Safecracker (2006)

Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2006, Συντάκτης: Elessar

  • Κυκλοφορία: 2006
  • Ανάπτυξη: Kheops Studio
  • Πλατφόρμα: PC

H Kheops Studios είναι μία εταιρεία η οποία το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται πολύ έντονα στην κατασκευή adventure games, σε σημείο μάλιστα να παράγει 2 τίτλους τον χρόνο, αριθμός όχι μικρός. Θετικό γεγονός αποτελεί η ύπαρξη αρκετών διαφορετικών τμημάτων εντός της εταιρείας με αποτέλεσμα κάθε ένα από αυτά να ασχολείται με διαφορετικό κάθε φορά game, όπερ σημαίνει πως η πληθώρα παραγωγής τίτλων δεν συντελείται εις βάρος της ποιότητας τους. Αυτό που σίγουρα δεν περιμέναμε πάντως ήταν το καινούργιο παιχνίδι της εταιρείας να αποτελεί remake, έστω και πιο «χαλαρό», του γνωστού adventure Safecracker, το οποίο «πέταγε» τον παίκτη σε ένα χώρο με μεγάλο αριθμό χρηματοκιβωτίων τα οποία έπρεπε να ανοίξει ένα προς ένα προκειμένου να οδηγηθεί στην έξοδο.
 
Τα πράγματα όσον αφορά το σενάριο λοιπόν είναι σχετικά απλά: Ένας εκκεντρικός εκατομμυριούχος αφήνει πίσω του την κατάσταση του να είναι ζωντανός αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν αφήνει πίσω του διαθήκη. Έτσι, οι συγγενείς του προσλαμβάνουν εσένα με σκοπό να μπεις στην έπαυλη του και να εντοπίσεις την διαθήκη του. Το πρόβλημα είναι ότι προκειμένου να φτάσεις σε αυτή πρέπει πρώτα να ανοίξεις 35 χρηματοκιβώτια – puzzles ώστε να βρεις τον δρόμο σου ανάμεσα στο ιδιότυπο κυνήγι θυσαυρού που οργάνωσε ο εκατομμυριούχος με σκοπό να δυσκολέψει λίγο παραπάνω τους επίδοξους κληρονόμους. Το σενάριο του τίτλου λοιπόν δεν είναι τίποτα παραπάνω από το πρόσχημα και θα μπορούσε να συνοψίζεται καλύτερα ως εξής: Μπες στην έπαυλη, λύσε τα puzzles και βρες την διαθήκη.


 
Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού, τόσο τα γραφικά όσο και ο ήχος είναι όμορφα χωρίς όμως και να εντυπωσιάζουν. Ο τρόπος απεικόνισης των γραφικών είναι η κλασσική προοπτική πρώτου προσώπου που χρησιμοποιεί η Kheops σε όλα τα παιχνίδια της. Η χρήση των χρωματισμών είναι σωστή και ξεκούραστη ενώ το εσωτερικό της έπαυλης είναι όμορφα σχεδιασμένο και η περιήγηση μέσα σε αυτό ευχάριστη για το μάτι. Η μουσική περιορίζεται σε κάποια μουσικά μοτίβα και είναι τόσο διακριτική που σχεδόν περνάει απαρατήρητη. Το γεγονός όμως αυτό είναι θετικό καθώς έτσι δεν αποσπάται η προσοχή του παίχτη από το κυρίως μέλημα του που δεν είναι άλλο από την επίλυση puzzles. Speech στο παιχνίδι δεν υπάρχει. Απλά σε αρκετές στιγμές ο ήρωας σκέφτεται δυνατά ενώ η φωνή του είναι απλά λειτουργική, παρόλα αυτά όμως όμορφα χρωματισμένη, χωρίς να εντυπωσιάζει αλλά ούτε και να αποθαρρύνει.
 
Ο χειρισμός του παιχνιδιού επίσης είναι απλός και λειτουργικός. Κάνοντας κλικ προς μία κατεύθυνση κινείσαι στον χώρο. Όσον αφορά την διαδραστικότητα με το περιβάλλον μπορείς να κάνεις τρία πράγματα: Να πάρεις κάποιο αντικείμενο, να το χρησιμοποιήσεις κάπου και να κάνεις zoom σε ένα χρηματοκιβώτιο ώστε να ξεκινήσεις της προσπάθειες ανοίγματος του. Με δεξί κλικ εμφανίζεται στην οθόνη το inventory μέσα στο οποίο υπάρχει και ένας όμορφα σχεδιασμένος χάρτης που σου δείχνει σε ποιο όροφο βρίσκεσαι ενώ εξυπηρετικό γεγονός είναι ότι αυτός δείχνει, με Χ, και τα χρηματοκιβώτια, με πράσινο χρώμα αν τα έχεις ανοίξει και με κόκκινο αν ακόμα παραμένουν κλειστά. Το inventory είναι επίσης εξαιρετικά απλοποιημένο καθώς στο παιχνίδι υπάρχουν λίγα σχετικά αντικείμενα προς χρήση. Εξαιρετικά βολικό γεγονός είναι πως μόλις ένα αντικείμενο χρησιμοποιηθεί στο κατάλληλο σημείο εμφανίζεται πάνω του ένα Χ που σημαίνει πως το αντικείμενο εξυπηρέτησε τον σκοπό του και δεν υπάρχει άλλη χρήση για αυτό. Σε γενικές γραμμές ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι σχετικά εύχρηστος με μοναδικό αρνητικό σημείο πως θα προτιμούσα ο χάρτης να εμφανίζεται με ένα κλικ και όχι να πρέπει να τον ανοίξεις μέσα από το inventory.


 
H πραγματική δύναμη πάντως του Safecracker έγκειται στο γεγονός ότι παρόλο που σίγουρα δεν πρόκειται έναν εντυπωσιακό τίτλο ο παίκτης «κολλάει» με αυτό και συνεχίζει να παίζει μέχρις ότου ανοίξει όλα τα χρηματοκιβώτια. Όσον αφορά τα τελευταία υπάρχει μια σχετικά μεγάλη ποικιλία puzzles, που πολλά από αυτά αποτελούν παραλλαγές κλασσικών «σπαζοκεφαλιών» που λύναμε στα παιδικά μας χρόνια. Έτσι υπάρχουν χρηματοκιβώτια όπου πρέπει, βάσει hints, να μαντέψουμε τον κωδικό τους, ή άλλα που απαιτούν την επίλυση κάποιου mini πνευματικού game όπως το να βγεις από ένα λαβύρινθο ή να βρεις την κατάλληλη λέξη κλειδί κ.α.
 
Σε γενικές γραμμές υπάρχει μεγάλη ποικιλία πολλών και διαφορετικών puzzles και ποτέ δύο χρηματοκιβώτια δεν είναι ίδια μεταξύ τους. To καλό είναι πως κανένα puzzle δεν είναι παράλογα δύσκολο και σίγουρα με αρκετή προσοχή και κατανόηση των δεδομένων οι προσπάθειες ανταμείβονται ενώ η ικανοποίηση που παίρνεις από την επίλυση ενός από αυτά είναι τεράστια. Σε γενικές γραμμές πάντως τα puzzles δεν πρόκειται να σας ταλαιπωρήσουν ιδιαίτερα καθώς η δυσκολία τους δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Εξαιρέσεις υπάρχουν βέβαια, καθώς μερικά απο αυτά είναι διαολεμένα έξυπνα αλλά λύνονται με παραγωγική σκέψη και σωστή καταγραφή των στοιχείων.Επίσης, όλα τα χρηματοκιβώτια συνδέονται μεταξύ τους, με την έννοια ότι μέσα σε αυτά υπάρχουν αντικείμενα ή hints τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε άλλα κ.ο.κ. Το πρόβλημα πάντως είναι πως το παιχνίδι είναι τρομακτικό μικρό σε διάρκεια, καθώς σύμφωνα με το in-game ρολόι του save system το τελείωσα σε...4 ώρες! Διάρκεια που το κάνει σχεδόν να φαίνεται σαν amateur τίτλο. Απο την άλλη πλευρά, ευτυχώς εδώ ΔΕΝ υπάρχουν sliders, με εξαίρεση ένα – το οποίο είναι και σχεδόν στην αρχή μάλιστα – το οποίο παραλίγο να με κάνει να παρατήσω το παιχνίδι. Είναι γνωστό ότι μετά την τραυματική μου εμπειρία στο domino slider του Pandora Directive έχω ορκιστεί ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ασχοληθώ πάλι με slider και γενικά τα θεωρώ ως ένα πολύ ύπουλο κόλπο των κατασκευαστών για να δυσκολεύουν αναίτια κάποιον τίτλο. Ευτυχώς όμως, κάποιος καλός άνθρωπος εδέησε να ανεβάσει κάπου ένα σχετικό save game και έτσι το παιχνίδι δεν μπήκε στο χρονο-ντούλαπο της ιστορίας.


 
Σε γενικές γραμμές, το safecracker είναι ένας τίτλος που παρόλο δεν αποτελεί κάτι το εξαιρετικά εντυπωσιακό, η ενασχόληση μαζί του είναι πολύ ευχάριστη και σίγουρα δεν μπορείς να το παρατήσεις αν πρώτα δεν το τελειώσεις. Επίσης σημειώστε πως κατά την γνώμη μου δεν πρόκειται για adventure αλλά για puzzle game το οποίο διαθέτει και ένα υποτυπώδες σενάριο. Τελικά, από ότι φαίνεται η Kheops ειδικεύεται στην κατασκευή easy going adventures τα οποία ενώ είναι λίγο απλοϊκά στον σχεδιασμό και την δράση τους καταφέρνουν να τραβήξουν τον παίκτη προσφέροντας του αυτό ακριβώς που επιθυμεί: ΓΡΙΦΟΥΣ. Αυτό σίγουρα αποτελεί ένα πρώτης τάξεως μάθημα προς άλλους κατασκευαστές adventure τίτλων, σίγουρα έχετε καταλάβει σε ποιους αναφέρομαι, που φαίνεται να έχουν ξεχάσει την ουσία των adventure games και αναλώνονται μόνο στο περιτύλιγμα και καθόλου στην ουσία.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια