Υπάρχουν ακομα adventure gamers?

  • shinjigr
  • Topic Author
  • Offline
  • Elite Member
  • Elite Member
More
25 Ιουν 2015 19:03 #46234 by shinjigr
Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι το παρακάτω κείμενο περιλαμβάνει καθαρά προσωπικές μου σκέψεις και δεν έχει σκοπό να προσβάλει κανέναν.

Με αφορμή το κλείσιμο του περιοδικού PC Master, που για εμένα στο μυαλό μου ήταν πάντοτε ένα περιοδικό για adventure gamers κυρίως λόγω Τσουρινάκη, είπα να κάνω μια βόλτα στα διάφορα sites με adventure games να δω τι γίνεται.
Προσωπικά δεν ασχολούμαι με sites και forums οπότε είπα πριν σχηματίσω άποψη να τα παρακολουθήσω μια εβδομάδα. Και δυστυχώς είμαι απόλυτα απογοητευμένος γιατί βλέπω μια γενική παγωμάρα, με άλλα λόγια δεν κουνιέται τίποτα! Ειδικά στα forums.
Στο GameBoomers υπάρχουν 10 άνθρωποι που απλά ανακοινώνουν μερικές απο τις καινούριες κυκλοφορίες, στο JustAdventure υπάρχουν το πολύ 2-3 άτομα, ενώ στο AdventureGamers υπάρχουν γύρω στα 30 άτομα αλλά το μόνο που κάνουν είναι να παίζουν παιχνίδια του στυλ μάντεψε από πιο adventure είναι η τάδε εικόνα, με αποτέλεσμα κάθε διαφορετική καταχώρηση να φεύγει από την πρώτη σελίδα και να χάνεται μετά από μόλις 1-2 μέρες.
Δυστυχώς και στο δικό σας site βλέπω στην κεντρική σελίδα άρθρα για επιτραπέζια και δωμάτια απόδρασης και το φόρουμ να είναι επίσης σχεδόν άδειο.

Και εδώ γυρνάω στην αρχική μου ερώτηση? Υπάρχουν ακόμα adventure gamers? Ή παίζουν adventures τα ίδια ακριβώς άτομα που έπαιζαν πριν 15 χρόνια και που τώρα με τις υποχρεώσεις, τις οικογένειες και τα παιδιά σιγά σιγά αποσύρωνται?
Παρότι βγαίνουν πια adcentures με το κιλό, λόγω της digital διανομής και ο καθένας μπορεί να κυκλοφορήσει το παιχνίδι του χωρίς σχεδόν να του κοστίσει τίποτα, ο κόσμος συμπεριφέρεται σαν να μην κυκλοφορεί τίποτα στον χώρο. Ακόμα και τις εποχές που προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ειναι νεκρά τα forums ήταν ζωντανά.
Βλέπω συχνά άτομα να παίζουν τις 2-3 μεγάλες κυκλοφορίες, κυρίως απο την μοναδική εταιρία στον χώρο πλέον, την Daedalic, και μετά να προτιμούν κάποιο RPG ή ακόμα και FPS, Action, κτλπ.

Βασικά αναρωτιέμαι μήπως αυτή η απόλυτη ελευθερία της ψηφιακής διανομής τελικά κάνει πιο κακό παρά καλό, χωρίς δηλαδή την ύπαρξη κάποιου publisher που στην ουσία λειτουργούσε σαν εγγυητής ποιότητας. Έχουμε γεμίσει adventures χωρίς γρίφους ή με αστεία ευκολία, με μικρή διάρκεια, episodic είτε δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ είτε κάνουν χρόνια, και πάνω από τα μισά έχουν πλέον retro γραφικά. Για να μην μιλήσω καν για bugs και τεχνικά προβλήματα.
Στην τελική μπορεί ο καθένας να πουλήσει μερικές χιλιάδες αντίτυπα από το παιχνίδι του στο steam αλλά πόσοι στην πράξη θα το παίξουν στο παιχνίδι?
Διάβασα τις προάλλες κάτι στατιστικά στο steam που ανέφεραν ότι το 40% των παιχνιδιών που έχει πουλήσει το steam δεν έχουν γίνει ποτέ install και άμα προσθέσουμε και το ποσοστό των παιχνιδιών που ο αγοραστής τους έχει αφιερώσει συνολικά λιγότερη από μια ώρα στο ποσοστό ανεβαίνει στο 55%. Μήπως ο κόσμος απλά αγοράζει όλα αυτα τα indie adventures αλλά δεν τα παίζει ποτέ?
Επίσης βλέπω ότι τα όρια μεταξύ των κατηγοριών έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Το μεγαλύτερο μέρος των μεγάλων κυκλοφοριών έχει καλή ιστορία και απλούς γριφους από τα adventures, διαλόγουους, experience points, skill-trees, και αναβαθμίσεις εξοπλισμού από τα RPGs και real-time, past-paced σύστημα μάχης από τα action games. Το αποτέλεσμα είναι να μπορεί εύκολα κάποιος που μέχρι τώρα έπαιζε πχ adventure-RPGs να μεταπηδήσει σε ένα open world/FPS/Action κάτι που δεν θα γινόταν πριν 15 χρόνια.
Μήπως λοιπόν έχουμε όλοι μετατραπεί σε generic gamers και έχουν εκλείψει οι ταμπέλες? Υπάρχουν νέα παιδιά που να αγαπάνε τα adventures όπως τα αγαπήσαμε εμείς πριν 15-20 χρόνια, ή απλά όλοι παίζουν τα πάντα στον ίδιο βαθμό?

Και εδώ πρέπει να γίνει και μια αναφορά στο τι είναι adventure game πλέον. Γιατί δυστυχώς πολλοί το χρησιμοποιούν απλά σαν ταμπέλα για να προμοτάρουν το παιχνίδι τους, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με αυτό που εννούμε εμείς adventure game, άσχετα αν το τελικό αποτέλεσμα είναι καλό ή κακό σαν video game. Αλλά αυτό από μόνο του θέλει πολύ κουβέντα και δεν το βασικό θέμα μου.

Ένα ακόμα παράδειγμα που έκανε να γράψω όλο αυτό το κείμενο. Ένας γνωστός μου, και να διευκρινίσω ότι δεν έχω την παραμικρή ανάμιξη στο εγχείρημα του, έγραψε στα forums του AdventureGamers και JustAdventure ζητώντας να δει το ενδιαφέρον της adventure gaming κοινότητας σε μια προσπάθεια να μεταφραστεί η Ρωσική σειρά Petka στα Αγγλικά. Προσωπικά όταν το είδα πεταξα από την χαρά μου γιατί είναι μια σειρά που λατρεύω και έχω ήδη αφιερώσει 17 μήνες από την ζωή μου στην μετάφραση του 3ου παιχνιδιού της σειράς στα Αγγλικά(η σειρά αριθμεί 9 adventures προς το παρόν).
Δυστυχώς μια εβδομάδα μετά, και από όλη την παγκόσμια κοινότητα έδειξε ενδιαφέρον 1 μόνο άτομο! Ίσως και να υπάρχουν άλλα sites με θέμα τα adventures και να είναι εκεί ο πολύς ο κόσμος αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζω και έβγαλα τα συμπεράσματά μου από αυτά που προανέφερεα.

Οπότε ξαναρωτώ, υπάρχουν ακόμα adventure gamers? Και αν οι μόνοι που υπάρχουν είναι στα 35+ για πόσο καιρό ακόμα θα υπάρχουν? Και από αυτούς που σήμερα είναι adventure gamers τι ποσοστό των παιχνιδιών που παίζουν μέσα σε μια χρονιά είναι adventures?
Για να μην παρεξηγηθώ ορίζω σαν adventure gamer κάποιον που απλά τα περισσότερα παιχνίδια που παίζει είναι adventures, και σε δεύτερο λόγο RPGs. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι πρέπει να παίζει ότι adventure κυκλοφορεί, ούτε ότι να παίζει αποκλειστικά και μόνο adventures, απλά να είναι πρώτα στην προτίμηση του και να αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του gaming χρόνου σε αυτα.

Δυστυχώς με τον ερχομό της digital-only εποχής χάθηκε και όλο το νταλαβέρι και οι αγοραπωλησίες κουτάτων παιχνιδιών, οι συλλογές κτλπ που ήταν μεγάλο κομμάτι της adventure gaming κοινότητας. Και τα adventures-RPGs είχαν μερικές από τις καλύτερες κουτάτες εκδόσεις που βγήκαν ποτέ.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
25 Ιουν 2015 19:35 #46235 by giovanna
Replied by giovanna on topic Υπάρχουν ακομα adventure gamers?
@shinjigr(πολύ δύσκολο όνομα διάλεξες)

Ναι υπάρχουνε ακόμη πάικτες adventurades. Είμαι εγώ και όλα τα φιλαράκια εδώ σε αυτό το forum είμαστε γεροντάκια αλλά και πολλά νέα παιδιά που αρχίσαμε να παίζουμε αυτά τα παιγνίδια πριν πολλά χρόνια, κουτάτα, σε DVD cases, σε digital μορφή και όπου άλλου μας παει ο πολιτισμός, αλλά πίστεψε μας μπορεί να είμαστε λίγοι αλλά είμαστε πολύ δυνατοί, και ξέρεις κάτι εαν σταματήσουνε να βγάζουνε παιγνίδια adventure, θα το γυρίσουμε στο τάβλι και αυτό μια περιπέτεια είναι :cheer:

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
25 Ιουν 2015 20:26 #46236 by crocark
Replied by crocark on topic Υπάρχουν ακομα adventure gamers?

Ελιτιστής. Ουστ.



Αρχικά διαβάζοντας κανα δυο παραγράφους, λέω: μας δουλεύει.
Μετά κατάλαβα ότι λίγο πολύ όλες σου οι ερωτήσεις είναι ρητορικές. Αφού τα έχεις παραεπεξεργαστεί τα θέματα που θέτεις για να περιμένεις απαντήσεις. Απορώ βασικά. Τι μπορεί να περιμένει με τέτοια νηματοθέτηση :unsure: Και περισσότερο απορώ γιατί είσαι εσύ που το θέτεις παρόλο που δε σε ξέρω, έχοντας απλά σχηματίσει μια εικόνα. Απλά, τι περιμένεις να σου πούνε εδώ μέσα; Πλέον; Θα με διορθώσεις αναρωτώμενος: βασικά ... ποιος; Τι θες ακριβώς; Να σπείρεις τον σπόρο της αμφιβολίας για να μεταλαμπαδεύσεις τη θέση σου; Πόσο δυνατός πιστεύεις ότι είσαι για να μείνεις σε μια τέτοια συζήτηση αν υπάρξουν βεβαίως συμμετοχές; Και γενικά θεωρείς πως ακόμη και να έπειθες κανέναν, αξίζει τον κόπο;

Για μένα αυτό το θέμα είναι τυράκι όπως ίσως ξέρεις και θέλω να σου απαντήσω. Κι επειδή οι άλλοι δε θέλουν να τα ακούνε αυτά που λέω, σε ρωτώ. Τι πιστεύεις ότι ισχύει γι' αυτά που ρωτάς; Ε, αυτό πιστεύω κι εγώ. Θα το λεγα λίγο πιο χύμα, αν θέλεις να νιώσεις έναν πιο προσωπικό τόνο κάπως.

Το μόνο που θα προσθέσω για να προλάβω εσένα και να ικανοποιήσω μια ακόμη φορά όσους αρέσκονται σε συζητήσεις για ζωή και θάνατο είναι: ... δεν πέθανε ακόμα, έχει κάτι λίγο από ζωή, αλλά μη στενοχωριέστε, είστε στο σωστό δρόμο, θα το ολοκληρώσετε το έργο σύντομα. Έλα πάμε γερά. Λίγο έμεινε.

Μια επισήμανση. Είναι η δεύτερη φορά που βλέπω καταγεγραμμένη εδώ μέσα την άποψη ότι ίσως οι publishers να μην ήταν τόσο κακοί τελικά.

Μια πρόβλεψη με την ευχή να πέσω έξω, που δεν ... Τέλος της χρονιάς θα καμαρώνει ο κόσμος για το πόσο πολλλές ήταν οι κυκλοφορίες της χρονιάς. Πάλι. Κατάλαβες. Στην ουσία των πραγμάτων. Στο μεδούλι. Εν τω βάθει που λένε και στο χωριό μου. Όχι επιπόλαια.

Καλό κουράγιο. Κλίκαρα το κουτάκι του subscribe. Θα παρακολουθώ.

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
26 Ιουν 2015 01:03 - 26 Ιουν 2015 01:04 #46237 by skoros
@shinjigr
Λες αυτό:

Προσωπικά δεν ασχολούμαι με sites και forums

και μετά αυτό:

είμαι απόλυτα απογοητευμένος γιατί βλέπω μια γενική παγωμάρα, με άλλα λόγια δεν κουνιέται τίποτα! Ειδικά στα forums.

Νομίζω αυτή είναι και η εξήγηση γιατί δεν υπάρχει κίνηση: εδώ δεν έχουμε χρόνο να παίξουμε αυτά καθ' αυτά τα παιχνίδια, θα καθόμαστε να συζητάμε για αυτά με τις ώρες σε φόρουμ;

Η άποψή μου συνοπτικά είναι:
Όταν ήμασταν πιτσιρίκια είχαμε περισσότερο χρόνο.
Όταν ήμασταν πιτσιρίκια ένα από τα κυρίαρχα είδη ήταν τα adventures.
Τώρα μεγαλώσαμε (λίγο) και δεν προλαβαίνουμε ούτε να παίξουμε ούτε να το φιλοσοφήσουμε.
Το ενδιαφέρον των σημερινών πιτσιρίκων κεντρίζεται από πιο φαντεζί παιχνίδια (Ο Μπάτμαν που κάνει 17 κωλοτούμπες πριν προσγειωθεί μέσα στο αμάξι του είναι πιο πιασάρικος από το ρομποτάκι του Machinarium, το οποίο ούτε μιλάει, ούτε τρέχει, ούτε τίποτα)
Και γω αν ήμουν στην ηλικία τους μάλλον την ίδια επιλογή θα έκανα.

@crocark
δουλευει η αυτόματη ειδοποίηση;
Last edit: 26 Ιουν 2015 01:04 by skoros.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
26 Ιουν 2015 10:17 #46238 by crocark
Replied by crocark on topic Υπάρχουν ακομα adventure gamers?
Τσεκάρεις; :lol:
Δουλεύει, ναι.

Τώρα μεγαλώσαμε (λίγο) και δεν προλαβαίνουμε ούτε να παίξουμε ούτε να το φιλοσοφήσουμε.

Ψάχνεις και βρίσκεις λίγο χρόνο, κατά την ταπεινότατή μου αγαπητέ μου. Μόλις το βρεις τον επενδύεις στη σκέψη και τη "φιλοσόφηση" κι όχι στο παιχνίδι. Αν περισσέψει, παίζεις κιόλας. Αλλά προσοχή μη σταματήσεις να σκέφτεσαι. Και φυσικά η προτροπή δεν είναι προσωπική, γιατί εσένα ειδικά δε σε έχω για ...

Warning: Spoiler!

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
26 Ιουν 2015 10:29 - 26 Ιουν 2015 10:30 #46239 by Fallen Angel
Replied by Fallen Angel on topic Υπάρχουν ακομα adventure gamers?
Αχ, καταπιάνεσαι με τόσα πολλά θέματα σε ένα μόνο μήνυμα, που δεν ξέρω σε τι να πρωτοαπαντήσω...

skoros wrote: [Νομίζω αυτή είναι και η εξήγηση γιατί δεν υπάρχει κίνηση: εδώ δεν έχουμε χρόνο να παίξουμε αυτά καθ' αυτά τα παιχνίδια, θα καθόμαστε να συζητάμε για αυτά με τις ώρες σε φόρουμ;

Νομίζω πως αυτό που επισημαίνεις είναι μόνο μέρος του παγόβουνου. Θεωρώ πως οι περισσότεροι πλέον (και δε μιλάω μόνο για τους πιτσιρικάδες, σίγουρα βάζω μέσα και τον εαυτό μου και πολλούς γνωστούς και φίλους 30+) έχουμε μάθει σε λίγο πιο... φαστ-φουντ διαδικτυακή επικοινωνία. Μπαίνεις Facebook, βλέπεις τι έγινε στον κόσμο (για να ακριβολουγούμε: τι έφαγε, τι είδε, τι άκουσε και τι έπαιξε ο κόσμος), γράφεις ένα μήνυμα δύο αράδων σε 30", επόμενο.

Δεν ξέρω αν πράγματι δεν έχουμε χρόνο, ή αν απλώς (καλο/κακο)μάθαμε αλλιώς τώρα. Αν δεις πόσοι επισκέπτες μπαίνουν σε ένα adventuro-site και πόση ώρα περνάνε διαβάζοντας σελίδες του, θα διαπιστώσεις πως χρόνος υπάρχει. Διαδραστικότητα δεν υπάρχει. Από την άλλη, όμως, πόσο χρόνο αναλώνει πλέον ο μέσος άνθρωπος (με τη στατιστική του έννοια, Σταύρο!) καθημερινά στο FB; Νομίζω πως αποτελεί μορφή εξέλιξης (δεν κρίνω καλή ή κακή) στη διαδικτυακή επικοινωνία. Από το IRC και τα chat rooms, περάσαμε σε forum και MSN-messenger, για να φτάσουμε τώρα στο FB και το Twitter. Ως κυρίαρχα μέσα διαδικτυακής επικοινωνίας, όχι ως μοναδικά προφανώς.

shinjigr wrote: Και εδώ γυρνάω στην αρχική μου ερώτηση? Υπάρχουν ακόμα adventure gamers? Ή παίζουν adventures τα ίδια ακριβώς άτομα που έπαιζαν πριν 15 χρόνια και που τώρα με τις υποχρεώσεις, τις οικογένειες και τα παιδιά σιγά σιγά αποσύρωνται?

Νομίζω πως ισχύει το αντίθετο από αυτό που σκέφτεσαι. Πιστεύω πως τη σήμερον ημέρα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι adventure gamers. Ίσως δεν είναι αποκλειστικά adventure gamers, σκληροπυρηνικοί, genre-dedicated, ή όπως αλλιώς θέλεις να περιγράψεις τη γενιά που υποθέτω πως έχεις στο μυαλό σου. Αλλά συνολικά είναι σίγουρα περισσότερος ο κόσμος που παίζει adventures σε απόλυτους αριθμούς.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να θέσω ένα δικό μου προβληματισμό που μου ξαναθύμησες:
Πόσοι από αυτούς που αναφέρεις πως έπαιζαν πριν 15 χρόνια αποσύρονται επειδή βαρέθηκαν τα ίδια και τα ίδια ή/και δεν έχουν πια την υπομονή (όχι το χρόνο, προσοχή!) να κάτσουν τρεις μέρες πάνω από ένα γρίφο; Πόσο "δικαιολογία" είναι επί της ουσίας (ακόμη και προς τον εαυτό τους) οι λοιπές υποχρεώσεις που δεν τους αφήνουν να παίξουν;

shinjigr wrote: Διάβασα τις προάλλες κάτι στατιστικά στο steam που ανέφεραν ότι το 40% των παιχνιδιών που έχει πουλήσει το steam δεν έχουν γίνει ποτέ install και άμα προσθέσουμε και το ποσοστό των παιχνιδιών που ο αγοραστής τους έχει αφιερώσει συνολικά λιγότερη από μια ώρα στο ποσοστό ανεβαίνει στο 55%. Μήπως ο κόσμος απλά αγοράζει όλα αυτα τα indie adventures αλλά δεν τα παίζει ποτέ?

Υπάρχει κι άλλη ερμηνεία την οποία τυχαίνει να γνωρίζω καθώς ανήκω σε αυτό το 40%. Έχω αρκετά Steam games που δεν έχω κάνει καν install στον υπολογιστή. Αλλά τα έχω παίξει (σχεδόν) όλα, απλώς όχι στο Steam, όχι τώρα. Άλλα παιχνίδια τα αγοράζεις απλώς για να υποστηρίξεις (πρακτικά) το δημιουργό. Άλλα τα αγοράζεις μέσα σε κάποιο bundle από το οποίο ήθελες να παίξεις κάποιο άλλο παιχνίδι. Μερικά τα έχεις παίξει παλιότερα σε retail μορφή και είπες να τα πάρεις και ψηφιακά να τα έχεις. Και τέλος, ορισμένα τα έπαιξες στο Steam κάποιου άλλου επειδή παίζατε μαζί. Δεν ξέρω αν αυτές οι περιπτώσεις φτάνουν στο 40% που λέει το Steam, αλλά μάλλον αποτελούν σημαντικό μέρος του (ειδικά όταν μιλάμε για adventures).

Σίγουρα υπάρχουν και παιχνίδια που παίρνουμε για να παίξουμε και τελικά είτε δεν παίξαμε ποτέ (επειδή ξενερώσαμε με όσα διαβάσαμε/ακούσαμε και τελικά δε μας έκανε καρδιά να πατήσουμε τελικά το install) είτε τα παρατήσαμε πολύ γρήγορα γιατί ήταν βαρετά/εκνευριστικά/όχι αυτό που περιμέναμε/θέλαμε όταν τα ξεκινάγαμε. Τα όρια της υπομονής μας με ένα παιχνίδι έχουν σίγουρα μειωθεί αισθητά στις μέρες μας. Υπάρχουν τόσοι τίτλοι να παίξεις (χώρια και όλες τις άλλες δραστηριότητες)... πόσο θα αναλωθείς σε έναν που δεν κατάφερε να σε κερδίσει επαρκώς (για τον οποιοδήποτε λόγο);!

shinjigr wrote: Οπότε ξαναρωτώ, υπάρχουν ακόμα adventure gamers?

Θεωρώ ότι στην ερώτηση σου απαντά το πλήθος των κυκλοφοριών adventures κάθε χρόνο. Ακόμη και να επιλέξεις να αγνοήσεις υβρίδια και μετεξελίξεις του είδους, οι παραδοσιακές point 'n' click περιπέτειες δεν είναι λίγες (παρότι indie κατά κανόνα). Και μπορεί το φίλο μας τον Croc να τον ενοχλεί που έχουμε πλήθος αντί για ποιότητα (άλλη συζήτηση αυτή), αλλά το βέβαιο παραμένει (στο μυαλό μου τουλάχιστον) πως για να υπάρχει πλήθος κυκλοφοριών, υπάρχει κοινό που τις αγοράζει/υποστηρίζει. Αν αυτό το κοινό είναι μόνο adventure gamers (ή gamers που παίζουν και adventures) νομίζω πως μας απασχολεί για φιλοσοφικούς κυρίως λόγους. Άλλωστε, αν αγαπάμε ένα είδος, θέλουμε να το βλέπουμε να υπάρχει (προφανώς), να έχει διαρκώς νέες κυκλοφορίες, και κυρίως να το αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερος κόσμος (αφού έτσι θα εξασφαλιστούν και όλα τα υπόλοιπα διότι μιλάμε για εμπόριο και λέφτάκια στο κάτω-κάτω της γραφής). Or so I think...

Nothing happens unless first a dream...
Last edit: 26 Ιουν 2015 10:30 by Fallen Angel.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • Stefan_holdyourlight
  • Stefan_holdyourlight's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Moderator
More
26 Ιουν 2015 11:05 #46240 by Stefan_holdyourlight
Replied by Stefan_holdyourlight on topic Υπάρχουν ακομα adventure gamers?
@crocark, γιατί τον αποπήρες έτσι τον άνθρωπο;
@Fallen Angel, γενικά συμφωνώ με τις απόψεις σου και τις απάντήσεις σου.

Θα ήθελα να προσθέσω:

Δυστυχώς και στο δικό σας site βλέπω στην κεντρική σελίδα άρθρα για επιτραπέζια και δωμάτια απόδρασης και το φόρουμ να είναι επίσης σχεδόν άδειο.

Τα άρθρα για επιτραπέζια και για escape rooms είναι συμπληρωματικά, δεν βλέπω κανένα κακό σε αυτό. Το φόρουμ δεν ξέρω κατά πόσο είναι άδειο αλλά εντελώς διαισθητικά και χωρίς να είμαι ο πιο τακτικός επισκέπτης, νομίζω υπάρχουν ups & downs, όπως σε όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή

Και εδώ γυρνάω στην αρχική μου ερώτηση? Υπάρχουν ακόμα adventure gamers? Ή παίζουν adventures τα ίδια ακριβώς άτομα που έπαιζαν πριν 15 χρόνια και που τώρα με τις υποχρεώσεις, τις οικογένειες και τα παιδιά σιγά σιγά αποσύρωνται?


Προσωπικά μιλώντας, τα τελευταία 5 χρόνια περίπου δυστυχώς τα adventures έχουν μπει σε 2η και 3η μοίρα. Εϊναι μία θυσία που δύσκολα μπορείς να αποφύγεις. Τώρα, αν υπάρχουν νέοι adventure gamers, νομίζω υπάρχουν αλλιώς δεν θα κυκλοφορούσαν τόσοι νέοι τίτλοι.

χωρίς δηλαδή την ύπαρξη κάποιου publisher που στην ουσία λειτουργούσε σαν εγγυητής ποιότητας. Έχουμε γεμίσει adventures χωρίς γρίφους ή με αστεία ευκολία, με μικρή διάρκεια, episodic είτε δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ είτε κάνουν χρόνια, και πάνω από τα μισά έχουν πλέον retro γραφικά. Για να μην μιλήσω καν για bugs και τεχνικά προβλήματ

.

Μα... αυτά τα "προβλήματα" υπήρχαν πάντα, έτσι δεν είναι; Και δεν συμφωνώ απαραίτητα με το publisher = ποιότητα

Στην τελική μπορεί ο καθένας να πουλήσει μερικές χιλιάδες αντίτυπα από το παιχνίδι του στο steam αλλά πόσοι στην πράξη θα το παίξουν στο παιχνίδι?
Διάβασα τις προάλλες κάτι στατιστικά στο steam που ανέφεραν ότι το 40% των παιχνιδιών που έχει πουλήσει το steam δεν έχουν γίνει ποτέ install και άμα προσθέσουμε και το ποσοστό των παιχνιδιών που ο αγοραστής τους έχει αφιερώσει συνολικά λιγότερη από μια ώρα στο ποσοστό ανεβαίνει στο 55%. Μήπως ο κόσμος απλά αγοράζει όλα αυτα τα indie adventures αλλά δεν τα παίζει ποτέ?


Εδώ μάλλον βρίσκεται όλο το ζουμί, όπως ανέλυσε και η Fallen Angel. Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς τα τελευταία χρόνια ζούμε σε μία κοινωνία fast food κατανάλωσης bits & bytes πληροφοριών και πολλοί μάλιστα αδυνατούνε να αφιερωθούν σε κάτι που χρειάζεται την προσοχή τους για περισσότερο από... λίγα λεπτά! Υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός για αυτό το θέμα και διαβάζω σχετικά άρθρα συνεχώς για το κατά πόσο πλέον μπορούμε (και πολύ περισσότερο, ένας νέος 15-25 ετών) να αφοσιοθούμε σε ένα μεγάλο άρθρο, σε ένα μεγάλο βιβλίο ή στην προκειμένη, σε ένα adventure game.. Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε κάποτε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο.

Δυστυχώς μια εβδομάδα μετά, και από όλη την παγκόσμια κοινότητα έδειξε ενδιαφέρον 1 μόνο άτομο! Ίσως και να υπάρχουν άλλα sites με θέμα τα adventures και να είναι εκεί ο πολύς ο κόσμος αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζω και έβγαλα τα συμπεράσματά μου από αυτά που προανέφερεα.


Εκτός από το ότι μιλάς για κάτι πολύ ιδιαίτερο που απευθύνεται σε ένα niche κοινό, και πάλι η απάντησή μου έχει σχέση με τον παραπάνω προβληματισμό μου. Πολύ δύσκολα κάποιος θα "δεσμευτεί" και θα αφιερώσει τον πολύτιμο (;) χρόνο του για κάτι που θα του φέρει μία ηθική ικανοποίηση και μόνο.

Εγώ πριν μερικά χρόνια είχα ξεκινήσει την μετάφραση του Riven και είχα ζητήσει βοήθεια εδώ και εκεί και δυστυχώς είχα την ίδια χλιαρή ανταπόκριση (τελικά η μετάφραση είναι ακόμα στον πάγο). Όπως είπα, σε αυτές τις "fast food" εποχές, δύσκολα κάποιος θα δεσμευτεί για ένα μακροχρόνιο ερασιτεχνικό project.

Άρα πιστεύω ότι το "πρόβλημα" που αναφέρεις, δεν έχει να κάνει μόνο με τα adventure games, αλλά συμβαίνει γενικότερα λόγω πλασματικού περιορισμένου χρόνου. Αν έχεις μισή ώρα ελεύθερη, θα την διαθέσεις πολύ πιο εύκολα σε ένα FPS για να σκοτώσεις 10 τέρατα, παρά σε ένα adventure game για να ακούσεις 10 γραμμές διαλόγου. Δεν μιλάω για εσένα και εμένα, αλλά γενικότερα.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για "την έλλειψη των adventure gamers" όπως αναφέρεις, είναι να διαδώσουμε τα adventures στους gamers διότι υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ gamers (ακόμη και 30+) που δεν ξέρουν καν τι είναι το adventure game και τα μπερδεύουν με τα "παχνίδια περιπέτειας = δράσης" ή ακόμη χειρότερα με αυτά τα χαζά που ψάχνεις αντικείμενα σε στατικές εικόνες.

Όλα τα reviews μου εδώ: rubberchickenreviews.tumblr.com/
Το Adventure μου, το παιδί μου: somepeaceofmindgame.blogspot.gr/

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
26 Ιουν 2015 12:06 #46241 by Constantine_R
Replied by Constantine_R on topic Υπάρχουν ακομα adventure gamers?
Η Fallen και ειδικά ο Stefan_holdyourlight με κάλυψαν σε πολλά πράγματα, οπότε θα προσπαθήσω να μην επαναληφθώ.

Με κάθε φιλική διάθεση. Διάβασα το κείμενό σου αρκετές φορές και αναρωτιέμαι: το ερώτημά σου είναι αν υπάρχουν νέοι adventure gamers με τα χαρακτηριστικά που είχαμε εμείς τη δεκαετία του ’80 (οι γέροι :P ) και του ’90 (οι σοφοί B) ); Ή αν υπάρχουν απλά adventure gamers. Γιατί διακρίνω μια σύγκριση στο παρελθόν και στο τώρα. Αν είναι αυτό τότε μάλλον δύσκολα θα βρεις τέτοια άτομα, πράγμα πάρα πολύ φυσιολογικό αφού μιλάμε για εκ διαμέτρου άλλες εποχές (μιλώντας πάντα για το gaming).

Ακόμα όμως και από τον Τσουρινάκιο ορισμός που δίνεις για τους adventure gamers (γιατί ειδικά RPG’s, όχι ότι διαφωνώ αλλά για σκέψου το) μπορώ να σου ότι εγώ προσωπικά στα 14-15 μου δεν θα τον διεκδικούσα καθώς έπαιζα τα πάντα! Όσες ώρες αφιέρωνα στο ΜΙ ή στο DotT άλλες τόσες καιγόμουν με το DOOM και το Rick Dangerous II. Μάλιστα τώρα που το σκέφτομαι με τα RPG’s ασχολήθηκα σοβαρά μετά τα 18! Και δες με τώρα.
Μήπως λοιπόν μας χτύπησε λίγο και η νοσταλγία; Έχω γνωρίσει αρκετά παιδιά που μπορεί να μην έχουν τις προδιαγραφές που λες αλλά και τι είναι adventure ξέρουν και έχουν παίξει κάποια από τα νέα παιχνίδια των τελευταίων ετών… και δεν φαντάζεσαι για το τι με έχουν ρωτήσει…

Πάντως, όπως λέει και ο Stefan, αν δεν το διαδώσεις δεν θα το μάθουν… αλλά προσοχή (αν μου επιτρέπετε να χρησιμοποιήσω και την επαγγελματική μου ιδιότητα και χωρίς να σημαίνει ότι το κάνετε κτλ κτλ)... αν σας ρωτήσει κανένα πιτσιρίκι τι είναι αυτό που παίζεις και του αρχίσεις «χρυσές εποχές», «κουτάτα», «η εποχή σας είναι σκατά», «τώρα είναι εύκολα, εμείς ήμασταν πιο έξυπνοι (και καλά)», «εμείς σημειώναμε σε τετράδια» και γενικά αρχίσετε το κήρυγμα για το πόσο γαμάτη ήταν η δικιά σας εποχή… τότε καληνύχτα… το σκοτώσατε… Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι σκοπός να μάθει το είδος (και όχι να λέει adventure το AG, που μου έχει συμβεί και αυτό βεβαίως), αν του αρέσει, θα βρει το δρόμο μόνος του.

“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
26 Ιουν 2015 12:07 #46242 by crocark
Replied by crocark on topic Υπάρχουν ακομα adventure gamers?
Δεν τον αποπήρα καθόλου.

Τώρα, αν υπάρχουν νέοι adventure gamers, νομίζω υπάρχουν αλλιώς δεν θα κυκλοφορούσαν τόσοι νέοι τίτλοι.

Μπορείς να νομίζεις ό,τι θέλεις βεβαίως, όπως κι εγώ κι ο καθένας.
Τσάμπα αναρωτιέται ο άνθρωπος (και του το είπα) για το αν όλη αυτή η κατανάλωση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μα... αυτά τα "προβλήματα" υπήρχαν πάντα, έτσι δεν είναι;

Φαντάζομαι ότι είσαι μεγαλύτερος από δέκα χρονών για να έχεις εντρυφήσει τόσο σε ριβενοκαταστάσεις. Γιατί απαντάς σα να είσαι 10 το πολύ; Το "πάντα" σου πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Και δεν συμφωνώ απαραίτητα με το publisher = ποιότητα

Διαστρεβλώνεις και με τη χρήση του συμβόλου δημιουργείς εντυπώσεις. Δε σου είπε "ίσον". Σου είπε ότι περνούσες καλύτερα με πάμπλισερς γενικά. Είχες κάποιες ελπίδες. Τώρα με όλους αυτούς τους γουόναμπις ...

Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε κάποτε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο.

Αν το πεις για πάρτη σου, μπορείς και να ελπίζεις και φυσικά να προσπαθείς γι' αυτό. Αυτό το γενικό με τη χρήση του δεύτερου πληθυντικού ισοδυναμεί με τη χρήση του "είθε" στον επίλογο έκθεσης σε Πανελλήνιες, που απλά θα έκανε τη φιλόλογο να ψάχνει για κόκκινο στυλό να σε γεμίσει +++. Αν το πίστευες το γενικό θα σε προέτρεπα να μη χάνεις το χρόνο σου, αλλά επειδή ξέρω ότι είναι σχήμα λόγου, ξέρω ότι δε χάνεις το χρόνο σου να ελπίζεις σε τέτοιες ουτοπίες.

να διαδώσουμε τα adventures στους gamers

Κοίτα τώρα τι κάνεις!!!!!!!!! Στέλνεις πάλι το μπαλάκι εκεί που λέει ο Σίντζι να ορίσουμε τι είναι adventure. Ατέρμονες παράλληλες διαδρομές. Ο καθένας λέει τα δικά του κι οι άλλοι καταλαβαίνουν ΠΑΝΤΑ αυτά που θέλουν.

Κι αν δεν κατάλαβες Στέφανε ( ; ), το μόνο στο οποίο διαφωνώ μαζί σου είναι ο τρόπος εκφοράς του λόγου που στρογγυλεύει.

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
26 Ιουν 2015 13:16 #46243 by mkllds

Fallen Angel wrote: Θεωρώ ότι στην ερώτηση σου απαντά το πλήθος των κυκλοφοριών adventures κάθε χρόνο.

Το μόνο πρόβλημα που έχω σ' αυτό που έγραψες είναι ότι το 95% είναι indie παραγωγές. Μπορεί κάποιες να είναι ποιοτικές αλλά ουσιαστικά δείχνουν ότι είτε οι μεγάλες εταιρίες δεν ενδιαφέρονται να βγάλουν adventures είτε ότι δεν υπάρχουν και τόσοι πολλοί adventure gamers. Γιατί αν υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον τότε ουσιαστικά θα υπήρχαν και εταιρίες όπως την δεκαετία του '90.

Fallen Angel wrote: για να φτάσουμε τώρα στο FB και το Twitter

Αμάν πια μ' αυτό το FB...

Stefan_holdyourlight wrote: Άρα πιστεύω ότι το "πρόβλημα" που αναφέρεις, δεν έχει να κάνει μόνο με τα adventure games, αλλά συμβαίνει γενικότερα λόγω πλασματικού περιορισμένου χρόνου. Αν έχεις μισή ώρα ελεύθερη, θα την διαθέσεις πολύ πιο εύκολα σε ένα FPS για να σκοτώσεις 10 τέρατα, παρά σε ένα adventure game για να ακούσεις 10 γραμμές διαλόγου.

Τα περισσότερα adventures έχουν διάρκεια γύρω στις 8 με 10 ώρες οπότε δεν νομίζω να είναι και τόσο αποτρεπτικό ώστε να μην μπορούν να αφιερώσουν 1 ώρα την ημέρα.

Constantine_R wrote: Πάντως, όπως λέει και ο Stefan, αν δεν το διαδώσεις δεν θα το μάθουν…

Για να του προτείνουμε τι; Αν του δείξουμε κανένα παιχνίδι της Wadget ή της Phoenix θα μας χτυπήσει φιλικά στην πλάτη και θα μας πει ότι μόλις μπούμε στο παρών το ξανασυζητάμε. Άντε να μπορέσεις να του δείξεις κανένα της Deadalic.

-"Πάνω στην άμμο την καυτή, γράφαμε τ' όνομα μας".
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
-Και τραγουδάει ο Σεφέρης.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

  • Stefan_holdyourlight
  • Stefan_holdyourlight's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Moderator
More
26 Ιουν 2015 13:26 #46244 by Stefan_holdyourlight
Replied by Stefan_holdyourlight on topic Υπάρχουν ακομα adventure gamers?

Τα περισσότερα adventures έχουν διάρκεια γύρω στις 8 με 10 ώρες οπότε δεν νομίζω να είναι και τόσο αποτρεπτικό ώστε να μην μπορούν να αφιερώσουν 1 ώρα την ημέρα.


Δεν είναι θέμα συνολικού gameplay, το ξέρω ότι τα περισσότερα action games (για να μην αναφερθώ σε RPG και strategy!) έχουν πολύ μεγαλύτερο gameplay. Είναι θέμα του πόσο γρήγορα μπαίνεις στο νόημα του παιχνιδιού. Το να παίζεις 1 ώρα την ημέρα advenure είναι σαν να βλέπεις κάθε μέρα μισή ταινία, που δεν λέει.

Αν του δείξουμε κανένα παιχνίδι της Wadget ή της Phoenix θα μας χτυπήσει φιλικά στην πλάτη και θα μας πει ότι μόλις μπούμε στο παρών το ξανασυζητάμε. Άντε να μπορέσεις να του δείξεις κανένα της Deadalic.


Ε καλά και εσύ, το πήγες στο άλλο άκρο. Σκέψου όμως από την άλλη πόσο επιτυχία είχε το Silent Age και δεν θα χάσεις την εμπιστοσύνη σου προς τους gamers :P (δεν το έχω παίξει, για τα γραφικά μιλάω).

Όλα τα reviews μου εδώ: rubberchickenreviews.tumblr.com/
Το Adventure μου, το παιδί μου: somepeaceofmindgame.blogspot.gr/

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
26 Ιουν 2015 13:37 #46245 by crocark
Replied by crocark on topic Υπάρχουν ακομα adventure gamers?

Stefan_holdyourlight wrote: Το να παίζεις 1 ώρα την ημέρα advenure είναι σαν να βλέπεις κάθε μέρα μισή ταινία, που δεν λέει.


Α, δε μας τα 'χες πει αυτά αρχηγέ!
Άμα κι εσύ ... τότε τι ... ;;;
:lol: :lol: :lol:

Όντως για ευχές είμαστε ...

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
26 Ιουν 2015 13:50 #46246 by mkllds

Stefan_holdyourlight wrote: Δεν είναι θέμα συνολικού gameplay, το ξέρω ότι τα περισσότερα action games (για να μην αναφερθώ σε RPG και strategy!) έχουν πολύ μεγαλύτερο gameplay. Είναι θέμα του πόσο γρήγορα μπαίνεις στο νόημα του παιχνιδιού. Το να παίζεις 1 ώρα την ημέρα advenure είναι σαν να βλέπεις κάθε μέρα μισή ταινία, που δεν λέει.

Υπάρχουν φορές που δεν προλαβαίνω να παίξω πάνω από 1 ώρα. Ή άλλες φορές που δεν μπορώ να ανοίξω υπολογιστή για μέρες. Αυτό όμως δεν με απέτρεψε από να μπω να παίξω και να βγω έστω και για μια ώρα. Παρόλο που για τις ταινίες σιχαίνομαι να τις κόβω στη μέση για τα adventures δεν έχω πρόβλημα. Άλλες πάλι φορές το κλείνω επίτηδες εάν κολλήσω κάπου ώστε να καθαρίσει το μυαλό μου και να περιεργαστώ τι μπορώ να κάνω. Πιο πολύ θα έλεγα ότι είναι θέμα ότι δεν θέλουν να βασανίζουν το μυαλό τους με τις ώρες αλλά και πάλι τα περισσότερα δεν είναι και τόσο δύσκολα. Άντε να δυσκολέψουν τους νέους παίχτες 1-2 ώρες παραπάνω. Οπότε μάλλον πιστεύω ότι δεν υπάρχουν και τόσοι νέοι adventures gamers. Ή είναι πιο casual το κοινό που ασχολείται πλέον.

Stefan_holdyourlight wrote: Σκέψου όμως από την άλλη πόσο επιτυχία είχε το Silent Age και δεν θα χάσεις την εμπιστοσύνη σου προς τους gamers :P (δεν το έχω παίξει, για τα γραφικά μιλάω).

Επειδή δεν σ' έπιασα, τι εννοείς ότι είχε επιτυχία; Απ' ό,τι βλέπω γράφει ότι πούλησε πάνω από 7 εκατομμύρια στα κινητά άρα και πάλι μιλάμε για casual gamers. Πιστεύεις ότι αν έβγαινε μόνο για PC θα είχε την ίδια επιτυχία;

Και ενώ βλέπω σε διάφορα forums που μιλάνε γενικά για παιχνίδια να γίνεται ένας κακός χαμός και να υπάρχει ένα τεράστιο hype για κάποιες κυκλοφορίες για διάφορα παιχνίδια όπως RPG, FPS, strategy για τα καινούρια adventures είναι του στυλ "Α, βγαίνει κι αυτό το adventure..." και με 1-2 απαντήσεις από κάτω "Ωραίο φαίνεται, για να το δούμε κι αυτό.".

-"Πάνω στην άμμο την καυτή, γράφαμε τ' όνομα μας".
-Θεοδωράκης.
-Σεφέρης.
-Και τραγουδάει ο Σεφέρης.

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
26 Ιουν 2015 15:31 #46247 by Constantine_R
Replied by Constantine_R on topic Υπάρχουν ακομα adventure gamers?

mkllds wrote: Για να του προτείνουμε τι; Αν του δείξουμε κανένα παιχνίδι της Wadget ή της Phoenix θα μας χτυπήσει φιλικά στην πλάτη και θα μας πει ότι μόλις μπούμε στο παρών το ξανασυζητάμε. Άντε να μπορέσεις να του δείξεις κανένα της Deadalic.


Βασικά την τελευταία φορά που με ρώτησε παιδί ήταν "αν έχω παίξει το Last Door"... :)
Γενικά, βάζετε τα παιδιά σε έναν μπούσουλα, λες και όλα είναι ίδια. Μην κάνετε αυτό που δεν θέλετε να σας κάνουν :)

Δεν διαφωνώ στη γενική εικόνα αλλά προσωπικά δεν με πειράζει κιόλας. Προτιμώ να είναι η Daedalic και να βγάζει παιχνίδια που σέβονται το είδος, από την ΕΑ που θα κοιτάξει να είναι όσο πιο "idiot proof" γίνεται.

“You know, the very powerful and the very stupid have one thing in common. They don’t alter their views to fit the facts. They alter the facts to fit their views.”

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

More
26 Ιουν 2015 18:22 #46248 by crocark
Replied by crocark on topic Υπάρχουν ακομα adventure gamers?

Βασικά την τελευταία φορά που με ρώτησε παιδί ήταν "αν έχω παίξει το Last Door"... :)
Γενικά, βάζετε τα παιδιά σε έναν μπούσουλα, λες και όλα είναι ίδια. Μην κάνετε αυτό που δεν θέλετε να σας κάνουν :)

Κώστα αν και τη βρίσκω εκτός θέματος, ωραία επισήμανση.

ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑΣΤΗΘΙ

Please Σύνδεση or Create an account to join the conversation.

Powered by Kunena Forum