Agatha Christie - The ABC Murders

Τρίτη, 12 Απριλίου 2016, Συντάκτης: Castledoque

 • Κυκλοφορία: 2016
 • Ανάπτυξη: Microids
 • Πλατφόρμα: PC, Mac, PS4, Xbox One

Εγγλέζικο μυστήριο με ευρωπαϊκή φινέτσα

Η μεγάλη επιστροφή

H γαλλική εταιρία Microids μας έδωσε μια σειρά από αγαπημένα παιχνίδια adventure στη δεκαετία του 90 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ανάμεσα τους τα αγαπημένα Syberia και Still Life. Ωστόσο οικονομικές δυσκολίες και η μερική εξαγορά της από τον κολοσσό Ubisoft, έφερε άδοξο τέλος στην παραγωγή adventure από την γαλλική εταιρία. Να όμως που τα τελευταία χρόνια η Microids επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο με πλειάδα φρέσκων παραγωγών και συνεργασιών με νέους σχεδιαστές αλλά και θρύλους του gaming. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα (Dracula 4 και 5, Subject 13), αν και άνισα, δεν στερούνται πρωτοτυπίας και οπωσδήποτε παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Αναμένουμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία το Syberia 3 του Benoit Socal και το Yesterday Origins σε συνεργασία με την Pendulo.

Αναμφίβολα η απόκτηση των δικαιωμάτων των μυθιστορημάτων της Agatha Christie για διασκευή σε video games αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την γαλλική εταιρία, μια και τα μυστήρια της γνωστής αγγλίδας συγγραφέως παραμένουν πάντα δημοφιλή και το ύφος τους μεταφράζεται εξαιρετικά σε adventure gameplay. Το ABC Murders αποτελεί την πρώτη δουλειά της Microids βασισμένη σε υλικό της Agatha Christie και σε αντίθεση με την διάσημη συγγραφέα δε θα σας κρατήσω σε αγωνία: To Agatha Christie - The ABC Murders κερδίζει το στοίχημα και αποτελεί μακράν την πιο άρτια και ισορροπημένη παραγωγή ανάμεσα στα καινούργια παιχνίδια της ανανεωμένης Microids.

Ηρακλής εναντίον ABC...

Ο Ηρακλής Πουαρό λαμβάνει ένα μυστηριώδες γράμμα. Κάποιος που αποκαλεί τον εαυτό του ABC τον προειδοποιεί και τον προκαλεί: "Έχε το νου σου στο Andover στις 21 του μηνός". Πρόκειται για φάρσα; Ο αδίστακτος φόνος μιας εμπόρου στο Andover μέρα μεσημέρι στη συγκεκριμένη ημερομηνία θα δείξει πως το πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία. Το δεύτερο γράμμα δε θα αργήσει να φτάσει στα χέρια του ντεντέκτιβ. Ο αιμοσταγής δολοφόνος συνεχίζει να τον εμπαίζει και ανακοινώνει το επόμενο χτύπημά του. Ένα απεγνωσμένο ανθρωποκυνηγητό ξεκινά σε συνεργασία με την Scotland Yard. Θα μπορέσει ο δαιμόνιος Βέλγος να εντοπίσει τον επικίνδυνο ABC με τα "μικρά του γκρι εγκεφαλικά κύτταρα" πριν χτυπήσει ξανά;

(στον τόπο του εγκλήματος...)

Η πλοκή του παιχνιδιού και η σταδιακή εξιχνίαση του μυστηρίου φέρουν την σφραγίδα εγγύησης της Agatha Christie. Το ABC Murders κυκλοφόρησε το 1936 σε μια εποχή που η φρενήρης φαντασία της αγγλίδας συγγραφέως βρισκόταν στο απόγειό της. Τα βιβλία της περιόδου, συνδυάζουν την εύστοχη παρουσίαση χαρακτηριστικών αγγλικών τύπων με ατμόσφαιρα αγωνίας και μυστηρίου, έξοχο ρυθμό στην αφήγηση, λιτή μα πάντα αποτελεσματική πρόζα και ιδιαιτέρως ευφυείς λύσεις των αστυνομικών αινιγμάτων. Με δυο λόγια, εχέγγυα ποιότητας για ένα παιχνίδι που κάνει τη σοφή επιλογή να ακολουθήσει πιστά το σενάριο και την παρουσίαση των χαρακτήρων όπως αποτυπώνονται στο αρχικό κείμενο. Αποτελεί πραγματικό ευτύχημα που η Microids κάνει αυτήν την απλή και έξυπνη μα δυστυχώς όχι πάντα αυτονόητη επιλογή. Το σενάριο του παιχνιδιού μεταφράζει με σεβασμό και δεξιοτεχνία σε gaming όρους και μηχανισμούς την πλοκή του βιβλίου της Agatha Christie και φέρει επάξια το όνομά της στον τίτλο του.

Αγγλικό μυστήριο με άρωμα από Γαλλία (ή μήπως Βέλγιο;)

Τα γραφικά αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη φινέτσα που διακατέχει το σχεδιασμό του παιχνιδιού. Πανέμορφα καρτουνίστικα γραφικά που θυμίζουν γαλλικά κινούμενα σχέδια φανερώνουν τον ευρωπαϊκό αέρα του παιχνιδιού και προσδίδουν αίγλη σε μια κατά τα άλλα απλή γραφική απεικόνιση. Η τακτική έχει δοκιμαστεί ξανά μα παραμένει πάντα επιτυχημένη. Οι φιγούρες των πρωταγωνιστών είναι καλοσχεδιασμένες και το animation ομαλότατο. Μόνη παραφωνία είναι το lip-synching που μερικές φορές δείχνει κάπως σα να κολλάει. Πιθανώς να πρόκειται για μικρό bug, μια και όταν έπαιξα ξανά κάποιες σκηνές, τη δεύτερη φορά το πρόβλημα εξαφανίστηκε ή μετατοπίστηκε σε άλλα σημεία. Δεν πρόκειται πάντως για σοβαρό πρόβλημα και ελάχιστα ενοχλεί.

Ο ηχητικός τομέας βρίσκεται στο ίδιο υψηλό επίπεδο με τη γραφική απεικόνιση. Οι ερμηνείες είναι επαγγελματικές και καθόλα άψογες (χωρίς όμως και κάποιος να κάνει την έκπληξη ή να ξεχωρίζει όπως συμβαίνει για παράδειγμα συχνά στα παιχνίδια της Wadjeteye), η δε μουσική είναι ατμοσφαιρική και απολύτως ταιριαστή με την ατμόσφαιρα διανοητικού λαβύρινθου που διαπνέει το παιχνίδι.

Χαράς ευαγγέλια για όσους αγαπούν τα αστυνομικά αινίγματα!

Οι γρίφοι ακολουθούν την οδό των παιχνιδιών έρευνας που τελευταία έχουν σχεδόν γίνει ένα ξεχωριστό υποείδος των adventure. Σαφώς πρώτη διδάξασα σε αυτήν την κατηγορία είναι η Frogwares με την σειρά των Sherlock Holmes παιχνιδιών, χωρίς να ξεχνάμε και άλλα παραδείγματα όπως το LA Noire και το Moebius. Διευκρινίζω πως δεν αναφέρομαι στην επιτυχία ή αποτυχία των ανωτέρω παιχνιδιών, αλλά στο ιδιαίτερο υποείδος όπου ανήκουν και τις διαφορετικές εκφάνσεις του.

(μια ακόμα εκδοχή των αγαπημένων deduction boards...)

Έτσι στο ABC Murders το gameplay συνίσταται στην προσεκτική παρατήρηση του περιβάλλοντος και τη συλλογή στοιχείων, στην αναπαράσταση των εγκλημάτων, στην ανάκριση των υπόπτων και την εντόπιση των ψεμάτων τους, καθώς και στην παρακολούθηση της συμπεριφοράς τους. Έχουμε λοιπόν γρίφους διαλόγων, οπού πρέπει να επιλέξουμε την καλύτερη τακτική ώστε να μας ανοίξουν τα σώψυχά τους οι μάρτυρες και οι ύποπτοι (εδώ θυμίζει LA Noire), γρίφους παρατήρησης της στάσης του σώματός τους και της συμπεριφοράς τους (βλέπετε παρόμοιας λογικής γρίφους στο Moebius, αν και εδώ είναι πολύ καλύτερα εκτελεσμένοι), deduction boards α λα Sherlock Holmes της Frogwares, όπου πρέπει να συνδυάσουμε σωστά τα στοιχεία με τα grey cells μας, ώστε να καταλήξουμε στο τελικό συμπέρασμα, γρίφους αναπαράστασης των φόνων, όπου πρέπει με βάση τα στοιχεία να βρούμε πως διαπράχθηκε το έγκλημα, καθώς και κάμποσα μικρά απλά παζλ του τύπου "άνοιξε το κινέζικο κουτί", έτσι για να σπάει η μονοτονία. Προσθέστε σε όλα αυτά και ένα σύστημα βαθμολογίας που μας δείχνει πόσο καλοί Poirot είμαστε και καταλαβαίνετε πως το παιχνίδι είναι αρκετά πλούσιο σε gameplay. Σίγουρα δε βρίθει ιδιαίτερης πρωτοτυπίας μια και επιλέγει να ακολουθήσει συνταγές δοκιμασμένες, ωστόσο το κάνει έντεχνα και επιτυχημένα, πολλές φορές μάλιστα καλύτερα σε σχέση με τους προκατόχους του.

Κανείς δεν είναι τέλειος...

Μόνες μου σοβαρές ενστάσεις είναι η παρουσία μιας κάποιας δεσμευτικής γραμμικότητας και το γεγονός πως το παιχνίδι δε μας αφήνει να τα κάνουμε μαντάρα με εντελώς λάθος συμπεράσματα, προβλήματα που λίγο πολύ συναντάμε σε όλα τα σύγχρονα παιχνίδια αυτού του είδους. Και κάπου εδώ πρέπει να κάνω μια ιδιαίτερη επισήμανση. Στο μεγάλο φινάλε του ABC Murders, όπως πάντα στα βιβλία της Agatha Christie, ο Poirot μαζεύει σε ένα δωμάτιο όλους τους χαρακτήρες και τους αποκαλύπτει τη λύση του μυστηρίου. Ωστόσο στην gaming εκδοχή της ιστορίας, ο Poirot είμαστε εμείς. Οπότε εμείς θα πρέπει να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι των στοιχείων και να δώσουμε την λύση. Στο σημείο αυτό το παιχνίδι μας κατευθύνει εξαιρετικά εύστροφα, χωρίς όμως και να μας πιάνει εντελώς από το χεράκι. Βήμα με βήμα καλούμαστε να αξιολογήσουμε όλα τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει και να εξιχνιάσουμε το μυστήριο μέσα από ένα σύνθετο όσο και ενδιαφέρον deduction board. Στο σημείο αυτό πραγματικά έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από τους σχεδιαστές και, αν δεν έχουμε διαβάσει το πρωτότυπο βιβλίο, ο συγκεκριμένος γρίφος αποτελεί τρόπον τινά το αποκορύφωμα του παιχνιδιού. Έλα όμως που για όποιον ξέρει τη λύση, η οποιαδήποτε πρόκληση απουσιάζει...

Πρέπει πάντως να παραδεχτώ πως στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπάρχει ικανοποιητική διέξοδος. Αν το παιχνίδι πρόδιδε το ευφυές φινάλε του βιβλίου και άλλαζε την πλοκή, τα πράγματα θα ήταν σαφώς χειρότερα. Οπότε, αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο, ετοιμαστείτε για τη μεγάλη έκπληξη, καθώς και για έναν ιδιαιτέρως χορταστικό και έξυπνο deduction board γρίφο. Αν πάλι γνωρίζετε το φινάλε, απλώς απολαύστε την μαεστρία της Agatha Christie στο ξεδίπλωμα του νήματος και την έξυπνη μετάφραση της σε gaming όρους. 'Όπως και νά 'χει δε θα χάσετε.

(ποια μυστικά κρύβει άραγε η γοητευτική Thora Grey;)

Ένα τελευταίο παράπονο. Για κάποιο λόγο το παιχνίδι κάνει μόνο autosave και δεν μας παρέχει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε σε προηγούμενο σημείο. Γενικά αυτό δε με ενοχλεί. Ωστόσο σε ένα παιχνίδι αστυνομικού μυστηρίου με ανακρίσεις οι οποίες μπορούν δυνητικά να εξελιχθούν διαφορετικά και σύστημα βαθμολογίας για την επιτυχία μας ως Poirot, πολλές φορές θα νιώσουμε την ανάγκη να παίξουμε ξανά ένα σημείο που έχουμε ήδη περάσει για να δούμε αν μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα. Να όμως που για κάποιο λόγο το ABC Murders αρνείται να μας δώσει αυτή τη δυνατότητα (εκτός κι αν αρχίσουμε το παιχνίδι από την αρχή). Είναι κρίμα και πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω τη συγκεκριμένη σχεδιαστική επιλογή. Τέλος πάντων...

Αυλαία (προς το παρόν...)

Οπωσδήποτε το ABC Murders δεν είναι παιχνίδι σταθμός. Επιλέγει σίγουρα μονοπάτια, είναι υπερβολικά γραμμικό, δεν προσπαθεί να μας δυσκολέψει και είναι σχετικά σύντομο (μόλις 8 ώρες). Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ένα αξιοπρεπέστατο αστυνομικό adventure με κομψό σχεδιασμό και σεβασμό στο πρωτότυπο υλικό, που κάνει σωστά τη δουλειά του και μας διασκεδάζει με ένα υψηλής ποιότητας μυστήριο και καλοσχεδιασμένους γρίφους τις ώρες που θα ασχοληθούμε μαζί του. Ειδικά αν είστε οπαδοί της αγγλοσαξονικής λογοτεχνίας αστυνομικού μυστηρίου, αξίζει και με το παραπάνω να το δείτε!

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • Μετά από πολύ καιρό έπιασα adventure και ήταν το ABC. Σίγουρα είναι ένα ενδιαφέρον και προσεγμένο αστυνομικό παιχνίδι με αρκετά στοιχεία περιπέτειας.
  Το σενάριο πολύ καλό και αρκετά πιστό στο κείμενο (αξίζει να δείτε και την πρόσφατη σειρά του BBC με τον John Malkovich) και το σύστημα εντοπισμού στοιχείων και εξαγωγής συμπερασμάτων είναι αρκετά απλοϊκό, ενώ οι γρίφοι λύνονται σχεδόν όλοι με trial and error (μου θύμισαν αρκετά από την περίφημη τριλογία The Room).
  Εντούτοις θεωρώ ότι η τελική μάζωξη των χαρακτήρων για την ανακοίνωση του ενόχου, θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη.

 • The ABC Murders κερδίζει το στοίχημα και αποτελεί μακράν την πιο άρτια και ισορροπημένη παραγωγή ανάμεσα στα καινούργια παιχνίδια της ανανεωμένης Microids.

  Πάντως άρτιο δεν το βρίσκω. Καναδυο γκλίτσες με φόρτωσαν. Ειδικά το ένα σε "γρίφο" το πέρασα με εκατοντάδες κλικαρίσματα στο πουθενά για να κάνω το παιχνίδι να νομίσει ότι το "έλυσα". Περιέργως τα κατάφερα.
  ατμόσφαιρα αγωνίας και μυστηρίου, έξοχο ρυθμό στην αφήγηση

  Είχε.
  Οι φιγούρες των πρωταγωνιστών είναι καλοσχεδιασμένες και το animation ομαλότατο.

  Χμμμ ... Στην αρχή μου φάνηκαν και τα δυο μέτρια. Μετά τα συνήθισα.
  Ο ηχητικός τομέας βρίσκεται στο ίδιο υψηλό επίπεδο

  Σε πολύ υψηλό, όντως.
  Εν τω μεταξύ αν δεν κάνω λάθος τρελό, αν το παίξεις στα γαλλικά μιλά ο ίδιος ηθοποιός, προφανώς στη μητρική του γλώσσα, πράγμα που σημαίνει ότι τα αγγλικά με γαλλική προφορά δεν είναι αυτά που θα λέγαμε δήθεν, αλλά μάλλον προς το φυσικά.
  Έχουμε λοιπόν γρίφους διαλόγων, οπού πρέπει να επιλέξουμε την καλύτερη τακτική ώστε να μας ανοίξουν τα σώψυχά τους οι μάρτυρες και οι ύποπτοι (εδώ θυμίζει LA Noire), γρίφους παρατήρησης της στάσης του σώματός τους και της συμπεριφοράς τους (βλέπετε παρόμοιας λογικής γρίφους στο Moebius, αν και εδώ είναι πολύ καλύτερα εκτελεσμένοι), deduction boards α λα Sherlock Holmes της Frogwares, όπου πρέπει να συνδυάσουμε σωστά τα στοιχεία με τα grey cells μας, ώστε να καταλήξουμε στο τελικό συμπέρασμα, γρίφους αναπαράστασης των φόνων, όπου πρέπει με βάση τα στοιχεία να βρούμε πως διαπράχθηκε το έγκλημα

  Μόνο που αυτά πολύ απέχουν από το να χαρακτηριστούν γρίφοι. Καταρχάς, λύνονται όλα με trial and error και γρήγορα μάλιστα. Ώρες - ώρες αναρωτιόμουν αν όντως είναι adventure.
  καθώς και κάμποσα μικρά απλά παζλ του τύπου "άνοιξε το κινέζικο κουτί", έτσι για να σπάει η μονοτονία

  Τα οποία και με κάνουν να πω τελικά πως πρόκειται για adventure, αφού πρέπει να ψάξεις για κάποια και στο χώρο κλπ. Αλλά όχι κάτι τρομερά απαιτητικό όπως και να 'χει. Κολλάς μόνο άμα νυστάζεις.
  Προσθέστε σε όλα αυτά και ένα σύστημα βαθμολογίας που μας δείχνει πόσο καλοί Poirot είμαστε και καταλαβαίνετε πως το παιχνίδι είναι αρκετά πλούσιο σε gameplay.

  Πρόκληση όντως αποτελεί μόνο αν αρχίσεις να μαζεύεις πόντους και ατσίβμεντς. Εμένα να πω την αλήθεια δε με κατάφερε. Ήθελα απλώς να επιβεβαιώσω την αρχική μου πρόβλεψη και γι' αυτό πολεμούσα μέχρι το τέλος.
  πολλές φορές μάλιστα καλύτερα σε σχέση με τους προκατόχους του.

  Ποια εννοείς προκατόχους; Αν τυχόν εννοείς τα προηγούμενα Agatha Christie (τα adventures) διαφωνώ κάθετα. Εκείνα δεν πιάνονται. Εκείνα πρέπει να σκεφτείς για να τα λύσεις και μάλιστα μπόλικα ...
  Μόνες μου σοβαρές ενστάσεις είναι η παρουσία μιας κάποιας δεσμευτικής γραμμικότητας και το γεγονός πως το παιχνίδι δε μας αφήνει να τα κάνουμε μαντάρα με εντελώς λάθος συμπεράσματα, προβλήματα που λίγο πολύ συναντάμε σε όλα τα σύγχρονα παιχνίδια αυτού του είδους.

  Ακριβώς ... Γιατί τα σύγχρονα παιχνίδια φτιάχτηκαν για να μαζεύεις ατσίβμεντς ...
  Στο σημείο αυτό πραγματικά έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από τους σχεδιαστές και, αν δεν έχουμε διαβάσει το πρωτότυπο βιβλίο, ο συγκεκριμένος γρίφος αποτελεί τρόπον τινά το αποκορύφωμα του παιχνιδιού. Έλα όμως που για όποιον ξέρει τη λύση, η οποιαδήποτε πρόκληση απουσιάζει...

  Μπα ... Και για όποιον δεν την ξέρει, θα τη βρει με 2-3 δοκιμές. Δεν ...

Αγαπημένα

 • Δεν βρέθηκαν σχόλια