Armikrog

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016, Συντάκτης: Tsampikos

  • Κυκλοφορία: 2015
  • Ανάπτυξη: Pencil Test Studios
  • Πλατφόρμα: Windows, Mac OSX, Linux

Για όσους είναι παλιοί στο χώρο του adventure gaming, σίγουρα το όνομα Neverhood κάτι θυμίζει. Και όχι άδικα καθώς την εποχή που κυκλοφόρησε, στο μακρινό 1996, αποτελούσε αναμφίβολα κάτι πρωτοποριακό στο χώρο των adventures. H πρωτοτυπία έγκειτο στο γεγονός ότι η δημιουργία του παιχνιδιού για το σχεδιασμό και την κίνηση των χαρακτήρων και των χώρων, βασίστηκε σε μια, άγνωστη σχεδόν τότε, τεχνική, με τη χρήση πλαστελίνης, και σε συνέχεια με ηλεκτρονική επεξεργασία αλλά και πολλή λεπτομέρεια οι δημιουργοί παρουσίασαν ένα παιχνίδι που σε συνδυασμό και με την όμορφη ιστορία του αγαπήθηκε από όσους ασχολήθηκαν μαζί του.

Το Armikrog ανακοινώθηκε ως project πριν μερικά χρόνια και οι δημιουργοί του άντλησαν τα αναγκαία ποσά για την ανάπτυξη και ολοκλήρωσή του μέσω της επιτυχημένης συνταγής του Kickstarter. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε με ελαφρά καθυστέρηση στο τέλος του Σεπτεμβρίου του έτους 2015 με τους δωρητές και υποψήφιους αγοραστές αυτού να προσδοκούν ένα αποτέλεσμα ανάλογο ή ακόμη και καλύτερο από αυτό του Neverhood, σχεδόν 20 χρόνια πριν.Στο παιχνίδι ο παίκτης παίρνει τον ρόλο του διαστημικού εξερευνητή που ακούει στο όνομα Tommynaut. Μαζί με τον πιστό του σύντροφο τον Beak – Beak, ένα είδος εξωγήινου σκύλου, πέφτουν σε έναν άγνωστο πλανήτη, κατόπιν βλάβης που παρουσιάστηκε στο διαστημόπλοιό τους κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού ταξιδιού. Εκεί θα βρεθούν μπροστά σε ένα μεγάλο πύργο, στον οποίο μέσα και θα μπουν για να γλιτώσουν από την επίθεση ενός ιδιαιτέρως “αφιλόξενου” όντος που κατοικεί στον συγκεκριμένο πλανήτη. Μέσα στον πύργο όμως νέες προκλήσεις περιμένουν τους ήρωες του παιχνιδιού καθώς καλούνται να ξεμπλέξουν από μία κατάσταση, στην οποία προφανέστατα θα απέφευγαν αν μπορούσαν. Η ιστορία του παιχνιδιού φαντάζει απλοϊκή και σίγουρα δεν είναι το μεγάλο ατού του παιχνιδιού, καθώς εξ αρχής ήταν γνωστό πως αυτό θα προσπαθήσει να βασιστεί στα γραφικά και στους γρίφους του.

Όσο δεν εντυπωσιάζει το σενάριο του παιχνιδιού εντυπωσιάζουν τα γραφικά του. Πράγματι οι δημιουργοί του Armikrog , προφανώς με πολύ μεράκι, υπομονή και κόπο κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα υπέροχο οπτικά αποτέλεσμα. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί στα καλύτερά της την τεχνική με την χρήση πλαστελίνης για την παρουσίαση χαρακτήρων και τοποθεσιών, το scrolling και το animation. Και αυτό διότι με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά και δημιουργικά εργαλεία οι  δημιουργοί του Armikrog κατάφεραν να τελειοποιήσουν αυτό που πριν πολλά χρόνια παρουσιάστηκε με το Neverhood. Ο παίκτης καλείται να εξερευνήσει πολλά τοπία με έντονους και πολλούς χρωματισμούς που με την ιδιαιτερότητά τους προσφέρουν μια ξεχωριστή αίσθηση. Στο θετικό αποτέλεσμα συμβάλλει ιδιαίτερα η δυνατότητα χρήσης υψηλής ανάλυσης, οπότε εύλογα μπορεί να σκεφθεί κανείς ότι το αποτέλεσμα σε αναλύσεις Full HD  και άνω είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Βεβαίως και όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να παίξουν το Armikrog σε υψηλή ανάλυση θα απολαύσουν δεόντως τον υπέροχα δημιουργημένο κόσμο του.Σε αντίθεση με τα γραφικά ο ήχος του παιχνιδιού δεν εντυπωσιάζει. Το voice acting στα ελάχιστα σημεία που υπάρχει υστερεί σε καθαρότητα και ηχητική ποιότητα και σε κάθε περίπτωση είναι κατωτέρου επιπέδου από άλλα παιχνίδια. Πρόκειται για μια αδυναμία του παιχνιδιού την οποία ο παίκτης ευθύς διαπιστώνει. Το ίδιο ισχύει και για τις μελωδίες, με αδιάφορες και μονότονες μουσικές που ξεκινούν και σταματούν ανά άτακτα διαστήματα, χωρίς να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Μόνο το μουσικό κομμάτι στην αρχή του παιχνιδιού στέκεται στο “ύψος του”. Σε update που κυκλοφόρησαν οι δημιουργοί του παιχνιδιού αναφέρουν πως διόρθωσαν διάφορα προβλήματα σχετιζόμενα με τον ήχο το παιχνιδιού οπότε μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν χειρότερα κατά τον αρχικό χρόνο κυκλοφορίας του παιχνιδιού.

Στο Gameplay το παιχνίδι προσπαθεί να παρουσιάσει κάτι καλό και αν και δεν το καταφέρνει απόλυτα έχει κάποια καλά στοιχεία να προσφέρει. Το δυνατό σημείο του είναι κάποιοι καλοί γρίφοι οι οποίοι συνήθως σχετίζονται με αλλόκοτες μηχανές και αντικείμενα που συλλέγει ο ήρωας κατά την περιπλάνησή του. Επίσης υπάρχουν γρίφοι που απαιτείται είτε  συνδυαστική είτε ξεχωριστή δράση μεταξύ του Τommynaut και του σκύλου του για την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Υπάρχουν σημεία που ο παίκτης θα προβληματιστεί ιδιαίτερα για το τι πρέπει να κάνει αφού και το συνολικό περιβάλλον στο οποίο λαμβάνει χώρα η δράση είναι ιδιαίτερα άγνωστο και πρωτόγνωρο. Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι απλοϊκός καθώς ο παίκτης κινεί τον  Tommynaut από την οπτική του τρίτου προσώπου με το ποντίκι, με την εξοικείωση να είναι άμεση. Το μενού του παιχνιδιού είναι το κλασσικό για adventure game με τις γνωστές επιλογές που περιλαμβάνουν το ξεκίνημα νέου παιχνιδιού, φόρτωμα προηγούμενης θέσης, τεχνικές ρυθμίσεις και έξοδο από το παιχνίδι.Κλείνοντας την αναφορά μας στο Gameplay, να αναφέρουμε πως το Armikrog είναι ένα μικρό σε διάρκεια παιχνίδι. Με πολλή εξερεύνηση και ψάξιμο ένας άπειρος παίκτης θα χρειαστεί γύρω στις 5-6 ώρες για τα το τελειώσει, ενώ ένας έμπειρος πιθανόν να μην χρειαστεί πάνω από δύο. Αναμφίβολα αρνητικό στοιχείο για ένα παιχνίδι που όφειλε να ικανοποιήσει όσους στήριξαν τη δημιουργία του. Το παιχνίδι δείχνει γενικά να “παραπατάε锨και αφήνει μια αίσθηση πως παρά την όποια οπτική του ποιότητα δεν είναι  ιδιαίτερα προσεγμένο συνολικά, τη στιγμή δε που οι δημιουργοί του εξέδωσαν διάφορα updates προς βελτίωση της συνολικής του απόδοσης.

Kλείνοντας, και με βάση τη συνολική εικόνα του παιχνιδιού, οφείλουμε να πούμε ότι περιμέναμε περισσότερα από το Armikrog. Αν και οπτικά αποζημιώνει τον παίκτη η μικρή του διάρκεια σε συνδυασμό με άλλες ατέλειες δε του επιτρέπουν  να κάνει την διαφορά και απλώς αποτελεί ένα ευχάριστο αλλά όχι πρωτοκλασσάτο παιχνίδι. Όσοι ασχοληθούν μαζί του θα περάσουν μερικές ευχάριστες ώρες, χωρίς ωστόσο να αποζημιωθούν στο έπακρο από το περιεχόμενό του.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Έχω διαβάσει πολλά απογοητευτικά reviews (το δικό σου μάλλον είναι στα πιο θετικά). Κρίμα για το Armikrog, τουλάχιστον από άποψη soundtrack το Neverhood ήταν απλά κορυφή. Στα αρχικά reviews όλοι μιλάγανε για τα πάμπολλα bugs, τουλάχιστον αυτά διορθώθηκαν;

  • Ωραίο review... Άσε που μου θύμησες ένα ακόμα υπέροχο adv (Neverhood) που δεν τελείωσα ποτέ ελέω κρασαρίσματος HDD... :(

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια