Journey to the Moon (aka Voyage)

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2005, Συντάκτης: Fallen Angel

  • Κυκλοφορία: 2005
  • Ανάπτυξη: Kheops Studio
  • Πλατφόρμα: PC

Σενάριο

Ο Michel Ardan, γνωστός εξερευνητής του 19ου αιώνα, ξεκινά μαζί με τον Nicholl και τον Barbicane, δυο φίλους του και μεταξύ τους πολέμιους, ένα ταξίδι με προορισμό τη σελήνη. Μέσον τους, ένα βλήμα που εκτοξεύεται από ένα κανόνι τεράστιας ισχύος. Σκοπός τους, να αποδείξουν πως αυτό το ταξίδι είναι εφικτό. Δυστυχώς, όμως, μόνο ο Ardan καταφέρνει να φτάσει τελικά στη σελήνη, καθώς οι δύο συνταξιδιώτες του πολύ σύντομα διαπιστώνονται νεκροί. Αφού πρώτα αντιμετωπίζει με επιτυχία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν στη διάρκεια του ταξιδιού, κι ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποκαλύψει τι συνέβει στους δυο φίλους του, ο Michel Ardan καταφέρνει να προσσεληνωθεί. Εκεί, εξερευνά το χώρο και προσπαθεί να συλλέξει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί γι' αυτό το νέο τόπο και τους κατοίκους του, κρατώντας πάντα όμως ως πρωταρχικό του σκοπό την επιστροφή στη γη και την προετοιμασία του γι' αυτό το ταξίδι.

Στη σελήνη, ο ήρωας θα βρεθεί απέναντι σε μια μοναδική στη φύση της εξωτική βλάστηση, σε αποδείξεις ύπαρξης ενός εξελιγμένου πολιτισμού και τέλος, απέναντι στους ίδιους τους Σελήνιους -έναν πολιτισμό που θεωρεί πλέον το ανθρώπινο είδος υποδεέστερο και ανάξιο παρότι κάποτε το λάτρευε ως θεό. Μέσα από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και τους Σελήνιους, ο Ardan μαθαίνει στοιχεία για το παρελθόν των Σελήνιων και του πολιτισμού τους ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποκτήσει ελευθερία κινήσεων στην "πόλη" τους για να προετοιμάσει το ταξίδι της επιστροφής του.

Είναι προφανές, επομένως, πως για ακόμη μία φορά η Kheops επιμένει να μη δίνει καμία βαρύτητα στην πολυπλοκότητα ή/και το βάθος της ιστορίας προκειμένου να μας παρουσιάσει μια υπόθεση που θα κατάφερνε να μας καθηλώσει. Φροντίζει, ωστόσο, να μας αποζημιώσει με το παραπάνω μέσα από τον κόσμο που δημιουργεί για να μας ταξιδέψει, και φυσικά μέσα από τους γρίφους της.

Gameplay

Οι γρίφοι του Journey To The Moon -παρά την όποια δυσκολία τους- είναι λογικότατοι, δεν απαιτούν τύχη και χαρακτηρίζουν το παιχνίδι. Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη είναι η επιλογή της Kheops να επαναφέρει το σύστημα που είχε εφαρμοστεί στο Return To Mysterious Island, όπου μπορούσαμε να συναρμολογήσουμε και να αποσυναρμολογήσουμε τα διάφορα –τα πάμπολλα καλύτερα- αντικείμενα μέσα στο inventory δημιουργώντας απίστευτους συνδυασμούς. Αντίθετα, είναι απογοητευτικότατη η επιλογή παύσης του investigation μετά από το πρώτο μέρος του παιχνιδιού, εκείνο του demo (όποιος δεν το έχει παίξει μπορεί να μάθει σχετικά μέσα από το αντίστοιχο preview). Η αλήθεια είναι πως περιμέναμε να το δούμε να συνεχίζεται και δυσαρεστηθήκαμε πολύ όταν διαπιστώσαμε πως όσα είδαμε στις 16 εκείνες εικόνες, ήταν το σύνολο όσων θα βλέπαμε μέχρι το τέλος. Είναι κρίμα που μια τόσο ελκυστική ιδέα όπως αυτή που είδαμε στο demo δεν αξιοποιείται στην έκταση που θα έπρεπε και στο ολοκληρωμένο παιχνίδι.

Ευτυχώς όμως, πολύ σύντομα εμφανίζεται μιας νέας μορφής point system που γεννά την ίδια πρόκληση με εκείνη του investigation. Το point system του JttM είναι πολύ όμορφα συνδεδεμένο με το παιχνίδι υπό τη μορφή πόντων νοημοσύνης. Όσα περισσότερα μαθαίνουμε για τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Σελήνιων (πολλά εκ των οποίων είναι φυσικά προαιρετικά και δε βοηθάνε στην εξέλιξη της περιπέτειας) τόσους περισσότερους πόντους νοημοσύνης αποκτάμε. Η δυνατότητα αποκάλυψης νέων στοιχείων σε συνδυασμό με το "ανοιχτό" (έως ένα σημείο) ending που προσφέρει το παιχνίδι και τη μη γραμμική εξέλιξή του, αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα από πλευρά της Kheops για την ενθάρρυνση κάποιου να ασχοληθεί και δεύτερη (και τρίτη) φορά με το JttM, ειδικά εάν αναλογιστούμε πως πρόκειται για ένα σχετικά σύτομο τίτλο, δίνοντας του έτσι μεγάλη replayability value.

Το JttM είναι πλούσιο σε γρίφους, τόσο υποχρεωτικούς προκειμένου να προχωρήσει η ιστορία όσο και προαιρετικούς που απλώς αυξάνουν τους πόντους νοημοσύνης που έχουμε ήδη κερδίσει. Η μαγεία του, όμως, στον τομέα των γρίφων εντοπίζεται στο σεβασμό που επέδειξε η Kheops προς όλους τους παίχτες. Φρόντισε δηλαδή να ικανοποιήσει και όσους αρέσκονται στις συνεχείς αναζητήσεις και στην εξονυχιστική εξερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου, όσο κι εκείνους που προτιμάνε να βρίσκονται αντιμέτωποι συνεχώς με γρίφους και να παιδεύονται έως ότου τους λύσουν χωρίς να πρέπει να έχουν συλλέξει στοιχεία από όλο το παιχνίδι προκειμένου να τους ξεπεράσουν. Το καλύτερο όλων μάλιστα είναι πως η πλειοψηφία των γρίφων δύναται να λυθεί και με τους δύο τρόπους. Μπορείτε, επομένως, να επιλέξετε τον τρόπο που εσείς προτιμάτε και δε χρειάζεται να "ανεχτείτε" κάτι που δε σας αρέσει. Μπορείτε είτε να "παιδευτείτε" απέναντι σε ένα γρίφο και να τον λύσετε είτε να αυξήσετε τους πόντους νοημοσύνης σας (μέσα από την εξερεύνηση της Σελήνης) και να αποκτήσετε ένα από τα τρία κλειδιά ελευθέρας πρόσβασης που "λύνουν δια της πλαγίας" πολλούς γρίφους (συμπεριλαμβανομένων και πολλών από τους πιο απαιτητικούς). Επιπλέον, μπορείτε είτε να κάνετε εξονυχιστική εξερεύνηση του χώρου για να βρείτε τα απαραίτητα αντικείμενα που σας λείπουν είτε απλώς να τα αγοράσετε από τους Σελήνιους.

Αν και λογικότατοι και άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ιστορία, ορισμένοι γρίφοι του JttM μπορούν να αποδειχθούν ιδιαιτέρως απαιτητικοί. Για εμάς τουλάχιστον ένας συγκεκριμένος γρίφος απαίτησε πολλή ώρα, προσπάθεια, υπομονή, επιμονή καθώς και βόλτες μες στο δωμάτιο για να ηρεμήσουμε προτού τον ξαναρχίσουμε. Αυτός δεν ήταν άλλος από ένα μουσικό γρίφο, ο οποίος δεν μπορεί να λυθεί με κανέναν "εναλλακτικό" τρόπο. Δυστυχώς, αν δεν έχετε μουσικό αυτί, θα δυσκολευτείτε κι εσείς αρκετά σε αυτό το σημείο αν θέλετε να τον επιλύσετε πλήρως για να μη μειωθεί το score σας στο τέλος. Ο συγκεκριμένος γρίφος ζητάει να συνδυάσουμε 16 νότες με τις αντίστοιχες εικόνες ιδεογραμμάτων που δίνονται, όπου η κάθε εικόνα αναπαράγει και μία από τις 16 προαναφερθείσες νότες. Η πρώτη δυσκολία εντοπίζεται στο γεγονός πως πρέπει να πατήσουμε ένα πλήκτρο νότας κι αμέσως μετά να πατήσουμε το αντίστοιχο ιδεόγραμμα που παράγει τον ίδιο ήχο, κι όχι να πειραματιστούμε και να ψάξουμε ποιο είναι το σωστό. Δεύτερο στοιχείο που αυξάνει τη δυσκολία: πρέπει να τον λύσουμε 4 φορές (προκειμένου τουλάχιστον να αποκτήσουμε ορισμένους επιπλέον πόντους νοημοσύνης). Κι ενώ στην αρχή (στην πρώτη και δεύτερη προσπάθεια) είναι σχετικά εύκολος γιατί σου επιτρέπει και κάποια σφάλματα, στην τελευταία προσπάθεια πρέπει να γίνουν όλες οι αντιστοιχήσεις δίχως το παραμικρό λάθος. Τέλος –κι εδώ γελάμε- οι νότες εμφανίζονται randomly! Ακόμη κι αν βρείτε 14 και χάσετε στην τελευταία, δεν μπορείτε να ακολουθήσετε την "πεπατημένη". Εάν δεν έχετε μουσικό αυτί, επομένως, θα πρέπει να φανείτε εξαιρετικά υπομονετικοί σε αυτό το σημείο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η ουσία του γρίφου είναι να μάθουμε να καταλαβαίνουμε τη γλώσσα των Σελήνιων. Πόσο εύκολο είναι αλήθεια να κατανοήσουμε μια ξένη σε εμάς γλώσσα; Δε θέλει υπομονή κι επιμονή; Άρα όσο δύσκολος κι αν αποδεικνύεται ο συγκεκριμένος γρίφος, δεν παραμένει άκρως ρεαλιστικός και προκλητικός;

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως υπάρχουν γρίφοι που τελούν υπό χρονικό περιορισμό καθώς και γρίφοι που απαιτούν υποτυπώδη δεξιοτεχνία. Σημειωτέον δε πως και τα δύο αυτά είδη γρίφων μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο του Ardan. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, όμως, ή να κάνετε διαρκώς saves για την αποφυγή απώλειας δράσεων. Η Kheops παρότι ενσωμάτωσε αυτούς τους γρίφους στο gameplay, φρόντισε να τους σχεδιάσει άριστα. Όταν, λοιπόν, πηγαίνουμε εις τόπο χλοερό, το inventory δε χάνεται και δεν αναγκαζόμαστε να συλλέξουμε από την αρχή όλα τα αντικείμενα (αν δε σώζαμε σαν καλά παιδάκια τακτικά και ανελλιπώς). Αντιθέτως, επιστρέφει πίσω ανέπαφο κι έτοιμο να μας ακολουθήσει ξανά. Αναρωτιέστε πως αν δεν προστέθηκαν για να μας δυσκολέψουν, ποιος είναι τότε ο σκοπός αυτών των γρίφων; Τι άλλο παρά μια γερή δόση ρεαλισμού κι άγχους!

Γραφικά - Διάλογοι /Ήχος

Τα γραφικά (συγκεκριμένα, οι χρωματικές αντιθέσεις) καθώς κι η μουσική υπόκρουση του τίτλου είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που γεννούν έντονα συναισθήματα και κατά πάσα πιθανότατα "θα ξαναπαίξουν στο κεφάλι σας" και μετά το τέλος του παιχνιδιού. Βλέπετε, μερικές φορές τα λιτά -αλλά έντονα- γραφικά και η απλή -αλλά ιδιαιτέρως χαρακτηριστική- μουσική αρκούν για να μας κερδίσει ένα παιχνίδι. Κι αυτό ακριβώς καταφέρνει το JttM? μέσα από την απλότητά του δίνει ένα τόσο εντυπωσιακό στίγμα που καταφέρνει να ξεχωρίσει και να μας μαγέψει.

Mε γραφικά πλήρους περιστροφής πρώτου προσώπου, τα οποία χαρακτηρίζονται από τις πολύ, πολύ έντονες χρωματικές αντιθέσεις, το JttM καταφέρνει να μαγνητίσει το μάτι. Η Σελήνη (στην οποία εξελίσσεται το μεγαλύτερο μέρος της περιπέτειας) απεικονίζεται κυρίως με γκρι-μπλε αποχρώσεις ενώ η βλάστησή της παρουσιάζεται σε έντονες αποχρώσεις του κίτρινου, του μοβ, του πράσινου, του κόκκινου και του μπλε. Οι εσωτερικοί χώροι, μουντοί χρωματικά στην πλειοψηφία τους, έχουν διάσπαρτες πινελιές έντονων χρωμάτων προσφέροντας ένα οπτικό γαργάλισμα. Γενικά, όλος ο τίτλος χαρακτηρίζεται από την έντονη αντίθεση μουντών κι εξαιρετικά έντονων χρωμάτων και ξαφνιάζει ευχάριστα το μάτι, ενώ σας ταξιδεύει σε μια σελήνη όπως τη συνέλαβε ένα άκρως καλλιτεχνικό μυαλό. Να αναφέρουμε επίσης σε αυτό το σημείο πως τα cinematic sequences είναι ελάχιστα και τη θέση τους έχουν καταλάβει -γι' άλλη μια φορά- τα comic-like σκετσάκια. Από τη στιγμή που φτάνουμε στη Σελήνη, ουσιαστικά βλέπουμε μόνο ένα ακόμη cinematic -στο τέλος του τίτλου- το οποίο μάλιστα είναι ιδιαίτερα αναπάντεχο, καταφέρνοντας έτσι να γεννήσει ένα μεγάλο χαμόγελο.

Η instrumental μουσική υπόκρουση είναι πραγματικά και δίχως υπερβολές: εξαιρετική. Μας ταξιδεύει, μας βυθίζει στον κόσμο του παιχνιδιού, μας αγχώνει, μας αφήνει να σκεφτούμε... Ειλικρινά, αξίζει να αφιερώσετε πέντε λεπτά για να επισκεφθείτε το official site του παιχνιδιού μόνο και μόνο για να ακούσετε ένα δείγμα μιαςκαι στην περιγραφή της μουσικής τα λόγια πάντοτε αποδεικνύονται φτωχά. Άξια λόγου είναι όμως και η μουσική που ακούγεται ως γλώσσα των Σελήνιων. Η Kheops αντικατέστησε το αλφάβητο από μουσικές νότες  και κατάφερε όχι μόνο να δημιουργήσει μια καινούρια γλώσσα, αλλά και μια πολύ ευχάριστη ακουστικά γλώσσα. Πιθανολογούμε πως δε θα είναι λίγες οι φορές που κι εσείς θα βάζετε και θα ξαναβάζετε να ακούσετε ένα διάλογο για να διαπιστώσετε αν όντως τα ίδια γράμματα αναπαρίστανται από τις ίδιες νότες. 

Συμπεράσματα

Πρόκειται για ένα σχετικά σύντομο σε διάρκεια παιχνίδι που δεν υπόσχεται να σας συγκλονίσει με την ιστορία του. Παρόλα αυτά θα εξάψει τη φαντασία σας στην προσπάθεια επίλυσης των γρίφων του, θα σας προκαλέσει με το εγχείρημα απόκτησης πόντων νοημοσύνης και θα διεγείρει τις αισθήσεις σας με τα χρώματα και τη μουσική του. Αν σας άρεσε το RtMI, αλλά κι αν γενικά σας αρέσουν τα inventory based παιχνίδια (σε όλο τους το μεγαλείο) και οι γρίφοι που δεν απαιτούν τύχη αλλά σκέψη, τότε απλώς "επιβάλλεται" να ασχοληθείτε με το JttM ώστε να χαρίσετε στον εαυτό σας λίγες ώρες ψυχαγωγίας. Αν αντίθετα προτιμάτε μια πολύπλοκη υπόθεση και χαρακτήρες που να τους ζείτε και να τους νοιώθετε, τότε μάλλον δε θα ενθουσιαστείτε ούτε με αυτόν τον τίτλο της Kheops, η οποία συνεχίζει να δημιουργεί παιχνίδια στο ίδιο μοτίβο: τα adventures πρέπει να χαρακτηρίζονται από τους γρίφους τους!

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια