Myst 5: End of Ages

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2005, Συντάκτης: Giovanna

  • Κυκλοφορία: 2005
  • Ανάπτυξη: Cyan
  • Πλατφόρμα: PC

Το τελευταίο παιγνίδι της σειράς όπως μας είπαν οι σχεδιαστές του. Το τέλος μιας ιστορίας που άρχισε με το πρώτο Myst. Και πραγματικά το αποχαιρετιστήριο παιγνίδι είναι μοναδικό.
 
Αρχίζεις το παιγνίδι από το K'Verr πού είναι ο τόπος της ξεκούρασης όπως εγώ το ονομάζω εκεί βρίσκεις και το βιβλίο του Myst το οποίο δυστυχώς δεν μπορείς να το ανοίξεις είναι κλειδωμένο.
 
Μετά πρέπει να επισκεφτείς τα ages Taghira που είναι χιονισμένα, Todelmer με κόκκινα φεγγάρια και κόκκινους ουρανούς απίστευτου σχεδιασμού, που πραγματικά δεν υπάρχουν λέξεις να τα περιγράψεις, Noloben λίμνες, και Laki'ah τροπικό νησί. Δεν υπάρχει περιορισμός στο πιο πρέπει να επισκεφθείτε πρώτο, εσείς αποφασίζετε.
 
Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου σε αυτούς τους υπέροχους, ανεπανάληπτους κόσμους του Myst πρέπει να μαζέψεις διάφορα slates - πέτρινες πλάκες τις οποίες και χρησιμοποιείς για να σχεδιάσεις διάφορα σχήματα ώστε να επικοινωνήσεις με τα Bahro τα οποία είναι τα πλάσματα που ζουν εκεί και σε βοηθούν προκαλώντας βροχή, ισχυρό άνεμο, ζέστη ή τραγουδάνε. Τα σχήματα που σχεδιάζεις δεν είναι ανάγκη να είναι επακριβή αλλά κάντε τα λίγο μεγάλα για να τα καταλαβαίνουνε. Εάν δεν τους αρέσουνε έτσι που τα ζωγραφίζεις τα ξανα αφήνουνε επάνω στο pedestal και εσύ δεν έχεις παρά να επαναλάβεις το σχέδιο σου.


 
Αυτά τα slates επίσης σε βοηθάνε για να φτάσεις από την αρχή κάθε εποχής στο τέλος της. Στο τέλος του παιγνιδιού βάζοντας αυτά τα slates σε ένα ειδικό pedestal που θα ανακαλύψεις κατά την διάρκεια της περιπλάνησης σου θα πάρεις στα χέρια σου το tablet του οποίου η δύναμη είναι τόσο μεγάλη ώστε μαζί με την δική σου απόφαση που είναι καθοριστική στο τέλος του παιγνιδιού θα αποφασίσεις για την τύχη του πολιτισμού των D’ni.
 
Στην αρχή του παιγνιδιού συναντά την παλιά σου γνώριμη Υessha η οποία σου εξηγεί τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις στο τέλος του παιγνιδιού. Κατά την διάρκεια του παιγνιδιού έχεις πολύτιμη βοήθεια από τον Esher ο οποίος όμως όσο κορυφώνεται η ιστορία τον βλέπεις όλο και πιο θυμωμένο και απορείς βέβαια γιατί, μέχρι να φτάσεις στο καταληκτικό τέλος και να καταλάβεις γιατί.
 
Τα γραφικά είναι αριστουργηματικά, κορυφαία, αξεπέραστα. Οι δημιουργοί τους τα έδωσαν όλα. Απλώς να σας αναφέρω το κορυφαίο όταν βρίσκεσαι στο Laki'ah και ενώ είναι πρωί και ο ουρανός είναι μπλε με ήλιο που βγάζει μάτι κάποια στιγμή βραδιάζει και ο ουρανός γεμίζει αστέρια. Ασύλληπτο, έχεις το αίσθημα ότι βρίσκεσαι εκεί και ότι ο χρόνος δεν είναι στατικός. Τι να πρωτοθαυμάσεις; Τις πεταλούδες που πετάνε, το χιόνι που πέφτει, τα νερά που τρέχουν, το τροπικό πουλί που κελαηδάει - όλα είναι τόσα αληθινά. Αισθάνεσαι μια ευφορία ψυχής, μια ηρεμία πνεύματος.
 
Ο ήχος πανέμορφος η μουσική συγκλονιστική. Την άκουγα για ώρες. Από μόνη της στέφεται για βραβείο Grammy.


 
Ο χειρισμός γίνεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους και εσύ αποφασίζεις ποιος είναι για σένα ο καταλληλότερος. Ο πρώτος είναι με τα πλήκτρα, ο δεύτερος είναι mouse και click και ο τρίτος είναι το classic plus που είναι ίδιος με τον προηγούμενο αλλά εδώ μετακινώντας το ποντίκι σου αλλάζει το οπτικό σου τοπίο. Εγώ το έπαιξα με το κλασσικό mouse και click τον οποίο βρήκα πολύ πρακτικό ειδικά σε σκηνές που έπρεπε να τρέξω γρήγορα σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες για να ενεργοποιήσω τρεις μοχλούς ώστε να προλάβω το ασανσέρ. Σε τέτοιες στιγμές κρατώντας το αριστερό πλήκτρο πατημένο μπορούσα να τρέξω.
 
Βλέπεις όλους τους διαλόγους στην οθόνη σου. Το παιγνίδι σώζεται από μόνο του . Μπορείς να το σώσεις και εσύ μόλις βρεις την φωτογραφική μηχανή και το προσωπικό σου ημερολόγιο. Εγώ δυστυχώς δεν μπόρεσα να χρησιμοποιήσω αυτή την δυνατότητα να το σώσω από μόνη μου και αρκέστηκα στα παιγνίδια που έσωζε το παιγνίδι από μόνο του. Δυστυχώς αυτό δεν μου επέτρεψε στο τέλος να δοκιμάσω εναλλακτικές λύσεις για το grand finale.
 
Οι γρίφοι του είναι οι κλασικοί όπως σε όλα τα Myst , περπατάς σε διάδρομο βλέπεις κουμπάκι το πατάς, σε ένα άλλο δωμάτιο ένα άλλο κουμπάκι που το πατάς, τρέχεις πατάς ένα άλλο και ξαφνικά εμφανίζεται από το πουθενά ένα ασανσέρ, ή ανοίγει μια πόρτα κάπου αλλού. Δεν λείπουν βέβαια οι γρίφοι με τους σωλήνες και τις στρόφιγγες, τα τελεφερίκ., και τα τηλεσκόπια. Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσαν ποτέ αυτοί οι γρίφοι.


 
Δείτε το οπωσδήποτε είναι συλλεκτικό, είναι μοναδικό είναι ανεπανάληπτο είναι το κορυφαίο παιγνίδι της σειράς, το καλύτερο αντίο. Είναι ένας μαγικός κόσμος. Αγαπήστε το όπως το αγάπησα και εγώ

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια