχαν και adventure των 30+ ωρών. Μικρότερες εταιρίες κάνουν ότι μπορούν με αυτά που έχουν. Αν το κάνουν καλά, αυτό δε σημαίνει ότι υπερκαλύπτουν απόλυτα το κενό της μικρής διάρκειας, αλλά ούτε και ότι η μικρή σχετικά διάρκεια κάνει τα παιχίδια τους κακά ή άχρηστα. (Το Gemini Rue, για παράδειγμα, που είχε μικρή διάρκεια, δε σας άρεσε;)

Και ακριβώς με βάση τον παραπάνω περιορισμό του budget, συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να θεωρήσω εποικοδομητική κριτική τα αποδοκιμαστικά σχόλια για την ενδεχόμενη δεκάωρη διάρκεια. Δεν έχω πρόβλημα με τα αρνητικά σχόλια, όμως αυτό το πράγμα με τη διάρκεια έχει καταντήσει εμμονή. Εποικοδομητική θεωρώ την κριτική όταν αναφέρεται σε πράγματα που δύνανται να βελτιωθούν ή να αλλάξουν. Ας πούμε, θα περίμενα να δω και κανένα σχόλιο για το concept art, αν άρεσε ή όχι... Η διάρκεια ομως θα καθοριστεί από το budget και γι' αυτό η Jensen δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ή μάλλον πιστεύω και ελπίζω ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, υπό τις υπάρχουσες όμως συνθήκες.

Επίσης η εποικοδομητική κριτική όσο πρέπει να εντοπίζει τα αρνητικά, αλλά τόσο οφείλει να αναφέρεται και στα θετικά, αλλιώς πρόκειται για αρνητισμό. Ποιο από τα δυο (θετικά-αρνητικά) επικρατεί σαφώς και είναι υποκειμενικό, αλλά πρέπει να αναφέρονται και τα δύο.

Παρεπιπτόντως, 20 ώρες το The beast within δεν είναι με τίποτα. Επιμένω για γύρω στις 15. Λεπτομέρεια, θα πείτε. Ωστόσο πιστεύω ότι άλλο οι 15 κι άλλο οι 20 ώρες, όπως και άλλο οι 6-7 ώρες κι άλλο οι 10+ ώρες.

More
09 Μάι 2012 09:17 #37286 by Constantine_R

Castledoque wrote: Μικρότερες εταιρίες κάνουν ότι μπορούν με αυτά που έχουν. Αν το κάνουν καλά, αυτό δε σημαίνει ότι υπερκαλύπτουν απόλυτα το κενό της μικρής διάρκειας, αλλά ούτε και ότι η μικρή σχετικά διάρκεια κάνει τα παιχίδια τους κακά ή άχρηστα.

Είσαι σε τελείως διαφορετική βάση. Παρόλο που αναφέρεται, παραπονέθηκε (σε βαθμό γκρίνιας) ποτέ κανείς για τη διάρκεια του Machinarium; του Gemini Rue (που δεν έχω παίξει ακόμα); των Blackwell; και λοιπών άλλων περιπτώσεων; Όχι. Γιατί;.... Γιατί πουλήθηκαν στην ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΙΜΗ.
Είδες επίσης κανένας να παραπονεθεί για το σενάριο και τα γραφικά (σου προσπερνάω την ευκολία ως κάτι αντικειμενικό) του Yesterday; Όχι. Γιατί τότε γκρινιάζουμε τόσο πολύ για τη διάρκεια; Γιατί όταν κυκλοφόρησε μας το πούλησαν 30 ( :!: :!: :!: ) ευρώπουλα. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού στον πελάτη (και το λέω πολύ κομψά) που το αγοράζει. Δεν έχει να κάνει ούτε με κρίση ούτε το αν τον ενδιαφέρει κάποιον πόσα χαλάει. Το Yesterday είναι ένα τρομερά υπερτιμημένο (μιλάω κυριολεκτικά) προϊόν. Θα μου πεις από την άλλη. Ναι ρε φίλε ο άλλος που έφτιαξε το Machinarium έκατσε μόνο του με πενιχρά μέσα και το έκανε. Εγώ έχω ολόκληρο studio και πληρώνω προσωπικό θες να πληρώσεις το ίδιο και για τα δύο; ; Όχι βέβαια. Δεν αγοράζω αποκλειστικά "με την ώρα". Αν όμως ο ένας το δίνει 10 εσύ δώσε το 20 όχι 30 και 40 όμως, ας φρόντιζες να διαχειριστείς τους πόρους σου καλύτερα αν θέλεις να το κοστολογείς τόσο.
Δες τι γράφει και ο Wicked

1) Τη λέξη κλειδί για μένα την ανάφερε ο maladroid. Το θέμα είναι η σχέση διάρκειας - τιμής. Για να σας λύσω την απορία, και για μένα 10 ώρες είναι πολύ λίγες (6 ώρες είναι πολύ πολύ λίγες ), αλλά μόνο αν το παιχνίδι κάνει π.χ. 35 ευρώ. Τότε, ναι, θα το θάψω κι ας το χει κάνει η Jensen ή ο οποιοσδήποτε. Και πιθανόν να το πάρω χρόνια αργότερα όταν η τιμή του θα χει πέσει. Αν, όμως, ζητάει ας πούμε 20 ευρώ για 10 ώρες καλού adventuring, δεν θα έχω πρόβλημα να το αγοράσω (π.χ. το Moebius που λέγαμε πριν). Απλά είναι τα πράγματα.

Με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Δεν μιλάμε για διάρκεια αλλά για "Ποιότητα-Διάρκεια-Τιμή". Πόσο πιο λιανά να το κάνω τελικά; :D

Επίσης πιστεύω ότι και ο mkllds είναι σε κάποιο βαθμό λάθος. Είναι ουτοπικό (όπως είπε και ο maladroid) να ζητάμε λαγούς και πετραχήλια από κάποιον που δεν έχει τα μέσα να το κάνει. Θέλω όμως και ο άλλος να είναι ειλικρινής μαζί μου για το τι μου προσφέρει.

Το μόνο που απαιτώ είναι σεβασμό στον καταναλωτή.

Τώρα όσον αφορά τη Jensen. Πιστεύω ότι η επιλογή της για 2D adventure είναι σωστή. Όπως μας έδειξε και στο (υπέροχο) screenshot, το ταλέντο υπάρχει να δούμε πολύ όμορφες χειροποίητες εικόνες. Χίλιες φορές καλύτερα από την "ακαμψία" των 3D του Gray Matter. Επίσης είμαι πεπεισμένος ότι από η τιμή του θα είναι σε λογικά πλαίσια. Άσε που μου μυρίζει συνεργασία με το GOG και τρελαίνομαι... :twisted:
Άντε βρε Jensen επειδή είσαι εσύ, να σου δώσουμε και λίγο παραπάνω... :wink:

“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”

More
09 Μάι 2012 09:27 #37287 by crocark
Θέλω:
1. 30 - 50 αστείους γρίφους, πιθανό να λυθούν από αρχάριους πράγμα που σημαίνει από ανθρώπους που έχουν παίξει καμιά 20αριά adventures τουλάχιστον - οι υπόλοιποι ν' ανοίξουν λυσάρι ... δε με νοιάζει στο παραμικρό ... Αυτοί όλοι μαζί θα απαιτούν περί τις 2 ώρες χωρίς τα ενδεχόμενα cutscenes ...
2. Καμιά 10αριά - 15αριά μέτριους γρίφους, από αυτούς που ο καθένας θα πάρει από μισή έως μια ώρα να λυθεί.
3. 3 - 5 δυνατούς γρίφους από αυτούς που θα κολλήσουμε για λίγο καιρό. Θέλω τουλάχιστον 1 από αυτούς να με κολλήσει καμιά βδομάδα. όχι με "τσάτσικες" μεθόδους όπως τις ανέφερε ο SKoros προχθές, ούτε με το να μου κινεί τους χαρακτήρες με ταχύτητα 1mm/sec. Μιλάμε να είμαι εκεί ή με κλειστό το pc και να σκέφτομαι και να σπαζοκεφαλιάζω.
4. Α, ναι ... να έχει κι ένα υποτυπώδες σενάριο ...

Με βάση τα παραπάνω θέλω το ιδανικό adventure να κρατήσει από 40 έως 80 ώρες.

Ωραία ... ιδανικά adventures δε θα ξαναδούμε εύκολα ... Ωστόσο, πόσο εύκολο νομίζει κανείς ότι είναι να συμβιβαστώ με adventure των 10 ωρών; Γιατί να το κάνω στο τέλος - τέλος; Παίζω για να διασκεδάσω εγώ (με ό,τι εννοώ με τον όρο "διασκεδάσω") ή για να διασώσω τις εταιρείες, να δώσω ώθηση στο είδος, να 'χω κάτι ν' ασχολούμαι εδώ μέσα;

Απλή μέθοδος των τριών για όσους την ισχυρίζονται ...

Παιχνίδι 20 ωρών 35€
Παιχνίδι 4-10 ωρών χ;

χ= demo

Τα demos πρέπει να παρέχονται δωρεάν._

@ maladroid

Το Larry 1 είναι σύνθετη περίπτωση. Καταρχάς υπάρχει το text adventure ονόματι softporn. Το Larry 1 ξεπατικώνει το σενάριο και εν πολλοίς τους γρίφους από το softporn. Αν έχει παίξει κανείς (είχε καλύτερα ... τότε) το softporn, φαντάζομαι θα συμφωνείς μαζί μου ότι με επιπλέον τη γραφική απεικόνιση, όντως το Larry 1 φαντάζει γελοίο. Κατά τ' άλλα, έχοντας παίξει το Larry 1 πάνω από 3 φορές και το softporn μια, προσωπικά θεωρώ τρελή υπερβολή το "παιχνίδι διάρκειας 3 ωρών".

Κάτι παρόμοιο και με τα MIs που λες. Το ότι τελείωσα το 1 στις 6 ώρες δε λέει τίποτα. Έχοντάς το παίξειπάνω από δέκα φορές η γνώμη μου δε μετράει. Μικρός που το πρωτόπιασα μου πήρε κανένα εξάμηνο (με λύση στο τέλος). Σήμερα πιστεύω ότι με κάτω από εβδομάδα, αν το πρωτοέβλεπα δε "γλίτωνα".

Όχι. Δεν "εξιδανικεύω τα παλιά παιχνίδια". Τυχαίνει να παίζω αυτήν την περίοδο, σχεδόν αποκλειστικά, παιχνίδια δεκαετίας και πάνω (για πρώτη φορά). Είναι καταφανής η διαφορά στην ποιότητα των γρίφων τότε και, πολλές φορές, τα σενάρια σε σχέση με τα τώρα. Για να καταλάβεις θεωρώ τη βελτίωση στα γραφικά από ΄τοτε έως σήμερα απλά μάλλον φανερή.

Παράδειγμα. Κάποιοι εδώ ξέρουν ότι πριν κανένα μήνα τελείωσα το Discworld Noir. Ούτε λίγο ούτε πολύ μου πήρε ενάμιση μήνα. Για να ξεκολλήσω από καναδυό σημεία έκανα διαλείμματα των 15 ημερών. Καθαρός χρόνος υπολογίζω καμιά 50αριά - 60αριά ώρες.

@ Casltedoque

Το να μου συγκρίνεις μια παραγωγή "φοιτητική" τύπου Gemini Rue, που πάλι διαρκεί πάνω από 10 ώρες, με μια εμπορική παραγωγή από μεγαθήριο του χώρου και μάλιστα όπως ήρθαν τα πράγματα "προπληρωμένη" δεν έχει βάση κατ' εμέ.

Ξέρετε τι κάνετε; Πως το βλέπω εγώ τουλάχιστον ... Πιθανότατα από ενθουσιασμό, δίνετε μόνοι σας άλλοθι σε ανθρώπους που κανονικά δε χρειάζονται. Θα βγείτε μετά να πείτε, όταν ο οποιοσδήποτε αρχίσει την γκρίνια:"ναι, αλλά μας το είχε πει ... ναι, τι να κάνουμε, αφού λεφτά δεν υπήρχαν ... ... ..."

Η θέση μου. Όχι. Καλύτερα να μην το φτιάξουν άμα βάζουν ήδη από την αρχή τον πήχυ τόσο χαμηλά. Όχι να το φτιάξουν και να μας το πουλήσουν φτηνά λόγω μικρής διάρκειας. Κανονικά πρέπει να βάζουν τον πήχυ επαρκώς ψηλά (οι δημιουργοί) και να κινδυνεύουν ν' απογοητευτούν το κοινό κι οι ίδιοι. Αν βάζουν τον πήχυ τόσο χαμηλά από την αρχή, καταλαβαίνω ότι δεν είναι διατεθειμμένοι να το παλέψουν και ποντάροντας στον ενθουσιασμό του κόσμου, τον κάνουν παπαγάλο αυτής της "αδυναμίας τους". Πριν καλά καλά (φαντάζομαι) ξεκινήσουν με τα δύσκολα κομμάτια της κατασκευής του οικοδομήματος, λένε ότι θα φτιάξουν ένα παράπηγμα και για να μην έχουν και πολλές σκοτούρες, διαδίδουν τη διάθεση τους για ελάχιστο αγκομαχητό, τη βαφτίζουν όμορφα και βάζουν κόσμο να το αναπαράγει.

Α, ναι ... Κάποτε τα πράγματα ήταν πιο απλά. Οι δημιουργοί έφτιαχναν παιχνίδια κι εμείς τρέχαμε να τ' αγοράσουμε χωρίς να ξέρουμε τι θα δούμε. Τώρα, λαμβάνουν τη γνώμη των παικτών υπόψη μέσα από φόρουμς, twitters κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο και τους κάνουν συνενόχους. Γι' αυτό έλεγα παλιά, με αφορμή αν θυμάμαι καλά, την τακτική της ttg, για το πόσο κακό θεωρώ το γεγονός ότι οι παίκτες δίνουν συμβουλές και απόψεις. Γιατί, κατά τα φαινόμενα, όλοι ζητούν εύκολα πραγματάκια. Συνεχίζουμε έτσι και δε θα έχει καμιά σχέση το adventuring με το τι ήταν. Μπορεί βεβαίως να έχει πιο μεγάλο κοινό και να παίζεται και στο facebook, αλλά θα είναι κάτι άλλο.

Παρεμπιπτόντως, επειδή θέλω να το πω καιρό κι όλο το ξεχνάω. Τα παιχνίδια που είναι μακράν πιο κοντά στο είδος είναι τα Nancy Drew και μη γελάτε καθόλου. Τραβήξτε όσοι τα σνομπάρετε να παίξετε κανένα για να δείτε τι σημαίνει παιχνίδι με στοιχειώδεις απαιτήσεις σε σκέψη. Άμα δίνετε βάση μόνο στο σενάριο και το τεχνικό κομμάτι, πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πάτε να δείτε καμιά ταινία. Υποτίθεται ότι το adventure έχει από πίσω ένα μηχανισμό λειτουργίας που απαιτεί κάποια πράγματα από τον παίκτη κι όχι να τρώει ποπκορν. Adventures της τελευταίας χρονιάς που έπαιξα είναι πιο εύκολα κι από τα HOGs της Nancy Drew. Εξαίρεση, για να μην αδικώ, αποτελεί το Edna & Harvey. Δε μου άρεσε για άλλους λόγους, αλλά είχε μια κάποια πρόκληση.

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

More
09 Μάι 2012 09:54 #37288 by Constantine_R
@maladroid
Μου ξέφυγε αυτό με το Larry... ναι καμιά σχέση οι 3 ώρες, εκτός και το κάνεις speedrun... :D

crocark wrote: Ξέρετε τι κάνετε; Πως το βλέπω εγώ τουλάχιστον ... Πιθανότατα από ενθουσιασμό, δίνετε μόνοι σας άλλοθι σε ανθρώπους που κανονικά δε χρειάζονται. Θα βγείτε μετά να πείτε, όταν ο οποιοσδήποτε αρχίσει την γκρίνια:"ναι, αλλά μας το είχε πει ... ναι, τι να κάνουμε, αφού λεφτά δεν υπήρχαν ... ... ..."

Κάποιος τελικά θα το έλεγε... είτε εσύ, είτε εγώ, είτε ο........ :)

crocark wrote: Α, ναι ... Κάποτε τα πράγματα ήταν πιο απλά. Οι δημιουργοί έφτιαχναν παιχνίδια κι εμείς τρέχαμε να τ' αγοράσουμε χωρίς να ξέρουμε τι θα δούμε. Τώρα, λαμβάνουν τη γνώμη των παικτών υπόψη μέσα από φόρουμς, twitters κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο και τους κάνουν συνενόχους.

Όπως το 'πε η κουμπάρα, έτσι το 'πε κι ο γιατρός.... 8)

crocark wrote: Τα παιχνίδια που είναι μακράν πιο κοντά στο είδος είναι τα Nancy Drew και μη γελάτε καθόλου.

Ποιος γελάει; :neutral:
Κάτι χοντροβλακείες να μην είχαν από εδώ και από εκεί....... Γεμίζω άνετα 2-3 σελίδες σημειώσεις κάθε φορά που πιάνω ένα. Πάντως εντάξει, έχουμε δει μέσα στη δεκαετία και άλλα πολύ καλά adventures. Από τα κανονικά :lol: :lol:

More
09 Μάι 2012 10:16 #37289 by crocark

Constantine_R wrote: Πάντως εντάξει, έχουμε δει μέσα στη δεκαετία και άλλα πολύ καλά adventures. Από τα κανονικά

Φυσικά. Δεν αντιλέγω. Εξαιρετικά παιχνίδια για τα οποία φυσικά πάντα κάτι θα βρίσκαμε (εγώ τουλάχιστον) να γκρινιάξουμε. Αλλά ήταν παιχνίδια. Τώρα ψάχνουμε να βρούμε στοιχεία που να μπορούν να δικαιολογήσουν τον όρο.

Δε μου λες ... Το άλλο με την κουμπάρα, παροιμία είναι;

crocark wrote: Ποιος γελάει;

Κάποιοι γελάνε σίγουρα.

Constantine_R wrote: Κάτι χοντροβλακείες να μην είχαν από εδώ και από εκεί.......

Ναι συμφωνώ.

Θυμάσαι μήπως τη γκρίνια μου με το Danger by design; Όχι, ακόμα να το τελειώσω ... άλλο θέλω να πω. Αυτή η γκρίνια είναι άλλου τύπου. Γκρινιάζω γιατί κάπου δεν είμαι αρκετά έξυπνος για να βρω τη λύση. Τότε ξέρω πως τα λεφτά μου δεν πήγαν του πεταματού. Γενικά σ' αυτά τα παιχνίδια υπάρχει συνήθως ισορροπία. Βρίσκονται στο καλό ενδιάμεσο, ανάμεσα στα εμπορικά παιχνίδια των δυο τελευταίων ετών και το Συνωμοσίες 2 ας πούμε.

Αν και κινδυνεύουμε να θεωρηθεί από κάποιους ότι η διάρκεια είναι ατυοσκοπός, αν και θα ήθελα να το διαψεύσω κάτι τέτοιο, δεν μπορώ ν' αντισταθώ στον πειρασμό να ρωτήσω. Πόση υπολογίζεις τη διάρκεια ενός μέσου Nancy Drew; Αυτ΄ς οι σελίδες σημειώσεων σε πόσο χρόνο μεταφράζονται;

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

• Castledoque
  • Castledoque's Avatar Topic Author
  • Adventure Draic Kin
  • Adventure Draic Kin
More
09 Μάι 2012 10:35 #37290 by Castledoque
Replied by Castledoque on topic Re: Jane Jensen επί ΔΥΟ!

crocark wrote: Το να μου συγκρίνεις μια παραγωγή "φοιτητική" τύπου Gemini Rue, που πάλι διαρκεί πάνω από 10 ώρες, με μια εμπορική παραγωγή από μεγαθήριο του χώρου και μάλιστα όπως ήρθαν τα πράγματα "προπληρωμένη" δεν έχει βάση κατ' εμέ.

Μεγαθήριο του χώρου από ποια άποψη; Από άποψη φήμης και ιστορίας σίγουρα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και από εμπορικής άποψης πάντως καμία σχέση με μεγαθήριο. Αυτή τη στιγμή το παιχνίδι της Jensen το έχουν "προπληρώσει" κάπου 4200 άτομα. Δε νομίζω ότι αυτά είναι νούμερα μεγαθηρίου. Ανεξάρτητα από το παρελθόν της, η Jensen αυτή τη στιγμή ουσιαστικά αρχίζει πάλι σχεδόν από την αρχή (ίσως όχι από το μηδέν, αλλά από τα πολύ αρχικά στάδια πάντως). Αλλά και γενικότερα μεγαθήρια στο χώρο των adventure δεν υπάρχουν πια. Μεγαθήρια ήταν η LUCASARTS και η SIERRA. Σήμερα υπάρχουν μόνο indie developers (που βγάζουν παιχνίδια τύπου Gemini Rue, Blackwell) και μικροί developers (Pendulo, Deck13, Daedalic, κλπ που βγάζουν παιχνίδια με καλύτερα βέβαια production values, αλλά και πάλι χαμηλού budget). Ακόμα και η Double Fine του Schafer που ετοιμάζεται τώρα να βγάλει adventure, και θεωρείται κάπως μεγαλύτερη εταιρεία από τις υπόλοιπες που ανέφερα, στο συνολικό χώρο της βιομηχανίας παιχνιδιών είναι ένας μικρός developer.
Όσο για το Gemini Rue εμένα μου πήρε 13 ώρες, άρα ανήκει στην κατηγορία 10+ ώρες.

Constantine_R wrote: ...παραπονέθηκε (σε βαθμό γκρίνιας) ποτέ κανείς για τη διάρκεια του Machinarium; του Gemini Rue (που δεν έχω παίξει ακόμα); των Blackwell; και λοιπών άλλων περιπτώσεων; Όχι. Γιατί;.... Γιατί πουλήθηκαν στην ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΙΜΗ.

Μόνο που για το παιχνίδι της Jensen τα παράπονα άρχισαν χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα για την τιμή.
Α και δεν έχεις παίξει ακόμα το Gemini Rue;;; Πιασ' το γρήγορα, τι περιμένεις;

Constantine_R wrote: Όπως μας έδειξε και στο (υπέροχο) screenshot, το ταλέντο υπάρχει να δούμε πολύ όμορφες χειροποίητες εικόνες.

Επιτέλους κι ένα σχόλιο για το concept art!

More
09 Μάι 2012 11:00 #37291 by Constantine_R

crocark wrote: Δε μου λες ... Το άλλο με την κουμπάρα, παροιμία είναι;

"Όπως το 'πε η κουμπάρα, έτσι το 'πε κι ο γιατρός."
Από τις αγαπημένες μου παροιμίες. Χρησιμοποιείται όταν επικαλούμαστε γνώμες κάποιων "άσχετους" με έναν χώρο για να δικαιολογήσουμε την άποψή μας.
Ξέρεις, η "πάνσοφη" κουμπάρα κάνει "διάγνωση" δια γυμνού οφθαλμού και λέει κάτι του στυλ "πρέπει να πάρει φάρμακο" οπότε η γνώμη του γιατρού ήταν αχρείαστη αφού τα ίδια είπε... (άσχετα που αυτός θα πει και πιο :) ).
Βέβαια στην περίπτωσή μας είναι ο ίδιος ο ΓΙΑΤΡΟΣ που επικαλείται την κουμπάρα... :wink:

crocark wrote: Πόση υπολογίζεις τη διάρκεια ενός μέσου Nancy Drew;

Αν βγάλω απ' έξω τις χοντροβλακείες που σε φέρνουν στα όρια του dead-end.... σίγουρα πάνω από 10 ώρες.... 15 θα έλεγα... τα πιο απαιτητικά αγγίζουν και τις 20 νομίζω (βάζω μέσα πιθανά κολλήματα που τυχόν συναντήσει κάποιος σε διάφορους γρίφους) όπως το Danger by design που το θεωρώ από τα πιο δύσκολα Nancy Drew.

@Castledoque
Να θεωρήσω λοιπόν ότι συμφωνείς με αυτά που λέω αλλά απλώς θεωρείς άδικη την "επίθεση" στην Jensen αφού δεν έχουμε δει ακόμα τιμή... :wink: Πάντως αρχικά στο post μου μιλάω γενικά. Πιο κάτω είδες το ειδικεύω.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ADVENTURING ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ:
Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ

More
09 Μάι 2012 11:03 #37292 by mkllds
@maladroid

Για αρχή να σου δώσω τα εύσημα επειδή ήσουν ένας από τους λόγους που άλλαξα τη στάση μου απέναντι στο kickstarter (εννοώ να το δω πιο θετικά), ο άλλος λόγος ήταν η ανακοίνωση για καινούριο Tex.

maladroid wrote: Εξαρτάται τι εννοούμε παράλογο. Π.χ. το να φτιάξει η Jane ένα επικό παιχνίδι με 20 ώρες gameplay και αξιοπρεπή standards παραγωγής (voice-overs, up-to-date γραφικά, animations κτλ) με το budget που έχει στη διάθεσή της είναι ελαφρώς ουτοπικό. Το να ελπίζεις ότι θα συνεχίσουν να βγαίνουν adventures των 20+ ωρών δεν είναι παράλογο με την έννοια ότι δεν το δικαιούσαι or something, απλά με τις παρούσες συνθήκες πας γυρεύοντας για απογοήτευση :) Εν ολίγοις, καλώς ελπίζεις και απαιτείς αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μείνεις εσαεί με την όρεξη.

Το είπα και πριν, εγώ θα ήθελα να κρατάνε πάνω από 25 ώρες αλλά αυτό είναι κάτι ουτοπικό και ίσως παράλογο να το ζητάω. Οπότε είμαι ευχαριστημένος να κρατάνε γύρω στις 15+ ώρες. Αλλά τώρα τελευταία βλέπω ότι όλο και μειώνονται οι ώρες και αυτό είναι που με ανησυχεί. Π.χ. το Runaway 3 ήταν μικρότερο από τα άλλα δύο, μετά το Next Big Thing ήταν ακόμα πιο μικρό μέχρι που καταλήξαμε στο Yesterday που ήταν 4-6 ώρες. Για πιο λόγο να το δεχτώ χωρίς να το κριτικάρω.

maladroid wrote: Για μένα 12-16 ώρες είναι υπεραρκετές για να πεις μια "μεγάλη" ιστορία, να ζορίσει και ο άλλος λίγο το μυαλουδάκι του ώσπου να τη προχωρήσει και να μη του σπάσουν και τα νεύρα.

Εγώ θα έλεγα 15 με 18 ώρες αλλά μπορώ να κάνω κάποιες παραχωρήσεις. Εδώ έχω κάνει για άλλα πράγματα στη διάρκεια θα τα χαλάσουμε.

Castledoque wrote: Και ακριβώς με βάση τον παραπάνω περιορισμό του budget, συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να θεωρήσω εποικοδομητική κριτική τα αποδοκιμαστικά σχόλια για την ενδεχόμενη δεκάωρη διάρκεια.

Η Jane μάζεψε 300 χιλιάρικα και θα βάλει και άλλα 300 (μαγκιά της), δηλαδή πόσα λεφτά χρειάζονται για να έχει ικανοποιητική διάρκεια; Άρα η Double Fine με 3,5 εκατομμύρια πρέπει να βγάλει παιχνίδι που θα διαρκεί πάνω από 30 ώρες.

Castledoque wrote: Επίσης η εποικοδομητική κριτική όσο πρέπει να εντοπίζει τα αρνητικά, αλλά τόσο οφείλει να αναφέρεται και στα θετικά, αλλιώς πρόκειται για αρνητισμό.

Επειδή από τη στιγμή που διάβασα για την υπόθεση του παιχνιδιού μου έκανε αυτό το κλικ, είπα εδώ είμαστε, γι' αυτό μου έκανε κακή εντύπωση η διάρκεια του. Αν δεν με ενδιέφερε δεν θα έμπαινα καν στο κόπο να το σχολιάσω.

Castledoque wrote: Όσο για το Gemini Rue εμένα μου πήρε 13 ώρες, άρα ανήκει στην κατηγορία 10+ ώρες.

Άρα από τη στιγμή που ένα άτομο μόνο του χωρίς καθόλου λεφτά κατάφερε να βγάλει παιχνίδι 10+ ώρες για ποιό λόγο να συμβιβαστώ όταν το ίδιο πάει να κάνει και η Jane που ξεκινάει με budget 300,000;

Castledoque wrote: Μόνο που για το παιχνίδι της Jensen τα παράπονα άρχισαν χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα για την τιμή.

Πραγματικά δεν με ενδιαφέρει σε τι τιμή θα το βγάλει. Όταν με το καλό το βγάλει τότε θα κρίνω αν αξίζει να το αγοράσω ή όχι. Όπως είπα και πριν επειδή είναι ένα παιχνίδι που με ενδιαφέρει θα ήθελα να δω κάποια πράγματα.

Constantine_R wrote: Επίσης πιστεύω ότι και ο mkllds είναι σε κάποιο βαθμό λάθος. Είναι ουτοπικό (όπως είπε και ο maladroid) να ζητάμε λαγούς και πετραχήλια από κάποιον που δεν έχει τα μέσα να το κάνει.

Έχει διαφορά το τι θέλω με το τι ζητάω. Πολλά πράγματα θα ήθελα, από μεγάλο κουτί με manual μέχρι θαυμάσια γραφικά, γρίφους και διάρκεια, αλλά δεν έχω και πρόβλημα να μου δώσει το μίνιμουμ και οι 6-10 ώρες είναι κάτω από το δικό μου μίνιμουμ, για άλλους πάλι όχι.

crocark wrote: Ξέρετε τι κάνετε; Πως το βλέπω εγώ τουλάχιστον ... Πιθανότατα από ενθουσιασμό, δίνετε μόνοι σας άλλοθι σε ανθρώπους που κανονικά δε χρειάζονται. Θα βγείτε μετά να πείτε, όταν ο οποιοσδήποτε αρχίσει την γκρίνια:"ναι, αλλά μας το είχε πει ... ναι, τι να κάνουμε, αφού λεφτά δεν υπήρχαν ... ... ..."

Σ' αυτό συμφωνώ. Δεν θέλω να τους δώσω άλλοθι.

Επειδή είναι τελείως θεωρητική η κουβέντα για τη διάρκεια ενός παιχνιδιού που δεν έχει βγει ακόμα ας πω μόνο in Jane we trust.

-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.