Fran Bow

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2015
  • Ανάπτυξη: Killmonday Games HB
  • Πλατφόρμα: PC, Mac, Linux, iOS, Android

"Between guilt and fear I choose happiness..."

Μερικοί άνθρωποι είναι γεννημένοι για να γράφουν ιστορίες, να δημιουργούν πλασματικούς κόσμους και να μας συμπαρασύρουν αβίαστα μαζί τους στη σφαίρα της φαντασίας. Σε αυτούς τους ανθρώπους σίγουρα συγκαταλέγεται και ένα νεαρό ζευγάρι από τη Σουηδία: ο Isak Martinsson και η Natalia Figueroa. Δημιουργικά και ανήσυχα πνεύματα και οι δύο, αναζητούσαν ένα μέσο που να «χωρά» τις ιστορίες τους δίχως όμως να απαιτεί μεγάλα χρηματικά ποσά, και κάπως έτσι κατέληξαν να ιδρύουν την Killmonday και να σχεδιάζουν το Fran Bow, την πρώτη τους point ‘n’ click περιπέτεια. Το ντεμπούτο τους στη βιομηχανία του gaming έκανε αίσθηση και κατάφερε να κερδίσει την καρδιά πολλών gamers, ενώ εκστασίασε πραγματικά τους φίλους των adventures. Γιατί; Για πολλούς λόγους!

Σενάριο

Μια ευτυχισμένη τριμελής οικογένεια μεγαλώνει. Οι γονείς, οι οποίοι λατρεύουν την κορούλα τους, αποφάσισαν να της χαρίσουν έναν τετράποδο φίλο για να της κάνει παρέα. Ο χνουδωτός κατάμαυρος γατούλης με τα κίτρινα μάτια κερδίζει αμέσως την καρδιά της μικρής Fran, η οποία αποφασίζει να τον βαφτίσει Mr. Midnight, σαν το νυχτερινό μαύρο ουρανό με τα κιτρινωπά αστέρια. Η μικρή παίζει συνέχεια με το γατούλη· εκείνος την κάνει να γελάει κι εκείνη τον κακομαθαίνει. Απόψε, βραδιάζει άλλη μια συνηθισμένη Δευτέρα και παίζουν παρέα κυνηγώντας ένα κουβάρι μαλλί, ενώ χαχανητά και νιαουρίσματα ηχούν ευχάριστα σε ολόκληρο το σπίτι. Ξαφνικά ένα ρίγος διαπερνά τη Fran και νοιώθει αδικαιολόγητα αναστατωμένη. Στρέφει το κεφάλι προς το παράθυρο όπου βλέπει ένα πλάσμα απόκοσμο, τρομακτικό. Προτού προλάβει να καταλάβει τι συμβαίνει, ακούει τη μαμά της να ουρλιάζει από δίπλα. Τι συνέβη; Κατευθύνεται δειλά-δειλά προς το δωμάτιο των γονιών της και ανοίγει την πόρτα: ένα μαχαίρι βουτηγμένο στο αίμα τραβά τη ματιά της, κι αμέσως μετά... δύο διαμελισμένα κορμιά.(Γρίφος; Ποιος γρίφος;! Εγώ θέλω να γλείψω τον κώλο μου τώρα!)

Κλαίγοντας, ορμάει έξω από το σπίτι σαν πνιγμένος που αποζητά απεγνωσμένα λίγο αέρα. Τρέχει προς το δάσος, διασχίζει τα σκοτεινά δέντρα δίχως να σταματήσει ούτε στιγμή, και λίγο παραπέρα πέφτει και χάνει τις αισθήσεις της. Ο γατούλης, πιστός στο κατόπι της τόση ώρα, κουρνιάζει επάνω της και γουργουρίζει για να την παρηγορήσει και να την ηρεμήσει. Αποκοιμιούνται και οι δύο για κάμποση ώρα, μέχρι που κάποιος πλησιάζει, τρομάζει τον Mr. Midnight που κρύβεται πίσω από ένα δέντρο και παίρνει τη Fran από το δάσος. Η μικρή μας φίλη ξυπνά κλεισμένη σε ψυχιατρικό άσυλο, και το μόνο που θέλει είναι να αποδράσει για να βρει το γάτο της. Αυτό, όμως, που αρχικά μοιάζει με παιδική περιπέτεια και ηρωίδα ένα κοριτσάκι, σύντομα εξελίσσεται σε ένα άκρως ενήλικο και διεστραμμένα σκοτεινό παραμύθι με πολυδιάστατους ήρωες και ποικίλες ερμηνείες των όσων συμβαίνουν στις οθόνες μας. Θα ανακαλύψετε πράγματα που θα αναστρέψουν όσα νομίζατε πως ήδη γνωρίζατε, θα αποκαλύψετε αλήθειες που θα σας μπερδέψουν, μα και λεπτομέρειες που θα «κουμπώσουν» ιδανικά στη θεωρία σας. Το Fran Bow αφηγείται μια ιστορία ανοιχτή σε ερμηνεία, ακόμη και στον πυρήνα της, ενώ σίγουρα αφήνει ορισμένα ερωτήματα αναπάντητα στο τέλος της.

Gameplay

Το gameplay του παιχνιδιού αποτελεί σίγουρα έναν (όχι όμως τον μοναδικό) άσσο στο μανίκι του. Είναι παραδοσιακό, παρότι γεμάτο φρέσκες ιδέες, και άκρως χορταστικό σε διάρκεια, χωρίς όμως να βασίζεται σε σαχλές τεχνητές επιμηκύνσεις. Θα λέγαμε πως το Fran Bow όχι απλώς αριστεύει σε αυτό τον τομέα, αλλά παραδίδει τελικά μαθήματα σχεδιασμού γρίφων για σύγχρονα παραδοσιακά adventure games.

Οι γρίφοι του καλύπτουν όλα τα γούστα και εμφανίζουν εντυπωσιακή ποικιλία και πολυμορφία. Καταρχάς, έχουμε εκπροσώπηση από όλους τους παραδοσιακούς γρίφους: κρυπτογραφήματα και μυστικοί κωδικοί, λουκέτα με αριθμούς και sliders, χημικές ενώσεις και μαγικές συνταγές, γρίφοι παρατηρητικότητας μα και συνδυασμού αντικειμένων, όλοι θα βρεθούν στο δρόμο της μικρής Fran. Επιπλέον, έχουμε να νικήσουμε στην τρίλιζα έναν NPC προκειμένου να κερδίσουμε χρήματα, αλλά και μια πρωτότυπη έκδοση του Space Invaders για να θυμηθούμε τα νιάτα μας. Τέλος, βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με τρία mini-games που μπορούν να καταλήξουν σε death. Παρότι αν πεθάνουμε, δε χάνουμε τίποτα πέρα από την πρόοδό μας στο mini game, καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να ξεπεράσετε και αυτές τις προκλήσεις μόνοι σας και να αποφύγετε την επιλογή του «skip» που δίνεται. Η ικανοποίηση που αντλεί κάποιος τελειώνοντας το παιχνίδι αυξάνεται κατακόρυφα μόλις αναλογιστεί πόσους γρίφους αντιμετώπισε, και μάλιστα όλους διαφορετικούς μεταξύ τους.(οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι εξαιρετικοί, μα συχνά και ιδιαιτέρως απαιτητικοί)

Εκτός από την τεράστια ποικιλία έξυπνων και πρωτότυπων γρίφων που μας περιμένουν σ' αυτήν την περιπέτεια, μεγάλη ποικιλία συναντάμε και στο βαθμό δυσκολίας τους. Ξεκινώντας από αρκετά απλούς και ξεκάθαρους φτάνουν έως και ιδιαίτερα απαιτητικούς που, χωρίς να είναι ποτέ παράλογα δύσκολοι, απαιτούν σκέψη, παρατηρητικότητα, πειραματισμό και ενίοτε... νέα ματιά. Μία από τις καινοτομίες του Fran Bow είναι η ικανότητα που έχουμε να αλλοιώνουμε το περιβάλλον γύρω από τη μικρή ηρωίδα, δίνοντας της ένα φάρμακο το οποίο της προκαλεί παραισθήσεις (ή αν προτιμάτε, της ανοίγει τα μάτια). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, της προφέρει μια νέα οπτική του περιβάλλοντος χώρου, συνήθως πιο μακάβρια, σκιερή κι αιματηρή. Δεν αλλάζει μόνο αισθητικά, όμως, ο χώρος· αλλάζει και πρακτικά. Αντικείμενα που πριν δεν υπήρχαν τώρα τα βλέπουμε μπροστά μας, έξοδοι εμφανίζονται σε σημεία πριν νεκρά, ενώ ακόμη και αντικείμενα που κουβαλούσαμε για ώρα δίχως να γνωρίζουμε το γιατί αποκτούν ξαφνικά αξία και χρηστικότητα. Το ίδιο ισχύει και σε ένα κεφάλαιο όπου μπορούμε να αλλάξουμε τις εποχές του χρόνου και να επηρεάσουμε τόσο τον καιρό όσο και τις συνήθειες των χαρακτήρων που εξαρτώνται από αυτόν.

Παρά τις φρέσκες ιδέες και τις πρωτοτυπίες που ενσωμάτωσαν οι δημιουργοί, το παιχνίδι διαθέτει κλασσικό χειρισμό για point 'n' click adventure τρίτου προσώπου: με κλικ μετακινούμαστε, με κλικ (σε ματωμένους βολβούς ματιών) αλλάζουμε τοποθεσία, με κλικ αλληλεπιδράμε με τον κόσμο και τους χαρακτήρες γύρω μας. Ο κέρσορας αλλάζει μορφή και υποδεικνύει με ποιον/τι μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε, ενώ η Fran διαθέτει τουλάχιστον 2-3 διαφορετικές περιγραφές για κάθε τι που συναντά. Τα αντικείμενα που συλλέγουμε συγκεντρώνονται στο inventory, μέσα στο οποίο μπορούμε να τα εξετάσουμε, να τα συνδυάσουμε ή να τα πάρουμε για να τα χρησιμοποιήσουμε πάνω σε κάποιο κοντινό hotspot. Όλα είναι γνωστά και παραδοσιακά σε αυτή την περιπέτεια, μα ταυτόχρονα και τόσο ξεχωριστά και πρωτότυπα που συχνά θα πιάσετε τον εαυτό σας να αναρωτιέται μήπως υπάρχει κάποια μαγική συνταγή που η Fran πράγματι κατάφερε να βρει και να εκτελέσει επιτυχώς.

Γραφικά / Διάλογοι - Ήχος

Παρότι πρωταγωνίστρια αυτής της περιπέτειας είναι ένα δεκάχρονο κοριτσάκι, το Fran Bow απευθύνεται σε αποκλειστικά ενήλικο κοινό, με ιδιαίτερη προτίμηση προς το γκορ και το φιλότεχνα διαστροφικό. Η αισθητική του και η απόδοση του κόσμου του θα τολμούσαμε να πούμε πως δίνουν την εντύπωση πως πρόκειται για ένα έργο όπου ο Clive Barker γράφει τη δική του διασκευή για την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» κι αφήνει προφανώς το προσωπικό του στίγμα παντού, ακόμη και στις πιο άκακες σκηνές. Η αθωότητα και η αφελής ματιά ενός παιδιού συναντούν την αιματοβαμμένη πραγματικότητα των ενηλίκων και συνυφαίνουν ένα απόλυτα ευφάνταστο και αριστουργηματικό αισθητικά αποτέλεσμα, γεμάτο φαντασία μα και ακραία γκορ σκηνές. Ένα ξεκούραστο διάλειμμα μεσολαβεί με ένα παραμυθένιο κεφάλαιο, όπου όλοι και όλα γύρω μας είναι πολύχρωμα, με ζεστές καμπύλες και χαρωπά σχέδια που ίσως σας θυμίσουν αρκετά ανά σημεία την «Ιστορία δίχως τέλος». Γενικά, όλοι οι κόσμοι που θα επισκεφθείτε σε αυτή την περιπέτεια είναι έξοχα σχεδιασμένοι, ο καθένας τους διαθέτει ξεχωριστό καλλιτεχνικό ύφος, ενώ όλοι ανεξαιρέτως είναι γεμάτοι λεπτομέρειες που θα τραβήξουν την προσοχή σας, σκηνές που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας και υπόνοιες που θα βασανίζουν τη σκέψη σας.(οι κόσμοι και οι εφιάλτες που ταξιδεύουμε είναι υπέροχοι)

Πολλές περιγραφές και ατάκες σχολιασμού της μικρής μας ηρωίδας είναι πανέξυπνες και παντρεύουν αριστουργηματικά την αφελή της ματιά με τη σκοτεινή πραγματικότητα γύρω της. Δυστυχώς, όμως, η φωνή της δεν έχει... φωνή και τα λόγια της τα βλέπουμε μόνο γραμμένα στην οθόνη μας. Εάν σε αυτό προσθέσετε το γεγονός πως υπάρχουν διαρκώς δύο επιλογές σε κάθε διάλογο οι οποίες καταλήγουν όμως πάντοτε στο ίδιο σημείο, καθώς επίσης και το γεγονός πως για κάθε αράδα διαλόγου πρέπει να κάνετε κλικ για να προχωρήσει παρακάτω, τότε καταλαβαίνετε πως σε αυτό το σημείο εντοπίζεται το μεγαλύτερο αγκάθι στο σχεδιασμό  του παιχνιδιού. Ένα αγκάθι που δεν ενοχλεί απλώς στο άγγιγμα/κλικ, αλλά καταλήγει να κουράζει και να διακόπτει βάρβαρα ανά διαστήματα το μαγικό μας ταξίδι στον κόσμο της υπέροχης Fran. Αντίθετα, η μουσική εκτελεί πολύ καλά το ρόλο της και συνοδεύει ολόκληρη την περιπέτεια είτε με διακριτικά μοτίβα που ντύνουν τη σιωπή είτε με δυνατά κρεσέντο που προσδίδουν ένταση στη σκηνή. Μονάχα μία σκηνή δεν έχει καθόλου μουσική και πραγματικά η απουσία της δίνει εξίσου ηχηρό παρόν προκαλώντας μας ακόμη περισσότερη αγωνία. Αυτό που δεν απουσιάζει από πουθενά είναι τα ηχητικά εφέ, τα οποία είναι ποικίλα και καλοσχεδιασμένα, ακούγονται φυσικά ή απόκοσμα για να μας στοιχειώσουν όπου πρέπει, ενώ ζωντανεύουν αβίαστα τον κόσμο και συντελούν στην κλιμάκωση της κάθε σκηνής.

Συμπεράσματα

Το Fran Bow είναι μια απόλυτα παραδοσιακή point ‘n’ click περιπέτεια που υπόσχεται να σας προβληματίσει τόσο με τους γρίφους όσο και με την ιστορία της. Παρότι θα μπορούσε κάλλιστα να έχει κυκλοφορήσει 2-3 δεκαετίες νωρίτερα, δεν ασπάζεται τη μόδα των πιξελωτών γραφικών και παρουσιάζει τον κόσμο της με πανέμορφα λεπτομερή σκηνικά που διαθέτουν ιδιαιτερότητα και δική τους ταυτότητα. Η χορταστική διάρκεια του παιχνιδιού και η ευπρόσδεκτα προκλητική δυσκολία των γρίφων του σίγουρα θα ενθουσιάσουν τους καραβανάδες του είδους, ενώ πιθανότατα να αποτελεί παράλληλα και μια πολύ αξιόλογη πρόταση για τους «νεοφώτιστους» που επιθυμούν κάτι παραδοσιακό και αρκετά δύσκολο. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να απολαύσετε το Fran Bow είναι να σας αρέσει το γκορ και τα αιματηρά σκηνικά, καθώς κατακλύζουν αυτήν την -μόνο επιφανειακά- παιδική ιστορία.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Σπάνια πλέον παίζω adventures που δεν έχουν voice acting, και το συγκεκριμένω έλεγα να το προσπεράσω, αλλά ευτηχώς δεν το έκανα. Άκουσα πολλά θετικά λόγια, συν το review από πάνω και το δοκίμασα. Το παιχνίδι είναι φοβερό και πανέμορφο, ένας μοναδικός συνδιασμός gore και συναισθηματικής αθωότητας , απλά το μόνο θεματάκι που είχα ήταν η ιστορία του, που μιάζει με ένα παλιό free-indie game, το Emily Enough για όσους το θυμούνται. Δεν λέω σε καμία περίπτωση πως είναι αντιγραφή φυσικά, σε gameplay μηχανισμούς και δράση είναι τελείος διαφορετικό, αλλά σεναριακά και τα 2 έχουν αρκετή ομοίτητα. Το Fran Bow θα το χαρακτήριζα ως μια πιο επαγγελματική προσέγγιση του Emily Enough μέσα σε ένα παραμυθένιο κόσμο. ;)

  • Σε απάντηση: Ήρωας

    Αα, πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία και έχω ιντριγκαριστεί. Κατεβαίνει ήδη το Emily Enough. :)

  • Εξαιρετική κριτική!

Αγαπημένα

  • Σπάνια πλέον παίζω adventures που δεν έχουν voice acting, και το συγκεκριμένω έλεγα να το προσπεράσω, αλλά ευτηχώς δεν το έκανα. Άκουσα πολλά θετικά λόγια, συν το review από πάνω και το δοκίμασα. Το παιχνίδι είναι φοβερό και πανέμορφο, ένας μοναδικός συνδιασμός gore και συναισθηματικής αθωότητας , απλά το μόνο θεματάκι που είχα ήταν η ιστορία του, που μιάζει με ένα παλιό free-indie game, το Emily Enough για όσους το θυμούνται. Δεν λέω σε καμία περίπτωση πως είναι αντιγραφή φυσικά, σε gameplay μηχανισμούς και δράση είναι τελείος διαφορετικό, αλλά σεναριακά και τα 2 έχουν αρκετή ομοίτητα. Το Fran Bow θα το χαρακτήριζα ως μια πιο επαγγελματική προσέγγιση του Emily Enough μέσα σε ένα παραμυθένιο κόσμο. ;)

  • Εξαιρετική κριτική!