Επιτραπέζια παιχνίδια adventure για παρεΐστικες περιπέτειες

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015, Συντάκτης Fallen Angel

Επιτραπέζια παιχνίδια adventure για παρεΐστικες περιπέτειες

"Όμορφη παρέα και περιπέτεια περισσή, κάθισε κοντά μας, επιτραπέζια παίξε και εσύ"

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περάσει πολλές ώρες μόνοι μας, παίζοντας κάποιο adventure game στον υπολογιστή μας. "Μα δεν είμαστε μόνοι, έχουμε τόσους ήρωες για συντροφιά", θα σκεφτείτε και ασφαλώς θα έχετε δίκιο. Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνες οι στιγμές στη ζωή μας που θέλουμε παρέα από πραγματικούς ανθρώπους. Θέλουμε να τους έχουμε απέναντί μας, να τους μιλάμε κι εκείνοι να μας απαντούν, να αντιδρούν στην εκάστοτε κίνησή μας, να μοιράζονται μαζί μας τον ενθουσιασμό ή την ανησυχία μας για την τροπή που πήρε η εξέλιξη της ιστορίας, να τους κοιτάμε ανέκφραστα όσο προσπαθούν να καταλάβουν αν στο παιχνίδι είμαστε φίλος ή εχθρός, να τους ακούμε να φωνάζουν όταν τους εγκαταλείπουμε στο έλεος των εξελίξεων, ή να γελάνε όταν συμβαίνει κάτι ανατρεπτικό που προκάλεσε μια θορυβώδη έκρηξη αγανάκτησής μας.

Είναι εύκολο να συνδυάσουμε την αγάπη μας για τα adventure games με την ανάγκη μας για κοινωνικότητα ή/και συντροφικότητα. Αρκεί να επιλέξουμε ένα από τα δεκάδες επιτραπέζια παιχνίδια adventure χαρακτήρα που κυκλοφορούν στην αγορά, και να προσκαλέσουμε το/τη σύντροφό μας, τους φίλους μας, τους γονείς ή τα παιδιά μας σε μια περιπέτεια διαφορετική, και άκρως προσωπική. Επιλέξτε το παιχνίδι που σας ταιριάζει καλύτερα και απολαύστε ένα adventure με... χάρτη, μιπλς και τοκενάκια!

• Sherlock Holmes Consulting Detective
(παίχτες: 1-8, διάρκεια: 60'-120', δυσκολία: αυξημένη, παρουσίαση: video)

Θεωρώντας ότι δεν υπάρχει adventure gamer που να μην αγάπησε το δημοφιλή ντετέκτιβ σε κάποια φάση της ζωής του, δε γινόταν παρά να ξεκινήσουμε με το ομώνυμο παιχνίδι. Ο Σέρλοκ επιλέγει μια ελίτ ομάδα (εσάς και την παρέα σας) για να λύσετε τις υποθέσεις με τις οποίες δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά. Πρόκειται για παιχνίδι συνεργασίας (co-op) που θα κρίνει τις επαγωγικές ικανότητές σας για να οδηγηθείτε στα σωστά συμπεράσματα διακρίνοντας τη χρήσιμη πληροφορία από τη φλυαρία μαρτύρων και εφημερίδων που υπάρχουν μόνο για να σας παραπλανούν. Κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι πως διαθέτει εκτενές (υπέροχο, λογοτεχνικά γραμμένο) κείμενο είτε με τη μορφή ανακρίσεων υπόπτων είτε εφημερίδων της εποχής που πρέπει να διαβάζετε κάθε φορά για να προχωρήσετε την κάθε υπόθεση.

Το original game περιέχει δέκα υποθέσεις, αλλά έχουν κυκλοφορήσει πολλές περισσότερες που μπορείτε να προμηθευτείτε ξεχωριστά εάν θέλετε. Κάθε υπόθεση είναι διαφορετική και εμπλέκει νέα στοιχεία και μάρτυρες, ενώ σταθερά ίδιες παραμένουν οι κινήσεις σας: ανακρίνετε υπόπτους, ερευνάτε σκηνές εγκλήματος και πιθανού ενδιαφέροντος, αναζητάτε ενδείξεις και στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να καταλήξετε στο σωστό συμπέρασμα. Κύριο μέλημά σας είναι να εντοπίσετε ποιος είναι ο ένοχος της εκάστοτε υπόθεσης, αλλά παράλληλα θα κληθείτε να απαντήσετε και σε αρκετά δευτερεύοντα ερωτήματα που σχετίζονται με την υπόθεση και τους χαρακτήρες που εμπλέκονται σε αυτήν.

Όποια στιγμή θέλετε, αποφασίζετε ως ομάδα ότι είστε έτοιμοι να απαγγείλετε το κατηγορητήριο έχοντας καταλήξει στον ένοχο που θα παρουσιάσετε στο Σέρλοκ. Μόλις συμβεί αυτό, θα κριθείτε από το μεγάλο ντετέκτιβ, ο οποίος θα σας θέσει μια σειρά από ερωτήσεις για να αποδείξετε ότι όντως λύσατε την υπόθεση. Κι αν δε σας επαρκεί η χαρά επίλυσης μιας υπόθεσης, τότε μπορείτε να δείτε και πόσο Σέρλοκ πραγματικά φανήκατε ανάλογα με τους πόντους νίκης που συγκεντρώσατε στην κάθε υπόθεση. Κάθε σωστή απάντηση που δίνετε στο τέλος, σας εξασφαλίζει πληθώρα πόντων νίκης. Αντίθετα, χάνετε πόντους για κάθε λάθος βήμα που κάνατε και χάσατε πολύτιμο χρόνο, όπως να μιλήσετε με μάρτυρες που δεν είχαν σημασία, να ακολουθήσετε στοιχεία που δε σχετίζονταν ουσιαστικά με την υπόθεση, ή να ζητήσετε τη βοήθεια του μεγάλου ντετέκτιβ επειδή είχατε κολλήσει και δεν ξέρατε με ποιον να πρωτομιλήσετε. Να ξέρετε, πάντως, πως το perfect score φαντάζει μακρινό όνειρο για το μέσο ντετέκτιβ του καναπέ που φαντασιώνεται ότι μπορεί να γίνει ο επόμενος Σέρλοκ επειδή έχει λύσει και 2-3 γρίφους. This is not elementary, my dear Watsons!

• Mansions of Madness
(παίχτες: 2-5, διάρκεια: 60'-120', δυσκολία: μέση-χαμηλή, παρουσίαση: video)

Ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να λύνουμε puzzles και γρίφους σε ένα επιτραπέζιο adventure; Σίγουρα όχι ο Corey Konieczka, δημιουργός του Mansions of Madness, ενός από τα καλύτερα adventure επιτραπέζια παιχνίδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Πρόκειται για παιχνίδι συνεργασίας όπου όλη η παρέα είτε κερδίζει είτε χάνει μαζί. Σχεδόν όλη -γιατί ένας από εσάς θα παίζει εναντίον της ομάδας και θα χειρίζεται τα τέρατα και τις μοχθηρές εκπλήξεις που περιμένουν τους υπόλοιπους σε σκοτεινές γωνιές και απροστάτευτους διαδρόμους. Πρόκειται για ένα πλούσιο παιχνίδι που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη ματιά, καθότι διαθέτει αναπροσαρμόσιμο ταμπλό ανάλογα με το σενάριο που θα επιλέξετε να παίξετε (πέντε χωρίς τα expansions), αρκετές κάρτες, γρίφους, αλλά και μινιατούρες για τους ήρωες που θα υποδυθείτε και τα τέρατα που θα αντιμετωπίσετε.

Βρίσκεστε στην Έπαυλη της Τρέλλας και σκοπός σας είναι να λύσετε ένα μυστήριο κοσμικής φρίκης που αποκαλύπτεται σιγά-σιγά. Για να τα καταφέρετε, πρέπει να διαβάσετε μια μικρή ιστορία, να ερευνήσετε κάθε σκοτεινή γωνιά και αραχνιασμένη ντουλάπα, να λύσετε γρίφους και puzzles, αλλά και να πολεμήσετε απόκοσμους εχθρούς. Κυρίως, όμως, πρέπει να φτάσετε ζωντανοί και σώφρονες στον εκάστοτε στόχο του σεναρίου που παίζετε αποφασίζοντας αν θα εξαπλωθείτε για να ανακαλύψετε γρήγορα τα στοιχεία ή θα μείνετε ενωμένοι, μιας και σε ανύποπτες στιγμές τα φώτα σβήνουν, κρύα ρεύματα αέρα σας ανατριχιάζουν, και ζοφερά τέρατα εμφανίζονται και προσπαθούν είτε να σας τρελλάνουν είτε να σας σκοτώσουν. Η πνευματική σας σταθερότητα θα ακροβατήσει στα όρια της τρέλλας με όσα θα δείτε, το ψυχικό σθένος σας θα κυλιστεί στις λάσπες με όσα θα συμβούν, ενώ η υγεία σας θα φλερτάρει με το θάνατο συχνά-πυκνά. Οι ίδιοι σας οι φίλοι θα αποφασίσουν αν θα σας βοηθήσουν ή θα σας εγκαταλείψουν την κρίσιμη ώρα, ενώ κανείς δεν ξέρει πού θα εμφανιστεί η επόμενη φρικαλεότητα, ή πώς θα εξελιχθούν τελικά τα πράγματα.

Ξεκινώντας το παιχνίδι, ο κάθε παίχτης επιλέγει τον ερευνητή που θα υποδυθεί (από αγαθή καλόγρια ως πανούργο ντετέκτιβ) και "ο κακός της παρέας" το σενάριο που θα παίξετε. Το σενάριο ορίζει τους γρίφους και τα puzzles που θα συναντήσετε (ενδεικτικό δείγμα), τους εχθρούς που θα αντιμετωπίσετε (όπως ο Shoggoth, οι Mi-go, μάγισσες, ιερείς του Σκότους, ζόμπι, μανιακοί δολοφόνοι, κά), αλλά και τις συνθήκες νίκης τόσο για τους ερευνητές όσο και για τα τέρατα. Είναι αποκλειστικά στο χέρι σας πώς θα κυνηγήσετε τη νίκη, ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε, και κατά πόσο θα σώσετε τους συντρόφους σας την κρίσιμη εκείνη ώρα που αντικρίζουν την άβυσσο ή αν θα προτιμήσετε να προφυλάξετε απλώς το τομάρι σας. Κυρίως, όμως, είναι στο χέρι σας να παρακολουθήσετε την ιστορία προσεκτικά, ώστε να κινηθείτε σωστά και να ανακαλύψετε εγκαίρως τα κρυμμένα clues που θα σας σώσουν τη ζωή και θα σας δώσουν τη νίκη.

• Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island
(παίχτες: 1-4, διάρκεια: 90'-180', δυσκολία: μέση-αυξημένη, παρουσίαση: video)

Ο Ροβινσώνας κι η παρέα του αντιμετωπίζουν το Καταραμένο Νησί σε αυτή την περιπέτεια, όπου ο κάθε παίχτης υποδύεται έναν από τους χαρακτήρες του πληρώματος (μάγειρας, ξυλουργός, εξερευνητής και στρατιώτης) και βοηθά με το δικό του τρόπο την ομάδα, ενώ συζητά συνέχεια μαζί τους τι πρέπει να γίνει πρώτα για να επιβιώσουν. Θα αναζητήσουν καλύτερο καταφύγιο για να προστατευτούν από τα ευμετάβλητα τερτίπια του καιρού; Θα φτιάξουν όπλα κι εργαλεία για να καταστούν εφικτά το κυνήγι και οι μικροκατασκευές; Θα περιφράξουν τις προμήθειες και τις κατασκευές τους για να τις προφυλάξουν από τα άγρια ζώα; Ή μήπως θα ξεχυθούν σε αναζήτηση φαγητού γιατί χωρίς δυνάμεις δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο; Ποιος θα κάνει τις "ασφαλείς" αποστολές και ποιος θα απολαύσει την εξερεύνηση του νησιού που όμως κρύβει περιπέτειες και θανάσιμους κινδύνους;

Όλα είναι απαραίτητα· με ποια σειρά θα γίνουν, όμως, καθώς και ποιοι και πόσοι θα αφιερωθούν στην κάθε αποστολή, θα το αποφασίσει η ομάδα κατόπιν διαβουλεύσεων. Κάποιος που πήγε σε αποστολή εξερεύνησης στον προηγούμενο γύρο ίσως είναι πληγωμένος και δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να τραυματιστεί πάλι. Ή μήπως μπορεί γιατί έχει τη μεγαλύτερη σωματική αντοχή; Κι αν το ηθικό του πέσει τόσο που θα συμπαρασύρει ολόκληρη την ομάδα; Η πείνα και η κούραση δε βοηθούν και αποδεικνύονται γρήγορα οι χειρότεροι εχθροί. Ο καιρός που μεταβάλλεται συνεχώς, συχνά θα είναι εναντίον σας και θα επηρεάζει αρνητικά τα αποθέματα υπομονής σας. Παράλληλα, τίγρεις, μαϊμούδες, άγρια σκυλιά κι ιθαγενείς που θα βρεθούν στο δρόμο (ή στον καταυλισμό) σας συχνά θα σας δώσουν τη χαριστική βολή. Η επιβίωση δεν είναι εύκολη υπόθεση, και η πιθανότητα να νικήσει η παρέα σας εξαρτάται αποκλειστικά από την ορθότητα των αποφάσεών σας.

Το παιχνίδι διαθέτει έξι διαφορετικά σενάρια, όλα εξίσου εθιστικά και καλοδουλεμένα, και προσφέρει ουσιαστικά πολλές περιπέτειες σε μία. Μπορούμε να παίξουμε ως ναυαγοί που προσπαθούν αφενός να επιβιώσουν για δέκα βράδια μέχρι να τους βρουν κι αφετέρου να ανάψουν μια μεγάλη φωτιά, προκειμένου να τους δει και να τους διασώσει κάποιο διερχόμενο πλοίο. Ακούγεται εύκολο; Διόλου δεν είναι, όπως δε θα ήταν και στην πραγματικότητα! Μπορούμε να παίξουμε, όμως, κι ως εξορκιστές σε θρησκευτική αποστολή στο Καταραμένο Νησί, ως κυνηγοί θησαυρών, ως πιθανό γεύμα καννίβαλων ιθαγενών, ή ως ομάδα διάσωσης μιας νεαράς κυρίας που έχει εγκλωβιστεί στο νησί. Σε όλα τα σενάρια, η ομάδα πρέπει να συνεργαστεί για να τα καταφέρει, να μοιραστεί ρόλους και ευθύνες, αλλά κυρίως να φροντίσει να κινηθεί γρήγορα μα και προσεκτικά.

• Dead of Winter: A Crossroads Game
(παίχτες: 2-5, διάρκεια: 60'-90', δυσκολία: μέση-χαμηλή, παρουσίαση: video)

Η Αποκάλυψη φορούσε τελικά αιμάτινο μανδύα όταν τα ζόμπι κατασπάραξαν ολάκερο τον κόσμο. Υπάρχουν κάποιοι επιζήσαντες, αλλά η ζωή είναι δύσκολη γι' αυτούς μιας και καθημερινά αγωνίζονται να επιβιώσουν. Πρέπει να κρατούν τις ορδές των πεινασμένων νεκροζώντανων μακριά από τον καταυλισμό, να κάνουν εξορμήσεις για προμήθειες και πυρομαχικά, και φυσικά να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν εντός των τειχών: τους συμμάχους που αρέσκονται σε πισώπλατα μαχαιρώματα και δολοπλοκίες εξουσίας. Μπορεί το θέμα να είναι μίζερο και τρομακτικό, το παιχνίδι όμως προσφέρει απλόχερα γέλιο -γέλιο και φρικιαστικό θάνατο.

Ο κάθε παίχτης αναλαμβάνει το ρόλο ενός επιζήσαντα σε ένα μικρό, ταλαιπωρημένο καταυλισμό όπου έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί από όσους επιβίωσαν του αρχικού κύματος της επιδημίας. Κάθε χαρακτήρας ηγείται μιας ομάδας επιζώντων που τον ακολουθούν και τον εμπιστεύονται. Κοινός σκοπός όλων είναι προφανώς η επιβίωση. Τα καθήκοντα μοιράζονται και οι παίχτες πολεμούν νεκροζώντανους, οχυρώνουν τον καταυλισμό τους και εξερευνούν κοντινές περιοχές για πολύτιμα αντικείμενα. Πρέπει να συνεργαστείτε όλοι μαζί και να βάλετε διαφορές και εγωισμούς κατά μέρος αν θέλετε να τα καταφέρετε -αλλιώς τα ζόμπι θα νικήσουν και εσείς θα γίνετε το ολόφρεσκο δείπνο τους.

Μπορεί η ομάδα να χάνει συνήθως (όχι πάντα) όλη μαζί, ωστόσο, στο τέλος νικάει μόνο ένας παίχτης. Και κάπου εδώ ξεκινούν οι εκπλήξεις από τους κατά τα άλλα συμμάχους σας. Κάθε παίχτης έχει έναν προσωπικό (και μυστικό) στόχο που θα τον οδηγήσει στη νίκη, ενώ κανείς από τους συμπαίκτες δε γνωρίζει ποιος είναι ο στόχος του καθενός. Το μόνο που γνωρίζετε όλοι είναι πως ορισμένοι στόχοι είναι ανώδυνοι για την ομάδα και τον καταυλισμό, ενώ άλλοι απαιτούν σαμποτάζ, θυσίες και αίμα. Μπορείτε να ψυχολογήσετε σωστά τους συμπαίκτες σας και να δείτε πίσω από τις φαινομενικά αθώες κινήσεις τους όσο σας χαμογελούν, ή θα γίνετε το δόλωμα για τους νεκροζώντανους όσο εκείνοι θα πίνουν το γλυκό κρασί της νίκης ασφαλείς κάπου αλλού;

• Mystery of the Abbey
(παίχτες: 3-6, διάρκεια: 60-90', δυσκολία: χαμηλή, παρουσίαση: video)

Ένα ειρηνικό μεσαιωνικό μοναστήρι βρίσκεται σε αναταραχή όταν ένας μοναχός βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί. Γλίστρησε και έπεσε από το βράχο, ή κάποιος τον έσπρωξε στο βέβαιο θάνατό του; Όλα συνηγορούν πως δεν επρόκειτο για ατύχημα. Κάποιος τον σκότωσε, κι αυτός ο κάποιος δεν μπορεί παρά να είναι ένας από τους άλλους μοναχούς. Ο κάθε παίχτης αναλαμβάνει το ρόλο ενός μοναχού που ξέρει πως ο ίδιος και οι πιο κοντινοί αδελφοί του είναι αθώοι. Κάποιος από τους 24 μοναχούς παραστράτησε από το δρόμο του Κυρίου, όμως, και διέπραξε το πιο βαρύ αμάρτημα, κι εσείς πρέπει να τον ανακαλύψετε.

Οι μοναχοί μετατρέπονται σε ντετέκτιβς, και ερευνούν όλους τους χώρους του μεσαιωνικού μοναστηριού, ενώ παράλληλα "ανακρίνουν" τους αδελφούς τους στο τάγμα προκειμένου να σβήσουν από τη λίστα τους όσους είναι αθώοι και να εντοπίσουν τον ένοχο. Άλλοι μοναχοί θα φανούν συνεργάσιμοι και θα δεχθούν να ανταλλάξετε πληροφορίες, ενώ άλλοι θα πάρουν όρκο σιωπής για να μη σας πουν όσα έχουν ανακαλύψει για την υπόθεση. Γενικά, οι παίχτες συνεργάζονται και συναγωνίζονται μεταξύ τους για να βρουν το δολοφόνο· ωστόσο, μόνο ένας μπορεί να νικήσει: εκείνος που θα συγκεντρώσει έγκαιρα τα περισσότερα στοιχεία για το δολοφόνο προτού τον αποκαλύψουν.

Πώς θα ερευνήσετε μια τέτοια δολοφονία; Ποιες είναι οι σωστές ερωτήσεις; Ποιον θέλετε να εμπιστευτείτε και να πιστέψετε, και ποιον να αποφύγετε; Το παιχνίδι είναι γεμάτο ανακρίσεις κι επαγωγικά συμπεράσματα, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί διαίσθηση και φαντασία για να κερδίσετε τους πολύτιμους πόντους νίκης που θα σας ανακυρήξουν νικητή όταν αποκαλυφθεί ο δολοφόνος. Όχι, δεν έχει σημασία ποιος θα τον βρει πρώτος, αλλά ποιος θα έχει συγκεντρώσει έγκαιρα τα περισσότερα στοιχεία εις βάρος του.

• Ειδική μνεία: Juries
(παίχτες: 4-12, διάρκεια: 30'-60', δυσκολία: χαμηλή)

Δε γινόταν να μη συμπεριληφθεί στην παρουσίασή μας και ένα 100% ελληνικό adventuro-παίχνιδο. Το Juries δημιουργήθηκε το 2014 από τέσσερις φίλους (ναι, υπάρχει και δικηγόρος ανάμεσά τους) και έλαβε μέρος στον 5ο ελληνικό διαγωνισμό σχεδιασμού επιτραπέζιου παιχνιδιού. Μπορεί να μην κέρδισε μια θέση στα νικητήρια βάθρα εκείνη την ημέρα, αλλά σίγουρα κέρδισε μερικούς φίλους. Πρόκειται για δικαστικό παιχνίδι μυστηρίου στο οποίο ως ένορκοι καλούμαστε βάσει των μαρτυριών που ακούμε, των αποδεικτικών στοιχείων που μας παρουσιάζονται, αλλά και των... ανακριβειών που εντοπίζουμε μεταξύ αυτών, να βγάλουμε την ετυμηγορία μας: είναι ένοχος ή αθώος τελικά ο κατηγορούμενος;

Το Juries δε διαθέτει ταμπλό, κάρτες και τοκενάκια. Διαθέτει Α4 φακέλους ο καθένας εκ των οποίων περιέχει μια διαφορετική υπόθεση υπό τη μορφή μαρτυριών και καταθέσεων, οδικών χαρτών, αποδεικτικών στοιχείων, ανακρίσεων μαρτύρων, και ούτω καθ' εξής. Ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι πως εσείς και η παρέα σας υποδύεστε ουσιαστικά όλους τους ρόλους των ατόμων που συναντάτε στο φάκελο της υπόθεσης: δικαστής, εισαγγελέας, μάρτυρες, κατηγορούμενος, κ.λπ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως μέσα στο φάκελο της υπόθεσης υπάρχουν (υπό τη μορφή σεναρίων) οι διάλογοι και οι μονόλογοι των μαρτυριών και εσείς (υποδυόμενοι τον κατάλληλο χαρακτήρα) τους διαβάζετε. Σας αρέσει η υποκριτική και το role playing; Δώστε ζωντάνια στο χαρακτήρα σας και κερδίστε τις εντυπώσεις!

Το παιχνίδι δεν κυκλοφορεί ακόμη σε κουτί στα μαγαζιά. Μπορείτε, όμως, να μπείτε στη διαδικτυακή σελίδα του και να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την πρώτη υπόθεση, ώστε να ζωντανέψετε στο σαλόνι σας μια παραλλαγή του "12 Angry Men" με εσάς στο ρόλο του Henry Fonda. Ευκαιρία να δείξετε στην πράξη στους φίλους σας πόσα απίδια πιάνει ο ντετεκτιβίστικος σάκος σας, αλλά και γιατί αναστενάζει το παλκοσένικο κάτω από τις οσκαρικές υποκριτικές σας ικανότητες.

Κι αν δε σας έφτασαν όλα τα παραπάνω, να σας πούμε πως υπάρχουν πολλά ακόμη επιτραπέζια adventuro-παίχνιδα για εσάς και την παρέα σας. Ορισμένα κινούνται σε μονοπάτια επιστημονικής φαντασίας (βλ. Android), άλλα σε μονοπάτια τρόμου (βλ. Arkham Horror και Betrayal At House On The Hill)· ορισμένα αποτίουν φόρο τιμής σε γνωστές και αγαπημένες σειρές, ταινίες και βιβλία (βλ. Battlestar Galactica, Indiana Jones: Fortune and Glory και Name of the Rose)· ορισμένα είναι απλοϊκά και κατάλληλα για μικρότερες ηλικίες ή/και άπειρους παίχτες (βλ. Cluedo και Το Τέλειο Άλλοθι)· ορισμένα είναι κατάλληλα για όταν ταξιδεύετε (βλ. Mr. Jack Pocket)· κάποια θα σας ταξιδέψουν σε ερημικά νησιά (βλ. Castways), άλλα στα σοκάκια του βικτωριανού Λονδίνου (βλ. Letters from Whitechapel), ενώ άλλα σε κόσμους φαντασίας και παραμυθιών (βλ. Winter Tales).

Ό,τι κι αν προτιμάτε, όποια διάθεση κι αν έχετε, αλλά όποια κι εάν είναι η ειδική συνθήκη που χαρακτηρίζει την παρέα σας, να είστε βέβαιοι πως υπάρχει ένα ιδανικό επιτραπέζιο adventure παιχνίδι και για εσάς -αρκεί να το ανακαλύψετε. Ακόμη κι αν είστε μοναχικός λύκος και δε θέλετε κόσμο και παιχνίδια συνεργασίας, όμως, μπορείτε να απολαύσετε πολλές από αυτές τις περιπέτειες παίζοντας solo (αρκεί να λέει "από 1 παίκτης"). Αντίθετα, εάν θέλετε να παίξετε κάποιο από αυτά τα παιχνίδια, αλλά δε βρίσκετε την κατάλληλη παρέα, κάντε μια βόλτα στο ελληνικό guild του BoardGameGeek (μπι-τζι-τζι για τους φίλους) και σίγουρα θα βρείτε θύμ... εχμ... πρόθυμους συμπαίκτες στη γειτονιά σας.

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • ευχαριστω πολυ για τις προτασεις σας. ποια ειναι οι γνωμοι σας για τα εξης επιτραπεζια Ιστορίες Μυστηρίου , Lost Cities,Επιτραπέζιο Το Νησί των Πειρατών: Η Απόδραση ,Dixit ,Οι Εξερευνητές - η Πυραμίδα του Χόρους Οι Άποικοι του Κατάν , Τα Επτά Θαύματα του Κόσμου , Ινκόγκνιτο , η απαγορευμενη νησος, οι πυραμιδες του ιαγουαρου , και για τα παιχνιδια της εταιριας days of wonder οπως τα relic-runners, cargo-noir , mystery-express , pirates cove, cleopatra , memoir44 , shadowsovercamelot. ευχαριστω

 • Σε απάντηση: kourp

  Για τα περισσότερα από αυτά, μπορείς να διαβάσεις reviews στα ελληνικά εδώ:
  http://boardgamegeek.com/thread/305132/reviews-index
  Πολλά θα τα βρεις με τον αγγλικό τους τίτλο π.χ. Τα Επτα Θαύματα ως "7 Wonders", την Απαγορευμενη Νήσο ως "Forbidden Island" κλπ.

  Προσωπικη μου άποψη ότι αν είσαι νέος στον χώρο πρέπει να παιξεις οπωσδήποτε τα Settlers Of Catan, Dixit, 7 Wonders. Το πιο adventure είναι τo Mystery Express. Γενικά τα παιχνίδια της Days Οf Wonder χαρακτηριζονται για την ποιότητα κατασκευής τους και την όμορφη παρουσίαση τους (ειδικά το Cleopatra είναι φαντασμαγορικό) , αλλά είναι και προσιτά γενικά σε νέους παίκτες χωρίς ιδιαίτερη ενασχόληση με τα επιτραπέζια. Πολύ καλά για εισαγωγή στον χώρο.

 • καλημερα. μηπως εχετε να προτινετε καποιο επιτραπεζιο για 2 ατομα. ας ειναι και για παραπανο. σαν το cluedo το sherlock το abbey. τετοιο στιλ. ευχαριστω

 • Σε απάντηση: kourp

  Επιπρόσθετα με τα (εύστοχα) σχόλια του Κωνσταντίνου, νομίζω ότι σε παρεμφερές στυλ με αυτά που αναφέρεις και που να παίζουν μόνο με δύο παίχτες (το αιώνιο πρόβλημα!) είναι τα: Letters from Whitechapel, Name of the Rose και το Το Τέλειο Άλλοθι. Ωστόσο, να σε προειδοποιήσω πως το μόνο που παίζει πραγματικά καλά με δύο μόνο παίχτες είναι το Whitechapel, καθώς στα άλλα θα ήταν προτιμότερο να είστε περισσότεροι.

  Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσουμε στα απολύτως adventur-ίστικα επιτραπέζια που θέλετε να δείτε κάποια στιγμή το ολόφρεσκο T.I.M.E Stories με όλα τα expansions του (πρόσθετες ιστορίες/περιπέτειες). Είναι υπέροχο, έχει φοβερά mechanics, και γρίφους που συχνά στήνουν στον τοίχο ακόμη κι έμπειρους puzzle solvers. Δείτε το, οπωσδήποτε! :)

 • Σε απάντηση: kourp

  Για κάτι γρήγορο Mr. Jack ή Mr. Jack Pocket (το συγκεκριμένο δεν το γνωρίζω για να είμαι ειλικρινής αφού από φωτογραφίες που έχω δει δεν μοιάζει το ίδιο). Ίσως στην αρχή σου φανεί λίγο άνισο για τον παίχτη που παίζει τον Jack αλλά όταν παίξεις μερικές παρτίδες και το συνηθίσεις θα το δεις διαφορετικά. Δεν είναι σαν το Sherlock αν και για να πω την αλήθεια δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα σαν και αυτό.

 • ωραιο αρθρο και πολλυ ωραιες προτασεις. εχω τι ticket to ride. το συνιστω. οσο για τα υπολοιπα επιτραπεζια ακουγονται ωραια. αντε να παραβλεψεις τις τιμες. με τις οδηγιες και τις καρτες που ειναι στα αγγλικα τι κανεις? ευχαριστω

 • Σε απάντηση: kourp

  Thanks. :) Σε μερικά παιχνίδια δεν πειράζει που το κείμενο είναι στα Αγγλικά γιατί είναι ελάχιστο (βλ. Ροβινσώνα, Αββαείο, κ.λπ.). Επίσης, σχεδόν για όλα τα επιτραπέζια υπάρχουν πλέον βίντεο-παρουσιάσεις των κανόνων, οπότε με τη βοήθεια της εικόνας όλα γίνονται πιο καταννοητά. Τώρα, για τα παιχνίδια που βασίζονται στο κείμενο και την ιστορία (βλ. Σέρλοκ, κ.λπ.), δυστυχώς, θα πρέπει να περιμένεις την έκδοση από Κάισσα (που τα μεταφράζει όλα στα Ελληνικά) και να ελπίζεις να είναι αξιοπρεπής η μετάφραση. Εάν δεν απατώμαι, το συγκεκριμένο Σέρλοκ θα κυκλοφορήσει εντός του μήνα στα Ελληνικά. Δε φαντάζεσαι ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ελπίζω να είναι καλή μετάφραση και να μη μετανοιώσω τα (αρκετούτσικα!!) λεφτάκια που θα δώσω. ;)

 • Χθες έπαιξα Sherlock στο σπίτι ενός φίλου (το όποιο και το απέκτησε λόγω αυτού του άρθρου :) ) και ένα έχω να πω: Φ-Ο-Β-Ε-Ρ-Ο!
  Μιλάμε για επιτραπέζιο να κάτσει μια παρέα ένα βράδυ να λιώσει. Και από τα λίγα παιχνίδια που γνωρίζω που δεν αξίζει να παίξεις ανταγωνιστικά. Παίξαμε χθες οι δυο μας σαν ομάδα και η συζήτηση που κάναμε, η ανταλλαγή σκέψεων, η διαδικασία να λύσεις το φόνο... μοναδική εμπειρία. Μιλάμε για ψυχαγωγία.
  Ένα μόνο μικρό κακό έχει: θεωρώ ότι (τουλάχιστον στο σενάριο που παίξαμε) οι δευτερεύουσες ερωτήσεις είναι λίγο δίκοπο μαχαίρι να απαντηθούν όλες γιατί (εκτός του ότι περιέχουν μια δόση τύχης), για να απαντηθούν μοιάζουν να απαιτούν αρκετά στοιχεία, που σημαίνει ότι στο τέλος τους πόντους που θα πάρεις από εκεί, θα τους χάσεις από των αριθμό των στοιχείων. Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά το να αριστεύσεις μοιάζει αδύνατο.
  Για την ιστορία, παίξαμε το δεύτερο σενάριο, λύσαμε τον κύριο φόνο με κάθε λεπτομέρεια και απαντήσαμε σωστά μόνο σε μια δευτερεύουσα ερώτηση. Το σύνολο: οι μισοί πόντοι από αυτούς που είχε ο Sherlock.
  Δυστυχώς πάντως η φύση του παιχνιδιού είναι τέτοια που παίζεται μια φορά κάθε ιστορία αλλά τι να κάνουμε; Από την άλλη βέβαια είναι επιτραπέζιο που μπορεί να το δανείσεις και ένα κουτί να αλλάξει χέρια σε πολλές παρέες.

 • Τον έλυσα το γρίφο του πως μπορείς να το διαβάσεις το δυσκολοδιάβαστο (εξαιρετικό κατά τ' άλλα) αυτό άρθρο. Κάνεις αντ. - επικ. του κειμένου σε κειμενογράφο. Απλό.
  Τα σχετικά με τον Τζακ παιχνίδια της τελευταίας παραγράφου, μου θύμισαν τις Σκοτεινές Υποθέσεις (νομίζω στο πρωτότυπο London 1888) με το οποίο πρέπει να έχω "χάσει" πάνω από 100 ώρες, αν και δεν περιλαμβάνει και πολύ γρίφους.

 • Ρε σεις. Αυτό μην το βγάζετε από τα πάνω - πάνω. Κάντε το στίκυ. Μας αρέσει λέμε. Μόνιμο κάπου πάνω - πάνω.

Τοποθετήστε Περισσότερα

Αγαπημένα

 • Ρε σεις. Αυτό μην το βγάζετε από τα πάνω - πάνω. Κάντε το στίκυ. Μας αρέσει λέμε. Μόνιμο κάπου πάνω - πάνω.

 • Σε απάντηση: kourp

  Για κάτι γρήγορο Mr. Jack ή Mr. Jack Pocket (το συγκεκριμένο δεν το γνωρίζω για να είμαι ειλικρινής αφού από φωτογραφίες που έχω δει δεν μοιάζει το ίδιο). Ίσως στην αρχή σου φανεί λίγο άνισο για τον παίχτη που παίζει τον Jack αλλά όταν παίξεις μερικές παρτίδες και το συνηθίσεις θα το δεις διαφορετικά. Δεν είναι σαν το Sherlock αν και για να πω την αλήθεια δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα σαν και αυτό.

 • καλημερα. μηπως εχετε να προτινετε καποιο επιτραπεζιο για 2 ατομα. ας ειναι και για παραπανο. σαν το cluedo το sherlock το abbey. τετοιο στιλ. ευχαριστω

 • ωραιο αρθρο και πολλυ ωραιες προτασεις. εχω τι ticket to ride. το συνιστω. οσο για τα υπολοιπα επιτραπεζια ακουγονται ωραια. αντε να παραβλεψεις τις τιμες. με τις οδηγιες και τις καρτες που ειναι στα αγγλικα τι κανεις? ευχαριστω

 • Χθες έπαιξα Sherlock στο σπίτι ενός φίλου (το όποιο και το απέκτησε λόγω αυτού του άρθρου :) ) και ένα έχω να πω: Φ-Ο-Β-Ε-Ρ-Ο!
  Μιλάμε για επιτραπέζιο να κάτσει μια παρέα ένα βράδυ να λιώσει. Και από τα λίγα παιχνίδια που γνωρίζω που δεν αξίζει να παίξεις ανταγωνιστικά. Παίξαμε χθες οι δυο μας σαν ομάδα και η συζήτηση που κάναμε, η ανταλλαγή σκέψεων, η διαδικασία να λύσεις το φόνο... μοναδική εμπειρία. Μιλάμε για ψυχαγωγία.
  Ένα μόνο μικρό κακό έχει: θεωρώ ότι (τουλάχιστον στο σενάριο που παίξαμε) οι δευτερεύουσες ερωτήσεις είναι λίγο δίκοπο μαχαίρι να απαντηθούν όλες γιατί (εκτός του ότι περιέχουν μια δόση τύχης), για να απαντηθούν μοιάζουν να απαιτούν αρκετά στοιχεία, που σημαίνει ότι στο τέλος τους πόντους που θα πάρεις από εκεί, θα τους χάσεις από των αριθμό των στοιχείων. Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά το να αριστεύσεις μοιάζει αδύνατο.
  Για την ιστορία, παίξαμε το δεύτερο σενάριο, λύσαμε τον κύριο φόνο με κάθε λεπτομέρεια και απαντήσαμε σωστά μόνο σε μια δευτερεύουσα ερώτηση. Το σύνολο: οι μισοί πόντοι από αυτούς που είχε ο Sherlock.
  Δυστυχώς πάντως η φύση του παιχνιδιού είναι τέτοια που παίζεται μια φορά κάθε ιστορία αλλά τι να κάνουμε; Από την άλλη βέβαια είναι επιτραπέζιο που μπορεί να το δανείσεις και ένα κουτί να αλλάξει χέρια σε πολλές παρέες.