J.U.L.I.A. : Among the Stars

Σάββατο, 08 Νοεμβρίου 2014, Συντάκτης: Tsampikos

 • Κυκλοφορία: 2014
 • Ανάπτυξη: CBE Software
 • Πλατφόρμα: PC, MAC, Linux

Το 2012 η CBE Software του Jan Kavan από τη Τσεχία, μας παρουσίασε για πρώτη φορά το J.U.L.I.A., ένα παιχνίδι που άφησε ικανοποιημένους σε αρκετό βαθμό όσους το έπαιξαν. Για όσους δεν θυμούνται να αναφέρουμε πως το παιχνίδι ουσιαστικά είναι μια διαστημική ιστορία στα πρότυπα αντίστοιχης κινηματογραφικής ταινίας με παρεμφερή θεματολογία, που βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αφήγηση, την εξερεύνηση και την κατανόηση του περιεχομένου της. Δύο σχεδόν χρόνια μετά, κυκλοφόρησε η ανανεωμένη έκδοση του παιχνιδιού, κυρίως στον τεχνικό τομέα, αλλά και ελαφρώς στο περιεχόμενο, την οποία είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε και να αξιολογήσουμε.

Η ιστορία σε σχέση με το πρωτότυπο παιχνίδι δεν έχει υποστεί αλλαγές. Στο παιχνίδι συναντάμε την αστροβιολόγο Rachel Manners. Πριν πολλά χρόνια οι δορυφόροι των ανθρώπων είχαν κατορθώσει να εντοπίσουν ένα μακρινό διαστημικό σήμα που προερχόταν από ένα ηλιακό σύστημα, όμοιο με αυτό στο οποίο βρίσκεται η Γη. Σύντομα συγκροτήθηκε μια μεγάλη διαστημική αποστολή, μέλος της οποίας είναι και η Rachel, με σκοπό να εντοπίσει το συγκεκριμένο σήμα και να ερευνήσει το ενδεχόμενο εξωγήινης ζωής. Χρόνια περνούν και η Rachel ξαφνικά ξυπνά από την τεχνητή ύπνωση. Διαπιστώνει πως βρίσκεται κοντά σε έναν άγνωστο πλανήτη, ενώ το διαστημόπλοιο έχει υποστεί βλάβες. Με τη βοήθεια του υπολογιστή με τεχνητή νοημοσύνη που ονομάζεται J.U.L.I.A. αλλά και του Mobot, ενός βοηθητικού εξερευνητικού Robot, θα προσπαθήσει να διαπιστώσει που βρίσκεται και ποια είναι η τύχη και εξέλιξη της αποστολής που ξεκίνησε χρόνια πριν. Η ιστορία δείχνει, όπως και στο πρωτότυπο παιχνίδι, πολλά υποσχόμενη και δημιουργεί προσδοκίες για πλούσιο και μυστηριώδες περιεχόμενο.

Και περνάμε στον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού ο οποίος είναι αυτός που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες αλλαγές σε σχέση με την παλιότερη έκδοση. Τα γραφικά του παιχνιδιού έχουν πλήρως επανασχεδιασθεί. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα να παίξουμε με Full HD ανάλυση, ενώ παράλληλα παραμένει διαθέσιμη και η μικρότερη ανάλυση. Οι πλανήτες και γενικότερα όλες οι τοποθεσίες είναι πλέον καθαρότερες, με περισσότερα χρώματα, μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ρεαλισμό. Οι ενδιάμεσες σκηνές βίντεο είναι καθαρές και καλοφτιαγμένες, το δε animation στους περιβάλλοντες χώρους είναι ικανοποιητικό, όπου τουλάχιστον παρατηρείται υποψία....κίνησης στα εξωγήινα μακρινά τοπία. Πραγματικά στον τομέα των γραφικών έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από τους προγραμματιστές της CBE Software, με το αποτέλεσμα να κρίνεται ως άκρως ικανοποιητικό. Ο ήχος κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα. Η μουσική στοχεύει περισσότερο στην δημιουργία κατάλληλης μυστηριακής- διαστημικής ατμόσφαιρας. Δεν συμπεριλαμβάνει ρυθμικές μελωδίες, αλλά “αργά” και ίσως υποτονικά μοτίβα που ταιριάζουν στον αργό ρυθμό της λεπτομερούς εξερεύνησης και περιπλάνησης του διαστήματος. Το voice acting επίσης μας αφήνει ικανοποιημένους, με τις ιδιαίτερες φωνές της J.U.L.I.A. , του Mobot και...όχι μόνο, να είναι ομολογουμένως πετυχημένες, ενώ τα ηχητικά εφέ κάνουν τη δουλειά τους καλά όπου αυτό απαιτείται.

Στο Gameplay το παιχνίδι έχει διατηρήσει το ύφος της πρωτότυπης έκδοσής του, με ελαφρές πινελιές διαφοροποίησης στους γρίφους και στην σεναριακή του πλοκή. Δεν μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για ουσιαστικές αλλαγές αλλά για προσθήκες που κάνουν το περιεχόμενο πιο πλούσιο. Για όσους παίξουν απευθείας την καινούργια έκδοση δεν υπάρχει θέμα, το ίδιο λίγο όμως θα νιώσουν την διαφοροποίηση και εκείνοι που έχουν παίξει και το πρωτότυπο J.U.L.I.A. To παιχνίδι εξελίσσεται αποκλειστικά από την οπτική του πρώτου προσώπου και παίζεται εξ ολοκλήρου με το ποντίκι. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν συνδυασμό δράσης της J.U.L.I.A. ,της Rachel, και του Mobot ως εξωτερικού εκτελεστικού οργάνου, αφού το συγκεκριμένο βοηθητικό Robot, άκρως απαραίτητο στην έρευνα που εξελίσσεται στο παιχνίδι, αναλαμβάνει να εκτελέσει όσες εντολές λαμβάνει και γενικά να βοηθήσει να δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που γεννιούνται. Το παιχνίδι διαθέτει εισαγωγή και επίλογο άρτιας κινηματογραφικής απόδοσης, που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της ατμόσφαιρας και της κατανόησης του σεναρίου του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι έχει ικανοποιητική διάρκεια, 8-10 περίπου ωρών, που θα ικανοποιήσουν τον παίκτη με το περιεχόμενό τους. Στο αρχικό μενού του παιχνιδιού συναντάμε όλες τις κλασσικές επιλογές ενός adventure game, όπως: νέο παιχνίδι, συνέχιση από την τελευταία μας θέση, φόρτωση παλαιότερης θέσης, σώσιμο, έξοδο από το παιχνίδι. Υπάρχουν ατελείωτες θέσεις για save, κάτι που μας ικανοποίησε απόλυτα. Στην κυρίως οθόνη του παιχνιδιού μας παρουσιάζονται στο κάτω δεξιά μέρος οι διάλογοι με καθαρούς υπότιτλους και απεικονίζοντας κάθε φορά το πρόσωπο που μιλάει. Στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης υπάρχει η πρόσβαση στο κυρίως μενού του παιχνιδιού αλλά και άλλων σημαντικών για το gameplay λειτουργιών, όπως η ανάλυση ευρημάτων, η πλοήγηση μεταξύ διαφόρων πλανητών, η προσεδάφιση και απογείωση κλπ.

Οι γρίφοι του παιχνιδιού έχουν κυμαινόμενη δυσκολία και ποικίλουν. Κατά την εξερεύνηση των χώρων συλλέγουμε διάφορα αντικείμενα και αποδεικτικά στοιχεία η χρήση των οποίων δίνει απαντήσεις και λύσεις στην προσπάθεια κατανόησης και εξερεύνησης του άγνωστου ηλιακού συστήματος. Πολλοί γρίφοι έχουν την μορφή εκτέλεσης απλών, άλλη δε τη μορφή puzzles ιδιαίτερα δύσκολων, ικανών να κάνουν τον παίκτη να κολλήσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και ίσως να εκνευριστεί. Το ίδιο ισχύει και για τα ταξίδια μεταξύ των πλανητών τα οποία είναι συχνά, κι ενώ είναι κατά γενική ομολογία ενδιαφέροντα μπορεί για μερικούς να είναι κουραστικά. Πάντως όταν συναντάμε ένα καινούργιο είδος γρίφου το παιχνίδι εξηγεί συνοπτικά τη μεθοδολογία που θα οδηγήσει στη λύση. Η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού κρίνεται επιτυχημένη, καθώς οι δημιουργοί της κατάφεραν να υλοποιήσουν με τρόπο ρεαλιστικό και να αποδώσουν το κλίμα τόπων μακρινών που για την ώρα υπάρχουν μόνο στις ταινίες και στην ανθρώπινη φαντασία, μέχρι να αποδειχθεί (όπως η λογική επιτάσσει) ότι είναι κάτι το υπαρκτό. Στα αξιοσημείωτα στοιχεία του παιχνιδιού συγκαταλέγεται και η ύπαρξη δύο εναλλακτικών φινάλε. Συνίσταται στους παίκτες λοιπόν, να δουν και τις δύο εκδοχές τερματισμού του παιχνιδιού.

Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι το J.U.L.I.A. : Among the Stars αποτελεί μια επιτυχημένη “ενισχυμένη” έκδοση του πρωτότυπου J.U.L.I.A., κυρίως στο οπτικοακουστικό του κομμάτι, αλλά και στο σύνολό του γενικότερα. Θα αφήσει θετικές εντυπώσεις σε όσους ασχοληθούν μαζί του, όμως η αυξημένη δυσκολία του σε κάποιους γρίφους και η διαρκής περιπλάνηση ίσως κουράσουν και αφαιρέσουν από την διασκέδαση που το παιχνίδι είναι ικανό να προσφέρει.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
 • Επανέρχομαι λοιπόν: το παιχνίδι μου άρεσε πάρα πολύ! Δεν το περίμενα να μου προκαλεί τέτοια προσμονή να το παίξω... Ίσως φταίνε και οι γλωσσικοί γρίφοι που είχε... Από εμένα 4,5!
  ΥΓ. Το αρχικό το έπαιξα πολύ λίγο (2 ώρες) προτού ασχοληθώ με αυτό και πραγματικά οι αλλαγές είναι τέτοιες που εκτινάσσουν το παιχνίδι...

 • Εγώ τώρα παίζω την πρώτη έκδοση του J.U.L.I.A και οι οπτικές διαφορές είναι τεράστιες! Λίγο που είδα το καινούργιο μέσω walkthrough video φαίνεται ακόμα πιο δελεαστικό... Ελπίζω να μην επιβεβαιωθούν τα αρνητικά σου σχόλια (για εκνευρισμό και κούραση...)

 • Είμαι σίγουρη ότι όταν θα το παίξω, θα θεωρήσω πως ήσουν αυστηρός μαζί του. :p

 • Σε απάντηση: Dream Specialist

  Και εγώ δεν κατάλαβα γιατί 3,5/5. Όλα καλά τα βρήκες.

  Είμαι σίγουρη ότι όταν θα το παίξω, θα θεωρήσω πως ήσουν αυστηρός μαζί του. :p

  Ακριβώς το ίδιο νιώθω και εγώ.

Αγαπημένα