Myst 3: Exile

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2007, Συντάκτης: Boston Low

  • Κυκλοφορία: 2001
  • Ανάπτυξη: Presto Studios
  • Πλατφόρμα: PC

Το Μυστ και το Ρίβεν, δικαίως ή όχι, θεωρήθηκαν κολοσσοί της τεχνολογίας των παιχνιδιών. Να που η Cyan αποφάσισε να τα κατεβάσει απο εκεί ψηλά που κάθονταν και να συμπληρώσει τριλογία με νέο κεφάλαιο του έπους των Ντ'νι.
 
ΣΕΝΑΡΙΟ
 
Πέρασαν 10 χρόνια απο τα γεγονότα του Μυστ και του Ρίβεν. Ο Έιτρους και η Κάθριν έχουν ελευθερωθεί χάρη σε σας ενώ τα παλιόπαιδά τους (όπως και ο Γκεν) έχουν φυλακιστεί για πάντα. Απο τότε ο Έιτρους αποπειράθηκε να επανιδρύσει την υπόγεια πολιτεία των Ντ'νι βρίσκοντας επιζώντες που γλύτωσαν (μπαίνοντας σε βιβλία) την καταστροφή. Κάποια γεγονότα όμως που αναλύονται στο Book of D'ni, έπεισαν τον ήρωά μας οτι η σπηλιά στα έγκατα της Γης οπου επι χιλιετίες ήκμασαν οι Ντ'νι δεν προορίζοταν να ξανακατοικηθεί: Έγραψε επομένως ένα καινούργιο βιβλίο με ένα νέο κόσμο οπου θα μεταναστεύσουν οι Ντ'νι.
 
Οι διεσπαρμένοι Ντ'νι επανενώθηκαν στο νέο κόσμο και ανέστησαν τον πολιτισμό τους. Την ευτυχία επισφράγισε ο ερχομός της νέας κόρης του Έιτρους, η Γίσα. Καλεί εσάς λοιπόν, το σωτήρα και καλύτερο του φίλο για να σας συστήσει με τη νέα του ζωή. Όμως το παρελθόν ζει ακόμα και επιστρέφει... Ένας άνθρωπος τηλεμεταφέρεται στο δωμάτιο του Έιτρους και αστραπιαία ανάβει φωτιά! παίρνει το βιβλίο-έργο ζωής του Έιτρους και εξαφανίζεται σε ένα άγνωστο κόσμο. Χωρίς να έχετε άλλη επιλογή τον ακολουθείτε.


 
Ο Σααβέντρο (καμία σχέση με τον Μιγουέλ Θερβάντες ντε Σααβέντρα; ) είναι κάτοικος απο τον κόσμο Ναράυαν. Ένας απο τους κόσμους που δυνάστευσαν οι γιοι του Έιτρους όταν στράφηκαν στη... 'Σκοτεινή Πλευρά'. Όχι μόνο επέφεραν ανισορροπία και πολέμους στον κόσμο του, αλλά πριν απο 20 χρόνια, τον φυλάκισαν στον κόσμο Τζ'νάνιν, ένα κόσμο γεμάτο γρίφους, που ο Έιτρους έφτιαξε για να διδάξει τους γιους του τις αρχές της δημιουργίας των κόσμων. Καταλαβαίνετε οτι 20 χρόνια ολομόναχος σε ένα έρημο κόσμο, μακρυά απο την πατρίδα του, παρέα μόνο με παράξενα μηχανήματα και γρίφους, δεν ήταν ό,τι καλύτερο για την ψυχική του υγεία.
 
Όλα αυτά τα 20 χρόνια όμως ένα πράγμα στροβίλιζε στο άρρωστο μυαλό του: εκδίκηση... 20 χρόνια κατανοούσε τους κόσμους του Έιτρους και 'πείραζε' τα μηχανήματά του. Σκοπός του να προσελκύσει τον Έιτρους και να τον παγιδεύσει, για να καταλάβει πώς πέρασε. Όμως κάτι πήγε στραβά: Δεν τον ακολούθησε ο Έιτρους αλλά εσείς ο φίλος του! Εσείς παγιδευτήκατε και εσείς πρέπει να βρείτε τον Σάαβυ.
 
Όπως συμβαίνει συνήθως με το 3ο κεφάλαιο μιας τριλογίας, που μοιάζει πιο πολύ με το πρώτο μέρος, το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Όπως στο πρώτο Μυστ, είστε σε ένα 'κεντρικό' νησί. Πρέπει να λύσετε κάποιους αρχικούς γρίφους ωστε να ξεκλειδώσετε τα βιβλία που θα σας οδηγήσουν σε 3 άλλους κόσμους, με όποια σειρά θέλετε. Όταν λύσετε το βασικό παζλ ενός κόσμου θα 'κερδίσετε' ένα σύμβολο το οποίο όταν το τροφοδοτείτε στο αρχικό νησί θα σας δίνει και ένα μήνυμα απο τον Σάαβυ που απευθύνεται στον Έιτρους. Το 3ο σύμβολο θα σας επιτρέψει να πάτε στο Ναράυαν βρείτε τον Σααβέντρο. Η δομή δηλαδή θυμίζει πιο πολύ Μυστ παρά Ρίβεν.


 
Η διαφορά που υπάρχει με τα άλλα παιχνίδια είναι οτι εδώ σε κανένα κόσμο δεν υπάρχει ίχνος πολιτισμού (εκτός απο τον τελευταίο, το Ναράυαν). Παντού υπάρχουν διδακτικές κατασκευές του Έιτρους, αλλά και 'παρεμβάσεις' του Σααβέντρο που σκοπό έχουν να δυσκολέψουν τον παγιδευμένο Έιτρους (στην πραγματικότητα όμως, εσάς τον ίδιο) στην επίλυση των γρίφων. Κάθε τόσο θα παίρνετε μηνύματα που έγραψε για τον Έιτρους, αλλά και σελίδες απο το ημερολόγιό του, το οποίο μπορείτε να ανακατασκευάσετε για να τον γνωρίσετε. Άτραξιόν' του παιχνιδιού αποτελεί και η Εντάννα, ο μοναδικός κόσμος στο έπος που δεν αποτελείται απο μηχανήματα, αλλά απο αλληλοεξαρτώμενο οικοσύστημα!!
 
Στο Ναράυαν τέλος, είναι η κορύφωση του παιχνιδιού. Ο Σάαβυ επι τέλους θα καταλάβει οτι τόσο καιρό δεν τον ακολουθούσε ο Έιτρους, αλλά εσείς!! Έιστε παγιδευμένοι και οι δύο όμως, καθότι η ασπίδα που έστησαν οι γιοί του Έιτρους του απαγόρευε να επισκευτεί την πόλη του. Πρέπει να ανακτήσετε το βιβλίο που έκλεψε και να επιστρέψετε.
 
ΓΡΑΦΙΚΑ-ΗΧΟΣ
 
Τα γραφικά είναι πάρα πολύ καλά, κατα την παράδοση των Μυστ. Να πω όμως οτι δεν τα θεώρησα ανώτερα του Ρίβεν. Σε κάποιες φάσεις μοιάζουν όντως σαν φωτογραφίες αλλά γενικότερα θυμίζουν 'πλαστικό'. Εμπλουτίζονται όμως με πάρα πολλά εφφέ, λάμψεις, θάλασσα κλπ. Γενικότερα πρόκειται για πάρα πολύ καλή δουλεία με προσεγμένα textures, αισθητική των αντικειμένων, ρεαλιστική γεωγραφία και βάθος. Για να είμαστε λακωνικοί, το όνομα Μυστ τα λέει όλα. Δεν τα θεωρώ όμως μεγάλη πρόοδο απο την εποχή του Ρίβεν (αν εξαιρέσουμε τα εφφέ, την υψηλή ανάλυση και τα χρώματα). Στα 'γραφικά' μάλλον πρέπει να συμπεριλάβουμε τα διάφορα βίντεο. Τα βίντεο έχουν απίστευτη σκηνοθεσία. Εκτός απο το κλασσικό βίντεο που αφορά την είσοδό σας σε κάθε κόσμο, θα δείτε και 3 θεαματικότατα βίντεο κάθε φορά που ανακαλύπτετε τα σύμβολα του Σάαβυ. Σημειώστε να κάνετε save πριν τερματίσετε τον κόσμο Αματέρια, για να μπορείτε να βλέπετε το ball ride όσες φορές θέλετε!!! (προσωπικά το έχω βρει σε ξεχωριστό αρχείο quicktime!!)


 

Δύο λέξεις αρκούν για τον ήχο: Jack Wall. Η σκυτάλη έφυγε απο την οικογένεια Μίλλερ και πήγε σε αυτόν τον επαγγελματία ταλαντούχο μουσικό. Για πρώτη φορά έχουμε σάουντρακ 100% ηχογραφημένο ορχηστρικό με λίγα τραγουδάκια σε ακατάληπτες γλώσσες. Ο Λάρκιν είναι πραγματικά απίστευτος. Το σάουντρακ έχει επικές κλασσικές εξάρσεις (θυμίζει λίγο Κάρμινα Μπουράνα) ενώ υπάρχει κάποια επιρροή απο το iMUSE της Lucasarts: ο κάθε κόσμος έχει το δικό του μουσικό θέμα, παραλλαγές του οποίου ακούγονται ανάλογα σε ποιό μέρος είστε. Επίσης που και που ενεργοποιούνται διάφορα σύντομα αποσπασματάκια που ακούγονται στο βάθος, σαν αέρας.
 
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ
 
Ο χειρισμός είναι το σημείο που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο απο τα υπόλοιπα καφάλαια του Μυστ. Δεν έχουμε στατικές εικόνες αλλά οπτικό πεδίο 360 μοιρών. Το αυτί μου έχει πάρει κάτι οτι διαφημίστηκε ως καινοτομία, αλλά οι πιο έμπειροι θα θυμούνται ότι το χειρισμό αυτόν τον έχουμε ξαναδεί απο την Cryo software, συγκεκριμένα στα Versailles και Atlantis Lost Tales (οπου έγινε και πιο γνωστό). Στρίβουμε το κεφάλι μας με το ποντίκι λοιπόν για να εξερευνήσουμε το περιβάλλον μας απο όλες τις πλευρές, ή μέχρι να βρούμε το μέρος που θέλουμε να πιάσουμε οπότε το γνωστό χεράκι στη μέση της οθόνης πιάνει δουλειά. Μπορούμε επίσης προσωρινά να ακινοτοποιήσουμε το 'πλάνο' και να κουνήσουμε μόνο το χεράκι σαν κέρσορα.
 
Τέλος, όπως στο Ρίβεν, έχουμε ένα ψευδο-ινβέντορυ με το ημερολόγιο του Σάαβυ το οποίο συμπληρώνεται με τις σελίδες που βρίσκουμε.. επίσης έχουμε τα σύμβολα που βρίσκουμε σε κάθε κόσμο, τα οποία (με drag and drop) πρέπει να τοποθετήσουμε σε ένα σκάννερ όποτε επιστρέφουμε στο Τζ'νάνιν... και αυτό είναι το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο του ινβέντορυ).

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια