Discworld Noir

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2006, Συντάκτης: Elessar

  • Κυκλοφορία: 1999
  • Ανάπτυξη: Perfect Entertainement
  • Πλατφόρμα: PC

Μιας και δεν είναι προφανές, μετά τα πρώτα δύο παιχνίδια του Terry Pratchett (Discworld και Discworld II: Missing Presumed..!), ο φοβερός αυτός συγγραφέας μας έδωσε και το τρίτο παιχνίδι της σειράς, το Discworld Noir. Όπως φανερώνει και ο τίτλος, είναι κλασικό film noir adventure. Αυτό σημαίνει μυστηριακή ατμόσφαιρα, σκοτεινές τοποθεσίες, φόνοι, και άλλα παρόμοια σκηνικά.
 
Το παιχνίδι εξελίσσεται στη γνωστή πόλη από τα δυο προηγούμενα παιχνίδια, Ankh-Morpork. Για όσους δεν την ξέρουν, πρόκειται για μια πόλη όπου κατοικούν όλων των ειδών τα πλάσματα, όπως trolls, vampires, gargoyles, wizards. Την πόλη μαστίζει η διαφθορά, η παρακμή, το έγκλημα, όπως θα διαπιστώσετε σύντομα. Η πόλη στο Discworld Noir παρουσιάζεται σκοτεινή, με διαρκή βροχή, και το έγκλημα να πλανάται παντού - ιδανικό film noir σκηνικό.
 
Ο πρωταγωνιστής, ο Lewton, ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ.Το παιχνίδι ξεκινά με μια εισαγωγή που μαγνητίζει αμέσως τον παίκτη. Δεν θα καταλάβετε εξ'αρχής τί ακριβώς συμβαίνει, όμως όλες οι απορίες θα λυθούν. Στην εισαγωγή βλέπουμε επίσης ότι ο Νewton,δέχεται την πρώτη του αποστολή σαν P.I. από την πληθωρική Carlotta,η οποία του ζητά να βρεί τον εραστή της, Mundy, ο οποίος εξαφανίστηκε υπό άγνωστες συνθήκες. Τα στοιχεία αρχικά είναι ελλιπή, όμως όταν αποκαλύπτονται πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και μια σειρά μυστηριωδών φόνων ξεκινά, τα ερωτηματικά του παίκτη πολλαπλασιάζονται. Η αναζήτηση του Mundy θα οδηγήσει τον Lewton σε μια απρόσμενη ιστορία, με έντονο το υπερφυσικό και συνωμοσιακό στοιχείο. Το σενάριο όπως εξελίσσεται είναι ίσως από τα πιο ευρηματικά και καλοσχεδιασμένα που έχουμε δει σε παιχνίδια του είδους. Είναι ανατρεπτικό, αναπάντεχο, μυστήριο, τρελλό (Pratchett είναι αυτός) και γεμάτο χιούμορ.
 
Κατά συνέπεια, και η ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται είναι καθηλωτική. Η μουσική έρχεται να προσθέσει σε αυτήν. Συνεχώς ακούγονται jazz ήχοι και κομμάτια, τα οποία δένουν απόλυτα με την πόλη και τις τοποθεσίες, καθώς και με τα όσα συμβαίνουν. Οι διάλογοι είναι αρκετά πετυχημένοι.
 
Οι διάλογοι και οι φωνές είναι στο ίδιο στυλ με των δυο προηγούμενων παιχνιδιών, άλλοτε αστείες, άλλοτε τρελλές και άλλοτε μυστήριες. Βέβαια, μιας και τις φωνές έχουν δώσει μόνον 4 ηθοποιοί, καταλαβαίνετε ότι μερικές φορές θα σκεφτείτε "ωχ, κάπου τον έχω ξανακούσει αυτόν!" και ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ποικιλία. Παρ'όλα αυτά όμως, οι διάλογοι όσον αφορά τις φωνές έχουν ένα θεμιτό επίπεδο.Όσοι το παίξετε ή όσοι το έχετε παίξει, θυμηθείτε τον Two Conkers και θα καταλάβετε τί εννοώ! Αυτός ο συμπαθητικός κινέζος (μάλλον όχι κινέζος μιας και ο κόσμος είναι διαφορετικός, από την Agatean Empire είναι ο άνθρωπος!), δεν έχει ιδέα για το πώς να μιλήσει σωστά τη γλώσσα, σε σημείο που αντί "yes" απαντάει "of much yesness"!
 
Τα γραφικά είναι αρκετά καλά, αποδίδουν και με το παραπάνω την αίσθηση που θέλει να σου δώσει η ιστορία. Τα cutscenes είναι λίγο περίεργα, με την έννοια ότι μερικές φορές η δράση είναι τόσο σύντομη που πρέπει να είσαι σχετικά προσεκτικός. Βέβαια αυτό δεν ισχύει για όλα, μιας και η εισαγωγή του παιχνιδιού για παράδειγμα είναι αρκετά πετυχημένη! Επίσης, σε ορισμένες τοποθεσίες ο φωτισμός είναι πολύ χαμηλός με αποτέλεσμα να μην φαίνονται μερικά πράγματα, και ίσως να χρειαστεί να ψάχνετε με το mouse σχεδόν στα τυφλά, ή πολύ απλά να ανεβάσετε το Gamma Correction ούτως ώστε να πέσει λίγο παραπάνω φως στο όλο θέμα! Τα animations γενικότερα δεν είναι και τα πιο όμορφα που έχετε δει, πράγμα που σημαίνει πως αν τα είχαν προσέξει λίγο παραπάνω, ίσως να βελτιωνόταν η ατμόσφαιρα. Αυτό που σώζει τα γραφικά είναι τα backgrounds, στα οποία έχει γίνει πολύ καλή δουλειά.
 
Ο χειρισμός είναι απλός point'n'click, με διπλό κλικ κάνετε τις actions, με δεξί παίρνετε περιγραφές και κοιτάτε πράγματα, και με ένα κλικ στον ήρωα έχετε τις επιλογές inventory και journal. Το journal θα σας χρησιμεύσει απίστευτα, μιας και από εκεί θα συνδυάζετει πληροφορίες και θα βγάζετε συμπεράσματα. Επίσης οι δύο αυτές επιλογές υπάρχουν και κατά την εκτέλεση διαλόγων, οπότε θα μπορείτε να ρωτήσετε για ένα topic του journal ή ένα αντικείμενο από αυτά που κουβαλάτε.

Οι γρίφοι απαιτούν παρατηρητικότητα, εξερεύνηση, ευρηματικότητα. Στην πορεία του παιχνιδιού θα σας αποκαλυφθούν ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τη δράση σας, όπως μια πολύ, πολύ χρήσιμη βιβλιοθήκη, και άλλα. Αυτά θα σας βοηθήσουν πολύ.
 
Συνολικά το παιχνίδι είναι απολαυστικό σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχει αγωνία, σασπένς,ανατροπές που ξαφνιάζουν και τραβούν το ενδιαφέρον. Επίσης σε μερικά σημεία η ατμόσφαιρα ήταν τέτοια που είτε τρόμαξα, είτε ανατρίχιασα. Δεν αναφέρω τα σημεία, γιατί δε θέλω να σας το χαλάσω!

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια