CAYNE

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017, Συντάκτης: Constantine_R

  • Κυκλοφορία: 2017
  • Ανάπτυξη: The Brotherhood
  • Πλατφόρμα: PC, Mac, Linux

Πέρασε κιόλας ενάμισης χρόνος από τότε που η Brotherhood κυκλοφόρησε το STASIS και έβαλε στο χάρτη του adventure gaming τους αδελφούς Bischoff. Το ισομετρικό sci-fi τρόμου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και τα αδέλφια ήδη ετοιμάζουν, πάλι μέσω Kickstarter καμπάνιας το επόμενο τους βήμα, το Beautiful Isolation. Στο ενδιάμεσο, για να μην μας αφήσουν παραπονεμένους, κυκλοφόρησαν το δωρεάν CAYNE και για να μπήκαμε στη διαδικασία να αφιερώσουμε ολόκληρο review, σημαίνει ότι κάτι αξίζει...

Το Ένστικτο της Μάνας

Το CAYNE διαδραματίζεται στο ίδιο σύμπαν με αυτό του STASIS και δεν έχει καμιά διάθεση να διαφοροποιηθεί από τον μεγάλο του αδελφό. Για ακόμα μια φορά θα βρεθούμε σε σκοτεινούς, αιματοβαμμένους θαλάμους, προσπαθώντας να επιβιώσουμε καταστάσεων των οποίων η άγνοιά μας είναι τόσο μεγάλη, όσο και ο φόβο μας.

Η Hadley δεν ήταν από τα κορίτσια που ονειρεύονταν να αποκτήσουν παιδί. Έτσι και αλλιώς η ίδια μεγάλωσε μόνη της, χωρίς οικογένεια. Ίσως τότε η ανάγκη την έκανε να δεχτεί την πρόταση κάποιου τρίτου προσώπου να κυοφορήσει. Όπως και να έχει η κλινική φαίνεται να παρέχει όλες τις ανέσεις που θα επιθυμούσε μια μέλλουσα μητέρα για να νιώσει εμπιστοσύνη στη διαδικασία. Τα πάντα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν, το ρομπότ-αναισθησιολόγος δίνει τις τελευταίες οδηγίες και η Hadley παραδίνεται στα χέρια των γιατρών. Η εικόνα όμως που αντικρίζει μόλις συνέλθει δεν μπορούσε να τη φανταστεί ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της. Η ίδια είναι στον μήνα της, το δωμάτιο της κλινικής έχει αντικατασταθεί με έναν σκοτεινό, βιομηχανικό θάλαμο και ένα τεράστιο μηχανικό χέρι είναι έτοιμο να αφαιρέσει τη μήτρα της! Το να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση είναι μόνο το πρώτο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ηρωίδα.

(Ναι... καλά...)

Το παιχνίδι είναι μια κλασική sci-fi ιστορία τρόμου... και μάλλον παραείναι κλασική. Πάλι θα βρεθούμε σε έναν χώρο που τα γεγονότα μας έχουν προσπεράσει και εμείς θα μάθουμε τι έγινε μέσα από ημερολόγια και ανθρώπους που έχουν επιζήσει αυτών. Σαν σενάριο δεν είναι κάτι το φοβερό και ακόμα μια φορά οι Bischoff “παίζουν” με τις αντιθέσεις που προκαλούν οικεία και καθημερινά θέματα σε ακραίες, διεστραμμένες συνθήκες. Θα μπορούσα να γράψω ότι τα αδέλφια επαναλαμβάνονται επικίνδυνα μετά το STASIS αλλά θεωρώ το CAYNE μια διαφήμιση της δουλειάς τους. Αυτά κρίνονται στις “κανονικές” τους κυκλοφορίες και το επερχόμενο Beautiful Isolation φαίνεται να μην είναι μια στείρα επανάληψη. Το CAYNE πάντως δεν είναι το adventure που θα φέρει κάτι καινούργιο στα θριλεράκια.

Γραφικά-Ήχος

Όπως και το STASIS, το CAYNE απεικονίζει ισομετρικά τους χώρους που θα επισκεφτείτε, κάτι που δεν το λες και συνηθισμένο σήμερα. Δεν έχουμε και πολλά adventures διαχρονικά που να χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνική. Η συνολική ποιότητα των γραφικών είναι πιο χαμηλά από την πρώτη δουλειά των Bischoff, περισσότερο στα ανθρώπινα μοντέλα, πράγμα που θεωρώ λογικό. Παρόλα αυτά, και δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με ένα freeware, τέτοια γραφικά και animation πολλοί εκκολαπτόμενοι game developers θα ευχόντουσαν να είχαν. Μην περιμένετε πάντως κάτι διαφορετικό από το STASIS. Οι τοποθεσίες θα μπορούσαν να ήταν και ό,τι περίσσεψε απ’ αυτό χωρίς βέβαια να αποτελεί αυτό υπαινιγμό. Αν υπάρχει κάτι διαφορετικό είναι ότι πλέον στα PDA’s βλέπουμε και μια φωτογραφία του προσώπου που τα έγραψε, τα μοντέλα όμως χάνουν εμφανώς σε ποιότητα.

(Οι τοποθεσίες μπορεί να είναι λίγες αλλά δεν στερούνται φροντίδας)

Ο ήχος και οι ομιλίες είναι ακόμα μια φορά υπέροχες. Απλά ξεχνάς ότι έχει να κάνεις με δωρεάν παιχνίδι. Η Sarah Anne Williams, επαγγελματίας voice actor αποδεικνύεται ιδανική screaming queen και το ίδιο ιδανικά την πλαισιώνει και ο Ryan Cooper που τον ακούσαμε να πρωταγωνιστεί και στο STASIS. Εκπληκτικά είναι και τα εφέ που από μόνα τους ανεβάζουν το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο. Τα ρομπότ, οι ανακοινώσεις, οι μηχανικοί ήχοι, όλα είναι επιπέδου μεγάλης παραγωγής. Σε ανάλογα επίπεδα είναι και η μουσική. Όχι κάτι το αξιομνημόνευτο, βάζει όμως και αυτή το λιθαράκι της στο να σας κρατήσει σε εγρήγορση.

Χειρισμός-Γρίφοι

Ο χειρισμός είναι πάρα πολύ απλός και στηρίζεται σε μερικά κλικς. Σε κάθε οθόνη υπάρχουν πολλά hotspots, λίγα όμως από αυτά είναι ουσίας. Όταν δίπλα στον κέρσορα εμφανίζεται ένα “ματάκι”, αυτομάτως εμφανίζεται και στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης μια εκτενής συνήθως περιγραφή που είναι απλά διακοσμητική. Μόνο σε hotspots που δίπλα στον κέρσορα εμφανίζεται ένα “χεράκι” ή ένα θαυμαστικό σημαίνει ότι έχουμε ουσιαστική αλληλεπίδραση και μόνο σε αυτά πρέπει να αναλώσετε όποια ιδέα έχετε. Κάτω αριστερά ανοίγει το inventory όπου με αριστερό κλικ επιλέγουμε το αντικείμενο που θέλουμε και δεξί το κλείνουμε. Τα αντικείμενα μπορούν να συνδυαστούν.

Τα λίγα και εμφανέστατα hotspots και ο πολύ λιτός χειρισμός σε προϊδεάζουν (τουλάχιστον αυτούς που δεν έχουν παίξει ακόμα το STASIS) ότι το CAYNE στηρίζεται περισσότερο στην ατμόσφαιρα παρά στο gameplay. Λοιπόν, μόνο έτσι δεν είναι και μάλιστα τολμώ να πω ότι οι γρίφοι είναι στο σύνολό τους καλύτεροι και του προκατόχου του. Είναι κλασικές δυσκολίες που όλοι έχουμε συναντήσει σε point n’ clicks adventures προσαρμοσμένες στο ιδιαίτερο περιβάλλον του παιχνιδιού. Χρειάζεται όμως να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην ιστορία και να μην προσπεράσετε ελαφριά την καρδία τα διάφορα PDA’s/ημερολόγια που συναντάτε αφού εκεί θα βρείτε ζωτικής σημασίας πληροφορίες.

(Σε πόσα είδη videogames μπορείς να έχεις για ηρωίδα μια έγκυο;)

Θα ήθελα, για ακόμα μια φορά, να είχα περισσότερη αλληλεπίδραση με τα PDA’s και τις κονσόλες, πιστεύω θα έδιναν δυνατότητες για ακόμα πιο ευρηματικούς γρίφους και δεν μου άρεσε που στο τέλος το παιχνίδι μου υποδείκνυε που να τοποθετήσω ένα αντικείμενο. Θα μπορούσε εξ’ αρχής να αποτελούσε hotspot, μιλάμε πάντως για αμελητέο παράπτωμα.

Η Ίδια Συνταγή... Δωρεάν!

Το ότι το CAYNE είναι ένα από τα καλύτερα δωρεάν adventures που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ είναι αδιαμφισβήτητο και προσωπικά το αντιμετώπισα σαν εμπορικό παιχνίδι αφού η ποιότητά του βάζει τα γυαλιά σε πολλούς τέτοιους τίτλους. Γι’ αυτό και το παιχνίδι έχει δυο αναγνώσεις. Όσοι έχετε παίξει το STASIS δεν θα βρείτε στο CAYNE κάτι διαφορετικό και γενικά να το δούμε δηλαδή, το CAYNE είναι μια όσο δεν πάει κλισέ ιστορία. Από την άλλη, τα αδέλφια Bischoff είναι τέτοιοι μάστορες που τα κάνουν όλα τα φαίνονται εκνευριστικά εύκολα. Όπως και να έχει είναι δωρεάν! τι περιμένετε!;

Αν πιστεύετε ότι η προσπάθειά τους αξίζει περαιτέρω επιβράβευσης μπορείτε να δώσετε περίπου 7 ευρώ και να αποκτήσετε το soundtrack, μερικά high definitions wallpapers και το σενάριο του παιχνιδιού.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Κλαίω που θέλει 64-bit OS! Δεν μπορώ να το παίξω :(

  • Μου πήρε 5 ώρες για να το τελειώσω. Εξαιρετικό το βρήκα!

  • Συμφωνώ γενικά με το review αλλά αλήθεια τώρα βρήκες τα 3D μοντέλα χειρότερα αυτών του STASIS; Στην κανονική ροή του game, αυτό δεν ισχύει ούτε κατά διάνοια. Τα έπαιξα back-to-back και η βελτίωση που έγινε στα τραγικά μοντέλα του STASIS βγάζει μάτι. Το μόνο σημείο όπου δείχνουν πραγματικά άθλια στο CAYNE είναι στις φωτογραφίες των PDAs και -εν μέρει- στα cinematic cut scenes.

  • Βρε θηρίο, νά 'σαι καλά! Ασταμάτητος είσαι!!!

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια