Rama

Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2006, Συντάκτης: Boston Low

  • Κυκλοφορία: 1996
  • Ανάπτυξη: Sierra Entertainment
  • Πλατφόρμα: PC

Το Rama είναι ένα Myst-killer, το μόνο της Sierra, βασισμένο σε βιβλίο του Άρθουρ Κλαρκ.
 
Κυκλοφορίας 1996, λίγα χρόνια μετά το Myst, ακολουθεί τη μόδα της εποχής με ηθοποιούς και 3d studio σκηνικά. Σύμφωνα με την παράδοση του Myst, βρίσκεστε σε ένα γεωμετρικά ρεαλιστικό περιβάλλον, προσπαθώντας να καταλάβετε τι συνεβη και τι συμβαίνει γύρω σας, χωρίς να μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποιον χαρακτήρα
 
ΥΠΟΘΕΣΗ
 
Μέλλον (δε συγκρατώ ακριβή χρονολογία): ένας τεράστιος κύλινδρος εντοπίζεται στο ηλιακό μας σύστημα και αστροναύτες σπεύδουν να το εξερευνήσουν. Ανακαλύπτεται ότι πρόκειται για ένα κατοικήσιμο διαστημικό σταθμό αγνώστου προέλευσης, προοριζόμενο να φιλοξενήσει μορφές ζωής, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων. 4 χρονιά αργότερα, οι πράκτορες της ISA (International Space Agency) έχουν ήδη φτιάξει εγκαταστάσεις και συνεχίζουν να μελετούν τον κύλινδρο Rama, αλλά και τα μυστηριώδη οντά που τον κατοικούν. Εσεις έρχεστε καθυστερημένα, για να αντικαταστήσετε έναν αστροναύτη που 'πέθανε μυστηριωδώς'.

 Οταν έρθετε στο Rama το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να συστηθειτε με τους πράκτορες της ΙΣΑ. Οι χαρακτήρες αυτοί κατά τη γνώμη μου είναι από τα πιο δυνατά στοιχεία της παραγωγής: παίζονται από ανθρώπους και αν και δεν παίζουν μεγάλο ρολό στο interactivity (δεν υπάρχουν διάλογοι) μια ομάδα από αυτούς παίζει μεγάλο ρόλο εφόσον έχουν διαταγή να καταστρέψουν το Rama αν αποδειχθεί απειλητικό για τη Γη. Εκτός αυτού θα ανακαλύψετε οτι παίζουν κλίκες, συνωμοσίες, πηγαδάκια και φλερτ, τα οποία όμως δεν έχουν σχέση με τους γρίφους σας ή το σενάριο που εσείς θα ακολουθήσετε.


 
Οι χαρακτήρες όπως είπαμε δεν παίζουν τόσο ρόλο στην εξερεύνηση σας και γιαυτό δε θα ενδιαφερθείτε και πολύ για το ποιος είναι ποιος και τα ονόματα τους μιας και το μυαλό σας θα είναι ήδη φορτωμένο με άλλα πράγματα. Αν όμως αποφασίσετε να δώσετε σημασία σε αυτές τις λεπτομέρειες (ίσως μετά από μερικές επαναλήψεις :Ρ) τότε η εμπειρία και η απόλαυση του παιχνιδιού θα ανέβει δραματικά. Πιστεύω οι ηθοποιοί έδωσαν 'ρεσιτάλ ερμηνείας'. Προσωπικά θαύμασα τη συνέπεια και σταθερότητα συμπεριφοράς του καθενός. Για παράδειγμα οι αξιωματικοί ασφαλείας είναι μουτρωμένοι και σας μιλάνε με το ζόρι, ο Wakefield φαίνεται απο τη πρώτη ματιά ο 'χαβαλές' της παρέας και είναι πάντα γελαστός, ενώ η Νικόλ είναι η πιο φιλική. Αν και κάποιος κρητικός μπορεί να πει οτι οι χαρακτήρες είναι μονοδιάστατου, ε.... δεν πάμε και για Οσκαρ.
 
Η πλειονότητα του χρόνου παιξίματος σας βρίσκει να περιπλανιεστε μόνοι σας. Περιστασιακά θα συναντήσετε άλλους χαρακτήρες (δεν εξαρτάται πολύ από εσάς καθότι είναι τυχαίο) που θα σας ενημερώνουν αν βρουν κάποιο αντικείμενο, η αν γίνεται κάτι σε κάποιο σημείο του Rama. Επικοινωνία γίνεται και μέσω του εξαρτήματος που έχετε στο χέρι σας το όποιο χρησιμεύει ως χάρτης. Απο κει μπορείτε να λαμβάνετε αρχεία βίντεο και μηνύματα. Ετσι το παιχνίδι, αν και ανοιχτό, κάποια γεγονότα θα προωθηθούν από τους NPC, όταν είναι ώρα να συμβούν. Αυτό είναι και ένα μειονέκτημα: απο την αρχή ο χώρος που εξερευνάτε είναι τεράστιος και όποτε κολλήσετε, θα πρέπει (απεγνωσμένα) να ξαναεπισκέπτεστε μέρη μήπως και βρείτε να υπάρχει κάτι που δεν υπήρχε πριν, πολλές φορές χωρίς να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε ή αν σας ξέφυγε κάτι για να 'ενεργοποιήσετε' τη συνέχεια.
 
Οι γρίφοι είναι κλασικά παζλ. Στο πρώτο μέρος του παιχνιδιού πρέπει να βρείτε τουβλάκια με συμβολακια, τα οποία πρέπει να τα τοποθετήσετε σε εισόδους κτηρίων για να μπείτε. Η λογική είναι 'βρες τι θα ταίριαζε λογικά στη σειρά' για να συμπληρώσετε το παζλ, όπως στο τεστ της ΜΕΝΣΑ. Επίσης σε ένα σημείο χαρακτηριστικά πρεπει να κάνετε πράξεις στο 8δικο και 16δικο σύστημα, που χρησιμοποιούν δυο φυλές του Rama!! Το δεύτερο μέρος είναι μάχη με το χρόνο μιας και μια βόμβα έχει ενεργοποιηθεί. Πρέπει να μάθετε το συνδυασμό και να την απενεργοποιήσετε στο τέλος. Στην πορεία θα συναντήσετε και τους εξωγήινους του Rama, των οποίων τη μορφή επικοινωνίας πρέπει να μάθετε για να εξερευνήσετε την περιοχή τους. Το πιο αρνητικό στοιχείο του σεναρίου είναι το τέλος το οποίο είναι απότομο, με την υπόσχεση να συνεχίσει η ιστορία σε κάποιο sequel το οποίο, όπως ξέρουμε, δεν έγινε ποτέ.


 

ΓΡΑΦΙΚΑ-ΗΧΟΣ
 
Τα γραφικά είναι vesa 'υψηλής' ανάλυσης (όπως λέγαμε τότε). Οπως είπαμε είναι συνδυασμός βίντεο και 3δ σκηνικών, όπως και το Myst. Τα βίντεο είναι πάρα πολύ καλά, ευκρινή και ομαλά, που δεν το πιστεύετε ότι πρόκειται για 256 χρώματα. Τα σκηνικά από την άλλη κάνουν μπαμ για 3δ στούντιο και δεν μπορούν να συγκριθούν με πχ του Riven που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα. Παρόλα αυτά το μοντάζ είναι εκπληκτικό, και οι κινηματογραφημένοι ηθοποιοί δένουν άψογα με το περιβάλλον.
 
Ο ήχος είναι μετριοτατος. Αν και προσπαθεί να δώσει ατμόσφαιρα (πχ ακουτε μηχανικούς ήχους από απόσταση ανά καιρούς), δεν τα καταφέρνει καθώς δεν δένουν σαν ambient ηχοι: το fade in/out δεν είναι ομαλό και ούτε δίνουν το αίσθημα της απόστασης και του βάθους. Η μουσική είναι πολύ καλή και δίνει την ατμόσφαιρα (διαστημική, μυστηριώδη, μοναχική) που πρέπει, αλλά πρόκειται απλά για μικρά κομμάτια που επαναλαμβάνονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται ένα μουσικό χαλί του τύπου της Λουκασαρτς. Επιπλέον ο ήχος είναι μονοφωνικός χαμηλής ανάλυσης αλλά πιστεύω έχει να κάνει με τους περιορισμούς της εποχής, παρά φτωχής παραγωγής.
 
GAMEPLAY
 
Ο χειρισμός είναι κλασσικός Myst : βλέπετε από τα μάτια του χαρακτήρα σας ο οποίος δε μιλάει ποτέ. Δεν υπάρχουν εντολές. Υπάρχουν όμως πράγματα που το εμπλουτίζουν σε σχέση με το Myst. Καταρχάς έχετε ένα ρομπατακι-ολόγραμμα με το όνομα Πουκ, το οποίο το 'χρησιμοποιείτε' με αντικείμενα του σκηνικού για να σας δώσει περιγραφή, ένα πρωτότυπο look at icon!!


 
Επίσης έχετε πρόσβαση στη συσκευή χεριού που εκτός του οτι είναι δέκτης επικοινωνίας από τους NPCs, είναι και χάρτης της περιοχής που βρίσκεστε, αλλά και σας δείχνει και βίντεο που έχετε λάβει (η φορτώσει μέσω data cubes) και δίνουν στοιχεία για το τι συμβαίνει 'πίσω' από την ιστορία που βλέπετε. Επίσης υπάρχει μια πυξίδα η οποία σκοπό έχει να διευκολύνει την πλοήγηση σας σε ένα χώρο. Δείχνει πάντα προς την αντίθετη ακρη του Rama την οποία δε θα φτάσετε ποτέ. Οπως συμβαίνει και με το Myst, όσο πιο πολύ γνωρίσετε τον Rama, τόσο πιο ρεαλιστικό και απολαυστικό θα γίνει το παιχνίδι και η περιήγηση σας σε αυτόν.
 
Μια νότα σε όλα αυτά είναι κάποια βίντεο όταν χάνετε, με τον Αρθουρ Κλαρκ να σας λέει τι κάνατε λάθος. Επίσης υπάρχει ένα cd με βίντεο που δείχνει την αντιδραση του Τύπου με την ανακάλυψη του Rama και συνεντεύξεις με τους χαρακτήρες του παιχνιδιου πριν την αναχωρηση.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια