Game of Thrones

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016, Συντάκτης: Tsampikos

 • Κυκλοφορία: 2015
 • Ανάπτυξη: Telltale Games
 • Πλατφόρμα: PC, PS4, XboxOne, Mac

Το 2014 ήταν μια καλή χρονιά για την αγαπημένη Telltale Games. O λόγος ήταν η κυκλοφορία δύο παιχνιδιών που δημιούργησαν ενθουσιασμό και προσδοκίες στους απανταχού παίκτες, adventurers και μή. Τα παιχνίδια αυτά ήταν το Game of Thrones και το Tales from the Borderlands. Στην σημερινή μας παρουσίαση θα καταπιαστούμε με το πρώτο εκ των δύο και θα αναλύσουμε γιατί ήταν και αυτό ένα ακόμα επιτυχημένο παιχνίδι.

Τα πάντα στην ιστορία στρέφονται γύρω από τον οίκο Φόρεστερ. Οίκος με μεγάλη παράδοση και ιστορία, σύμμαχος του οίκου των Σταρκς, αποτελεί αναμφίβολα έναν ακόμη αξιοσέβαστο οίκο του Βορρά. Βρισκόμαστε στη σημείο όπου έχει πραγματοποιηθεί η σφαγή των Σταρκς στον περίφημο πια “κόκκινο γάμο” από τις στρατιές του Λόρδου Mπόλτον σε συνεννόηση με τον πανίσχυρο οίκο Λάννιστερ από το King's Landing. Σύσσωμος ο οίκος Φορεστερ με αρχηγό τον επικεφαλής του και με τη λοιπή συνοδεία τους βρίσκονταν στον γάμο ως παραδοσιακοί σύμμαχοι και φίλοι των Στάρκς. Όμως η μοίρα έπαιξε και γι αυτούς άσχημο παιχνίδι, καθ'οτι τα περισσότερα μέλη και η συνοδεία των Φόρεστερ σφαγιάσθηκαν από τον ύπουλο εχθρό. Όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει, όταν κάποια πιστά μέλη του οίκου με μακρά οικογενειακή παράδοση, κατάφεραν να γλιτώσουν.

Τα νέα διαδίδονται γρήγορα στον Ηνωμένο Βασίλειο των οίκων και χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Οι απανταχού σύμμαχοι των Φόρεστερ μαζί με τους εναπομείναντες συγγενείς και φίλους πρέπει να ενεργοποιηθούν: Να οργανωθούν, να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, να αναζητήσουν νέους συμμάχους με σκοπό να αποτρέψουν την ολική καταστροφή του οίκου Φόρεστερ, να αναδιοργανωθούν και να χτυπήσουν τους εχθρούς πριν έρθει για τους ίδιους η χαριστική βολή. Γίνεται από την πρώτη στιγμή αντιληπτό ότι το παιχνίδι βαδίζει στα χνάρια της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς καθώς και των συνωνύμων λογοτεχνικών έργων που την ενέπνευσαν. Συνεπώς, όσοι παίκτες είναι φανατικοί ακροατές της σειράς ή αναγνώστες των βιβλίων δεν θα μπορούσαν παρά να δείξουν ζωηρό ενδιαφέρον και για το παιχνίδι.

Στον τεχνικό τομέα το παιχνίδι τα καταφέρνει άψογα καθώς καταφέρνει να συνδυάσει πανέμορφα γραφικά και ήχο με χαμηλές απαιτήσεις. Πράγματι, ένα PC μέσων δυνατοτήτων μπορεί να τρέξει το συγκεκριμένο παιχνίδι στις μέγιστες ρυθμίσεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Τα γραφικά του είναι πολύ όμορφα, και λεπτομερή, με σωστούς και ατμοσφαιρικούς χρωματισμούς που μεταφέρουν με τρόπο άψογο στην οθόνη όλο το κλίμα τόσο της εποχής όπου υποτίθεται πως εξελίσσεται η δράση, όσο και της ίδιας της τηλεοπτικής σειράς. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι η Telltale δεν ακολούθησε την γνωστή της τεχνοτροπία των καρτουνίστικων γραφικών , αλλά ένα πιο ρεαλιστικό ύφος που ταιριάζει καλύτερα στο ύφος και στη φύση του παιχνιδιού. Ο ήχος, με τη μουσική, τα εφέ και τις ομιλίες των χαρακτήρων κυμαίνονται στα γνωστά ιδιαιτέρως ικανοποιητικά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Telltale Games και σε άλλες κυκλοφορίες της. Φυσικά δεν απουσιάζει το εντυπωσιακό κεντρικό μουσικό θέμα της σειράς, ενώ τις φωνές γνωστών από τη σειρά χαρακτήρων αποδίδουν οι ίδιοι οι ηθοποιοί της σειράς.

Όσον αφορά το Gameplay η Telltale Games ακολουθεί την γνωστή για την ίδια μαγική συνταγή της επιτυχίας, που ακολούθησε και σε άλλους τίτλους της όπως το The Walking Dead ή το Tales from the Borderlands. Όπως και οι τίτλοι αυτοί, έτσι και το Game of Thrones δεν είναι ούτε μπορεί να “βαφτιστεί” adventure game, καθ'οτι οι γρίφοι κάθε είδους και δυσκολίας απέχουν παντελώς από το περιεχόμενό του, οι διάφορες δε σκηνές δράσης που περιέχει, αποτελούν στοιχείο που παραδοσιακά απέχει από ένα adventure game. Η δύναμη, όμως του παιχνιδιού είναι αναμφίβολα το καλοδουλεμένο σενάριο και η απόδοση αυτού στην πράξη, με αποτέλεσμα να νομίζει ο παίκτης ότι παρακολουθεί επεισόδιο της σειράς στον υπολογιστή του. Πράγματι το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο από το πρώτο μέχρι και το έκτο επεισόδιο του παιχνιδιού και όσοι έπαιξαν το παιχνίδι απευθείας ολόκληρο και όχι ανά επεισόδιο με βάση την κυκλοφορία του βγαίνουν κατά τι παραπάνω κερδισμένοι. Οι έντονοι διάλογοι, τα διλήμματα στα οποία εισέρχεται ο παίκτης, οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην εξέλιξη του παιχνιδιού, η εναλλαγή δράσης σε διαφορετικά μέρη και η ποικιλία των διαχειρίσιμων χαρακτήρων κρατούν τον παίκτη κολλημένο στην οθόνη του υπολογιστή.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αναμενόμενα, και κατά τη γνώμη μου ορθά, υπάρχουν και οι απαραίτητες σκηνές δράσης, όπου ο παίκτης καλείται να βγάλει με γρήγορες κινήσεις τον χαρακτήρα του από τη δύσκολη κατάσταση. Αρκετοί από τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες της σειράς παρουσιάζονται σε δευτερεύοντα ρόλο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, με πιο ουσιαστική παρουσία αυτή του Ramsay Snow. Όπως και στα λοιπά παιχνίδια της Telltale Games, ο χειρισμός είναι ιδιαίτερα απλός, πραγματοποιείται δε αυτός με τον συνδυασμό ποντικιού και πληκτρολογίου ή με το χειριστήριο. Το παιχνίδι σώζει αυτόματα τη θέση του παίκτη ανά τακτά χρονικά διαστήματα, παρέχει στο κυρίως μενού του όλες τις απαραίτητες επιλογές (συνέχιση παιχνιδιού, έναρξη νέου, φόρτωση θέσης, τεχνικές ρυθμίσεις, εξόδου στα Windows), και διαθέτει περίληψη της προηγούμενης δράσης σε κάθε νέο επεισόδιο. Η συνολική του διάρκεια φτάνει μέχρι και τις 13 ώρες, αφήνοντας τον παίκτη απόλυτα ικανοποιημένο από την άποψη αυτή, ενώ στο φινάλε κάθε επεισοδίου βλέπουμε τι ποσοστό παικτών παγκοσμίως ακολούθησε τις αποφάσεις που εμείς ακολουθήσαμε.

Συνολικά το Game of Thrones αποτελεί μια από τις κορυφαίες κυκλοφορίες της Telltale Games, στο οποίο αποδίδεται με απόλυτη πιστότητα το ύφος και το στυλ της σειράς. Θα ενθουσιάσει όχι μόνο τους Adventure Gamers αλλά και κάθε άλλο παίκτη που αγαπά τους τίτλους της καταξιωμένης εταιρείας καθώς και τους φανατικούς ακροατές της σειράς. Όποιος ασχοληθεί μαζί του θα αποζημιωθεί και με το παραπάνω από το περιεχόμενό του. 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • Ένα ακόμα συμπαθητικό παιχνίδι από την Telltale που διηγείται μια παράλληλη ιστορία από τις αντίστοιχες της τηλεοπτικής σειράς. Ωστόσο παραμένει εξαιρετικά πιστή στο κλίμα της σειράς (και του βιβλίου), όπου το θανατικό και οι υπερβολές στη βία παραμένουν κυρίαρχα στοιχεία.

  Όσον αφορά το Gameplay η Telltale Games ακολουθεί την γνωστή για την ίδια μαγική συνταγή της επιτυχίας, που ακολούθησε και σε άλλους τίτλους της όπως το The Walking Dead ή το Tales from the Borderlands.


  Μαγική συνταγή δεν την λες... Παλαιότερα το ακολούθησαν αρκετά παιχνίδια αυτό το πρότυπο. Μάλιστα από ένα σημείο καναντάει κουραστικό. Βλέπεις τι γίνεται και για να σε ενοργοποιήσει λίγο σου λέει: διάλεξε τι θα απαντήσεις ή πάντα το Q ή το E για να μην σε πάρει και ο ύπνος... Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι έχει inventory χωρίς να το χρησιμοποιεί, ενώ παράλληλα σε βάζει να κοιτάς (αραιά και που) σε αντικείμενα. Έτσι για να περάσει η ώρα...

  Και κλείνω με το βασικότερο: ωραίο παιχνίδι, διασκεδαστικό αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ adventure όπως λέει και ο Tsampikos. Μάλιστα εκνευρίζομαι όταν διαβάζω ότι αποτελεί την εξέλιξη του είδους!

Αγαπημένα

 • Δεν βρέθηκαν σχόλια