Blazing Dragons (Sega Saturn)

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2007, Συντάκτης: Scatman

  • Κυκλοφορία: 1996
  • Ανάπτυξη: The Illusions Faming Company
  • Πλατφόρμα: Sega Saturn

Το Blazing Dragon ειναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στην ομώνυμη σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε στην Αγγλία στα μέσα του 1990. Παρά τη σύντομη διάρκεια προβολής της, κατάφερε να αποκτήσει αρκετούς φανατικούς οπαδούς χάρις την παρουσίαση μα κυρίως το μοναδικό χιούμορ της. Και πως να λείπει το χιούμορ άλλωστε, όταν πίσω απ' τη δημιουργία των χαρακτήρων κρύβεται ο Terry Jones, πολύ γνωστός απ' το θρυλικό Monty Python.
 
Το adventure Blazing Dragons κυκλοφόρησε αποκλειστικά (!!) για Saturn & Playstation το 1996 απ' την Crystal Dynamics, ακολουθεί τα πρότυπα της σειράς και θα συναντήσετε τους γνωστούς, αγαπητούς δράκους. Να σημειώσω πως το review αφορά τη Sega Saturn έκδοση. Δε γνωρίζω εάν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των 2 εκδόσεων (Saturn - Playstation).
 
Βρισκόμαστε σε μια διαφορετική μεσαιωνική Αγγλία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του βασιλείου Camelot. Άρχοντες εκει είναι οι Ιππότες της Στρογγυλής Τράπεζας που τυχαίνει να είναι... δράκοι! Μέσα στο κάστρο των Ιπποτών συναντάμε για πρώτη φορά τον κεντρικό μας ήρωα, τον Flicker.


 
Οι ιππότες είναι αδέρφια του Flicker που όμως τον έχουν “παραγκωνισμένο” λόγω της επιστημονικής του φύσης (είναι εφευρέτης) γι' αυτό και τον βάζουν να κάνει συνέχεια τις αγγαρείες όπως πχ να πλύνει πιάτα και γενικά να κάνει καθαριότητες. Ο ήρωας μας είναι ερωτευμένος με την πριγκίπισσα Flame και θέλει να την ζητήσει σε γάμο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά καθώς για να διεκδικήσει το χέρι της πρέπει να λάβει μέρος στο τουρνουά του βασιλιά All-Fire που διοργανώνεται την επόμενη ημέρα και φυσικά πρέπει να κερδίσει! Δυστυχώς για τον Flicker, συμμετοχή σ' αυτό μπορούν να δηλώσουν μόνο όσοι είναι Ιππότες κι ο ήρωας μας δεν εχει καμία σχέση με τέτοιου είδους θέματα. Κάπως έτσι αρχίζουν οι κωμικές περιπέτειες του Flicker στον φανταστικό κόσμο του Camelot. O δρόμος για τον χρησμό του ως ιππότη και τη διεκδίκηση της αγαπημένης του Flame, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο έρωτας όμως που έχει γι' αυτήν (αμοιβαίος) είναι ικανός να τον οδηγήσει στην υπέρβαση και την επίτευξη του στόχου του.
 
Οπως ανέφερα και παραπάνω, το παιχνίδι ειναι εμπνευσμένο απ' την μεσαιωνική Αγγλία άρα γίνεται εύκολα κατανοητό οτι ο σχεδιασμός των τοποθεσιών & χαρακτήρων ειναι ανάλογος αυτής της εποχης. Τα γραφικά ειναι ολα 2D handmade και σε καμιά περίπτωση δεν αξιοποιούνται οι μεγάλες δυνατότητες του Sega Saturn. Τα πράγματα δεν ειναι τοσο τραγικά οσο πιθανα νομίζει κανεις. Τα τοπία ειναι πολυ ομορφα σχεδιασμένα με μια εντονη διαφορετικοτητα. Καμια περιοχη δε μοιαζει με την αλλη κι επιπλεον παρουσιάζουν πολυ ομορφους χρωματισμούς και λεπτομερειες, δειγμα της ζωηρης φαντασιας των σχεδιαστών. Τα ιδια ισχύουν και για τους χαρακτήρες. Είναι πολυ όμορφα σχεδιασμένοι, ο καθένας εχει τα δικα του ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Μια μικρη λεπτομέρεια που μου προκαλεσε θετικες εντυπωσεις αφορα τις εκφρασεις των χαρακτήρων που οταν γινονται εκδηλωτικοί , το αποτελεσμα στην οθόνη ειναι αρκετά διασκεδαστικό.

Ηχητικά το Blazing Dragons είναι αρκετά δυνατό. Κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του φωνή κι εφόσον σας ενοχλεί υπάρχει η δυνατότητα, πατώντας ένα μόλις πλήκτρο ,να αποφύγετε το άκουσμα αυτών. Η μουσική που συνοδεύει τις περιπέτειες του Flicker είναι χαρούμενη και θα έλεγα ταιριάζει απόλυτα με το ύφος του παιχνιδιού. Τα υπόλοιπα ηχητικά εφέ είναι επίσης αρκετά καλά. Αξίζει να σημειωθεί πως υπεύθυνοι για τα φωνητικά είναι οι ίδιοι ηθοποιοί που εργάστηκαν στην τηλεοπτική σειρά.
 
Το Blazing Dragons παίζεται σχεδόν όπως όλα τα 2D point & click graphic adventures της «παλιάς σχολής». Η διαφορά του σε σχέση με αυτά του PC έγκειται στο γεγονός πως δεν υπάρχει μενού εντολών παρά μόνο με το πάτημα ενός πλήκτρου αλλάζουν αυτόματα (οι εντολές). Οι επιλογές δράσης σας είναι η ομιλία, κίνηση, όραση και η λαβή για την απόκτηση αντικειμένων. Στην οθόνη υπάρχει εξαρχής κι ένας σάκος όπου ο Flicker τοποθετεί μέσα τα αντικείμενα που συλλέγει. Το save system του είναι ιδιαίτερα απλό κι ο παίκτης μπορεί να αποθηκεύσει την πρόοδο του οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο παιχνίδι.
 
Όσον αφορά τους γρίφους, η δυσκολία τους κυμαίνεται από πολύ εύκολοι έως μέτριοι. Προσωπικά δε συνάντησα ιδιαίτερα προβλήματα. Δε πρέπει να παραγνωρίσω το γεγονός πως οι περισσότεροι από αυτούς απαιτούν τη χρήση φαντασίας/ σκέψης. Άλλωστε μη ξεχνάμε πως ο ήρωας μας είναι εφευρέτης ;-) . Kανένας δε στερείται φαντασίας & χιούμορ. Τις περισσότερες φορές προκειμένου να προχωρήσετε σε καινούργιες περιοχές απαιτείται η ολοκλήρωση κάποιων εξ' αυτών, όχι πάντα. Άλλοι πάλι, έχουν σύνδεση - αλυσίδα όπου για να προχωρήσετε παρακάτω απαιτείται να ολοκληρώσετε υποχρεωτικά κάποιους άλλους. Γενικά με τους γρίφους του παιχνιδιού ένιωσα πολύ οικεία καθώς μου θύμισαν αρκετά το Discworld χωρίς όμως να υπάρχει αντιγραφή! Εξάλλου, Discworld και Blazing Dragons ανήκουν στην ίδια «σχολή» Αγγλικού black χιούμορ.


 
Τέλος, στο κομμάτι του χειρισμού έχω κάποια παράπονα...Ο έλεγχος σε γενικά επίπεδα δεν είναι κακός κι εφόσον ο παίκτης του αφιερώσει λίγη ώρα, δε θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Όμως, δυστυχώς δε θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι αυτά τα παιχνίδια είναι σχεδιασμένα για να παίζονται -κυρίως- με ποντίκι κι όχι pad. Ναι μεν δεν είναι ότι χειρότερο ο χειρισμός με pad αλλά η χρήση ενός ποντικιού κάνει την απόκριση εντολών ευκολότερη. Σαν χειρότερη στιγμή κρατώ την προσπάθεια, στην αρχή της ενασχόλησης μου, να κινήσω τον κέρσορα διαγώνια. Ήταν πραγματικά δύσκολο κι άβολο. Να σημειώσω ότι το Saturn έχει mouse (συμπεριλαμβάνεται σε web - kit για σύνδεση στο Internet) παρόλα' αυτά το δοκίμασα και δεν ήταν συμβατό με το παιχνίδι.
 
Πέρα απ' τα τεχνικά του προβλήματα, το Βlazing Dragons είναι ένα παιχνίδι που πραγματικά το ευχαριστήθηκα. Μου προκάλεσε θετικά συναισθήματα κι αυτό γιατί βγάζει έναν «αέρα» άλλης εποχής, τότε δηλαδή που οι εταιρείες δεν σκόπευαν μόνο στην εμπορικότητα των τίτλων τους. Το εκπληκτικό του χιούμορ καθηλώνει τον παίκτη και ουσιαστικά τον αναγκάζει να παίζει ξανά και ξανά μέχρι να το ολοκληρώσει. Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμη περί τίνος πρόκειται, απλά φανταστείτε το Discworld με ήρωες δράκους.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια