Συνομιλήστε με την τεχνητή νοημοσύνη στο 'Event[0]'

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014, Συντάκτης Dream Specialist

Συνομιλήστε με την τεχνητή νοημοσύνη στο 'Event[0]'

Α : Άνοιξε την πόρτα σε παρακαλώ.

Β : Οι αισθητήρες μου ανιχνεύουν ότι είσαι αρκετά χλωμός. Είναι όλα εντάξει;

Α : Τι πράγμα;

Β : Αισθάνομαι ότι μπορεί να έχουμε ένα προβληματάκι εδώ.

Α : Έλα τώρα, άνοιξε την πόρτα.

Β : Αναρωτιέμαι αν πρόκειται να εκραγεί το κεφάλι σου.

Α : Η παροχή οξυγόνου τελειώνει.

Β : Συμβαίνει. Κάποια μέρα θα πεθάνεις ούτως η άλλως.

Α : ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΩΡΑ

Β : ….

Ο παραπάνω διάλογος είναι σε σχετικά ελεύθερη μετάφραση.

Και λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε εμάς και την ‘τεχνητή νοημοσύνη’ του εγκαταλελειμμένου από άλλες (πλην της δικής μας) ανθρώπινες παρουσίες, διαστημόπλοιου Europa-11. Το διαστημόπλοιο με αποστολή την εύρεση νέων μορφών ζωής σε άλλους πλανήτες, ξαφνικά σταμάτησε να λειτουργεί. Τα 51 άτομα που το επάνδρωναν ξαφνικά πέθαναν ή εξαφανίστηκαν. Οι επικοινωνίες διακόπηκαν. Τίποτα δεν βγάζει νόημα καθώς όλα γίνανε μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Το μόνο που φαίνεται να λειτουργεί (λειτουργεί;)  είναι η τεχνητή νοημοσύνη.

Ο ήρωας, ο μοναδικός επιζήσαντας, αφού διαλευκάνει το τι τραγικό συνέβη εξερευνώντας τα πάντα στο μοναχικό περιβάλλον, το μόνο που πρέπει να κάνει, προκειμένου να καταφέρει να γυρίσει στη γη σώος είναι να επιδιορθώσει το σκάφος. Εύκολο…

Θα μπορούσε να είναι εάν…το Event[0], ένας scifi τίτλος πρώτου προσώπου, δεν ήταν πολύ διαφορετικός από αυτούς που έχουμε έως τώρα, δοκιμάσει. Κι αυτό γιατί η κάθε μας αλληλεπίδραση με την τεχνητή νοημοσύνη του σκάφους είναι…γραπτή. Κάθε διάδραση με το περιβάλλον (άνοιγμα πορτών, άναμμα φώτων, ενεργοποίηση διαφόρων μηχανισμών) μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη βοήθεια της A.I με την οποία συνομιλούμε μέσω διαφόρων τερματικών που βρίσκονται σε πληθώρα μέσα στο σκάφος. Το τι μπορούμε να της γράψουμε /ζητήσουμε/συζητήσουμε, χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο μας, είναι ένα εντελώς ανοιχτό πεδίο στα βήματα της Interactive Fiction και των text adventures. Το αν θα μας απαντήσει/βοηθήσει/ εξηγήσει επαφίεται αποκλειστικά σε αυτήν και σε αυτά που θα της γράψουμε. Οπότε απλά αρκεί να της γράψουμε τα σωστά πράγματα, θα έλεγε κανείς.

Δυστυχώς δεν θα είναι τόσο εύκολη η διαδικασία καθώς η τεχνητή αυτή νοημοσύνη έχει τη δική της ξεχωριστή προσωπικότητα, τις δικές της διαθέσεις που καθορίζουν το βαθμό που θα θελήσει να συνεργαστεί μαζί μας.…Οπότε θα πρέπει να είμαστε καλοί μαζί της. Θα πρέπει να μας συμπαθήσει.

Αναμένουμε περισσότερα εν καιρώ για αυτόν τον διαφορετικό τίτλο ενώ για να εγκλιματιστούμε ακόμα περισσότερο η δημιουργική ομάδα έχει κυκλοφορήσει και ένα prequel novel.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια

Αγαπημένα

  • Δεν βρέθηκαν σχόλια