Sherlock Holmes: The Awakened

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2007, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2006
  • Ανάπτυξη: Frogwares
  • Πλατφόρμα: PC

Σενάριο

Baker street 221b. Ο Sherlock Holmes πλήττει μιας και δεν έχει καμία ανοικτή υπόθεση να ασχοληθεί. Σύντομα, όμως, ο Watson θα του ζητήσει να ρίξει μια ματιά στην υπόθεση εξαφάνισης του υπηρέτη ενός ασθενούς του. Όταν ο Sherlock ερευνά την περιοχή προκειμένου να ελέγξει αν πράγματι τα πράγματα έχουν ως φαίνονται, ανακαλύπτει διάφορα μυστηριώδη στοιχεία που βροντοφωνάζουν πως πρόκειται για απαγωγή? μια απαγωγή που έγινε για ακατανόητους σε εκείνον λόγους. Αυτό κινεί το ενδιαφέρον του και δέχεται να αναλάβει την υπόθεση. Σύντομα θα ανακαλύψει πως η συγκεκριμένη δεν είναι κι η μοναδική περίπτωση απαγωγής τις τελευταίες ημέρες. Διάφοροι νεαροί άντρες, διαφόρων εθνικοτήτων, έχουν μυστηριωδώς εξαφανιστεί -ή καλύτερα απηχθεί. Κι όλες οι απαγωγές σχετίζονται? είναι προφανές. Τι είναι, όμως, αυτό που συνδέει αυτούς τους άντρες που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους; Και ποιος κρύβεται πίσω από την απαγωγή τους; Ποιο είναι το κίνητρό του; Κάπου εδώ εμπλέκεται κι ο Cthulhu. Μα δε θα θέλαμε να πούμε περισσότερα, καθώς μέχρι και λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού δε θα έχετε ανακαλύψει πολλά, κι αυτό σίγουρα εντείνει την αγωνία και την προσμονή της αποκάλυψης.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως πέρα από τον αρχικό ενθουσιασμό που είχαμε όταν μάθαμε πως το Awakened συνδυάζει το στοιχείο του αστυνομικού με εκείνο του υπερφυσικού και του τρόμου (και μάλιστα μέσα από τόσο 'δυνατά' ονόματα της λογοτεχνίας), είχαμε και πολλές επιφυλάξεις για το τελικό αποτέλεσμα. Πώς μπορείς να συνδυάσεις επιτυχώς τόσο ετερόκλιτα στοιχεία χωρίς να κάνεις λάθη που θα απογοητεύσουν; Ωστόσο, προς μεγάλη μας χαρά κι έκπληξη η Frogwares κατάφερε να τα συνδυάσει πολύ όμορφα, προσθέτοντας μάλιστα κι ένα εξαιρετικό κεφάλαιο: την εκτέλεση βίαιων πειραμάτων στον εγκέφαλο ασθενών ψυχιατρικής μονάδας. Αφαιρώντας κομμάτια των εγκεφάλων των ασθενών, ένας φιλόδοξος -πλην όμως διαταραγμένος- γιατρός προσπαθεί να χαρτογραφήσει ποιες λειτουργίες ελέγχει το κάθε σημείο του εγκεφάλου. Σοκαριστικό ως σκέψη, ωστόσο καθ' όλα ρεαλιστικό μιας και εις το όνομα της επιστήμης πολλά γίνονται από μερικούς...

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επινοητικότητα κι η οξυδέρκεια του Sherlock διαφαίνονται σε όλο το παιχνίδι. Μπορεί απλώς να δει τρία φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους στοιχεία και να τα συνδυάσει τόσο έξυπνα που θα καταλήξει με ευστοχία σε συμπέρασμα σχετικά με το τι έχει συμβεί. Και φυσικά αυτό το 'συμπέρασμα' κάθε άλλο παρά πασιφανές θα είναι σε εμάς τους κοινούς θνητούς. Γενικά, σε ολόκληρο το παιχνίδι ο δαιμόνιος ντετέκτιβ μας ενημερώνει για πολλά από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε βάσει κάποιων στοιχείων που υπέπεσαν στην αντίληψή του. Και παρότι ορισμένες φορές, ίσως να ήταν καλύτερα να άφηνε εμάς να τα αποκαλύψουμε αντί να μας τα σερβίρει έτοιμα, υπάρχουν άλλες φορές που πρέπει να μελετήσουμε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία που διαθέτουμε προκειμένου να βρούμε την πολυπόθητη απάντηση, ώστε να συνεχίσουμε παραπέρα.

Έχουμε, όμως, ένα (ασήμαντο ίσως) παράπονο σε ό,τι αφορά στο Sherlock. Σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού κι ενώ βρισκόμαστε σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα στην Ελβετία, έχουμε στην κατοχή μας ένα κλειδί που λέει πως ανοίγει την πόρτα της αίθουσας διδασκαλίας (classroom key). Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε αυτό το δωμάτιο και να ανοίξουμε την πόρτα του με το κλειδί που μόλις αποκτήσαμε. Ωστόσο, οι επιγραφές των δωματίων -όπως είναι πολύ λογικό- είναι γραμμένες στα Ελβετικά κι ο Sherlock δεν τις καταλαβαίνει με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να δοκιμάζουμε πόρτα πόρτα αν κάνει το κλειδί. Όλο αυτό δε θα ήταν παράλογο, αν δεν είχαμε νωρίτερα την ευτυχία να ακούσουμε το Sherlock να μιλά σε Napalese διάλεκτο. Ξέρει άπταιστα μια διάλεκτο σαν αυτή, αλλά δεν καταλαβαίνει απλές ελβετικές λεξούλες να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις επιγραφές; Αγαπητή Frogwares, η συνέπεια απαιτείται στις αστυνομικές ιστορίες! ;)

Gameplay

Οι γρίφοι του παιχνιδιού ποικίλουν κι ως προς το είδος τους κι ως προς το βαθμό δυσκολίας τους. Θα συναντήσετε γρίφους ανεύρεσης αντικειμένων, κατανόησης των στοιχείων και συνδυασμού αυτών, puzzles, μηχανικούς, κ.ά. Ενώ, η δυσκολία τους ξεκινά από elementary (όπως θα έλεγε κι ο Sherlock) για να φτάσει σε πραγματικά αυξημένο επίπεδο δυσκολίας. Σύμμαχος σας και βοηθός σας ανά πάσα στιγμή είναι η πανέμορφη inventory screen που έχει το παιχνίδι. Αυτή χωρίζεται στις εξής υποκατηγορίες: items (όπου αποθηκεύονται τα αντικείμενα που συλλέγετε), dialogues (όπου καταγράφονται όλοι σχεδόν οι διάλογοι του παιχνιδιού), docs (όπου βρίσκονται όλα τα κείμενα που συγκεντρώνετε), reports (όπου αποθηκεύονται τα συμπεράσματα του Sherlock από την εξέταση μιας περιοχής ή την ανάλυση ενός στοιχείου) και map (μέσα από τον οποίο μπορείτε να μεταφερθείτε αυτόματα όπου επιθυμείτε). Αντίθετα, ένα στοιχείο που συνεισφέρει στο βαθμό δυσκολίας είναι ο εντοπισμός ορισμένων hotspots. Πρέπει να ερευνάτε τον περιβάλλοντα χώρο με μεγάλη προσοχή καθώς ορισμένα hotspots δεν είναι εύκολα εντοπίσιμα, ενώ στις κοντινές οθόνες δράσης ή στην αλληλεπίδραση με άλλους χαρακτήρες ο κέρσορας δεν αλλάζει καθόλου για να μας ειδοποιήσει πού μπορούμε να κάνουμε κάτι. Μην ξεχνάτε πως υποδύεστε το Sherlock? τον άνθρωπο που εντοπίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια και δεν του διαφεύγει ποτέ ούτε το πιο αφανές στοιχείο.

Μερικοί γρίφοι είναι απογοητευτικά εύκολοι. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η ανάλυση των στοιχείων που κάνουμε στην Baker Street είναι πολύ μηχανική κι αυτόματη και χάνει το ενδιαφέρον της λόγω ευκολίας τελικά. Αντίθετα, υπάρχουν κάποιοι άλλοι γρίφοι που ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο δυσκολίας ενός μέσου adventure. Χαρακτηριστικός είναι ο γρίφος που πρέπει να ανοίξουμε ένα χρηματοκιβώτιο, για τον οποίο το κλασσικό σχολιάκι "It’s simplicity itself" μάλλον γίνεται ειρωνεία που βασανίζει τη σκέψη μας. Να σας πούμε ευθύς εξ αρχής πως το συγκεκριμένο γρίφο εμείς δεν τον λύσαμε παρά μόνο αφότου μας είχαν πει τη λύση του αναλυτικά. Μπορεί στη βάση του να είναι εξαιρετικά απλός, αλλά για να φτάσει κανείς εκεί... είναι εξαιρετικά δύσκολο κι αρκετά ασύνδετο με την υπόλοιπη λογική του παιχνιδιού. Ειλικρινά πιστεύουμε πως δε θα είναι πολλοί αυτοί που θα καταφέρουν να τον λύσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς κάποια βοήθεια. Όσοι, όμως, πασχίσετε και τα καταφέρετε τελικά, σίγουρα θα χαρείτε πολύ ακούγοντας τον Sherlock να σας λέει πως: "Nothing can stop an inventive and logical mind".

Στο Awakened υπάρχει ένα είδος πρωτότυπου κι εξαιρετικού γρίφου: τα quizzes. Σε αυτά αναλαμβάνουμε το ρόλο του Watson κι ο Sherlock μας θέτει μία ερώτηση σχετική με την υπόθεση, όπως παραδείγματος χάριν "Πού πρέπει να πάμε τώρα για να συνεχίσουμε την έρευνά μας;". Αν διαβάσετε προσεκτικά τα κείμενα και τις εκθέσεις των αναλύσεων του Sherlock, θα καταφέρετε να βρείτε την απάντηση στην ερώτηση. Είναι πραγματικά πολύ όμορφο που πρέπει επιτέλους σε ένα παιχνίδι να αποδείξουμε (με τη μορφή γρίφου πλέον!) πως πράγματι καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει. Ειδικά στην περίπτωση του εν λόγω παιχνιδιού όπου αναλαμβάνουμε το ρόλο του Watson και πρέπει να αποδείξουμε στο Sherlock "πόσα απίδια πιάνει ο σάκος". Ωστόσο, θέλει προσοχή αυτός ο γρίφος καθότι ναι μεν δέχεται ως σωστά κάποια ορθογραφικά λάθη (π.χ. τα διπλά σύμφωνα), αλλά δεν αναγνωρίζει άλλα ορθογραφικά ή δε δέχεται τα άρθρα παρότι δεν είναι όλες οι απαντήσεις του μονολεκτικές. Η απάντηση που θα λαμβάνετε έως ότου βρείτε το σωστό; "Your intentions are good my dear Watson but you have missed everything of importance". Και πόσο δίκιο έχει τελικά ο δαιμόνιος ντετέκτιβ, αφού μόλις βρείτε τη λύση θα συνειδητοποίησετε κι εσείς πως ήταν πολύ απλό κι απλώς έπρεπε να δώσετε προσοχή σε αυτά που διαβάζατε. Μάλιστα, αυτή η αίσθηση πως δεν πρόκειται να προχωρήσουμε αν δεν καταλάβουμε πραγματικά τι συμβαίνει ή γιατί η συνέχεια θα είναι αυτή που θα είναι, είναι πολύ ευχάριστη κι αποτελεί κίνητρο για τη συνέχεια. Ωστόσο, ένα quiz εμπλέκεται με έναν άλλο γρίφο που δεν έχει σχέση με την κατανόηση των στοιχείων, αλλά με την αποκρυπτογράφησή τους, και στερεί το τεράστιο μπράβο που θα μπορούσε να έχει δοθεί σε αυτή την επιλογή μορφής γρίφου.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί και κάτι πολύ σημαντικό: σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού μπορείτε να χάσετε! Αυτά τα σημεία ΔΕΝ είναι action, αλλά γρίφοι που πρέπει να λυθούν. Αν χάσετε, μεταφέρεστε αυτόματα στη main screen και πρέπει να κάνετε load το τελευταίο saved game -ή να πατήσετε το resume button που επίσης θα σας μεταφέρει στη στιγμή του τελευταίου σας save. Καλό θα ήταν επομένως -και για τη δική σας ηρεμία και ψυχική γαλήνη!- να σώζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα? ειδικά όταν ο Sherlock θα σας προειδοποιεί πως σε εκείνο το σημείο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να κρυβόμαστε ή να αποφύγουμε κάποιον.

Γραφικά / Μουσική - Διάλογοι

Το Awakened έχει γενικά πολύ όμορφα γραφικά και φωτισμό των χώρων και των αντικειμένων. Το στοιχείο, όμως, που κλέβει τις εντυπώσεις είναι η λεπτομέρεια κι η αληθοφάνεια των προσώπων όλων των χαρακτήρων -παρότι σε κάποια σημεία αν πλησιάσετε την κάμερα στον Watson, θα νομίζετε πως δαιμονίστηκε έτσι σκοτεινό που φαίνεται το πρόσωπό του. Επίσης, πολύ όμορφες είναι οι cut scenes, ενώ μία συγκεκριμένη σοκάρει ευχάριστα. Σε αυτή, ο Poirot (παιδί ακόμη) συναντά τυχαία τον Sherlock μέσα σε ένα τρένο ενώ ταξιδεύουν. Ο μικρός Poirot δυσκολεύεται να ανοίξει ένα κουτάκι λύνοντας το γρίφο που το προστατεύει κι όταν ζητά τη βοήθεια του Sherlock, αυτός καταφέρνει να ανοίξει το κουτάκι με μεγάλη ευκολία. Το υπονοούμενο πως εκείνη η στιγμή αποτελεί την εφαλτήριο της μετέπειτα πορείας του Poirot είναι σίγουρα εμπνευσμένο.

Στο Awakened έχουν προσεχθεί ορισμένες λεπτομέρειες, όπως παραδείγματος χάριν πως τα αντικείμενα του inventory αλλάζουν μετά από κάθε επίσκεψη στη Baker Street ή μετά από την εναλλαγή μεταξύ των χαρακτήρων. Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα εξαιρετικά physics του παιχνιδιού, όπως στο γρίφο με το σχοινί ή στην κίνηση του καζανιού. Ωστόσο, δεν έχουν προσεχτεί όσο θα έπρεπε καίριες λεπτομέρειες, όπως η γραμματοσειρά και το μέγεθος αυτής στα διάφορα κείμενα. Πολύ συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μικρά και κάπως θολά γράμματα στα κείμενα, με αποτέλεσμα ορισμένα (τα περισσότερα) να γίνονται ιδιαίτερα κουραστικά στην ανάγνωση. Δεδομένου ότι επιβάλλεται να τα διαβάσουμε όλα προκειμένου να ξεπεράσουμε τα quizzes, ήταν μάλλον... ατυχής η επιλογή που έκανε η Frogwares σε αυτό το σημείο.

Η μουσική του παιχνιδιού δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο, αλλά σίγουρα δεν είναι ενοχλητική ή κουραστική. Αντίθετα, τα ηχητικά εφέ που δίνουν ζωή στον κόσμο είναι πάρα πολύ ωραία -ειδικά στο ψυχιατρικό ίδρυμα στην Ελβετία όπου δημιουργούν την πλέον κατάλληλη ατμόσφαιρα. Από την άλλη πλευρά, οι διάλογοι παρότι έχουν εξαιρετική υφή κι απόχρωση, πάσχουν ως προς την ένταση. Θα πρέπει ευθύς αμέσως να ρυθμίσετε τον ήχο προκειμένου να ακούτε καλά τις ομιλίες. Ωστόσο, να γνωρίζετε πως ό,τι κι αν κάνετε, ορισμένοι χαρακτήρες δε θα ακούγονται καλά και θα δίνουν την εντύπωση πως μιλούν από το υπερπέραν. Αυτό είναι ένα επιεικώς απαράδεκτο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού μιας και οι διάλογοι αποτελούν καίριο στοιχείο.

Κι αυτό επειδή τόσο ο ίδιος ο Sherlock όσο και διάφοροι άλλοι χαρακτήρες μας καθοδηγούν συνεχώς πού να πάμε και τι να κάνουμε. Το 'μόνο' που πρέπει να κάνετε εσείς είναι να βρείτε τα στοιχεία και να διαλευκάνετε το μυστήριο. Αλλά, μη φοβάστε πως θα απογοητευτείτε λόγω αυξημένης ευκολίας του παιχνιδιού. Το εύκολο είναι να ξέρεις πως πρέπει να συλλέξεις τα στοιχεία, το δύσκολο έγγειται πάντα στη συλλογή και την κατανόησή τους. Αξιοσημείωτο, επίσης είναι πως πολλές φορές τα πράγματα που φαινομενικά τυχαίνει να πει ο Sherlock αποδεικνύονται σωτήρια για την κατανόηση και την εξέλιξη του παιχνιδιού. Παραδειγματικά να αναφέρουμε πως ο Sherlock λέει σε κάποια φάση πως: "Όλα έχουν την τιμή τους στην Αμερική". Καυστικό και διασκεδαστικό σχόλιο θα σκεφτείτε. Καλό θα ήταν όμως να το θυμηθείτε όταν και εάν κολλήσετε φτάνοντας στην Αμερική μιας και δεν είναι απλώς ένα σχόλιο, αλλά μια έμμεση βοήθεια.

Τεχνικά Προβλήματα - Bugs

Από πολύ σοβαρά:

- Μερικές φορές το παιχνίδι κολλάει κι αρνείται πεισματικά να ανταποκριθεί στις ικεσίες μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ούτε τα hotspots λειτουργούν ούτε μπορούμε να ανοίξουμε την inventory screen. Μοναδική λύση του προβλήματος να κάνετε load το τελευταίο saved game.

- Το παιχνίδι crash-άρει randomly.

- Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαφανίζεται ένα τεράστιο καζάνι που κρέμεται από το ταβάνι μιας αποθήκης κι εμφανίζεται έξω από αυτήν (αν κοιτάξετε από την κατάλληλη οπτική, αλλιώς δεν το βλέπετε πουθενά!). Μη βιαστείτε να πείτε "σιγά μωρέ, μικρό το κακό" διότι αυτό το αντικείμενο απαιτείται για να λύσετε ένα γρίφο προκειμένου να προχωρήσετε στο παιχνίδι. Εν ολίγοις; Αν χαθεί το καζάνι, χαθήκατε κι εσείς. Μοναδική λύση να κάνετε load το τελευταίο saved game και να προσευχηθείτε να μην ξαναχαθεί.

- Το παιχνίδι αρνήθηκε πεισματικά να τρέξει (με μειωμένες αποδόσεις) σε δύο υπολογιστές που κάλυπταν τις προτεινόμενες απαιτήσεις του, ενώ έτρεξε με όλες τις ρυθμίσεις του στο full σε έναν άλλο Η/Υ, όχι καλύτερο.

Μέχρι μικρότερης σημασίας, που όμως χαλάνε την αίσθηση του παιχνιδιού:

- Ορισμένοι υπότιτλοι δεν εμφανίζονται καθόλου.

- Υπάρχουν σημεία με προβληματική ανταπόκριση του mouse.

- Οι τροποποιήσεις στα controls άλλες φορές παραμένουν ενεργές μετά από Load κι άλλες χάνονται και πρέπει να ρυθμιστούν εξ αρχής.

- Οι χαρακτήρες συχνά κρατάνε τον αέρα, ενώ το αντικείμενο που θα έπρεπε να ακουμπούν βρίσκεται σε αξιόλογη απόσταση από αυτούς.

- Ορισμένες φορές άλλα κάνουμε κλικ εμείς κι άλλα περιγράφει ο Sherlock.

Ως γνωστόν, κυκλοφόρησε patch που βελτιώνει διάφορες απόψεις του παιχνιδιού, κι η αλήθεια είναι πως όταν το περάσαμε και ξαναπαίξαμε το Awakened, η εμπειρία βελτιώθηκε αισθητά. Δυστυχώς, όμως, δε διορθώνει πλήρως όλα όσα λέει, καθώς ορισμένοι υπότιτλοι εξακολουθούν να μην εμφανίζονται κι άλλοι δεν προσπερνιούνται, ενώ ορισμένες cut scenes είμαστε και πάλι υποχρεωμένοι να τις δούμε ολόκληρες. Επιπλέον, αρκετά από τα bugs του παιχνιδιού δεν έχουν διορθωθεί. Το σημαντικότερο πρόβλημα του patch, όμως, είναι πως δεν αναγνωρίζει τα saved games -παρότι παραμένουν στον αντίστοιχο φάκελο του παιχνιδιού έως ότου αντικατασταθούν από τα νέα. Προσοχή, λοιπόν!

Συμπεράσματα

Η Frogwares σίγουρα βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς το "Sherlock Holmes: The Awakened" είναι πιο όμορφο και πλούσιο από τους προκατόχους του της ίδιας σειράς. Ωστόσο, κι αυτό πάσχει από πολλά bugs που δεν μπορούν να αγνοηθούν, καθώς αλλοιώνουν σημαντικά την εμπειρία του παιχνιδιού. Τα όμορφα γραφικά του, η ενδιαφέρουσα πλοκή του και πολλοί από τους γρίφους του σίγουρα θα γοητεύσουν. Δυστυχώς, όμως, τα voice overs ορισμένων χαρακτήρων, κάποιοι ιδιαίτερα δύσκολοι γρίφοι και φυσικά τα πολλά bugs που υπάρχουν θα απογοητεύσουν.

Αν ανήκετε σε αυτούς που εκνευρίζονται από την εμφάνιση τεχνικών προβλημάτων και bugs σε ένα παιχνίδι ή που χάνουν το ενδιαφέρον τους μόλις τα πράγματα δυσκολέψουν κατακόρυφα, μάλλον το Awakened δεν είναι η βέλτιστη επιλογή για εσάς. Αν, όμως, θεωρείτε πως κάποιοι ομολογουμένως δύσκολοι -αλλά καθ' όλα λογικοί- γρίφοι αποτελούν πρόκληση ή αν έλκεστε από την πρόσμειξη δύο κλασσικών τεράτων της λογοτεχνίας σε ένα παιχνίδι, τότε πιθανά το Awakened να σας προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης κι ευχάριστου πονοκεφάλου μέσα από την επίλυση των προβλημάτων και των γρίφων του, ακροβατώντας μεταξύ της οξυδερκής ματιάς του Sherlock Holmes και της υπερφυσικής πραγματικότητας του Cthulhu.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια